Friday, April 30, 2010

melepas gian tgk wayang

wah lama gila seh tak tgk wayang!!
bayangkan last skalik tgk wayang masa pregnant sebelum branakkan aariz..
bak kater farin, 'tu dah setahun tu'.. even bila die tanye last muvi aku tgk cite ape, aku tak hingat pon citer ape aku tgk..masalah tu beb..
yg aku teringat, dok tgk HD muvi yg En. Suami downloadkan..haa sebbayek laa ada En. Suami jenis rajin mendownloadkan muvi2 tuk isteri terchentanye ni..si isteri order saja nak muvi ape..esok siap! bezz kan?
hah jangan salahkan saya menyokong cetak rompak plak..ahh ape2 je laa yg berkaitan download2 ni..
tp apakan dayaku, aku mempunyai anak kecil..kang bawak masuk cinema, habes semua hangin ngan aku..melalak budak tu, tak ke tak tenteram nak menonton wayang?
itupon kalo boleh bawak budak kecik..kalo tak bleh? yg 18PL, 18SG tu mana bleh kan?
jadi, maka dengan itu hari ini aku dan En. Suami akan ke cinema mahu melepaskan gian setelah 1 tahun tak ke cinema tuk menonton IRON MAN 2!! sila jangan jeles kawan2..yey..tak sabo tak sabo..lagik 2 jam je..

yok tgk wayang nak?
chau chin chau..

**hapdet!
aper komen anda tentang IRON MAN 2?
ok laa..tp rasa2nye IRON MAN lagi bezz dari yg 2 ni..kenape?
sbb:
1. kenape die tuka pelakon yg jadi rhode, kawan tony tu? kalo tuka pelakon pon, tuka laa nama skalik..ni bila die tuka pelakon, dah jadik cam tak bezz, pehtuh pelakon baru tu cam tak bezz..tak macam pelakon yg jadik rhode tuk episode 1 aritu..bleh je nak tuka pelakon, tuka laa nama..buat laa kekonon rhode kawan tu mati ke, takpon apa2 je laa berkaitan dah tak de..
2. pastu kenape rhode tu sesenang bleh pakai suit iron man tu? ingatkan hanye tony je yg bleh pakai..pehtuh tgk si rhode tu pakai cam trus senang nak kontrol..si tony masa dulu2 punye laa susah nak kontrol masa memula pakai suit tu..siap sakit2 lagik bila pakai..huh
3. ada scene yg tak tunjuk..dalam trailer die ada scene si pepper potts campak topi suit iron man tu, then si tony amik n kiss that topi..tp smlm takde pon? ke kitorg tertido? tak kot..takkan tgh2 syiok ktiorg bleh tertido plak kan? korang perasan tak?
4. tak suke hammer tu!bila laa agaknye die nak insap??

tp ada jugak yg aku suka citer ni:
1. kagum seh ngan teknologi stark tu..fuhh smart gilaa system die bleh gumpal2 guna tgn buang..aih bezznye main2 cam tony stark tu..keh keh keh
2. tony yang hensem n stylo gilaaaaaaaa!! cair i..nyum nyum rasa nak makan je dia..kihkih
3. kagum tony genius gila boleh cipta unsur baru..genius seh..hensem, stylo..cairsss!
4. tetibe hero2 marvel(avenger) pon terselit skalik..nick fury eh si mata satu tu..ngan black widow..suka laa tgk black widow tu..cun n gila power lawan2..keh keh
5. movie action yg funny..dalam tgh lawan2 tu bleh plak kiter terglak2 kan..hihi

dah itu je yg ku teringat wat masa ni

Thursday, April 29, 2010

coti-coti di sunway

heleh coti kat sunway je?
haa bukan coti pon sebenarnyeh.. saje2 join tokma n tokpa bersantai2 di situ..
free pon kan, so aper lagik, kami mmg tak melepaskan peluang lah..
syiok jugak kan kalo everytime nak soping, dok hotel? penat2 soping, trus balik ke bilik tuk tido..
dah lama tak beraktiviti bersame keluarge macam ni..
mekaseh tokma invite kami join skalik..

masa ari nak check in, kami pakaikan si tecit kami tu baju ladybird..saje suke2..rasa cam comel..first time pakaikan die baju tu..ok plak die tak banyak songeh bila kami siap pakaikan die hood tu kat kepale dia..

ketawa vs menanges..mana lagik kiut?
sementara menunggu tokma dan tokpa sampai, kami round2 pyramid dulu.. sempat jugak laa kami ke sunway travel tuk buat visa nak pi jenjalan june nanti..window shopping kejap, makan2, bawak aariz main2 dan etc.. agak menjadik perhatian jugak laa bila ada si comel berbaju ladybird kan.. ke mana2 je kami jalan sure ada je suara2 "eeiii comelnye budak tu".."waa so cute"..eh tak pernah ke org jalan2 pakai baju camni eh? kitorg je ke? alamakk wat malu je.. tp ade aku kesah? bezz per org puji2 anak kita comel..kihkihkih[eh tapi bukan lah tujuan kitorg pakaikan baju tuh sbb nak tarik perhatian org..tak niat pon camtu..tp daddy aariz suka baju camtu..dah beli, tak pakai rugi lah]
kasik aariz main2 seround

ni lah keje dia..dok ulang alik dari bilik kami ke bilik tokma n tokpa..

dah nak balik dah..

selepas check out, sebelum pulang, kami pekena lunch di ayam penyet ria..
so bleh dikirekan sini 2nd sedap slepas yg kat the curve..
pernah try yg kat kota damansara tu..huu tak sedap..tak sama pon cam yg kat the curve
first time makan sate derang..lain sket rasanya.. sayur asem derang sedap bila dimakan panas2..bila sejuk trus kembang tekak sbb masam2manis..masa panas tak terasa plak..
yg macam rojak tu, ape eh derang panggil? gado2 eh?..sedap seh..korang try laa order bila pi ayam penyet..
singgah kedai buah dulu..aariz: "apa lama sangat tokpa pilih buah ni..borong satu kedai ke ape?"

ok sekian...

