Wednesday, October 24, 2012

wordless wednesday #20 ~ A B C disco

 


saya senyum sorang2 tgk video aqeef ni..haha

Tuesday, October 2, 2012

aqeef's allergies

hah terkojut tak tgk gambar di atas?
kesian anakku aqeef zuhayr..
gambar di atas adalah kejadian di petang raya pertama baru2 ini..
nasib baik dah puas beraya sakan ari raya pertama tu baru kena, kalu tak, sure tak jadi raya laa kitorang aritu..
ceritanye begini..
petang raya tu selepas penat beraya sakan, kami lepak2 je kat rumah..malam tu nak bbq, jadi ada laa beberapa org chef yang tgh sebok buat preparation di dapur..
abam(aariz) sebok amik kuih itu amik kuih ini..tapi tak makan pon..
bila abam tak makan, daddy suap plak kat adik.. 
adik plak biasa lah, pantang orang suap, nganga je mulut dia..
nak dijadikan cerita, kuih yg daddy suap tu, kuih biskut mazola..
rasanya lepas setengah jam start naik merah2 tepi mulut adik..
pastuh dia kan dok berlari sana sini tak diam..pastu tergaru2..
daddy mandikan dia sbb ingat dia tak selesa, melengas berpeluh..
lepas je dia mandi, dia merengek2 gosok satu muka dia..
asik dok tenyeh je muka dia..
dah merengek2 tu, ubat saya senang je, bf dia..
tgh2 bf tu, skali tgk muka dah penuh merah2, kat leher dah start tumbuh macam gegata..
tebal jadi kulit leher dia..
dia dok menggila menggaru..
kesian gila tgk!
saya sambung je bf..sambil halang2 tangan dia dari menggaru..
pastuh tak lama lepas tu, tiba2 kelopak mata aqeef macam terbonjol!
bengkak dua2 mata dia!
aiyohh dah lain macam je ni..
masa ni ingatkan sbb dia allergic telur..[kitorang tau dia mmg ada allergic to telur tapi selalunye the reaction takde laa seteruk itu]
trus saya ajak en suami pergi klinik!
humang aih satu bandar kuantan tu takde pon klinik yg buka!!!
klinik 24jam pon tutup hokeh!
rasa nak hamok je!
masa tu dah satu badan dia naik macam gegata..merah2 n rashes satu badan! penuh! nampak macam gatal gilaaa! dah laa panas satu badan dia..trus separa bogelkan dia..
gambar di atas masa tuh dah stop tepi jalan lps dah pusing satu town tak nampak pon ada klinik yg buka..
kitorang gugel klinik 24jam..tp hampeh bila pergi, tutup!!
last2 no choice, pi terjah emergency kmc(kuantan medical centre) je laa..
2 kali round, itu je yg kitorang nampak tmpt yg boleh nak jumpe doktor..
bila jumpa doktor je, trus doktor tanye "ni makan apa ni?"
haa mmg tau dah bukan sbb kene gigit serangga kaa, ataupon kene gegata..
kat farmasi tu jugak kasik ubat n sapukan calomine lotion kat aqeef..kat muka, doktor kasik cream apa tah lupa dah..
kitorang saspek dia allergic to kacang! kalu allergic to telur takde laa seteruk itu..
ada gak laa kitorang kasik dia makan nasi goreng cina(ada telur), kasik makan roti(ada telur), kasik makan kek(ada telur) allergic reaction dia just naik merah2 tepi mulut dia or rashes kat area muka n leher jer..
tp kali ni bengkak2 mata n satu badan tu yg aih sudah terlebeh ni..
oh mai kesiannye aqeef macam2 plak dia tak boleh makan..
so malam tu berbbq laa kita sambil anak bengkak2 mata n badan..
alhamdulillah raya ke-2 tu tgh ari sket dah kurang merah2 n bengkak2 mata dia..

