Thursday, December 30, 2010

jumaat ni malaysia coti yaww!!


uhuh pagi ni bukak email, skalik dapat plak public hol announcement from HR..
perghh malam tadik malaysia menang, trus dapat cuti jumaat ni weh??
tp kami? takde effect pon..cuti kaa tak cuti kaa..keje ttp keje..cis!! sedeh!
takat dapat tambah replacement leave tuk tahun depan je..sedeh sedeh!
to pasukan bola sepak malaysia, tahniah! tahniah di atas kejayaan anda..
to rakyat malaysia skalik laa.. tahniahhh kita menangggg!!!

selamat bercoti2 kepada semua rakyat malaysia!!


oh tgk laa gaya anak terunaku sorang ni menonton perlawanan bola sepak malaysia vs indo malam td..siap terangkat2 kaki tu..ni baru tgk gaya je..lom dengar dia potpet2 sokong bola tuh..siap "hiahh! hiahh!" tgk org dok kejar bola..cam dia je yg tgh main kan?

Tuesday, December 7, 2010

percubaan pertama

ahah..ini crite ari sabtu lepas..
tokma,tokpa n maklong nak datang..
ape nak masak ni? aku keje..so tak bleh nak masak beria2..
tokma just pesan masak nasik je..nanti derang nak bawak daging kicap pedas..wahh masak nasik je? bereh..
tp rasa tak bezz laa orang datang rumah kita, tak idang apa2 yg spesel kan..
oh since tak pernah menggunakan oven yg tersergam indah tuh kan..ape kater kita menggunakannye? kang takde laa org kater buat perhiasan je..
arituh blog walking, ternampak satu menu yg menarik untuk dicuba..
roast chicken! yummehh..
per gik..pagik2 tuh [tgh keje ni], larik kejap pi jaya grocer beli bahan2..
campak2 sahaja, masuk oven tunggu masak..
berdebar2 gilaa tunggu hasilnyaa..tatau laa jadik ke tak..pertama kali cuba ni..[pastuh sesukati alter resipi..ikut suka nak taruk - mana taknye berdebar2]
pertama kali guna oven, n pertama kali cuba masak menu ini..
kejap2 intai, kejap2 intai..wakakak macam ape je..


sebelum kejadian..

tinggg!! wallah sudah siap roast chicken ku..
tokma, tokpa ngan maklong pon sampai..tepat pada masanya..
huhu boleh laa..menjadik jugak laa kan roast chicken saya![walopon paras ropanya tak menawan kalbu]
komen tokma : "macam kenny rogers"..[eceyy yer laa tu]
komen daddy : "sedapp!"..
huhu..lepas ni boleh buat lagik..
yeyeh..semangat nak mengguna pakai oven lagik lepas ni..
plannye nak buat baked pasta, cupcake, buat roti dan macam2 lagik! wakaka verangann sungguh..
mari kita tunggu dan lihat, menjadik kenyataan kah verangan saya itu nanti?? ehehe

sesudah kejadian

Friday, November 26, 2010

bila si kecik sudah pandai cakap TANAK!!

aduyaiii.. "nakkk", "nahhh", "nanakkk" semuanye lebeh kurang sama je bunyik nye..
tp lately ni semakin clear dan kitorang dah semakin tangkap ape dia maksudkan..
kalu tak sebelum ni punye laa payah nak paham.."ape dia nak sebenarnye ni?"..
"nahhh" sambil dia hulur something..meaning dia nak suh kita amikk..amik laa cepat..kalu lambat je, abih laa slamber je dia campak..haish..pemosang!
"nakk nakkk!!".. kalu dia berusaha gak bergelut nak benda tuh, jgn laa cuba2 tanak kasik, mula lah dia ketap2 gigi, gegel badan berserta air mata yang berjujuran..tu blom masuk dia hempas2 kan badan,tgn or apa2 saje yg berdekatan..
"nanakk" sometime akan clear "tanakkk!!"..sambil tolak2/tepis2 tangan kita or geleng2 kepala..maksudnya dia taknak lah..
huu sebelum ni "nakk" ngan "nanakkk" lebeh kurang sama je penggunaan si aariz ni..cuma beza nye tindakan dia tuh laa..haih susah jugak ye nak paham bahasa budak kecik ni..

semalam di chilis..[oh smlm tetibe terasa nak sangat berjalan2..tp tatau ke mana..teringin makan seswatuu..tp tatau ape seswaatuu itu]..
memula just nak inform daddy.."eh saya tak keje malam ni..US thanksgiving day, onshore suh take one day off".. yeahhhuuu..
dan-dan tuh daddy kate "aa tak keje, bleh laa kita pi jalan2..nak?"..
wah bagai pucuk dicita ulam mendatang!..trus "JOMMMM!!!." bersinar2 mata member ajak jalan...
alah bukan pi jauh mana pon..setakat pi OU je..
dah tuh lapar, mana lagik nak serang..konon nak spesel, daddy suggest chilis..
aaa lagik bertambah sinar2 mata aku ni..bling bling!..[macam dapat diamond..aa aku ni nak dapat diamond ke rantai ke gelang ke mmg mimpi je laa..bila dapat makan bezz camni seolah2 cam dapat diamond boleh gitu?] - syukur alhamdulillah..
oh aariz skang dah bleh dapat kids meal free! yeyeh..
tp silap pilih plak tuk dia smlm..aku amik spagetti marinara tuk dia..dia makan sket je..masam sket kot..dia mana suka masam2..
takpe, len kali mama amik meal lain plak ye aariz..
ahah..sepanjang dalam chilis tuh, suara dia je laa paling kuat skalik...nyaring plak tu..
kejapp2 "nakkkk"..kejap2 "tanakkkk"..kejap2 "mamaaaaaaaa"..kejap2 kang "dadaaaaa"..
huish..takpe takpe..layankan aje..budak baru nak belajar bercakap..
ada skalik tu dia nak turun dari kerusi, nak lepas..aku paksa dia sebut "Daddy.."..
sambil senyum2 "dediii"..wah sudah pandai sebut daddy!..bagus bagus..
tp makin haru sket laa kitorg makan kali ni..kene take turn betul2..aku makan, daddy bawak aariz jalan2 kat luar..
pastuh daddy makan, aku plak bawak aariz jalan2 kat luar..kalu tak dibuat begitu, mau satu chilis tu gegak gempita dengan suara dia je..skejap2 bleh laa..kalu sejam dalam tu, sejam gak dia berteriak, tak ke naya gitu?