Tuesday, April 27, 2010

sejuksss!

we're in Sunway Hotel now!
sojukss gilos! grrr grrr grrrr..gegel2 aku dah ni..dah totop dah ekon pon sejuk lagik..
aku sorg je ke yg sejuk sampai ke tulang kering ni? ke derang pon sama?
tapi tgk derang tido lenaaaa gilaaa je.. aariz siap tido tertonggeng tak berselimut lagik tu[aariz mmg pantang kene selimut..die akan merengek2 bila diselimutkan]
adehh bezz nye kalo dapat join mereka tido..
tp apekah daye..kol 2am kang baru habis tugasanku..sabo ila sabo..sat je lagik abeh dah keje kamu..tulah sape suh tamo amik coti kan..
eh buat ape lak kitorg kat sunway hotel ni? ahahaha..bercoti lah! dah tuh ila keje tu?bercoti sambil bekerja..bageimana tu?
ahahaha..syiokk seh dok sini..dekat je nak soping..cam turun pi kedai runcit plak..ahahah
haa nanti aku hapdet lagik gambo2 dan cerita kami situ sana sini..
tak sabanyaaa 2am..cepatlah masa berlalu..mata dah kuyu2 ni..

daaaaaaa...

Friday, April 23, 2010

disco anyone?

uihh bukan disco kelab malam tu laa...aihh cepat je kamu ni..
ni disco tempat makan..nama penuhnye murni discovery...kami panggil disco je..
ni branch sri murni ss2 tu..sesiape yg pernah or suka ke murni ss2 tu, bleh laa try disco ni plak..
ada org kate tak sama macam kat ss2 tu..tp ntah laa..dah tukang masaknye lain2 kan..takkan nak rasa sama plak kan? tp aku suka pi disco ni sbb dokek yo ngan umah kitorg..
n takde laa lama nak menunggu order kita sampai cam kat ss2 tu..situ kan ramei gilos orang..
bleh tertido2 laa punye nak nunggu makan nasik goreng je pon..
yang aku suka kat disko ni lauk pauk tengah ari nye! sedap! dan banyak plak choice! murah beb! mmg tmpt yg kutuju laa selalu kan..[yer saye suka makan nasik campur ye sekarang - sbb tuh badan saya bagai dipam2 sekarang]
susah tau nak carik nasik campur yg sedap kat area2 ofis/umah aku ni..[yer umah ku ngan ofisku hanyelah sekangkang kera sahaja]..kalo nak sedap2..kene laa travel sket ke kota damansara takpon kat sunway damansara tu..20 minit gak laa nak ke sana..
tp! sekarang tidak lagik..5 minit dah bleh sampai..cuma payah sket aa nak carik parking..situ banyak sangat bengkel kete..maka bila ada banyak bengkel kete, parking space pon berkuranglah ye..dah abih kaut dek bengkel2 ni..adeh
menu2 die semua sama je ngan yg kat ss2 tu..gelas2 yg dipakai pon sama je..pakai botol2 mayonis tu laa..
tapi rasanya harge kat disko ni jauh lebih murah compare ngan yg kat ss2 tu..[tp tatau laa kan kalo rege promosi ke ape..tp tu rege dalam katalog menu dia..takkan die nak tuka2 plak katalog tu kan]
oh sekarang bertambah lah lagik tempat2 makan menarik kami tuk dikunjungi..kihkihkih..
dulu ss2 dan william tmpt fevret kitorg kalo nak dinner or gather2 ngan geng2 se-U/x-skulmate..memang time blaja2 dulu bosan2 je study, kol 2 3 pagik kitorg pi ss2 ni makan roti daging special ngan satu gik roti hawaian eh? ntah lupa dah..thn 2002/2003 dulu..gilo lama mana laa aku nak ingat seh..[aku tak pernah order roti ada nenas2 tu, roti daging slalunye aku order - huda laa suka..dia kan suka nenas2 ni] ..bayangkan cyberjaya-ss2..tak ke jauh? tp gigih seh nak makan roti daging special..
pehtuh abih je blaja..yer aa masing2 dah ikut hala tuju memasing kan..bila rasa nak gather2 je, sure kat william laa tmpt berhuha2 dan berkepoci menghapdet segale gossip terkini..lepak setakat 3 4 jam tu normal..
since william tu dekat je ngan umah aku, slalu gak laa kalo lapa2 je ajak En. Hubby ke situ..fevret seh nasik goreng ketam dia..
oh tp sekarang tidak lagik..tidak lagik menjadik tempat fevret kami[aku dan En. Hubby]..maleh dah pi sana..ramai sangat org..lagik2 dah ada anak tecit ni..nak menunggu order sampai, mau anak aku berguling2 melalak nak tido..aih tak sesswaaii tak sesswaaiii..[tp aku pernah tgk, skang situ bukan setakat org2 muda je pi, ni keluarge ngan nenek, pakcik, makcik pon ada jugak ni].. femes betul dah derang skang ni..
ahh takpe..itu cerita lama..cerita baru kami? di disco laa mana lagik! yey!
kengkawanku, ape kater kita try gather2 kat disco plak lepas ni? jom!?
sesswaii gak la nak bawak anak2 tecit kita ke disco ni sbb tertutup kan..i mean berbumbung..tak open air cam kat william yang ada tikus/lipas menari2 di kaki..hihi

oh lupa nak cakap..murni discovery ni letaknye di sunway mas..berdekatan ngan aman suria..tahukan kamu di mana? dokek yo ngan umah aku ni..