ok ingatkan tamat kat situ je..
rupa2nya tidakk!
raya ke-3 malam tu kat melaka plak..
malam tu aariz nak makan nasi, telur, kicap..
dia yg request..
daddy dia suap abam, lalu suap jugak adik..
suap sikit je pon..
lepas tuh dia dah start ngamok2 nak tido..
time dia tido tu laa dia non-stop batuk2..
time tu takde laa fikir apa, alaa normal laa batuk..
tp SIL datang jenguk dia kater dia risau..
macam lain macam je adik batuk..
saya bangunkan adik, bagi dia minum air masak nak kasik legakan sikit tekak dia..
n time tu laa baru saya perasan mata sebelah adik dah bengkak..leher dia dah naik merah2..
nafas pon bunyi macam wheezing..
aper gik, SIL ajak pi klinik..
daddy takde time tu..bawak aariz n kazen2nye ke jusco melaka..
time tu dah kol 10pm..nak cari klinik bukak mmg ler susah..lagi2 tgh raya..
sampai ke terkera kami mencarik klinik yg buka..
bila jumpe doktor, dia cakap ada allergies boleh affect 3 systems:
1. respiratory system 
2.circulatory system
3.digestive system

sekarang 2 systems yang first tu dah affected..
doctor refer to hospital immediately tuk treatment..
the nearest hospital is mahkota med centre..so trus ke situ je..
malam tu dapatlah adik nebulizer seround..
pastuh macam2 ubat lagi..

oh adik..kesian kamu..suka makan tapi tak boleh makan sebarangan..
mama suka suap adik..suap je laa aper pon, telan je semua!
tp lepas ni mmg kene hati2 laa.. =(
 
sementara menunggu obat..

mata bengkak sket, tp yg teruknye: pernafasan dia..wheezing

Tuesday, September 11, 2012

raya sakan 2012

banyak sungguh entry bertangguh! aisehman
ok sebelum saya trus melupakan niat nak membuat entri2 tertangguh, baik saya buat segera!

ok kita cerita pasal raya sakan kami 2012!
tahun ni turn raya adalah beraya di sebelah saya!
since family saya still balik kg beraya, jadi kami pon kene lah ikut beraya ke kampung mak saya!
tahun ini mmg turn mak saya beraya di pahang
kitorang beraya di rumah maklong di kuantan
raya pertama tu selepas bersalam2 kaut duit raya, bergambar potrait sakan, kami gerak beraya sakan di kampung sawah, pekan kampung tempat lahir mak saya!
huu kenangan beb kg sawah ni..banyak kenangan kitorang kecik2 kat kampung ni!
paling bezz masa musim buah!
musim banjir pon ada jugak kesahnye..
eh itu len kali laa kita cerita..kita cerita pasal raya je laa..
walopon nenek kitorang dah takde, mama tetap nak pulang jengah kampungnya menziarah nenek2 sedara yang masih ada di sana..
dari pagi sampai ke petang jugak laa nak habiskan beraya di kampung sawah tu..
ponek den!
dah penat2 beraya siangnye, malam tu kitorang sambung plak berkenduri tahlil dan berbbq di rumah maklong di kontan..
dah macam satu kemestian plak setiap kali raya ada bbq..kenduri tahlil tu mmg setiap kali raya mmg buat pon..since nenek kitorang masih hidup dulu pon nenek suka buat kenduri tahlil bila raya..
tp yang bbq ni..tahun sudah2 pon bbq..tahun ni pon bbq..macam acara wajib dah plak!
saya suka bbq kat kontan ni! kalu dapat makan ikan bakar, perghhhh heaven gila sbb ikan freshhhh beb!
malam tu brape ekor ikan tah saya bedal sorang2! tak main laa ikan kecik2 ni..ikan besarrr!
huu sebenarnye ada kisah di ptg raya anak saya bengkak2 muka dan badannye sampai terpaksa ke emergency kuantan med center! adoii nanti kita cerita yang itu..


ok raya ke-2 plak kitorang beraya sakan plak area kontan..
beraya ke rumah makcik2 di indera mahkota dan permatang badak..eh yer ke? haha saya tak hingat nama tempat..harap maaf kalu salah! kahkah
tapi parah raya ke-2 ni masing2 mengantuk sakan lepas pekena nasik dagang kat rumah maklong kat indera mahkota..tu baru satu rumah masing2 dok bergilir2 tido! aiyoooo
petang tu balik rumah masing2 elok plak segar bugar..

raya ke-3 kami siap2 nak pulang ke melaka beraya kat sana plak..
ada org tu raya ke-5 dah kena kerja! so kene laa balik mlk awal sket..
so sempat lah beraya 2 hari kat mlk..
petang sampai dalam kol 4 kot, lepas makan2 dan solat, trus pi beraya kat taman rumah mak tu beraya ke rumah kawan2 n jiran2 lama mak!
haha dah kata raya sakan..tak nyempat2 nak beraya..padahal baru je sampai!
malam tu pon ada kisah sekali lagi kitorang ke emergency mahkota med center plak! tengah2 kol 12am tu kitorang kat sana..itu pon nanti di entri yg lain saya cerita..