dia pon sebok nak order jugak..
tengah khusyuk makan beskot sambil menunggu mealnye sampai
berebut ngan daddy nak suap sendrik..
ni baru lepas penat berlari2 kat luar, isi minyakk duluuu..

tu blom kes kitorg bawak dia naik ride..
kami sedia maklum, si aariz ni mmg suka gilaa ngan stereng..kalu dapat tayar pon jadik laa..dia pusing2 cam stereng...
tayar stroller dia, tayar motor mainan dia, tayar kereta mainan dia, abih semua dia terbalikkan, supaya dia boleh pusing2 kan tayar tuh..
3 4 ride jugak smlm dia naik..sampai laa yg terakhir tuh..masa nak balik, mati2 dia tanakkk balik..haih kes naya ni..
sementara menunggu meja kami..bawak aariz pusing2 naik ride dulu..
daddy siap kate " kita beli laa sebijik benda ni taruk kat rumah"..
haih gile? tak ke mahal benda tuh? mana nak carik pon? aiyooo..
hah nah tgk si kecik ni tanakk turun dari ride..

sebelum balik, sempat gak lah menyinggah mph..plannye nak mencarik adiah befday kakak sofia aariz..tp terbeli plak sket tuk aariz..
beli flashcard sesame street tuk aariz! huhu nak start ajar die guna flashcard supaya dia pandai macam afif anak farah ziana..
aariz nampak je elmo kat flash card ni, trus tetibe badan dia joget2 kat tgh2 mph tu..bleh ke?
pastuh pegang je flash card ni tak lepas2..ahaha

Monday, November 22, 2010

our 3rd anniversary celebr8ion

aha..kan dah bagiktau dalam entri sebelum ni..nak berfoye/celeb anniversary esok2 je..
haa esoknye lepas raya korban tuh kami zasss pulang ke melaka..
gulai burung puyuh sedang menanti kami..fuhh nyum nyumm..yummmeehh
tak plan langsung pon nak celeb kitorgnye 3rd anniversary..mmg langsung takde plan taun ni..bleh ke?
tetibe je nak balik mlk pagik tu, celik je mate trus cadang kat daddy ajak pi tgk harry potter..
oh dah lama gile kitorg tak masuk panggung wayang..paling last rasenye masa kat oz bulan june aritu..tgk shrek 4D..[lama laa jugak tuh kan]
sampai je mlk, trus book tickets dan mintak kebenaran mil nak tinggalkan aariz kejap malam nanti kitorang nak kuar ngedate..[tak dapek pon book..fully booked..ari ke-2 tayangan kan, mesti lah ticket banyak habis..kitorg tamo gamble, usaha juge beli online pulak..mudah dan pantas]
wuhuuu..sedeh je muka daddy nak tinggalkan aariz..kejap je pon..
aku pon rasa cam berat je nak tinggalkan aariz..first time ni nak tinggalkan aariz malam2 semata2 nak kuar berfoye2..
tp mak insist kater "alah tinggalkan aje..kene start ajar dia..lagikpon ada dayang2 bleh tolong tengokkan "
malam tu sesudah je solat maghrib, aku siap2 then trus menyorok tamau kasik aariz nampak konon aku dah siap nak kuar..
daddy cakap aariz carik2 jugak aku..huu sian dia
masa nak kuar tuh, mokde aariz umpan bawak aariz naik kete lagik satu pi jalan2..[ronda2 kat taman tuh je pon kater mokde]..
kitorg sampai dataran.pahlawan agak awal..pi collect ticket then konon nak carik laa tmpat makan yg romantik boleh mushi2..huh bleh keh dataran.pahlawan tuh takde pon satu tmpt yg grand? kecuali zen?[eh grand ke zen?]tamo laa zen..McD? oh lagik laa tak sesswaii..[mushi2 = manje2/gedik2]
siap turun naik pusing2 satu dataran pahlawan tuh, takde pon restaurant yg bezz..
last2 kitorang ke garden cafe aje sudah..buang masa sungguh carik2 tp takde pon..
oh mmg bezz laa harry potter and the deathly hallows part 1 ni! can't wait for part 2!
oh ada satu citer klaka..
dalam kitorg tgh khusyuk2 dan saspen tgk harry potter ni, bleh ke sorang mamat depan aku ni berdengkur?? BERDENGKUR! kuat gile! then kawan dia cepat2 tepuk dia..hish bleh ke dia tertido? org punye laa tamo miss satu pon..dia bleh tertido?itu budak mmu..camne aku tau? huu masa b4 muvi start, one of the girl sempat bersapa ngan sorang minah belakang aku..so aku yg kat tgh2 ni curik2 laa dengar kan..dah dok tgh2 derang, mesti laa ayat dia tuh sampai kat aku dulu kan b4 sampai kat minah belakang aku..ahahaha
bebudak tuh dok sebok mengupdate diri masing2.."eh u..lama tak jumpe".."i final year, bz laa".."eh u tinggal mana sekarang".."i still kat taman dahlia, u?" "i now kat bbu"..gitu2 laa..
so u mana lagik kan kalu dah taman dahlia/bbu? ahah taman dahlia teringat aku pernah dok situ kejap dulu masa alpha..[oh ape tah motip citer pasal perbualan budak2 tu - haih larik tajuk sungguh]..
ok back to the story..huu mmg puas ati laa dapat tgk harry potter kali ni..
yg sebelum ni aku rasa ada yg so-so je[5 & 6]..tp yg kali ni mmg bezz!
huuu suka gile aku tgk hermione tu! cun gile seh![tp kan skang in reality dia potong rambut pendek gile..tak cun aa]
dah kater ati tak tenang tinggalkan anak kat rumah kan, abih je muvi, mmg berdesup laa daddy bawak kete nak cepat sampai rumah..
huu sampai rumah aariz dah pon tido..selamatt...dia tak banyak ragam..alhamdulillah..