Thursday, April 22, 2010

sudahkah anda melunaskan tanggungjawab anda?

alhamdulillah legaaaaaaaaa...baru je aku menyetelkan e-filingku..
gumbira gumbiraaa...kalo tak, asik dok seriau je otak ni 'e-filing tak buat lagik', 'e-filing tak buat lagik'..sampai terbawak2 dalam mimpi ok?
yer aku tau memang skejap je nak wat e-filing tu..masalahnye aku dok bz ngan keje, pehtu dok asik tertangguh2 nak kutip/carik balik resit2 lama..adeh bleh pening tau otak dok selongkar n geledah resit2 lama ni..dah ler aku ni suka simpan resit, banyak gila resit aku simpan..tp berterabur..haih! aku kene susun balik laa resit2 aku..mana tuk claim, mana tuk pengecualian tax, mana tuk simpan sebagai rujukan masa depan..dan mana tuk dibuang! haha.. berusahalah ila!
kekonon nak tunggu gaji..berdebar2 tau isi e-filing ni..tkt tak cukup yg dah berbayar, kene plak aku tambah bayar..duit dalam bank tinggai ciput je ni..nak kene tunggu gaji..adeh gaji plak masuk minggu depan..abeh cemano?
tp malas nak tunggu2 lagik..takut nanti lagik tunggu lagik kalut..so aku pasrah je tadik isi, dannnnnnn alhamdulillah! ada laa rezeki tuk hadiah birthday aariz nanti..insya Allah..
tak sesia aku membayar zakat bulan2 potong gaji..at least takde laa cam tahun lepas, aku kene bayar lagik kat derang..tahun ni alhamdulillah, derang plak kene bayar balik kat aku..sungguh puas ati!
bageimana pula kamu? sudah kah melunaskan tanggungjawab anda?

Tuesday, April 20, 2010

birthday party

aik birthday party lagik?
yer bulan ni sungguh ramai menyambut birthday..
aku dikelilingi ngan org2 yg lahir dalam bulan 4..april babies gitew..
i luvvvv april! bezz kan jadik april babies? hihihi
tomorrow birthday si mancet..wuhuuu..selamat menyambut hari lahir ke 28 laa cet ye?[advance sket aku]

oh ok ni sebenarnye nak citer birthday party yg baru kejadiannye..sabtu lepas..
sungguh malang daddy aariz bekerja plak sabtu tersebut..maka terpaksa laa mama dan aariz menumpang kasih dengan keluarga basil..[mekaseh basil kasik kami tumpang kasih]
2nd birthday party lia marissa anak si leen..
budak yang sangat comel itu sungguh pandai berposing depan camera..suka wat piss yaw!
foods sumenye lazat2 belaka..terutamanya apam kek tu..dah ler comel, lembut sedap gilos plak tu..ada lontong, ada sate, ada roti jala, ada kueh-mueh yg pelbagai dan ape tah lagik..aku sempat makan lontong ngan kueh2 je..sob sob..

gambar tak banyak nak disnap2 sbb i bz mengontrol melayan anak terunaku seorg itu..kalo ada daddynya, bleh gak gilir2..ni nak makan kene cepat2, nak snap2 gambar, die plak sebok terpa air org lah, makanan org lah..itupon aku dapat makan sbb aariz sebok menagih kasih ngan papa si iffat..mekaseh ye iffat kongsi kasih ngan aariz..
balik tu kitorg siap ditapaukan lontong n agar2 oleh opah marissa..nyum nyum..sodaaaapp hingge menjilat jari..

birthday girl..lia marissa3 musketeers..basil, iffat n aariz
3 musketeers lagik..huih mereka ini pantang lepas..habis satu rumah tu mereka round n gegar2..tgk tu si basil tamo kene pegang..
mia lutfiya vs iffat..apekan daya mama aariz,mia lebeh sukakan iffat dari kamu..mama tak bleh menghalng..takpe takpe..kita usaha lagik yeh aariz lepas ni..tu laa aariz wat dunno je ngan mia, tu mia carik iffat tu
basil dan aariz sebelum ke party..
sementara menunggu daddy aariz pulang dari keje lalu trus mengambil kami di rumah basil, maka sempat lah aariz bermain2 seround ngan si basil..banyak seh toys, borthday presents yg basil dapat aritu..bagus tau basil..tak kedekut..kongsi2 toys die ngan aariz..

basil dan aariz selepas ke party..bagus tau derang ni..sorang kat dalam, sorang kat luar..lepas tu take turn plak, aariz kuar, basil plak masuk..bertolak ansur gitew..bagus anak2ku..

yeahhh aku berjaye membuat si basil terkekek2 ketawa..aku ingat mommy die je tere wat die glak..payah seh nak wat si basil ni senyum2/glak2

anakku yg sorang ini..siap angkat kaki tu.. naik kuda kene angkat kaki ke nak?oh derang ni mmg suke betul nga kuda tu..perlu ke aku beli? huh takpe takpe..aariz kalo nak main kuda, nanti mama bawak pi umah basil je laa..okeh? [haha mama kamu yg kemut jimat]

Saturday, April 17, 2010

mari berkongsi ilmu - hipnosis

ptg smlm aku sempat skejap menonton al-kuliyyah di tv3..
topik smlm adalah pukau..
tp yg menarik minat dan ingin aku kongsi cerita di sini ialah tentang hipnosis..
ada sorg motivator yg juge merupakan speaker jemputan topik smlm memberi petua tentang menghipnosis pasangan dan anak kita..
hipnosis ini tentulah ke arah yg positif..bukan negatif..
ini yg aku sempat dengar semalam:
hipnosis ada 2 cara:
1. hipnosis formal - kita mintak izin dia tuk kita hipnosis..kire orang yg nak kita hipnosis tu tahu kita nak hipnosis dia
2. hipnosis informal - orang yg nak kit ahipnosis tu tak sedar dia nak dihipnosiskan

