Friday, November 26, 2010

bila si kecik sudah pandai cakap TANAK!!

aduyaiii.. "nakkk", "nahhh", "nanakkk" semuanye lebeh kurang sama je bunyik nye..
tp lately ni semakin clear dan kitorang dah semakin tangkap ape dia maksudkan..
kalu tak sebelum ni punye laa payah nak paham.."ape dia nak sebenarnye ni?"..
"nahhh" sambil dia hulur something..meaning dia nak suh kita amikk..amik laa cepat..kalu lambat je, abih laa slamber je dia campak..haish..pemosang!
"nakk nakkk!!".. kalu dia berusaha gak bergelut nak benda tuh, jgn laa cuba2 tanak kasik, mula lah dia ketap2 gigi, gegel badan berserta air mata yang berjujuran..tu blom masuk dia hempas2 kan badan,tgn or apa2 saje yg berdekatan..
"nanakk" sometime akan clear "tanakkk!!"..sambil tolak2/tepis2 tangan kita or geleng2 kepala..maksudnya dia taknak lah..
huu sebelum ni "nakk" ngan "nanakkk" lebeh kurang sama je penggunaan si aariz ni..cuma beza nye tindakan dia tuh laa..haih susah jugak ye nak paham bahasa budak kecik ni..

semalam di chilis..[oh smlm tetibe terasa nak sangat berjalan2..tp tatau ke mana..teringin makan seswatuu..tp tatau ape seswaatuu itu]..
memula just nak inform daddy.."eh saya tak keje malam ni..US thanksgiving day, onshore suh take one day off".. yeahhhuuu..
dan-dan tuh daddy kate "aa tak keje, bleh laa kita pi jalan2..nak?"..
wah bagai pucuk dicita ulam mendatang!..trus "JOMMMM!!!." bersinar2 mata member ajak jalan...
alah bukan pi jauh mana pon..setakat pi OU je..
dah tuh lapar, mana lagik nak serang..konon nak spesel, daddy suggest chilis..
aaa lagik bertambah sinar2 mata aku ni..bling bling!..[macam dapat diamond..aa aku ni nak dapat diamond ke rantai ke gelang ke mmg mimpi je laa..bila dapat makan bezz camni seolah2 cam dapat diamond boleh gitu?] - syukur alhamdulillah..
oh aariz skang dah bleh dapat kids meal free! yeyeh..
tp silap pilih plak tuk dia smlm..aku amik spagetti marinara tuk dia..dia makan sket je..masam sket kot..dia mana suka masam2..
takpe, len kali mama amik meal lain plak ye aariz..
ahah..sepanjang dalam chilis tuh, suara dia je laa paling kuat skalik...nyaring plak tu..
kejapp2 "nakkkk"..kejap2 "tanakkkk"..kejap2 "mamaaaaaaaa"..kejap2 kang "dadaaaaa"..
huish..takpe takpe..layankan aje..budak baru nak belajar bercakap..
ada skalik tu dia nak turun dari kerusi, nak lepas..aku paksa dia sebut "Daddy.."..
sambil senyum2 "dediii"..wah sudah pandai sebut daddy!..bagus bagus..
tp makin haru sket laa kitorg makan kali ni..kene take turn betul2..aku makan, daddy bawak aariz jalan2 kat luar..
pastuh daddy makan, aku plak bawak aariz jalan2 kat luar..kalu tak dibuat begitu, mau satu chilis tu gegak gempita dengan suara dia je..skejap2 bleh laa..kalu sejam dalam tu, sejam gak dia berteriak, tak ke naya gitu?

dia pon sebok nak order jugak..
tengah khusyuk makan beskot sambil menunggu mealnye sampai
berebut ngan daddy nak suap sendrik..
ni baru lepas penat berlari2 kat luar, isi minyakk duluuu..

tu blom kes kitorg bawak dia naik ride..
kami sedia maklum, si aariz ni mmg suka gilaa ngan stereng..kalu dapat tayar pon jadik laa..dia pusing2 cam stereng...
tayar stroller dia, tayar motor mainan dia, tayar kereta mainan dia, abih semua dia terbalikkan, supaya dia boleh pusing2 kan tayar tuh..
3 4 ride jugak smlm dia naik..sampai laa yg terakhir tuh..masa nak balik, mati2 dia tanakkk balik..haih kes naya ni..
sementara menunggu meja kami..bawak aariz pusing2 naik ride dulu..
daddy siap kate " kita beli laa sebijik benda ni taruk kat rumah"..
haih gile? tak ke mahal benda tuh? mana nak carik pon? aiyooo..
hah nah tgk si kecik ni tanakk turun dari ride..

sebelum balik, sempat gak lah menyinggah mph..plannye nak mencarik adiah befday kakak sofia aariz..tp terbeli plak sket tuk aariz..
beli flashcard sesame street tuk aariz! huhu nak start ajar die guna flashcard supaya dia pandai macam afif anak farah ziana..
aariz nampak je elmo kat flash card ni, trus tetibe badan dia joget2 kat tgh2 mph tu..bleh ke?
pastuh pegang je flash card ni tak lepas2..ahaha

4 comments:

  1. haih memang penat kalau bawak diorang kluar skang kan..nak panjat la nak lari la..tak reti dok diam.

    ReplyDelete
  2. hahaa comey...aariz oo aariz..lama x jumpa kamu kan.
    sama la ngn firas pn..sekali dia hulur benda 'nahh..nahhh..' jgn la ko x amek.mau dia menjerit sekuat ati nnt.huhuu..

    ReplyDelete
  3. kan farah..huish ni baru sorang..wakakaka

    eh zehannnn laa! lamanye tak nampak ko mnegomen2..mana menghilang daa?

    ReplyDelete
  4. weh,aku reply comment ko kt cni la eh..btw,sori lmbt =D br nk back 2 normal routine..
    tq la weh,4 sharing all da info n experiences.nmpk gaya ko dh biasa la ngan kes mcmni kn?aku ni 1st time mu'iz dmam truk cmtuh.even msa dia kna skin infection dlu pn x seteruk nih,tu yg gabra tahap gaban tuh..

    aku mmg dok menten suhu dia,bg ubt ikut time (wlopn dia payah yg amat nk mkn ubt),pstu bg dia pakai pampers ja,tmpt baring dia aku alas ngan kain batik basah,mndi kerap..pg yg dia teruk tu pn,aku dh mndikan dia,pstu bg ubt tp muntah ckit..aku ingt xpe kot sbb sllu pn dia mntah gk ckit ubat. skli trus naik m'dadak..even klo nk gi klinik or mna2 pn msti de towel basah skli.hmm,doc ckp symptom2 jngkitan otak selain sawan tuh,klo leher dia keras ja,xleh nk gerak kpala,nangeh non-stop,dia x react ngan kita..kn?

    aku plak dok bebel kt cni.heee...sori =D best la aariz pn dh mula b'ckp,time ni la pnt ckit nk melayan kn,tp bak kata omputih,worth it! hehe..

    aku hrp x lmbt sgt nk wish ko hepi 3rd anniversary..moga bhgia smpi ujg nyawa =) dmurhkn rzki n diberkati,dikurniakn soleh n solehah..amiiinnnn...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...