budak ini kalu dah siap nak kuar, mmg tak nyempat2..eksaited gile kalu nak berjalan..ni tgh siap2 nak balik mlk.. us dinner @ Garden Cafe

us in the theater hall
esoknye, jumaat kami plan tuk pulang ke kl semula..daddy keje on malam sabtu..so kene laa balik..sudah2 laa bercuti panjang kan..tp aku still cotiii lagik..hiihi
plannye nak balik ptg2 sket..
tibe2 masa sarapan tuh mokde aariz ajak pi jalan2 lepas sembahyang jumaat..
mmg langsung tak plan nak berjalan2..tatau pon dia nak pi jalan2 mana tah..jalan2 skejap sebelum blik kl, boleh laa kot..saspen je tau tunggu sampai lepas sembahyang jumaat..
abih je makan2 lepas sembahyang jumaat tuh, semua siap2 nak kuar..
destinasi? menara taming sari! wow! bezznye bezznyee..
nama je kitorg ni slalu jugak laa balik mlk, tp tak pernah skalik pon kitorg berkesempatan nak naik taming sari tuh..haha trok sungguh..
bila dah sampai kat atas nun, aku ni ternampak laa plak Afamosa..
sungguh lah berterus-terang aku ini "kalu nak tau, saya tak pernah jejak kaki kat situ"..
trus masa turun tu derang heret aku pi naik bukit tuk ke Afamosa..pergh dah 28thn idup, first time jejak kaki beb..
termengah2 gak laa mendaki tangga tu..semput seh..[nampak no ko dah lama gile tak eksais ila oi]
takde menda pon? setakat amik2 gambar bangunan lama, pastuh bangunan tu penuh ngan batu nisan yg gergasi..erk ke aku yg tak reti menilai?
around kol 5pm gitu kitorg decide nak balik..
mak oi makin bertambah2 manusia kat area taming sari tuh..siap beratur panjang giler!
sebbayek kitorg awal..kalu tak, nyaris2 tak dapat naik taming sari..rasa cam tak sanggup plak nak beratur panjang2 gitu..dah ler panas mlk ni..

bayor parking dulu..parking betul2 depan menara taming sari
menunggu turn..nampak kerusi kosong banyak blakang tuh? kami beruntung..ptg2 tuh semua kerusi tuh penuh, siap beratur panjang lagik sampai kat kaunter depan tuh..

blom naik gik.. dah start naik..kitorg sebok berposing..aariz sebok menunjuk2 semua benda..banyak benda yg dia kagum.. brani kan aariz? tak gayat pon dia..[awas jgn ditiru aksi ini..bahye] muka puas ati dapat balloon.. bermula ekspedisi mendaki tangga..aariz nak naik tangga sendrik tu.. turun sudah..posing sat kat meriam..

on the way balik, mokde tibe2 pujuk suh balik esok je..dia nak ajak pi makan kat umbai malam karang! perghhhhhhhh! umbai umbai?? aku diam lagik..tanye boss[daddy]..
mokde aariz siap kuar ayat sedeh "dah lama tak makan umbai..takde geng nak makan"..
oh ye laa..dia kan baru balik dari oz..balik2 tuh dah start puasa..mmg tak sempat laa dia nak melepaskan rindu kat umbai tuh..
dah kuar ayat sedeh, terpaksa laa ikutkan kan..[terpakse ke?ke relahati?]..haha
oh mestilah kalu dah ke umbai, gerai yg dituju adalah : PARAMESWARA..korang pernah pi situ?
sedap weh situ..kitorg mmg slalu tuju situ je..menu mesti: sotong goreng tepung rangup yg lazat!.
dah semakin melebarkan tanah jajahannye...dah makin banyak meja, dan ramai pekerja..
siap tambak tepi sungai tuh..pergh..parking dia sampai ke belakang2 tu..ada tanah lapang..luas ok..senang nak carik parking..
menu kami order sampai tak muat meja lah..punye melepas gian..
meh meh menjamu mata..

siakap bakar sambal + kailan ikan masin

sotong goreng tepung kegilaan mokde aariz..kesukaan kami juge!
jenahak tiga rasa
siakap steam
tengok..sotong tepung tu je sampai 3 pinggan..mana laa sampai tak muat meja..ni pon ada pinggan yg dah diclearkan..so ada laa ruang bleh susun2 lauk tu semua

nampak sodap kan? uhh sudah semestinye..lagik bertambah2 sodap bile ianye adalah dibelanje..
tak sangke plak mokde aariz pemurah malam itu nak belanje kami semua..kebiasaanye kami tong2..kami tak kesah aje..

begitulah celebra8ion kami yang sungguh lah tidak dirancang..menonton wayang, berfoye2 makan angin cuci mata di bandar melaka dan makan2 di umbai..namun begitu, ati tetap puas dan berbunge2 riang! bezz!

last but not least..nah terimalah senyuman mengancam dari anakandaku nan sorang itu..
mengancam tak?? mengancam habezzz

Sunday, November 21, 2010

kereta baru~

huhu on raye korban kami dapat bergaye ngan kereta baru..
jgn jelesss~ kereta idaman aku semenjak dulu kala..

oh oh tp malangnye bukan kereta kami laa..
kereta maklong aariz..baru seminggu dapat ni..
pergh kami mmg tak lepaskan peluang lah mengetest drive..
i loikeee!! tp daddy kater "lagik bezz bawak peugoet daddy tu"..
cis cam takde arapan je nak dapat sebijik camni tuk aku?
huhu so saddd! takpe takpe..kalu ada rezeki, kita beli lagik besarrr punye okeh ke dy? hihi
huuu melelehh beb air liuq bawak kereta ni..[wakaka jakun benar lah kan..]
ye laa..kita ni dok pakai kereta kecik je..kereta murah plak tu..bila skali dapat bawak kereta mahal ni, mana tak meleleh air liuq? lagik2 bila ianye adalah full spec..

nak pi surau tgk lembu dilapah..

turn aku plak ngetest drive kereta baru...

uh uh aariz pon tidak melepaskan peluang ngetest drive kereta baru..