manusia akan berhipnosis informal 2 kali dalam sehari iaitu sebelum tidur dan selepas bangun tidur..(kire time die tgh mamai2 tu)
otak kita tidak merekod perkataaan "JANGAN" atau "TIDAK" semasa berhipnosis..
jadi sekiranya kita nak hipnosis pasangan kita supaya dia tidak kawen lain, jgn guna ayat
"abang, tolong jangan tinggalkan saya dan jangan kawen lain"..kalo tak, for sure otak dia akan merekod "abang, tolong tinggalkan saya dan kawen lain"..aiyooo habes lah kamu..kamu dah kasik izin dia kawen lain..oh TIDAK!!..jadi nak pesan/saranan yang sepatutnya:
"abang, biarlah sampai bila2 hanya saya lah seorang isteri abang"..haa lebeh kurang gitu laa..sukati korang lah nak pesan apa2..janji jgn ada perkataan JANGAN atau TIDAK ok?
begitu juga pesanan tuk anak kita..time2 dia dah nak tido tu, kita bisik kat telinga dia pesanan2 yg positif yg kita mahu dia ingat sampai bila2..dan pastikan ianya tiada perkataan TIDAK atau JANGAN..
pesanan seperti "aariz anak yang baik,budak yang pandai, biar selalu sihat dan menjadi anak yg soleh"..jgn sesekali pesan "aariz jangan sakit"..aaa kang otak die rekod " aariz sakit"..

ada satu lagik yang menarik: jangan biarkan anak kita tidur depan tv
kerana time sebelum tidur otak akan merekod macam2 perkara..sekire nye sebelum die tidur, die tgh tgk cerita2 yg tak ptut contoh cerita wrestling takpon cerita2 yg tgh tayang perempuan seksi, kan dah rosak gitu?

memang hipnosis berkesan tuk pembelajaran..
teringat aku masa skulah dulu..mama suka hantar aku ke kem motivasi..
ada satu kem motivasi ni mengajar cara hipnosis tuk menguatkan semangat dan menjadikan kita seorang yang berani.. mmg menakjubkan laa..bagaimana seorang budak yg lembek, bleh jadik gagah..bagaimana seorang yg takut boleh jadi berani..macam2..

jadi ingat kawan2..nak pesan kat anak2 atau pasangan, jgn guna ayat JANGAN atau TIDAK..selamat mencuba!
oh setiap kali keluar rumah, bacalah : bismillahitawakkaltualallah
dan bace ayatul kursi setiap kali habis solat 5 waktu..
insya Allah kita akan dijauhkan dari gangguan pukau..(pesanan dari ustaz jemputan tu)

Friday, April 16, 2010

lagu klasik untuk kanak-kanak

lagu2 yg org2 tua suka nyanyi kepada budak2 kecik kesemuanya ada pengajarannya..betul tak?
kenape laa saya tak belajar betul2 masa arwah nenek saya ada dulu..
dulu masa kitorg kecik2, macam-macam lagu arwah nenek saya suka nyanyi..
cak cekur laa..tepuk amai2 laa..eh macam2 lagik..
tp yg saya hanye tahu sekarang ni 2 tu je laa..sedeh betul!!
wan aariz ada nyanyi lagu cang cang codak..itupon saya slalu je salah2 nyanyi kat aariz..

Cang-cang codak
cang cang codak semayam labu labu
ke mana perginya budak mencedok air selabu
buat apa air selabu, buat masak ladeh
buat apa ladeh, buat jolok bulan
buat apa bulan, buat mainnn aaarizzzz..
Nota: lagu ni nyanyi masa aariz duduk atas kaki kita..then kita angkat2 kaki kita ngan dia skali.. kalo salah, daddy betulkan eh? saya ingat2 lupa laa lirik ni[slalu je salah nyanyi lagu ni..tapi aariz gelak aje bila nyanyikan tuk dia]

makteh saya ada macam2 lagu..dulu masa anak2 dia kecik, macam2 lagu dia nyanyi tuk bebudak tu..kekadang bukan budak2 kecik je yg terhibur..kita yg dah besar ni pon sama terhibur..[kekadang kitorg yg besar ni plak yg gelak2 terlebeh dari budak kecik bleh?]
saya pernah memasang hajat nak menuntut ilmu lagu2 klasik tuk kanak2 dengan makteh saya..tahu ape die jawab?

"hehehe..awak kalo nak belajar kena kursus seminggu..banyak lagu2 klasik ni..sure aariz suka...
pak abu pergi memancing,
dapat seekor ikan gelama,
hati adik jangan la runsing,
dapat makan bersama2".
nyanyi sambil buat eksyen...baru nampak real..nanti aariz boleh ikut...hihihi..."

itulaa..lagu2 klasik ni perlu nyanyi dengan aksi..barulah budak terhibur..dan lama2 mereka akan ikut buat aksi tu skali..comel okeh!
kerana lagu tepuk amai2, bebudak kecik belajar menepuk tangan..
kerana lagu cak cekur, bebudak kecik belajar menggamit tangannya..
yer kalo nak ajar budak kecik tepuk tangan guna lagu lain pon boleh..cthnya lagu "if you're happy":

If You're Happy And You Know It
If you're happy and you know it clap your hands
If you're happy and you know it clap your hands
If you're happy and you know it and you really want to show it,
If you're happy and you know it clap your hands.
If you're happy and you know it stomp your feet.
If you're happy and you know it stop your feet.
If you're happy and you know it and you really want to show it,
If you're happy and you know it stop your feet.
If you're happy and you know it shout "Horray!"
If you're happy and you know it shout "Horray!"
If you're happy and you know it and you really want to show it,
If you're happy and you know it shout "Horray!"
If you're happy and you know it do all three.
If you're happy and you know it do all three.
If you're happy and you know it and you really want to show it,
If you're happy and you know it do all three!