raya ke-4 sambung lagi beraya..raya sakan kan..mesti lah berjalan raya je kitorang!
kali ni kitorang ke area masjid tanah plak beraya ke rumah kawan2 mak n rumah mak anjang..
semangat beb ulang balik pakai baju melayu n kurung vagai sbb konon nak amik gambar potrait satu family besar! tapiiiiiii sampai sudah tak amik pon! cais!

disebabkan raya ke-5 ada orang tuh kene kerja pagik2 buta..jadi raya ke-4 tu malam tu jugak kitorang dah kena balik kl..
tapi pit stop ktiorang di sepang jer!
senang dia nak ulang-alik pergi kerja..instead pj-cyber, lebih baik sepang-cyber..lagik dekat ye tak?
nasib baik mama pon dah pulang ke sepang..boleh menumpang kat sepang..hehe

raya ke-5 tu kitorang beraya lagik! siangnye beraya ke seng heng, malam beraya ke rumah jiran2 mama plak..

raya ke-6 tu jangan memain, orang tu pergi kerja, kitorang pi beraya ke melaka!
beraya ke rumah kazen saya di batu berendam..
dapat lah papa saya berjumpa kakak terchentanya di rumah kazen saya tu..lepas rindu dia laa tu..yer laa dah bertahun kitorang tak beraya kat johor..
sebelum balik tu singgah rumah mak mertua saya di sg udang..wakaka baru je balik dari situ, dah datang balik!
mama mestilah nak beraya ke rumah besan..dah sampai melaka, haruslah singgah..

haa sakan kan kitorang beraya?
ini pon saya still kemaruk nak pi beraya ke rumah orang! masih lagi raya kan? ada tak sesape nak jemput saya beraya tak? saya nak pi beraya niiiii!

Wednesday, August 29, 2012

wordless wednesday #19 ~ raya 2012

ok tepek ini dulu..
nanti2 baru kita cerita tentang raya sakan kami dan tentang aqeef yg bengkak2 satu badan di petang raya!


eh still sempat gik kan nak wish..SELAMAT HARI RAYA semua!!
jemput datang ke rumah beraya

Thursday, August 9, 2012

Happy 1st Birthday Aqeef Zuhayr!

It's hard to believe he's growing so fast..
but it is true, the time has come at last!
He's cute and sweet and so much fun..
Today, 9th August our little angel, Aqeef Zuhayr is turning 1!

Happy 1st birthday sweetheart!

Thursday, July 19, 2012

Aariz's first cinema experience

Oh tidak lah nak membangga anak masuk wayang!
Cuma nak cerita betapa hampehnye aariz bila kami bawa dia first time merasa tengok wayang!
Punya laa eksaited ni sebelum pergi! Yer laa nak tgk spiderman kann..[aariz kan suka gilerrr spiderman..eksaited betul bila kitorang cakap nak pi tgk cite spiderman! mak bapaknye pon eksaited gak sbb first time nak bawak anak masuk cinema, ape lah reaction aariz ek?] Siap pakai tshirt dan jam tangan the amazing spiderman lagi tuuu..
[Thanks to his aunty atieqa yang baik hati menyumbangkan tshirt dan jam yg santekk itu..siap dapat boxer spiderman lagi tu! tp ini tunggu aariz dah tak berdiaper lagi ye baru boleh pakai]
Since we olls balik sepang last weekend, so the wayang paling dekat is alamanda..
so off we go to alamanda lepas maghrib tu..
adik tinggal dengan tokma n tokpa..

pergh ramai betul manusia kat alamanda!
nak beli popcorn punyaa laa panjang beratur! even kat atas tu pon panjang beratur!
kitorang masuk je hall dulu sbb mmg dah on time.
gigih laa jugak saya ni ngan kaklong kuar balik, pi beratur beli popcorn! nasib baik masuk balik hall, tak start lagik spiderman nye!
tp yang klakanye, seat sebelah saya yang sepatutnye seat aariz.. kosong!
rupe2nye si aariz dah berpeluk2kan dgn daddynye kat seat satu gik!
dia kate dia takuuuuuttt.. tp masa tu still terang lagik! lampu still on!
dia tamo pon tgk kat screen tuh!
[kitorang suspect dia nampak 'sesswatuu'] tapi gelak2kan je laa dia..
bila lampu tutup je, lagik bezz! "daddy gelapp! daddy gelap!!"
hadoi laa anak! mmg sampai sudah dia dok atas pangku daddy dia sambil ngadap ke belakang!
sepanjang cerita, 2jam tu laa daddynye peluk dia dalam cinema!
bila spiderman kuar baru laa dia intai2 sikit..itupon still peluk daddy, tengok sipi2 je ke screen! boleh gitu?
oh aariz, no more cinema for you after this! tunggu laa awak dah besor sok2 baru kot kitorang bawak lagi..