member tgh bz ngetest side mirror..abih semua buttons dalam kereta ni dia tekan2..sorilah maklong yeh..anak buah awak ni mmg pintar orgnye..hihi


jgn memain, semua seat dalam kereta ni aku dah merasa..dok kat seat belakang, seat co-driver dan juge seat driver..
huu nak ke kedai je pon, melaram ngan kete baru..nak ke surau tgk lembu pon laram kereta baru, nak ke mana2 lah dok melaram ngan kereta baru sajaa..hahaha nasib kamu laa kereta baru..sape suh jadik kereta baru kan? hahaha

raye korban @ sepang

ini adalah raye korban kali ke-3 buat kami suami isteri..
kali ke-2 bersame aariz zafir anakandaku terchenta..
arini merupakan anniversary kami yg ke-3 tahun..tak celebrate pon..sbb raye korban lebeh diutamakan..esok2 la baru kalu nak berjimba2 @ celebrate pon..[eh mesti laa raye korban kene diutamakan..raye korban 3 ari ok..raye korban sepatutnye lagik meriah dari raya puasa]
turn raye korban kali ini adalah di sepang, rumah tokma dan tokpa..
pakai balik baju raye puasa aritu..tayah bazir2..baru skalik je pon pakai..lepas ni tatau lagik bila nak pakai..kekdahnye recycle sudah..
seperti biasa, pagi semayang raya, makan2 then tokma n tokpa bz di surau mengerjakan daging lembu korban..
petang bbq! weahuuu..mmg masyukk laa makan daging fresh kan..
malam pulak pekena sup tulang..mmg heaven laa makan makan dan makan lagik..
huuu banyak gila lemak2 yg masuk dalam badan pada ari raye korban eh..
ari semalamnye kitorg dah pon bawak aariz tgk lembu..
eksaited betul dia tgk lembu..lembu dah ditambat, senang laa nak kasik aariz tgk dekat2..sengeh memanjang je dia..
on ari raya korban, daddy tak brani nak bawak aariz tgk lembu kene sembelih..aariz kecik lagik katenye..nanti dah besar sket baru bleh bawak tgk..[oh kawan daddy masa kat skulah dulu ada sorg yg pernah kene badi lembu..sbb tgk lembu kene sembelih - bahaye gak tuh eh? aku br first time dgr ada badi lembu]
so kami pergi ke surau lepas org dah siap2 semebelih lembu..ingat bleh laa tgk lembu kene lapah..hehe terlmbat sudah..lembu dah siap dilapah..tinggal nak diagih2kan je..
budak ini gumbira sungguh nak balik kampung..

di surau taman dahlia..

kami dapat daging yey!..

aunT, aariz dan tokma

dok ngan tokpa..

Tuesday, November 16, 2010

alhamdulillah 3 tahun sudah..

waktu ini(10:30mlm), tarikh ini (16 nov), 3 tahun lepas saya slamat bergelar isteri kepada encik muhammad firdaous a jalil..
alhamdulillah genap 3 tahun sudah kami berumah tangga..
semoga kasih sayang kami akan berpanjangan dan kekal ke akhir dunia..
to my beloved husband HAPPY ANNIVERSARY sayang!
saya sayang awak lebeh banyak dari semalam!
bila tengok balik gambar kawen kita lama2..pergh tetibe ati berbunge2 riang plak..

makanye bersempena itu saya coti semingguuu!! weahuuu..
tapinye tidak lah ke mana2 macam tahun2 sudah..
tahun ini cukup lah sekadar pulang ke kampung, sepang n melaka tuk menyambutnye..
kebetulan anniversary kami jatuh pada ari raya aji..
takkan tanak beraya plak kan?
takpe lah tahun ni pon dah puas sakan jalan jauh2..
tahun depan lah plak..bleh ke dy? hihi..


di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan:
selamat menyambut hari raya aidiladha kepada semua!

Monday, November 15, 2010

duck..bak bak?

Elmo had four ducks (quack quack quack quack)
four birds of a feather (quack quack quack quack)
to waddle with (quack quack quack quack)
and quack together. (quack quack quack quack)
But then one day… one swam away
Oh gosh oh gee… Elmo just had three.

Elmo had three ducks (quack quack quack)
three birds of a feather (quack quack quack)
to waddle with (quack quack quack)
and quack together (quack quack quack)
But then one day… one went achoo!
And off he flew… so Elmo just had two.

Elmo had two ducks (quack quack)
two birds of a feather (quack quack)
to waddle with (quack quack)
and quack together. (quack quack)
But then one day… one had to run
to get some sun… then Elmo just had one.

Elmo had one duck (quack)
one bird of a feather (quack)
to waddle with (quack)
and quack together. (quack)
But then one day… it spun and spun
and got so dizzy… Elmo now had none.

Elmo had no ducks… not even a feather
to waddle with… and quack together.
But then one day… Elmo heard a QUACK!
Oh gosh oh gee… Elmo’s ducks came back!

have u ever heard this song?
aariz sing "bak bak" instead "quack quack"..lol!
when we show him ducks pic, he will "bak bak" too instead "quack quack"!
klaka laa aariz tak reti quack!
aariz love elmo! especially The best of Elmo 2

Wednesday, November 10, 2010

weekend yang meriah~

sudah2 laa tuh dengan crite sedeh..
meh crite gumbira pulak..
weekend baru2 ni, hatiku cukup terhibur..
in laws n keluargaku datang bertandang ke rumah kami!
meriah sungguh! macam pakat2 plak mereka nak tido ramai2 di rumah kami..
macam biasa, bila dah berkumpul ramai2 ni, apa lagik, makan, makan dan makan je laa kami tak berehenti2..
aariz yg dah seminggu demam tu trus kebah dengan kehadiran derang..
gumbira betul dia..ye laa mana taknye, ramai yg rajin nak melayan dia..
banyak laa aksi2 comel & gedik yg dia kuarkan..
syiok kan kalu dapat kumpul ramai2?
lagik syiok kalu dapat kumpul ramai2 camni slalu..

main kat playgorund bersame kakak sofia n katakkakak sara..bola tak lepas dari tgn..

dah cakap dah, bola tamo lepas dari tgn..budak ini mmg gila bola..bola ini adalah bola yg ke-6 dalam koleksi toysnye[baru dapat bola mokde belikan..tido pon ngan bola]

macam org dewasa dah aariz..ewahh

dalam lif..semua org besar..tetibe kat tgh2 tuh dia sorg yg kecik cenonet..
ahaha...dah sampai rumah kami, haruslah pekena ikea seround kan..fuhhlamak dah sebulan lebeh rasanye mama dan daddy tak ke shopping complex mencuci mata dan shopping...rasa cam jakun plak..tu br sebulan tak pi, kalo 2 bulan/3bulan/setahun, camne laa gamaknye?wakaka
nandos! wuhuu ikano dah ada nandos! yeah tayah dah pi ke OU plak nak carik nandos..kalu dulu tgh shopping kat ikano/the curve, bila teringin nak makan nandos, terpaksa ke OU..hish satu keje..dah laa OU tu susah gilos nak carik parking
nampak ini di brands outlet..comel plak rasa..trus amik..bleh potty train aariz..bersediakah kamu aariz??
haha ada ciri2 dia suka tak? bleh la labu..nanti mama train aariz ye..bila la tuh gamaknye?