tp saya lagik suka nak nyanyi lagu2 klasik melayu untuk anak saya..lagu2 moden/english ni kat sekulah nanti for sure die akan belajar..kalo bukan kita yg nyanyi lagu2 klasik melayu ni kat anak2, siapa lagik nak nyanyikan tuk mereka, betul tak? dan kalo lah semua org kat dunia ni macam saya, yg buat tatau dan lupa lagu2 klasik ni, mungkin lama2 lagu klasik ni akan trus ilang di telan zaman..tp kadang2 saya nyanyi jugak lagu if you're happy ni..sbb dia akan tergelak2 bila saya pull his ears, or touching his nose, dia akan terkekek2 gelak..lagu kat atas tu kita bleh tuka liriknya to pull ears and touch nose..so that die akan belajar which one is nose, which one is ear..betul tak?

mari saya sharekan antara lagu2 yg saya terjumpa kat internet..[ni antara lagu2 femes yg masa kecik2 kami slalu nyanyi - ada lirik2 kat bawah ni saya edit sendrik mengikut versi yg kami slalu nyanyi..kalo kat internet, lain sket liriknya]
Cekur Dan Gamit
Cak cak cekur dan gamit
Tanam cekur gali kunyit
Nasi atas dapur habis hangit
Adik cekur abang gamit
Nota: Sambil menyanyi, ibu ajar anak supaya genggam dan buka tangannya.

Satu-Satu
Satu satu saya sayang ibu
Dua dua juga sayang bapa
Tiga tiga sayang adik kakak
Satu dua tiga sayang semuanya
Versi Kedua:
Satu satu saya sayang Allah
Dua dua sayang Rasullullah
Tiga tiga sayang ibu bapa
Satu dua tiga sayang semuanya

Timang Tinggi-tinggi
Timang tinggi-tinggi
Sampai cucur atap,
Belum tumbuh gigi
Dah pandai baca kitab
Nota: ni kita nyanyi sambil timang2 dia..sure dia akan tergelak2 suka..

korang ada lagu2 klasik lain yg bole dikongsi? meh lah kongsi ramai2!
jom kita tgk anak saya yg baru pandai menepuk tgn..sekarang ni asyik nak tepuk tangan je..kalo gembira tepuk tangan, kalo dengar lagu2 kat PHDC tu pon die tepuk tangan n kekadang kalo dia berjaye buat sesuatu pon die tepuk2 tangan..saya gembira tgk die gembira!!

oh die dah pandai melambai jugak! sukaaaaaaaaanye tgk aariz!

Thursday, April 15, 2010

birthday party

oh oh minggu ni mmg topik semua berkisar birthday ajo ok?
tp ni bukan birthday party i..tapi birthday party Basil, anak si mancet..
Basil's 1st Birthday Party..
wuiii banyak gilos makanan ok? i loikkeee! paling suka baked pasta yg mancet masak tu..sedapp gila..rasa cam nak makan makan makan tanpa henti..tp kang habes sian plak org lain..mancet bukan buat tuk aku sorg je kan..tp mmg tu lah makanan yg aku hadap first2..hihi
party yg meriah..kami adalah keluarga ke-2 yg sampai kat party tu..itu pon aku ingat dah lambat..dekat2 kol 4 baru kami sampai..rupe2nye mmg ramai lagik lambat..tp mmg pon kalo nak datang kol 3 tu, panas terik sangat..
5-10 minit kami sampai, lepas tu sorang2 sampai..tak lama lepas tu, haa amik tak menang tangan mancet nak melayan tetamunye..
gembira dapat jumpe kawan2 lama..borak2, makan2, gelak2..lama dah tak buat camtu..sekarang memasing dah ada family..bezz kan?
mancet! BRAVO!! we enjoyed ur party!nanti ada party2 lagik sila jemput kami lagik ye?! hihi
ha meh la layan gambo..[tunggu gamba/entri from mancet, tak nampak2 gik..sori la cet aku post dulu entri ni]
birthday cake
birthday boy
aariz with auntie Zura
us...
mama with mia lutfiya..anak si leen..cumeeeellll gila mia ni..bammm sungguh..gf aariz..keh keh
mereka..leen baru sampai
peace yaw! merissa, anak si leen
haa sebelum balik, sempat gik posing berdua..aariz n gf nye..basil, sori..aariz dah cop ok!haha
malin n faris yg peramah..
iza n hubbynye
from left:basil,mommy basil,iffat sidqi,mommy iffat,mama aariz, aariz
farin n hubbynye
afif n mamanya
athirah..
aariz with auntie zura dan cik atul dibelakangnye

ok sekian..

Wednesday, April 14, 2010

my birthday celebration

bezzz tahun nih! walopon celebrate ber3 sahaje..
but it was the most memorable birthday celebration in my life!
the whole day busy outing with the family..makan2 shopping2..syiokkk!!
thankss En. Hubby!! Love youuuuu sooo much!
kami sekeluarge..
aariz: "bosannye..mana foods ni?"
aaa kenape plak ni aariz? ni sesi membodek daddy tuk kuarkan dia dari seat.. tak tentu arah dah duduk..nak kuar jugak dari situ.. hah dapat je kuar, hepi gilaaaa..tersengeh2 sorang2 tgk menu je pon.. suka tgk gambar ni..dia nampak macam org besar kan?..tgk menu penuh gaya..
aariz: "daddy, aariz nak order ni, boleh?"
love of my life! love them both to the max!!

dengan ini, saya pemegang mohor2 diraja mengisytiharkan cuti seminggu buat keluarga Pn. Nor Azilah bersempena Hari lahirnya..sila jeles kengkawan!
arininye plan plak nak menonton wayang bersama En. Daddy..
sungguh bahagianye idupku ari2 berfoye2 je keje..

Tuesday, April 13, 2010

my birthday present

testing..testing 123..haIH BAGAI NAK GILA NAK MENAIP KAT SINI..TETIBE DIA TUKA SENDRIK CAPSLOCK PLAK..wE R IN OU NOW..HARUSLAH AKU PULANG SEGERA TUK CHECK MANUAL KALO BEGINI..IM SO HAPPYY!THANKS EN. DADDY 4 THIS PRESENT!LUV U SO MUCH!

