Monday, November 22, 2010

our 3rd anniversary celebr8ion

aha..kan dah bagiktau dalam entri sebelum ni..nak berfoye/celeb anniversary esok2 je..
haa esoknye lepas raya korban tuh kami zasss pulang ke melaka..
gulai burung puyuh sedang menanti kami..fuhh nyum nyumm..yummmeehh
tak plan langsung pon nak celeb kitorgnye 3rd anniversary..mmg langsung takde plan taun ni..bleh ke?
tetibe je nak balik mlk pagik tu, celik je mate trus cadang kat daddy ajak pi tgk harry potter..
oh dah lama gile kitorg tak masuk panggung wayang..paling last rasenye masa kat oz bulan june aritu..tgk shrek 4D..[lama laa jugak tuh kan]
sampai je mlk, trus book tickets dan mintak kebenaran mil nak tinggalkan aariz kejap malam nanti kitorang nak kuar ngedate..[tak dapek pon book..fully booked..ari ke-2 tayangan kan, mesti lah ticket banyak habis..kitorg tamo gamble, usaha juge beli online pulak..mudah dan pantas]
wuhuuu..sedeh je muka daddy nak tinggalkan aariz..kejap je pon..
aku pon rasa cam berat je nak tinggalkan aariz..first time ni nak tinggalkan aariz malam2 semata2 nak kuar berfoye2..
tp mak insist kater "alah tinggalkan aje..kene start ajar dia..lagikpon ada dayang2 bleh tolong tengokkan "
malam tu sesudah je solat maghrib, aku siap2 then trus menyorok tamau kasik aariz nampak konon aku dah siap nak kuar..
daddy cakap aariz carik2 jugak aku..huu sian dia
masa nak kuar tuh, mokde aariz umpan bawak aariz naik kete lagik satu pi jalan2..[ronda2 kat taman tuh je pon kater mokde]..
kitorg sampai dataran.pahlawan agak awal..pi collect ticket then konon nak carik laa tmpat makan yg romantik boleh mushi2..huh bleh keh dataran.pahlawan tuh takde pon satu tmpt yg grand? kecuali zen?[eh grand ke zen?]tamo laa zen..McD? oh lagik laa tak sesswaii..[mushi2 = manje2/gedik2]
siap turun naik pusing2 satu dataran pahlawan tuh, takde pon restaurant yg bezz..
last2 kitorang ke garden cafe aje sudah..buang masa sungguh carik2 tp takde pon..
oh mmg bezz laa harry potter and the deathly hallows part 1 ni! can't wait for part 2!
oh ada satu citer klaka..
dalam kitorg tgh khusyuk2 dan saspen tgk harry potter ni, bleh ke sorang mamat depan aku ni berdengkur?? BERDENGKUR! kuat gile! then kawan dia cepat2 tepuk dia..hish bleh ke dia tertido? org punye laa tamo miss satu pon..dia bleh tertido?itu budak mmu..camne aku tau? huu masa b4 muvi start, one of the girl sempat bersapa ngan sorang minah belakang aku..so aku yg kat tgh2 ni curik2 laa dengar kan..dah dok tgh2 derang, mesti laa ayat dia tuh sampai kat aku dulu kan b4 sampai kat minah belakang aku..ahahaha
bebudak tuh dok sebok mengupdate diri masing2.."eh u..lama tak jumpe".."i final year, bz laa".."eh u tinggal mana sekarang".."i still kat taman dahlia, u?" "i now kat bbu"..gitu2 laa..
so u mana lagik kan kalu dah taman dahlia/bbu? ahah taman dahlia teringat aku pernah dok situ kejap dulu masa alpha..[oh ape tah motip citer pasal perbualan budak2 tu - haih larik tajuk sungguh]..
ok back to the story..huu mmg puas ati laa dapat tgk harry potter kali ni..
yg sebelum ni aku rasa ada yg so-so je[5 & 6]..tp yg kali ni mmg bezz!
huuu suka gile aku tgk hermione tu! cun gile seh![tp kan skang in reality dia potong rambut pendek gile..tak cun aa]
dah kater ati tak tenang tinggalkan anak kat rumah kan, abih je muvi, mmg berdesup laa daddy bawak kete nak cepat sampai rumah..
huu sampai rumah aariz dah pon tido..selamatt...dia tak banyak ragam..alhamdulillah..

budak ini kalu dah siap nak kuar, mmg tak nyempat2..eksaited gile kalu nak berjalan..ni tgh siap2 nak balik mlk.. us dinner @ Garden Cafe