Sunday, November 7, 2010

officially stop

tammat sudah perjalanan bf mama..
target 2thn nampak gayenyeh tak kesampaian..
17 bulan @ 1thn 5 bulan saje mama berjaye fully breastfeed aariz..mama sedeh!
semua gara2 infection + mastitis yg truk mama alami baru2 ini..
alhamdulillah both b dah pulih seperti sedia kala..
tp malangnye aariz pula tak mahukan lagik b mama..sedeh tau aariz!
try sua kat dia..dia macam nak..tp bila dia start isap, dia batuk2 dan buat2 cam nak muntah..[pe'el biasa dia kalo kita paksa dia minum botol]..then trus tarik baju mama kasik tutup b..sedeh 2juta kali..
huu mama try jugak perah2..dah tak kuar dah pon susu..
both b pon rasa ringan semacam jer..
yer laa 3 minggu aariz tak isap, pam pon tidak..hanye perah dalam minggu pertama..lepas tuh mama perah sket2 bila rasa sakit je..mana laa tak kering kan?[pada sape yg tatau citer sakit saye,bleh ke sini, sini dan sini lagi]
sedehhhhhhhhhhhhhhhhh sedehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhnye!
dalam fridge still ada 5 botol, 25oz ebm mama..breastmilk aariz yg terakhir..
boleh laa buat bekalan tuk aariz kalu2 rase dia tak mahukan isomil dalam masa 2bulan ni..
sekarang ni ada laa jugak nampak ciri2 dia tak mau isomil, bila dia tak sehat..aaa nanti mama kasik ebm eh aariz..kire 5 botol terakhir aariz on breastmilk..habis 5 botol tuh, dah takde tau aariz susu mama..huwaaaaaaaaaaaaa nanges 5 juta kali!
weh sedeh tau bila dia dah tamo bf..siap tutup2 baju kita lagik..cam geli gitu..mesti dia teringat luka2 nanah arituh sampai ke arini..teringat2 sampai tamo dah bf..isk aariz mama sangat sedeh ok..[ok banyak sungguh perkataan sedeh dalam entri ni - tp mmg sedeh gile tak terkater laa..cakap sedeh banyak2 pon sedeh tuh tak abih eh?..ingatkan dah luah2 sedeh tuh, akan abih..tak pon? camne nak buang sedeh & terkilan ni weh?]
susu isomil tuh dah 1tin besar+1tin kecik abih dalam 2 minggu ni..kat rumah bbsitter tak tanye plak aper cite susu dia setin tuh, dah abih ke blom..[kalu abih sure bbsitter dia bagiktau kan?]
takpe laa..biar lah dia minum susu banyak2 kan? biar aariz sehat dan membesar bagai johan!
sekarang kalu nak kuar, kene ingat susu dia plak..duluu nak kuar, tayah risau pasal susu..sbb susu cap gantung sedia menanti kalu aariz lapar/haus..sekarang tidak lagik..
cam tadik pon nak kuar, terkocoh2 buat susu dan sediakan bekal susu dalam tuppwerwear..hadoi..kalu lupa, naye je..
eh camne eh org2 yg kalu kuar shopping or jalan2, anak on fm? mana nak carik air panas?bekal?beli? huuu lecehnyeh!
wahh rugiiinye kan tak dapat truskan bf? tsk terkilannye..
hai lah hati semuga kamu bertabahlah..target for next baby plak! insya Allah..semuga Allah mengizinkan..amin!...

terima kasih kepada semua yg support saye berbf..to mama, mak(mil), dan suami terchenta..i luv u guys so much!! mama saye paling banyak beri tunjuk ajar dan semangat! suami saye banyak belikan sumber2 menambahkan susu..to mancet juge terima kasih banyak2, saye banyak belajar dari dia pasal handling ebm..to farah ziana juge awal2 dulu siap kasik article suh saye bace pasal bf..kepada kengkawan yg kasik kate2 semangat sehingge saye boleh dikatakan berjaye bf sampai aariz 1thn 5 bulan, terima kasih!..[walopon singkat tapi amat bermakne]..mekaseh semua..alhamdulillah!
lepas ni dah tak dapek laa rase aariz korek2 idung mama, tampar2 pipi mama, tepuk2 tek mama, belai2 rambut mama...huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! sedeh lagik jute2 kali!

eh today 7-11...

Saturday, October 30, 2010

kene tahan

rabu pagi mama ada appointment ngan dr. raja..for follow up checkup..
once dia tgk je luka mama, trus dia kater nak refer to surgeon..
hah? masa tu berderau dah darah..nak refer surgeon nak kene operate apa2 ke? huwaa tamo tamo..
skalik rupenye dia nak refer supaya surgeon bleh advice n recommend the best solution to heal my wound..
mak oi malu bukan kepalang bila surgeon tu check my both b..[first time dr lelaki check2 bahagian tersorok ni]
ada 2 options yg surgeon kasik
1. stay in ward dia akan buat dressing and drip antibiotic[drip lagik cepat berkesan]
2. balik rumah, buat dressing sendrik n telan pil antibiotic..[sendrik tanggung sakit]

mama mestilah pilih nak balik rumah..hish tamo laa duduk ward..bukan sakit tak bleh bangun pon..tp bila pandang muka daddy, daddy suh stay in ward..
so masuk laa mama ke ward ari rabu tgh ari tuh..
then mula laa operasi mereka ke atas mama..
1. amik darah
2. pi radiology dept tuk wat ultrasound to confirm takde nanah kat bahagian dalam[alhamdulillah hanye nanah di bahagian luar, takde kat dalam bahagian dalam..kalo tak..jengjengjeng..sure masuk OT laa plak - mintak dijauhkan]
3. pasang drip..rasa nak menanges sakit gile..[both tgn dah pernah kene cucuk drip baru2 ni sbb denggi, so nurse kater mmg salur darah akan jadik lain sket - dah ler comel a.k.a halus katernye salur darah mama]
4. drip antibiotic..woi sakit gile..terkujat semua urat sarapku..

by petang sket, dr datang nak wat dressing..
nampak dia pakai sarung tangan, pastuh kuarkan gunting n semua laa peralatan2 yg macam nak bedah tuh..tskk macam kene bedah plak..
bila dia inject pentadine kat drip mama, satu tgn kebas macam kene electric shock!
dari ujung tgn tu sampai ke bahu..sakit gileeeeee!
tp lepas tuh mata dah pusing2..kebas satu badan..
sempat dengar dr tu pesan, kalo rasa ngantuk, tido je.. sebelum tu lafaz sket bismillah n mengucap..
eh eh..lain macam je dr ni..masa ni tgh mamai2..