Monday, April 12, 2010

Happy Birthday to me!

i am 18.................plus 10 yrs old today!!
i am so happy tahun ni first time celebrate birthday with anak..
i'm haaaaaaaaappy with my life now..alhamdulillah dengan kurniaan yg tak terhingga!
semoga Allah lanjutkan usiaku dan permurahkan lagi rezeki keluargaku..amin!
Happy Birthday to me!

Friday, April 9, 2010

j.card day

smlm ptg chat ngan mancet pasal mamipokok..
ceywah siap bagiktau mancet aku nak pi j.card day cheras selatan sabtu ni nak borong mamipokok..aariz nye stock dah tinggal satu pack je..kene laa beli time2 murah je kan..nak beli time mahal, nak beli banyak2, tak mampu..
skalik tetibe ptg dalam kol 6:30pm, dapat sms from En. Daddy..
"saya tersilap tgk sms j.card day tu..kat cheras sltn tu 6/4..sorry,tp saya dapat tau ada j.card day lagi satu ari ni kat kepong..saya pergi sorang laa ek..ke mama nak ikut?"
huh?camne daddy bleh salah tgk tarikh? naseb bayek ada j.card day kat kepong smlm..kalo tak, kene laa tunggu next j.card day plak..ntah bila plak nak dapat j.card day lagik..aih
tp masa tu aku tengah bz n keje aku still tak settle lagik..kol 7 aku dah tak senang duduk kat kerusi ofis ni..kemas cepat2, isi TaB.S, wat daily status zasss trus aku cabot balik..
tinggal lantak pi semua keje..esok je la sambung..keje takkan habis sampai bila2..
kol 8 lebeh kitorg sampai kat area kepong tu..mak oiii jem gilaa org sebok nak masuk parking..
dapat je parking, laju aku menonong ke tmpt barang2 baby..skalik tgk kat satu sudut, mamipokok tinggal saiz xxl/s/newborn..pe jadah derang tak restock ni..hangin aku..
dah ler datang situ semata2 nak beli tu je..tanye cahsier kaunter khas mamipokok tu, dia kate "tu je lah tinggal"..caitttt trus sakit ati ajak En. Daddy balik umah..
on the way turun escalator skalik tetibe otak terpk nak jenguk supermarket..mana tau ada..skalik dari jauh aku dah nampak mamipokok berlonggok2..wah sukaa sukaaaaaa..

tp haa ko..kene beratur panjang..panjang gila okeh line..jusco siap buat kaunter khas,kaunter extravaganza tuk mamipokok, sabun tops, n ape tah lagik ..aku nampak mamipokok je..mmg takde niat nak tgk benda lain..tp masalahnye hanye limited 2 packs per customer per day..aku beratur, En. Daddy pon beratur..so dapat lah kitorg 4 packs..huu aku tak puas ati gik..so aku beratur laa balik..haa sebbayek kaunter die laju je..so dapat lah kami 6 packs smlm..[sebbayek mak guard yg jage line tu tak perasan aku beratur banyak kali..akaka]..puas ati gila dapat borong 6 packs skalik..stok tuk 2 bulan lebeh..yeahuuu..murah![ni kali ke-2 memborong mamipokok begitu] yer i tahu org lain borong lagik banyak, tak kecoh pon..tp tu laa i sanggup beratur 2 kali je..tak larat laa nak beratur lagik..kang kantoi lak ngan mak guard tu..

selesai borong mamipokok, trus balik..haha mmg jimat seh smlm..aku berjaye tidak membeli barang lain selain mamipokok..sbbnye malas nak beratur panjang tuk membayar..kebiasaannye di j.card day aku sure akan dapat balik rm90 -rm100++ voucher lepas redeem resit2 semua..haa smlm takde apa2 voucher sbb mamipokok tidak bleh diredeem resitnye ye kengkawan..tp takpe laa..i puas ati dapat mamipokok murahhh yeeehaaa..

tukang kire cukup tak stock tuk 2 bulan akan datang..
haa ngan baju2 kurung aku balun je redah j.card..malas nak salin2 baju bagai..nak cepat..takut dah abez...kecoh la kamu ni ila
my superhero! tough giteww.. ahaha
"ok daddy, next" mandor memberi arahan..
sekian..sesape yg tau info pasal j.card day sila2 lah kongsi ye..i sukaaaa pi j.card day walopon manusia berduyun2..hehe

[slalu ndr a.k.a cik maCtah tukang info i pasal j.card day ni..tp dah lama informer i tu senyap je..lupa kot die?]

Wednesday, April 7, 2010

aariz 10month's milestone

aariz awak tau ape pencapaian awak tuk 10 bulan ni?

1. awak faham bila mama say "aariz, NO!", "aariz, jangan..", "aariz, meh sini meh", "jom!"..
alhamdulillah, so far aariz bila mama say NO or jangan, aariz akan stop..bagus eh?
kalo mama or daddy cakap jommm..uihh laju je..siap kejar2 kitorg, takut kene tinggal..

2. awak tere dah bangun sendiri..berdiri lepas tgn tu dah lama awak tere..cuma menapak je awak masih takut2 lagik..2 3 tapak, then awak duduk balik..tp masa memula awak belajar berdiri sendri tu kesian mama tgk, bangun jatuh bangun jatuh..tp awak gigih..mama bangga ngan kegigihan awak tu!..lama2 awak dah tere..sekarang ni, awak asik nak bediri je..atas tilam bangun berdiri[yg ni mama salute, mama yg besar ni pon atas tilam tak stabil kalo berdiri, tp aariz tere], atas sofa, atas meja laa almost setiap masa awak nak bangun berdiri..bagus lah..takpe takpe.. tak lama lagik jalan laa ni kan? [haha mama lega awak tak memecah rekod mama berjalan..mama 10 bulan dah bleh jalan..kita tunggu dan lihat pula bila aariz bleh berjalan plak]
ni aariz mula2 nak blaja berdiri sendri:

ni aariz dah tere dah:

3. awak tere main rock-a-stack.. mama tunjuk sekali je, then awak bleh dah susun benda tu masuk satu2..tp kalo datang 'angin' awak, habezz semua awak campak..tp so far awak reti susun benda alah tu, mama dah suka sangat dah!..memula susah gak awak nak aim gelung2 tu masuk..ye laa..tgn awak cam senang tersasar2 ntah mana..good job aariz!