dah siappp! tengah eksaited tunggu semua orang siap!

haa tgk mukaa..eksaited takk?
sekali takut daaaa...tgk! lampu still on ni..tp dia dah start berpelukan ngan daddy dia!
dah nak balik dah.. @12am! first time aariz still kat luar rumah tgh2 malam @ this hour.. 

masa tgh jalan kluar dari cinema, saya saje lah tanye dia: "aariz kenape tak tgk spiderman?"
"aariz takut apa?" "aariz nampak hantu ke?"
aariz: "aariz takuuuuuttt.. gelap!..a'a ada hantu!"
homaiiii! kalu ler betul, aduyaii cian anak saya nampak benda2 tu semua!
pfftt! pengaruh drama hantu kat tv laa ni! geram betul!
eventho saya tak suka layan drama2 hantu kat tv tu, tp slalu sangat iklan drama tu kluar!
everytime apa2 je iklan berkaitan drama hantu, start laa aariz berlari menyorok belakang sofa, or tutup muka dia! even dia tgh main2 tak pandang pon tv, dia terdengar je music background yang macam ngeri2 drama hantu tu sure dia stop main, pi nyorok blakang sofa! haiz
bleh tak iklan2 kat tv tu tak tayah tayang menda2 yg menakutkan?
oh haa nak tau? punye laa aariz takut ngan iklan2 hantu ni, iklan yusuf tayoob kurma tu pon dia menyorok boleh? padahal iklan buah kurma je kot? [iklan dia kan music background cam semacam je kan?] ayokkk!

Wednesday, July 11, 2012

wordless wednesday #18

vahhh! saya sukee gambar ini! saya nampak kurus kan?

tapi sebenarnye, i'm hiding behind the black jubah! haha
saya masih gemokkk! tolong lah camane nak buang lemak2 degilku hini?
semoga gambar ini menjadi pendorong tuk saya menjadik kurus lagi! wakaka

Friday, July 6, 2012

kl-penang-bidor-kl

last weekend jauh perjalanan kami!
jauh nuuuun ke utaraaaa..
yeahh..kali terakhir saya jejakkan kaki ke penang adalah semasa aariz masih dalam perut..
masa tu feeling2 babymoon lah kononnye! kami masih berdua time tu..
masih teringat2 heaven nye dapat makan-makan sedap kat penang dulu!
kali ini kami ke sana lagi tapi sudah ber-4!
tujuan kami ke sana sbb ada wedding sebenarnye..sabtu malam wedding kawan en suami di penang, ahad pula wedding kazen en suami di bidor!
dah alang2 sampai sana, oh haruslah kita pekena nasi kandaq dan pasemboq kan?
2 benda yang saya rasa wajib di carik kalu sampai georgetown! fuhh memang macam membalas dendam rindu betul kat makan2 heaven di penang!
sampai2 je georgetown trus check in hotel, then siap2 pastu kuar balik nak pi carik nasik kandaq!

ada 2 tempat kitorang aim..either nasi kandar beratur or line clear!
ceywah pi line clear lah dengan harapan tak kena beratur panjang laa kot? sbb 'line clear' kan?
ahaa lagik pon dalam waze mmg trus direct pi line clear..nasik kandar beratur tu takde yang direct trus ke restoran tu..direction yang gps kasik just tuk sampai ke masjid kapitan keling je, then harus carik sendri mana restorannye..kang sesat kang camne?
ok gak laa kitorang ke line clear tu..ada parking lot just opposite the line clear..senang! tak susah2 nak kene carik parking! taaapii! mak oii mahal okeh charge dia..rm4 for 1st 1hour, then rm4 for next half hour and subsequent! hoihh gila cekik darah kan?!
ahh tak kesah laaa..janji saya dapat pekena nasik kandar line clear! first time nak try ni! orang asik dok cita2 pasal line clear laa, nasi kandar beratur laa..jadi haruslah try nak tau ape kelebihannye kan? 
dulu kami try nasi kandar subaidah je..tp rasanye mana2 nasi kandar sama je kot rasanye? ahaha