ngantuk gila..tp still terasa ape yg dia tgh buat kat my both b..perit2 gitu..tp still dapat tahan..
macam nak terlena, tp tak betul2 tido..
sedar2, 2-2 b dah siap bertampal..

then malam tu mancet n the family datang melawat..
ok gak tuh..ada teman nak borak2..bosan gila dok sorg2..
daddy balik rumah jage aariz..
lama jugak mancet datang malam tuh..siap bawak pancake dia masak..rajin kan dia?
terharu i..
balik je mancet malam tuh, mama bedal 4 5 keping pancakes yg mancet bawak..mmg perut tgh alpo gila..
tgh ari makan bubur je, itupon makan sket je..sbb dr tak kasik makan banyak2..takut muntah lepas procedure..
ptg sampai ke malam, cam takde selera nak makan..sandwich je yg derang kasik? huh lekat celah gigi je sandwich tuh..tp mama tak makan bila tgk tuna..tkt gatal2 plak..
dapat pancakes mancet bawak tuh macam pucuk dicita ulam mendatang laa kan..
tu bedal sekalik banyak tuh..makan plak ngan maple syrup..walllahhh! pakkal je tetibe rase tepu..kalo tak, mmg dah licin dah 7 keping kot mancet bawak malam tuh..

pancakes yg mancet bekalkan..dah tinggal 3 keping je mama bedal..


malam nak dekat2 tido, nurse datang lagik, nak drip antibiotic..
tp kali ni rasa sakit lagik hebat..sakit kene masuk pentadine tadik masih terasa, ni tambah lagik ngan satu lagik antibiotic..
tahan kan je lah ila..nak cepat baik, mmg laa kene tahan kan?
ntah masa bila mama tak sedar dah tertido..
sedar2 ada nurse kejut, nak drip algik antibiotic..
eh dah pagik..kol 6:30am masa tu..
mama tgh mamai2, dia flush drip mama, then start nak inject antibiotic..
mama jerit kuat gila! sbb flush tuh pon dah sakit, ni plak masuk antibiotic..sakit wehh..
dah laa terkejut sbb kene kejut..passtuh bertambah2 terkejut kene antibiotic tuh..
lepas nurse dah banyak2 kali try tak berjaye gak, dia fedap..
dia kater nanti dia tanye dr camne..
smlm mama senyum2 je dengar org sebelah katil mama nanges2 kene antibiotic..
dia nye tgn lagik truk..siap bengkak n merah2 dah tgn dia..
nurse tukar cucuk tmpt lain plak..
tibe2 pagik ni, mama plak kene..padan muka smlm senyumkan org..sekarang mama kene!
mama tamo laa dia cucuk tmpt lain plak..tp smapai lah mama balik ptg tuh tak tuka pon!
pagik dan tgh ari dr. datang buat dressing lagik dan pesan itu dan ini kepada mama..
mama mintak nak balik aritu jugak..dia kater kalo boleh stay one more day..mama tanak!dia kater ok tunggu ptg sket kasik anitbiotic tu lebih berkesan..
dan ptg itu berjaye jugak mama discharge..LEGAAA!..
tp macam2 pesanan dan bekalan laa yg dr. berikan..
dan salah satu antara solan yg dr. tanye pada mama dan sampai arini mama masih tiada jawapan: amik pil tuk stopkan susu! dia takut kalo ada congested, lain plak masalah timbul nanti..mungkin 4 5 ari jugak luka tu baru boleh ok..tp blom tentu bleh trus bf..
risau plak..tp dia suh pk dan diskas ngan husband..
mama dah diskas ngan daddy, dan dah tanye pendapat tokma..kalo boleh memudaratkan mama, derang suh amik je pil tuk stop susu..
tp, mama rasa sayangggggggg! sayang nak stop sekarang..
tatau laaa! mama dalam dilemma..dr. kasik mama pk sampai next follow up checkup, rabu depan..

huuu korang rasa camne eh? risau ni..tak stop takut memudaratkan..kalo stop, siankan aariz..

Tuesday, October 26, 2010

insya Allah..

terima kasih kepada semua yg memberi komen, doa dan kata2 semangat dalam entri saya sebelum ini..moga dengan doa2 kalian, insya Allah saye akan dapat sembuh dengan segera..

ramai yg bertanye tentang kesihatan kami..terima kasih..saya terharu..
alhamdulillah aariz dah sehat, dah tak demam or selsema..cuma tinggal ulsers dalam mulut dia dan bintik2 tepi mulut dia..[so far kaki dan tangan mahupon montot dia tiada tanda2 HFMD]..
air liur masih berjurai2/menjejes2 lagik..
mama plak, sampai ke hari ini, tika ini, tek mama masih belum ada perubahan ke arah kebaikan..
masih lagik bernanah2[abih dah keliling areola tu berjangkit], terkopek2, dan melekat2 tiap kali mama pakai br*..
mmg kat rumah 24jam tak bleh nak pakai br*..
masuk arini, dah 6 hari aariz tak dapat tek langsung..kesian gile aariz..
tiap kali dia cube selak2 baju mama, tiap kali tu laa dia akan keciwa..
alhamdulillah, aariz dah bleh terima botol..
taktik menggunakan ugutan "wan, tgk aariz ni wan, dia tanak minum susu" sangat berkesan..
al-kesahnye weekend lepas kami pulang ke melaka..seperti biasa, aariz mmg tanak botol langsung..[kami dok pakai syringe tuk kasik susu kat dia..jenuh laa nak menghabiskan 5oz setiap kali nak bagi susu kat aariz]
malam sabtu tu, kami cube beri botol plak..puas pakse, sehingga laa wannye bersuare lantang, trus dia sedut botol tuh sampai licin..
takut rupenye ngan wan dia..
lepas-lepas tu mmg kami guna taktik "wan" dia laa..
tp malangnye, stock EBM mama dah tinggal hanye 4 botol saje arini..
mmg kami terpakse topup aariz dengan FM..isomil yg tak sedap tu, terpaksa juge aariz telan..
susu2 lain mmg tak ngam ngan aariz..abih rashes keliling mata dia kalo minum susu lembu..
mama TERPAKSA aariz..maafkan mama..
mama janji, baik je tek mama nanti, mama akan bagi aariz isap puas2..insya Allah..
moga dengan izin Allah, tek mama ni akan cepat sembuh dan mama dapat susukan aariz semula..