4. waves goodbye..kekadang je ni jadi..tp comel awak wave..cam main cak-cekur gitu..ini hanye insan terpilih je die nak balas lambai..tp ok lah tu..janji aariz tahulah nak balas lambaian org, itu pon dah jadik kebanggaan mama..

5. bila nak suh orang dukung, cepat je awak hulur tangan eh? kalo org tak amik awak, awak peluk kaki org tuh sekuat ati, sampai laa org tuh susah nak jalan, terpaksa laa amik/dukung awak..bagus bagus..taktik yg bagus..

6.oh awak paling takut kene tinggal..kalo daddy kuar je bilik tutup pintu, awak meraung gila2 sambil ketuk2 pintu suruh bukak pintu..padahal mama ada dalam bilik tu ngan awak..kalo daddy pi keje lagik parah..pantang dengar pintu rumah tertutup ataupon pagar grill tu berbunyi, awak dah tak duduk diam dah, mula laa dok tercarik2 daddy..tsk

7. merangkak sungguh laju..mama pon kalah kalo lumba merangkak ngan awak ni..awak merangkak sampai macam tgn dah tak jejak lantai..punye laa laju awak nak merangkak..camne tu? hmm awak byaangkan lah sendrik..

8. awak sekarang tere menjilat2 lantai..[eh ni pencapaian ke?]..aa ni tatau nak kategorikan ape..tp tu laa tgh2 awak merangkak, tetibe awak meniarap..senyap je..mama ingatkan awak nak rehat sbb penat merangkak, rupe2nye tgh menjilat lantai..haih not good not good..banyak kali laa plak awak buat ni ek? bezz ke lantai?tsk

9. oh yg ni pon satu lagik yg mama rasa pencapaian yg tak bagus..bila marah or tak puas ati, campak semua barang..tak kesah laa apa2 je yg dekat ngan awak, awak capai then trus campak..tsk ikut perangai sape tah ni? AUNTIEqa kot? hahaha [tak pasal2 aunT yg kene]

10. awak masih minum susu mama 20oz siang ari, malam melekap setiap waktu - alhamdulillah bekalan susu mama masih mencukupi tuk awak buat masa ni..harap2 ianya bekekalan sehingga awak 2 tahun..makan bubur 3 mangkuk penuh sehari..minum pagi n minum petang tak miss biskut babybites awak tu

hmm ape lagik? tu je kot..alaa sket je? hmm so far gigi awak satu batang pon tak tumbuh lagik, takde ciri2 pon nak tumbuh - alhamdulillah..mama lega..kang tumbuh awal2, tambah plak satu lagik keje mama nak kene cuci gigi aariz slalu..kalo tak, rosak laa..jgn jadik cam mama masa kecik2 dah laa..gongak gigi kapak depan semua roboh..

pakej tgh hari

nak masuk kol 12pm je ati dah takde mood nak keje eh..
otak dah pk nak makan kat ner..pehtuh pk plak nak makan ape ek?
lepas dah makan, pon still takde mood nak keje..
mata asik nak terkatup je..
pakej sungguh tgh ari ni..
makan+tido = gemok
uiii..camne laa tak gemok ila..dah laa kuat makan..kuat plak tido..
tsk..berat dah macam masa pregnant mula2 aritu..huwaaaaaaaaaaaaaa...
nak kurus balik!!..tsk tskk

Tuesday, April 6, 2010

1st birthday present

oh aariz nye 1st birthday tak lame lagik..
aper yer present nak beli tuk dia?
hmm korangnye anak, 1st birthday present korang kasik ape ek?
oh tadik borak2 ngan sorang member ni..terpakse rahsiakan nama sebenar..[ni sape yg tau, senyap2 je ye..jgn dipublish sapekah makhluk bertuah yg chat ngan saya ini]

me: weh ko n k***r kasik present ape kat b*s**?
m****t*: suprise birthday party la..aku tak kasi tau die pon aritu nk buat birthday die tau
k***r pon tak ckp kt die haha
me: ahahahahha bongokkkkk!cait
m****t*: eh betul la
die taktau pon kitorang nk buat party tuk die
me: kalo ko cakap kat die pon die tak paham
m****t*: serious
tak tipu wehhaha

funny? ahah mmg funny pon kawan saya itu..terglak2 manje saya masa borak2 ngan dia tadik..
tu laa..kita dah buat birthday party, kire cam present laa gak tu kan?
hmm ke korang still kasik birthday present eventho dah wat birthday party?
aii saya tak pernah laa kasik birthday present kat anak sendrik..ni baru first time nak kasik ni..al-maklum, anak pertama..