parking lot opposite the nasi kandar line clear

tak clear pon line nye...kene beratur jugak..huhu
aariz makan nasi beriyani..dia ni suka makan nasi yang ada rasa..(nasi ayam,nasi lemak, nasi minyak, nasi beriani)..tp dia tamo nasi beriani yang ni..sbb nasi ni kosong je pon pedas..
ok since dah sampai kat bandar georgetown, hari pulak dah petang, saya insist nak pi pekena pasemboq ptg itu jugak! sbb malam kang ada wedding kat setia pearl island country club dah dekat2 area hotel kitorang, so macam mustahil plak nak patah balik patah balik..tak sempat pon rasanye..tak cukup masa..haiz
so menuju laa kami ke padang kota lama tuk carik pasemboq!

nasik baik masa saya sampai tu dah bukak pon gerai2 kat medan selera renong tu..
hoih sampai tatau plak mana satu gerai nak dipilih! baaaaanyaaaakkkk betul pilihan!
tp saya tapau je..bawak balik hotel kononnye sbb masih kenyang sbb baru je lepas pekena nasi kandaq kan? penuh lagi perut!
sementara saya menapau, en suami bawa anak2 ke taman mainan betul2 sebelah je medan renong tu..
lepas tu kitorang lepak2 jap then trus cargas balik hotel..


aariz kan sekarang ni susah betul nak suh dia pandang kamera..tengok laa ni..puas tunggu dia tengok kamera!
yang ni algi bezz! kasik bontot trus!
setengah jam gak dari hotel nak ke bandar..kitorang stay kat hotel vistana je..dekat sket ngan tempat wedding tu nanti..

sangat cantik pelamin ini! i loikee!! kalu tgk meja makan pengantin lagi bezz! belakang tu ada balkoni siap angin bertiup sepoi2 macam betul2 tepi laut!
dah balik from wedding..
budak ini suka sangat berdiri atas katil! macam tere laa sangat!
oh puas hati jugak laa dgn vistana..bilik yg luas dan bersih!, katil yang luas, tilam dan bantal yang gebuus! hohh bezz bezz! lama betul saya tidak bersantai2 di hotel! breakfastnye pon boleh tahan! makan tak henti2 trus leburrr diet saya 2minggu sebelum ni cis!
ohh macam jakun pulak!

mereka sudah rasmikan duluuuuu...
bilik yang luas! aariz berlari2 dan beratromen sesuka ati!
feveret breakfast si aariz..telur separuh masak! ari2 kalu boleh dia nak..tapi opkos laa weekend je dia dapat makan!
sedap gileeee ini! sampai banyak kali saya ulang alik amik ini! 

konon nak check out pagi2 lepas breakfast sbb nak kene tuju ke bidor plak, ada wedding kan kat sana..
tapi sbb saya leka sangat makan tak henti2, ahahaha pastuh ngada plak nak pi tour hotel tu..nak pi tgk swimming pool la, nak tgk gym laa..aih ngade betul! tapi takde laa lama pon..just pi tgk then balik..
tapi yang buat lama lepas tu, sbb nak bersiap..
si aariz plak kalu dah masuk bath tub, hoh takde makne nak sekejap2..
dia nak beratromen laa nak berkamen-raider laa dlm bath tub tu, mana laa tak lama kan?
pukul 11:30am baru check out from hotel!
pukul 2:30pm baru sampai bidor! sbbnye banyak kali stop! padahal suppose 2 jam je patut dah boleh sampai from georgetown to bidor.. dengan inche suami lupa jalan lagi..pi rumah mak sedara sendri pon dia bleh lupa? boleh ke? haiz
kitorang sampai pengantin dah selamat bersanding, derang semua dah selesai bergambar2 dan tgh sebok mengerjakan lauk pengantin!
huuuuu kami ketinggalan sudaaa..
oh lauk sangat sedaaaaappppp! ada ulam jantungggggggg dan ulam2an lain berserta sambal belacan! ada sambal mempelam jugak rasanye! oh makan lagi dengan hebatnye! makan makan maaaaaakannnnn!
saya dah tak pedulik dengan diet saya! vaaaah!

july's bday ladies,gents,boys and girls.. 
karaoke tak boleh tinggal derang ni..kat perak pon dihangkutnye set karaoke..huhu
sesi buka hadiah..

oh mmg sangat penatttt! tp saya puas! puas dapat hentam makan sedap dengan banyakkknye!
oh yeahh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...