us in the theater hall
esoknye, jumaat kami plan tuk pulang ke kl semula..daddy keje on malam sabtu..so kene laa balik..sudah2 laa bercuti panjang kan..tp aku still cotiii lagik..hiihi
plannye nak balik ptg2 sket..
tibe2 masa sarapan tuh mokde aariz ajak pi jalan2 lepas sembahyang jumaat..
mmg langsung tak plan nak berjalan2..tatau pon dia nak pi jalan2 mana tah..jalan2 skejap sebelum blik kl, boleh laa kot..saspen je tau tunggu sampai lepas sembahyang jumaat..
abih je makan2 lepas sembahyang jumaat tuh, semua siap2 nak kuar..
destinasi? menara taming sari! wow! bezznye bezznyee..
nama je kitorg ni slalu jugak laa balik mlk, tp tak pernah skalik pon kitorg berkesempatan nak naik taming sari tuh..haha trok sungguh..
bila dah sampai kat atas nun, aku ni ternampak laa plak Afamosa..
sungguh lah berterus-terang aku ini "kalu nak tau, saya tak pernah jejak kaki kat situ"..
trus masa turun tu derang heret aku pi naik bukit tuk ke Afamosa..pergh dah 28thn idup, first time jejak kaki beb..
termengah2 gak laa mendaki tangga tu..semput seh..[nampak no ko dah lama gile tak eksais ila oi]
takde menda pon? setakat amik2 gambar bangunan lama, pastuh bangunan tu penuh ngan batu nisan yg gergasi..erk ke aku yg tak reti menilai?
around kol 5pm gitu kitorg decide nak balik..
mak oi makin bertambah2 manusia kat area taming sari tuh..siap beratur panjang giler!
sebbayek kitorg awal..kalu tak, nyaris2 tak dapat naik taming sari..rasa cam tak sanggup plak nak beratur panjang2 gitu..dah ler panas mlk ni..

bayor parking dulu..parking betul2 depan menara taming sari
menunggu turn..nampak kerusi kosong banyak blakang tuh? kami beruntung..ptg2 tuh semua kerusi tuh penuh, siap beratur panjang lagik sampai kat kaunter depan tuh..

blom naik gik.. dah start naik..kitorg sebok berposing..aariz sebok menunjuk2 semua benda..banyak benda yg dia kagum.. brani kan aariz? tak gayat pon dia..[awas jgn ditiru aksi ini..bahye] muka puas ati dapat balloon.. bermula ekspedisi mendaki tangga..aariz nak naik tangga sendrik tu.. turun sudah..posing sat kat meriam..

on the way balik, mokde tibe2 pujuk suh balik esok je..dia nak ajak pi makan kat umbai malam karang! perghhhhhhhh! umbai umbai?? aku diam lagik..tanye boss[daddy]..
mokde aariz siap kuar ayat sedeh "dah lama tak makan umbai..takde geng nak makan"..
oh ye laa..dia kan baru balik dari oz..balik2 tuh dah start puasa..mmg tak sempat laa dia nak melepaskan rindu kat umbai tuh..
dah kuar ayat sedeh, terpaksa laa ikutkan kan..[terpakse ke?ke relahati?]..haha
oh mestilah kalu dah ke umbai, gerai yg dituju adalah : PARAMESWARA..korang pernah pi situ?
sedap weh situ..kitorg mmg slalu tuju situ je..menu mesti: sotong goreng tepung rangup yg lazat!.
dah semakin melebarkan tanah jajahannye...dah makin banyak meja, dan ramai pekerja..
siap tambak tepi sungai tuh..pergh..parking dia sampai ke belakang2 tu..ada tanah lapang..luas ok..senang nak carik parking..
menu kami order sampai tak muat meja lah..punye melepas gian..
meh meh menjamu mata..

siakap bakar sambal + kailan ikan masin

sotong goreng tepung kegilaan mokde aariz..kesukaan kami juge!
jenahak tiga rasa
siakap steam
tengok..sotong tepung tu je sampai 3 pinggan..mana laa sampai tak muat meja..ni pon ada pinggan yg dah diclearkan..so ada laa ruang bleh susun2 lauk tu semua

nampak sodap kan? uhh sudah semestinye..lagik bertambah2 sodap bile ianye adalah dibelanje..
tak sangke plak mokde aariz pemurah malam itu nak belanje kami semua..kebiasaanye kami tong2..kami tak kesah aje..

begitulah celebra8ion kami yang sungguh lah tidak dirancang..menonton wayang, berfoye2 makan angin cuci mata di bandar melaka dan makan2 di umbai..namun begitu, ati tetap puas dan berbunge2 riang! bezz!

last but not least..nah terimalah senyuman mengancam dari anakandaku nan sorang itu..
mengancam tak?? mengancam habezzz

8 comments:

  1. happy anniversarry to both of u!!

    restoran parameswara tu memg sedap food die..murah lak tu

    ReplyDelete
  2. aunT, nanti kita ajak mama papa makan kat sana nak?

    haa kan farah? siap kekadang dia kasik disc gitew..thanks.. =)

    ReplyDelete
  3. memang mengancam! awat aariz senyum camtu... nak ngorat sape tu aariz....?

    btw, selamat berbahagia ila..

    ReplyDelete
  4. congrats ila.. semoga berbahagia selamanya. Tak pernah pergi restoran lain selain parameswara. rasanya itu yg the best kot kat situ. bila nak jln2 bukit jalil ni? hehehe.. (hari tu nampak kakak ila and adik ila kat alamanda - lama dah ni)

    ReplyDelete
  5. happy anniversary ila! (sorry lambat wish huhu)
    uish sume kata restoran parameswara tu best, next time balik melaka kena try ni :D

    ReplyDelete
  6. happy aniberseri-seri.. suka giler gambar aariz yg 2nd and last tu.. comel bangat!

    ReplyDelete
  7. thanks semua..

    baiti,oh! tegur tak derang? derang kenal laa baiti rasanye..insya Allah nanti ada rezeki, sampai laa kami ke rumah baru kamu itewwww..

    fatih..harus try! mmg bezz! kalu nak rasa makan atas bot pon dia ada bot tepi tu, siap ada lampu2..menarik gile!(aku tak pernah try plak makan dalam bot tuh)..

    yana, aku pon suka! hihi

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...