Friday, April 2, 2010

malam yg hiba

huuu sungguh tak disangka kan bila ajal datang menjemput..
pagik sabtu lepas, aku terkekek ketawa mendengar ulangan drama sebabak antara arwah dan awal awaludin semasa dalam perjalanan pulang ke kampung..
ahad pon diulang juge drama sebabak tersebut..terkekek2 lagik aku walaupon dah pernah dengar ari sebelumnye..tgk betape kelaka, dengar banyak kali pon aku bleh terkekek2 lagik..
memang..memang tak semua drama sebabak die yg lucu/menjadi lawaknye..yer kekadang aku ada jugak terasa beliau over..tp tu laa kerana beliau, ari2 kita ceriaa...
pada aku beliau baru je nak gemilang semula, tp Allah lebih sayangkan beliau..
ajal menjemputnya tat kala nama dia baru nak digilap semula..
macam tak disangka2 brite mengejut ini..
baru je aku dengar lawaknye pada ari ahad, tiba2 ari rabu masa aku dalam perjalanan ke office tuk meeting, aku terdengar bicara salah sorang dj di radio mengajak pendengar2 siaran mereka tuk bersolat hajat tuk arwah kerana beliau ketika itu tgh kritikal..
aku yg 2 hari tak mendengar radio(sbb aku work from home minggu ni), terpinga2 kenape ngan pakcik din? ku tunggu juga bicara selanjutnye dj itu, tp terhenti begitu saje..aih sampai ke malam aku masih tatau ape yg tlh terjadi sebnarnye..
then ku godek internet, rupanya pakcik din kritikal di hosp selayang..demam denggi berdarah rupenye..ada juga yg mengatakan demam kencing tikus..dia masih kritikal..sempatlah ku panjatkan doa semuga die sehat semula..
sehingga mlm td, ku godek2 lagik internet, ada yg mengatakan dia dah stabil..
tp pagik tadik..terjage je aku dari tido, En. Daddy sampaikan brita mengejut..DB dah meninggal dunia..uihh tiba2..sungguh tak disangka..al-fatihah.

hmm kenape ye aku beriya cerita pasal arwah ni?
hmm sbb tadik malam masa dengar radio, ramai yg mengucapkan takziah kepada keluarga arwah..ku dapat bayangkan betapa sedehnye keluarga beliau..isteri beliau,anak beliau..tetibe teringat kat papa..
dulu, masa aku dapat brite mengejut papa warded di hosp putrajaya sbb kegagalan buah pinggang, aku menanges sepuas2nya..dunia tetibe terasa gelap..waktu tu aku tinggal menyewa dengan kawan2..sepanjang perjalanan dalam ERL, air mata tak henti2 mengalir..menanges teresak2 bila saja terbayang wajah papaku..serius mmg sedeh gila..lagik2 dulu sebelum aku menyewa di kl, aku slalu naik ERL ngan papa tuk ke tmpt kerja..jadi kenangan dalam ERL buat aku sedeh..ahah klaka? takkk..ni cerita serius..bukan cerita lawak..
otak masa tu dah pk macam2..macam mana kalo papa dah takde..bleh ke kami sekeluarge survive? papalah segalenye buat kami..die lah tukang paip kami, wireman kami, tukang jahit kami, pereka cipta kami(macam2 gadget lah die reka), tukang betul itu betul ini kami, kekadang tukang masak kami, driver kami..macam2 lah..mmg papa tere buat semuanya..die hero keluarga kami..da laa dalam family kami, kami hanya punyai 2 lelaki..papa dan adik..adik masih skulah...ku tak rasa kami bleh bergantung harap padanye?trus terbayang wajah mama yg kesedehan..macam2 lah benda negatif terpk masa tu..
sampai kat hosp putrajaya, ku cuba hapuskan semua airmata..mmg ternyata tak berjaya..tiap kali rasa air mata nak mengalir, aku lari keluar biliknya dan nanges sepuas2 ati..aku cuba tanak menanges depannya..
memang..memang dia cuma terlantar disbbkan kegagalan buah pinggang..tp apa2 saja bleh berlaku tika itu..seminggu juga aku menjagenya di hospital..ku urut2 kakinya, ku sapu losyen di kulitnya, ku bual2 dengannya, mmg dia tak lepas dari mata, ku takut berlaku apa2..kesian tgk dia..lesu..tak bermaya..pernah skali die tetibe pengsan tak sedarkan diri..ku kalut panggil nurse, kemudian datang segerombolan nurse dan doktor..ditepuk2 bahunya, ditampar2 pipi papaku, diteriak2 nama papaku..dahinya berpeluh2..tp die tetap tak menyahut..kesian ku tgk papa ketika itu...tak lama, die sedar semula..bayangkan betape cemas aku waktu tu?
macam2 lah kejadian berlaku sepanjang aku menjaganya di hospital..pernah satu ari, pesakit di bilik sebelah nazak..semua kaum keluarga tlh berkumpul di luar bilik sebelah..dari saat2 aku mendengar mesin jangka hayat berbunyi, sehingga lah tiba2 mesin itu berhenti berbunyi..tettttttttttt.. aku pula yg menanges beriya2..sbb ku bayangkan bagaimana kalo keadaan itu berlaku kepada keluarga kami?..tsk..tgk betapa otak aku memikirkan ntah apa2..
alhamdulillah papa sehat semula..walopon dia kini perlu menjalani dialysis setiap 3 hari seminggu..macam2 ku dengar cerita..orang yg 'kidney failure' slalunya tak lama..
ku harap tidak terjadi kepada papaku..semoga Allah kurniakan papa panjang lagi umurnya..
kerna ku masih tak puas berbakti dan membalas jasanya!..papaaaa!! angah sayang papa!!

* tat kala ini, air mataku menitik lajuuu......

Thursday, April 1, 2010

Happy 10 months Birthday Aariz Zafir!

Happy 10 months Birthday anakku aariz..
lagi 2 bulan u'll turn to 1yr..
semakin banyak keletah ye kamu..
mama dan daddy sungguh bahagia dengan keletahmu ari2..
be good boy..semoga kamu membesar lagi bagai johan..

pesanan buatmu anakku aariz, eh cepat sket lah berjalan..mama tak larat nak gendong dah..dah lama sangat aariz merangkak tu..mama kesian aariz sakit lutut merangkak..[alangkah bagusnye kalo aariz bleh membace blog mama ni!]

pesanan buat diri sendri: haa start le merancang birthday party aariz..
1st birthday party ni..haruslah terbayekk wokk!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...