buat masa ini, lagu ni yg buatkan ati mama rasa damai dan bersemangat..insya Allah
i will never loose hope!
Every time you feel like you cannot go on
You feel so lost and that you’re so alone
All you see is night
And darkness all around
You feel so helpless you can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Coz Allah is always by your side
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
You’ll find your way
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
You’ll find your way

Friday, October 22, 2010

maafkan mama sayang

amaran! entri ini entri penuh emosi dan ngeri..

mama dalam kondisi murung sekarang..
tensi tak dapat bf aariz, sedeh tgk muka aariz nanges teresak2 tak dapat tek, risau aariz takmo botol, sakit berdenyut2 kat tek..dan macam2 lagik lah perasaan..
aariz sekarang dah pandai teresak2..dalam tido pon boleh teresak2..pedih ati mama..
yg paling menyayat ati bila mama paksa dia berhenti menanges dan diam..dia akan stop menanges(tak bersuare), ketap2 mulut nak tahan esak..sayu dengar esakan dia..rentan ati melihat jebikan tahan esak dia..
masuk malam tadik, dah 3 malam berturut2 aariz tido 2 3 jam je..
baru nak lena, dia dah terkejut2 macam kene 'ganggu'..
yg susahnye, mama tak dapat nak tenteramkan dia ngan menyumbat tek..
mama dah tatau camane nak pujuk dia..
dia dah terbiasa kalo terjage malam, tek la obat pelali tidonye..
tapi..malam tadik dia start tak dapat tek..mama tak boleh beri padanye..
dari ptg sampai ke subuh tadi, dia mmg tak minum susu langsung..
botol tanak, dalam cawan pon tanak, kasik straw pon tanak, kasik dalam sip cup pon tanak..
puas dah pujuk, beritahu tu susu mama tp tetap dia tak mahu..
stock EBM mama makin lama makin susut..banyak kuar, takde langsung gantinye..
dah 2 1/2 botol(12oz) buang begitu saje..maka tepakse laa paksa jugak dia minum melalui picagari..dah macam kene makan obat plak.. mama tak tahan nak tgk, mama mmg lari jauh2..
mama plak yg menanges macam budak kicik, teresak2 tgk aariz..daddy lah yg terseksa kene pujuk 2-2..
mama tau aariz tak sehat..mama tau mulut aariz sakit..
tp mama ngan daddy lagik risaukan aariz yg tamo susu, dah laa tak dapat tek dan tak bleh tido..
at least kalo aariz minum susu, perut berisi, lama sket tidonye..

pagi semalam, mama risau tgk keadaan 2-2 tek mama..paksa daddy bangun dari tido tuk segera pergi ke col.asia jumpe dr raja, gyne mama..(daddy baru 2jam tido lepas abih shift kejenye)
kanan yg infected tu makin merebak..sekeliling areola dah start berair dan macam nak bernanah..dah terkopek2 kulit, nampak daging merah2..
yg kiri pulak cuma melecet je..tp perit gila kalo diberi pada aariz..
risau penyakit lain pulak sebenarnye..[mintak dijauhkan penyakit tak diingini tu]..
tanpa GL, tanpa appointment, mama serang je clinic dr. raja di col asia tu..
nasib baik tak tunggu lama, lepas 4 5 orang masuk, turn mama pulak..
alhamdulillah dr raja masih ingat mama..seperti biasa senyuman dia tak lekang dari bibir..
"don't worry..infection je tu".. "yang kiri tu mmg melecet"..
lepas dia cuci n lap ngan alcohol swap, dia check plak obat antibiotik yg dr clinic beri smlm..[ya Allah pedih amat! kene cuci tu]..
dr raja kasik obat antibiotik yg lebeh kuat, tuk semua bakteria katenye..plus povidone-iodine tuk mama cuci kat rumah..
tp mama tak boleh bf! danggggg! camne ni? camne ngan aariz?
makin truk laa tek mama nanti..nak bf tak bleh, nak pam perit, perah je laa caranye..
ptg kemarin perah2 dapat laa jugak 2oz yg kiri..kanan perah2 kuar laa sket, tp tak dapat buat lama, sbb sakit berdenyut plak part luka tu..
ptg smlm try perah lagik, yg kanan meleleh2 je kuar susunye..bila kene part luka, pedih gila!..jadik mama tak truskan..
yg kiri, perah 1/2oz je dapat..
sekarang 2-2 tek mama berdenyut2 bengkak+luka tu..mama tatau dah nak buat apa tah! perah pon sakit! ya Allah yg tuhanku cepat lah sembuh tekku ini..tak sabar nak susukan aariz semula..
harap2 bila tekku ni pulih, susu masih ada, dan aariz masih mahukan tek mama dia ini..

pagi ni nampak status membe kat fesbuk :
"Ujian yang Allah beri hanya untuk menjadikan hamba-Nya lebih baik, bukan utk menyeksa mereka"
macam kene plak ngan situasi mama sekarang..mama pasrah dan redha dengan qada' dan qadarNya

Thursday, October 21, 2010

Happy Birthday daddy!!

HAPPY BIRTHDAY DADDY!!!
semoga panjang umur dan dimurahkan lagi rezeki! amin amin amin!!
kami sayang daddy sepenuh hati!

luv,
aariz + mama



p/s: birthday present lambat sket laa ek? sorry lah no bday surprise, party or wat so ever mama tgh gundah gulana, ati serabut mengenangkan aariz yg tak dapat t.t.k!

