Tuesday, September 11, 2012

raya sakan 2012

banyak sungguh entry bertangguh! aisehman
ok sebelum saya trus melupakan niat nak membuat entri2 tertangguh, baik saya buat segera!

ok kita cerita pasal raya sakan kami 2012!
tahun ni turn raya adalah beraya di sebelah saya!
since family saya still balik kg beraya, jadi kami pon kene lah ikut beraya ke kampung mak saya!
tahun ini mmg turn mak saya beraya di pahang
kitorang beraya di rumah maklong di kuantan
raya pertama tu selepas bersalam2 kaut duit raya, bergambar potrait sakan, kami gerak beraya sakan di kampung sawah, pekan kampung tempat lahir mak saya!
huu kenangan beb kg sawah ni..banyak kenangan kitorang kecik2 kat kampung ni!
paling bezz masa musim buah!
musim banjir pon ada jugak kesahnye..
eh itu len kali laa kita cerita..kita cerita pasal raya je laa..
walopon nenek kitorang dah takde, mama tetap nak pulang jengah kampungnya menziarah nenek2 sedara yang masih ada di sana..
dari pagi sampai ke petang jugak laa nak habiskan beraya di kampung sawah tu..
ponek den!
dah penat2 beraya siangnye, malam tu kitorang sambung plak berkenduri tahlil dan berbbq di rumah maklong di kontan..
dah macam satu kemestian plak setiap kali raya ada bbq..kenduri tahlil tu mmg setiap kali raya mmg buat pon..since nenek kitorang masih hidup dulu pon nenek suka buat kenduri tahlil bila raya..
tp yang bbq ni..tahun sudah2 pon bbq..tahun ni pon bbq..macam acara wajib dah plak!
saya suka bbq kat kontan ni! kalu dapat makan ikan bakar, perghhhh heaven gila sbb ikan freshhhh beb!
malam tu brape ekor ikan tah saya bedal sorang2! tak main laa ikan kecik2 ni..ikan besarrr!
huu sebenarnye ada kisah di ptg raya anak saya bengkak2 muka dan badannye sampai terpaksa ke emergency kuantan med center! adoii nanti kita cerita yang itu..


ok raya ke-2 plak kitorang beraya sakan plak area kontan..
beraya ke rumah makcik2 di indera mahkota dan permatang badak..eh yer ke? haha saya tak hingat nama tempat..harap maaf kalu salah! kahkah
tapi parah raya ke-2 ni masing2 mengantuk sakan lepas pekena nasik dagang kat rumah maklong kat indera mahkota..tu baru satu rumah masing2 dok bergilir2 tido! aiyoooo
petang tu balik rumah masing2 elok plak segar bugar..

raya ke-3 kami siap2 nak pulang ke melaka beraya kat sana plak..
ada org tu raya ke-5 dah kena kerja! so kene laa balik mlk awal sket..
so sempat lah beraya 2 hari kat mlk..
petang sampai dalam kol 4 kot, lepas makan2 dan solat, trus pi beraya kat taman rumah mak tu beraya ke rumah kawan2 n jiran2 lama mak!
haha dah kata raya sakan..tak nyempat2 nak beraya..padahal baru je sampai!
malam tu pon ada kisah sekali lagi kitorang ke emergency mahkota med center plak! tengah2 kol 12am tu kitorang kat sana..itu pon nanti di entri yg lain saya cerita..

raya ke-4 sambung lagi beraya..raya sakan kan..mesti lah berjalan raya je kitorang!
kali ni kitorang ke area masjid tanah plak beraya ke rumah kawan2 mak n rumah mak anjang..
semangat beb ulang balik pakai baju melayu n kurung vagai sbb konon nak amik gambar potrait satu family besar! tapiiiiiii sampai sudah tak amik pon! cais!

disebabkan raya ke-5 ada orang tuh kene kerja pagik2 buta..jadi raya ke-4 tu malam tu jugak kitorang dah kena balik kl..
tapi pit stop ktiorang di sepang jer!
senang dia nak ulang-alik pergi kerja..instead pj-cyber, lebih baik sepang-cyber..lagik dekat ye tak?
nasib baik mama pon dah pulang ke sepang..boleh menumpang kat sepang..hehe

raya ke-5 tu kitorang beraya lagik! siangnye beraya ke seng heng, malam beraya ke rumah jiran2 mama plak..

raya ke-6 tu jangan memain, orang tu pergi kerja, kitorang pi beraya ke melaka!
beraya ke rumah kazen saya di batu berendam..
dapat lah papa saya berjumpa kakak terchentanya di rumah kazen saya tu..lepas rindu dia laa tu..yer laa dah bertahun kitorang tak beraya kat johor..
sebelum balik tu singgah rumah mak mertua saya di sg udang..wakaka baru je balik dari situ, dah datang balik!
mama mestilah nak beraya ke rumah besan..dah sampai melaka, haruslah singgah..

haa sakan kan kitorang beraya?
ini pon saya still kemaruk nak pi beraya ke rumah orang! masih lagi raya kan? ada tak sesape nak jemput saya beraya tak? saya nak pi beraya niiiii!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...