Sunday, March 14, 2010

rashes aariz

aku pernah citer pasal pencarian aqua cream aku dulu..
yer mmg kitorg dah jumpe aqua cream tu dan dah pakai pon dah almost sebulan..
2 minggu pakai, takder perubahan sangat pon..kulit aariz ok laa sket..takde laa merah2 membara dan mengelupas teruk bila pakai aqua cream tu..
tp malangnye aqua cream yg doktor kasi tu dah dicampurkan ngan hydrocort..still ada steroid..
so aku riso laa kalo berterusan depend on that cream..
alternative lain, doktor rekemen aku pakai sebamed..tuka sabun aariz..
maka aku pon try ler sabun sebamed..beli yg buku je dulu..sbb doktor kater try yg kecil dulu..mahal eh sabun ni..sebuku kecik tu pon dah rm10..blom ambil yg liquid nye..
takut ada certain baby pon tak berkesan..macam2 brand die rekemen..selain sebamed, jc eh ke qc..lupa dah..disebabkan kami dah try sebamed sabun buku tu seminggu dah kesan die sangat memberansangkan..maka aku pon membuat keputusan tuk meneruskan pakai sebamed..
so takde laa try brand lain yg doktor tu rekemenkan..
so tadik pi guar.dian tuk mencarik sebamed aariz..kene jugak restock toiletries aariz kat bbsitternye..naseb bayek tgh sale..so semua sebamed yg aku amik tadi ada 15%..trus lah aku amik losyen, syampoo, liquid cleanser n etc..agak menguntungkan sbb die cam package, beli satu dapat satu,
takpon beli satu yang besar, dapat satu yg kecil..ada yg free dapat nappy cream..ok lah tu kan..janji kulit anakku licin, lembut, tulus mulus..[perlu ke tulus mulus?ahaha]


dah 3 minggu tak anta aariz kat bbsitter..selasa ni terpaksa anta sbb next week aku keje normal shift..kene lah pi office..harap2 aariz ok..sedehnyeh nak pisah ngan aariz!..

p/s: entri ni bukanlah bertujuan tuk menunjuk2 tp hanyelah tuk catatan buat aariz..biar die tahu die kecik2 tak sesswaaii ngan produk jnj or pu.reen..kita serupalah aariz..dulu tokma kater mama pon eczema, kene pakai sebamed..mama borik aariz rintik lah

9 comments:

  1. err sebamed?wuhuu mmg mahal.tau pn sbb adik aku ade gna dlu.aku pn ade eczema gak.harap2 firas xikut la kulit ibu dia yg sensitip nih.

    ReplyDelete
  2. takpe lah ila, mahal2 pun kalau itu yang terbaik, terpaksa la berbelanja lebih sikit kan.. sy mmg penah dgr sebamed ni ok.. utk orang dewasa pun byk product dia yg ok tp sy tak penah try.. sbb sy dh stick on pencuci muka acne aid yng korang suggest dulu..

    ReplyDelete
  3. zarif pon kulit sensitif time awal2 dulu.. doctor bagi Lactacyd liquid cleanser(bukan yg feminine hygiene tu.. ehehe) utk wat mandi.. pastu, aku kadang2 selang seli ngan product lain.. so far, ok ler...

    ReplyDelete
  4. e'eh tetibe New Obimin pon ade termasuk dlm gamba? mandikan aariz dgn Obimin jugak ke? ngehehe :P

    aydein pon dok pakai seba med masa kecik dulu. tapi bila start pakai brand laen from newborn gifts and tengok die punye skin pon ok je with other brands, kitorang teruskan pakai aje. :D ooh eczema babies mmg sesuai pakai seba med eh? maybe i should start again with seba med.. psl aydein pon ada eczema, altho its just a mild one.

    ReplyDelete
  5. zehan: aku dulu pakai sebamed free je..mak aku amik kat doktor..bila aku kene beli ni, adoi rase nak pengsan jugak laa kalo tetiap bulan kene beli..arap2 aariz dah besar takde laa truk sangat eczema die..tp doktor kater org besar pon bleh kene eczema..cam aku, after 6yrs, eczema aku ilang trus..mmg kene pantang habis2an..siannye anak aku kalo kene jadik cam aku..

    atul:haah tul..aku arituh masa telek2 sebamed, baru aku tau ada jugak tuk org besar..punye la tak pernah amik kesah pasal brand ni dulu2..sbbnye aku mmg tak tgk laa kan barang2 mahal ni..dengan harapan aku tayah beli..skalik amik ko..kene jugak beli..

    yana: paed aariz dok asik kasik tester macam2 losen..semua tak jalan..tp die tak plak kasik try sebamed ni..pi klinik wo.ng tu doktor sharina tu yg rekemen macam2..tp die rekemen je..tak plak kasik sample ke ape ke kan..so kene laa beli sendrik..

    thara: alamak nampak plak die obimin tu..haa tu obimin tuk mak dia..bukan tuk anak..mak die baru nak start amik balik obimin..haha
    aariz dulu masa newborn, i try pakaikan anakku, mmg langusng tak bleh pakai..abis naik rashes kat kepale, montot n badan semua..banyak plak gift anakku yg die dapat..so ada laa tuh dalam stor tak tepakai..yg pureen tu pon die dapat gift masa die lahir..bleh pakai certain je..sbb perasan kalo die pakai, nampak ada sket2 kulit die cam kering..then try pakai jnj, tak nampak truk sangat die nye alergy..ok je..tp since die kene rashes yg kronik baru2 ni n tak baik2 plak tu, dah doktor suh tuka, so kita try ler kan..nampak berkesan plak kat dia..tp tatau laa tetibe lama2 kulit die imune, dah tak jalan plak sebamed wallahualam..arap2 tak le jadik gitu

    ReplyDelete
  6. ila... alis dulu pernah kerna mcm some kind of rashes tapi mmg teruk la..the whole body and mcm mcm dah try.. kesian sangat then akak bawak de jumpa paedtrician dermatologist kat DSH, Dr tu prescribe cetaphil product.. Alhamdullilah, 2-3 mandi..mmg elok..so far x naik dah rashes tu.. de ade mandian and creme....quite pricey tapi berbaloi baloi :)..maybe ley tanye paed aariz pasal cetaphil ni...but kalau dh serasi dgn sebamed, teruskan ajek... :)

    ReplyDelete
  7. pssstttt.....
    klenet kita ada aqueous cream tu..
    :)
    sila lah...
    aq cream.. bagus..for moustirising.. even for bad eczema pun..boleh guna buat as a sabun substitute.
    salam... :)

    ReplyDelete
  8. Hello i have so many love story's that you wouldn't believe first with my mom and dad them with mi girl and also with my baby his name is terry a nice boy .

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...