Wednesday, October 20, 2010

koyak maha dasat = infection + engorgement

rasanye everytime aariz nak tumbuh gigi, mama jadik mangsa..
mungkin dia tak sengaje, tp dia tetap lah puncanye..
kejadian berlaku semasa dia almost nak tertido..
dia mmg jenis tido nak bergayut dan melekap..kalo tak dapat, tak bleh tido..
memula mmg kecik je koyaknye pon..
mama terpakse tahan dan kasik jugak dia sedut..[tkt engorge - kalo negorge lagik bahananye]
tp makin lama makin truk..so mama stop kasik aariz sedut, mama kasik pam pulak sedut..
tp rupenye pam pon sama peritnye..last mengepam tgh ari smlm..sampai ke arini, tak pam dan tak kasik pon aariz sedut yg sebelah tuh..asik dok pulun kasik aariz yg lagik satu..
malam tadik maha dasat..
aariz demam + selsema..merengek2 tamo tido..
puas main2, datang kat mama mintak nak melekap..
dah puas melekap, bangun balik..tak tido pon..[demam, tapi tak macam org demam]
yg sebelah dah mmg truk gila..siap bengkak2 dan bernanah kat bahagian luka tu..[ok sila jgn bayangkan ye, mmg geli dan bisa..]..so pulun je laa kasik yg lagik satu..
yg sbelah asik kasik aariz tu pon dah start nak luka..
tatau laa apsal dia sedut gila kuat tah..pedihhhhhh amat!
dok laa sapu medela purelan100 tu..tp makin truk plak, part yg luka tu jadik berair..dulu ok je..mungkin dia tak berkesan kalo sapu kat luka yg dah truk kot?
malam tadik tido 2 jam je..aariz lena kejap je dalam kol 3am camtu..
mama pon skalik terlena..tp tak lame..
dekat2 kol 5am dia jage balik! badan panas, mama sponging kejap..
luckily daddy balik kejap menjenguk..daddy keje nite shift..7am baru abih keje..
so daddy amik alih...mama nap kejap sebelum kene keje kol 6am..
memang sakit seluruh badan..2-2 b berdenyut2..sakit pinggang lagik dok mendukung aariz je malam tadik everytime dia merengek2 semua serba tak kena..baring salah, duduk salah, masuk buai pon salah..jadik obatnye dokong je laa..
kasik botol mmg dia reject lah kan..asik laa nak jugak mamanye b..[siap muntah plak bila kita paksa dia minum botol]..
tak kasik, melalak..kuat dia jerit..so mama ni pon kasik jugak laa perit2 pon..
menanges2 laa mama ni kasik jugak, tahan perit..nanges senyap2 je laa..nanges ngongoi kang dia cabut..dia cam paham plak kalo mama bebel2 sakit ke ape ke..dia akan stop nyonyot tp kemam je..nak kasik dia tido cepat laa konon, so kasik jugak dia nyonyot, mana tau dia leka dan trus lena..tp nampak gayenye tak berjaye lah malam tadik..
tp kesian jugak kat dia..dia tak bersalah..badan tak selesa kan..nampak dalam mulut dia banyak ulser..kat lidah, kat lelangit dan ada satu kat tepi betul2 anak tekak dia..haha mana mama tau? mesti lah mama nampak masa dia melalak nganga luas2 tu..
tepat kol 9am, trus msg colleague yg normal shift cakap nak pi clinic, tak tahan sakit..
bawak skalik aariz jumpe doc..
doc kate mamanye luka kat b tu dah start kene infection..dan b dah nak start engorge..asik laa doc ju tu pesan pam pam pam..nanti engorge lagik truk, lagik parah..
mama dapat lah ubat bengkak, ponstan(yg hanye bleh dimakan kalo tak tahan gila sakit dan penadol yg dia kasik tak berkesan - tp ini tak bleh susukan aariz), penadol(bleh susukan aariz), ubat sapu, antibiotik..
aariz dapat aloclair gel tuk mulut dia tu,obat selsema, demam dan immune booster..
doc kasik tips suh basahkan towel masuk freezer..then kasik aariz geget2 supaye ilang sket gatal2 gusi dia tuh..
i loikkee doc ju..dia sangat bezz kalo bab2 pompuan/parenting ni..
huhu mama dapat 2 mc for today n tomorrow..bleh rest! qada' tido malam tadik..
harap2 malam ni aariz tak steruk malam tadik..biar dia tido nyenyak je malam ni..amin!

Tuesday, October 19, 2010

terlebeh rajin

ni kalo orang tengok ni, mesti ingat aku mendera anak..[yer anak saye mmg terlebeh rajin]
hish ade ke patut? tak sanggup der aku nak dera anak bujang aku nan sorang itew..
ni laa dinamakan terkenan maklong nye perangai..
suka mengemop, suka mengemas, suka mengelap..
video ni khas buat maklong aariznye yg berada di sepang..
p/s : haa caye tak? org dah kate dah, dia rajin mengelap..
ni khas tuk awak long..tgk laa sendrik..


baju dia basah lepas dia minum air..ni gara2 nak gak guna cawan macam org dewasa..tamo minum botol dia tu..berebut cawan ngan kita..padahal ada sip cup dia kita kasik, tamo..dah tu kalo dia minum tak tumpah, tak sah..
dah basah tu, kene laa tanggal baju dia..sementara nak menunggu mama dia carikkan baju lain, dia ngelap dulu..bagus anak omak eh..

Wednesday, October 13, 2010

mari gosok gigi bersame aariz!

aariz rajin gila gosok gigi sekarang ni..clap clap for aariz!
gigi baru je ada 4 batang, bakal menjadik 5 batang..ada satu baru nak tumbuh, blom habis tumbuh..
bagus jugak dia rajin nak menggosok gigi dia..
kekadang tetibe je dia datang kat kita kasik dianye healthcare&grooming-kit..bila tanye nak gosok gigi ke? muka dia berseri2 cam suka sangat!
fuhh lega gak ada anak yg rajin bersihkan gigi cam dia ni..
awal2 aritu(masa dia start tumbuh gigi - which is 3 4 bulan lepas) risau jugak bila mama mula2 nak perkenalkan dia ngan babytoothbrush(silicone) ngan ubat gigi tuh..dia ketap2 bibir dia tanak kasik kita cuci gigi dia..pastuh kalo mama berjaye jugak masukkan ke dalam mulut dia, dia gigit..adoi sakit ok dia geget..
tp sekarang, dengan gumbiranye plak dia nak gosok gigi..
caya lah aariz! arap2 sampai ke besar laa aariz rajin gosok gigi ok? supaya gigi cantik, sihat dan menawan macam gigi mama..wakakaka

kekadang lepas mama dah abih gosokkan gigi dia, dia sambung lagik gosok gigi sendrik..(mestilah mama kene gosokkan dulu, kalo aariz yg gosok, tkt tak berseh plak kan nanti)
ubat gigi yg dia suka nak makan

agak bagus jugak guna silicone toothbrush tu, senang nak gosok lidah, gusi dan tepi pipi dia tu..kalo guna baby toohbrush yg ada batang tu mungkin sukar sket kot pergerakannye..terjolok plak anak tekak dia nanti kan..tapi rasanye kalo pakai wipe tu lagik bezz kot? nanti lah nak carik.. tp nak kene carik kat singapore, huuu jauhnye..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...