Thursday, June 13, 2013

Mari membotakkan kepala Arissa!

Dah tobek2 rambut si Arissa, terpaksa lah kitorang kasik rata semua..
Esoknya selepas Majlis Kesyukuran & Aqiqah si Arissa, kitorang kasik licin kapla dia..haaluuussss..
Kali ni daddy Arissa sendrik branikan diri cukur botak anaknya..
Perghh cayalah daddy!! Kami tabik spring!!
Amik masa sejam jugak nak kasik licin kapla si Arissa..
Habis satu peket pencukur tu lah baru btul2 licin kapla dia.. Satu peket tu ada laa 5 ke 6 gitu pencukur..
Lepas siap je licin kapla Arissa, trus berubah muka dia.. 
Elok2 muka ayu lembut keperempuanan tiba2 trus bertukar jadi mcm muka budak lelaki pulok.. Ahh takpe laa kan Arissa? Skejap je[harap2nye laa]..
Nanti tumbuh rambut baru Arissa, perempuan lah balik muka Arissa kan kan?

Arissa seminit sebelum dibotakkan..

Permulaan..bismillah

Haa rilek je minah ni orang terlentang terbalikkan dia

Kan dah ckp..syiok gamaknye rasa mcm org belai2 kepala dia


Botak sudah...haluuuuss

Kasik cium sikit! 

Tu diaaa..dah serupa mcm shaolin soccer kater daddy..

Si bolat Arissa!d

Wednesday, June 12, 2013

Majlis Kesyukuran & Aqiqah Arissa Zahra

Seperti abang2nya, Arissa juga diraikan semasa kami masih lagi dalam pantang..
Majlis berlangsung pada 18 May 2013, Sabtu, Arissa yang pada ketika itu baru 12 hari..
Jadi mamanya tidaklah dpt melawa dan bergaya ye..
Berbengkung dan berstokinlah mamanya pada hari itew huhu![tapi idok ler saya berkain batik dan bersweater pulok]
Kecil2an je majlisnya..
Tak sempat nak prepare apa2 sgt pon..
Mamanye plan nk wat aqiqah lps dah abih pantang, so that bolehlah nk prepare lebeh2 sket[almaklumlah anak perempuan pertama kan, haruslah nk meriah sikit kononnye]
Sekali tokmanye dah tetapkan tarikh pulak, jadi mamanye mengikut perintah je lah..
Takpe lah lagi pon nak tahnik skali si Arissa, seelok2nya biarlah dicepatkan.. 

Maka sempoi je lah Arissa pada hari itu..

Amboih, mementang tak dibedung, terkapar awak tido ye? Syiok lerteww bebas..

Eh eh tumpang sat glemer



Kebetulan Sabtu tu mmg tokma ada kelas agama, jadi kelas agama dibawa ke rumah kami,
Mereka berkelas agama dulu pagi tu, then baru lah berselawat dan sebagainya tuk si Arissa..


Ini wan Arissa..


Ditahnikkan oleh ustazah kelas agama tokma..

Ditahnikkan pulak oleh imam pada sebelah ptgnye..
Petang selepas solat zuhur, geng2 surau tokpa pulak dijemput tuk meraikan majls..




Antara tetamu2 yang hadir..
Ini sudah tentunya kaum kerabat belah daddy Arissa..

Pakcu[pengantin yg tak berape nak baru..pttnye derang yg dpt baby, tp eh kitorg plak yg dpt baby..tu lah daddy lah buat lagik aksi terlampau atas pelamin derang, tak pasal2 dpt Arissa Eh?!] amik berkat amik berkattt..

Terima kasih wakil dari 10L.. Cik ju dan cik nik kita..Tu diaaa hani najla yg selama ini cik nik kita sorok, bam sungguh okeh hani najla! Dgn mata bolatnye lagi, oihh geramm aku nk picit2!

Farin n the family..

Mancet n the family..

Bakal kakak ipar Arissa..Eh?!

Wati n the family tak sempat pon nak snap2 pic..
Terima kasih banyak2 kepada semua yg datang dan menyumbang..

Kisah sadis kenduri kali ni, fridge magnet yg kekonon saya order tuk taruk dlm goodybag boleh ke sampai lps dah abih majls. Geram btul ngan poslaju!! Tsk!
Penat je order comel2 dan byk tu tp dah abih majlis baru sampai, bazir sungguh!
Take lah..nanti kalu saye jumpe korang2 yg dtg aritu, saya bagi ye? Korang taruk kat fridge tau! Nnt biar slalu ingat kat Arissa haha

Comelkan fridge magnet ni?


Thursday, May 16, 2013

Arissa Day-7

1. Tali pusat Arissa tanggal sudah! Alhamdulillah
2. Mama ada checkup ngan dr. Raja
3. Berat mama 60kg. Yey turun 9kg dah dlm seminggu..(last timbang on hari bersalin:69kg) ada 8kg lagi perlu mama nyahkan dari badan ini.. Uhh
4. Arissa kene repeat amik darah check level bilirubin. Result: 236. Alhamdulillah turun 2 dari 238 on day-5. Dr. Priya(her paed) ckp tak perlu repeat dah check bilirubin lepas ni since dah turun.. Walopon turun 2 je, dia akan turun lagi nanti.. Ok lega!
5. Tokpa buat bubur merah putih sempena arissa tanggal pusat(tokma kate orang jawa nye tradition buat bubur merah putih kasi budak2 makan tapi budak 2 org kat rumah ni taknak pon makan! Yer aariz n aqeef lah budak2 iteww.. Aishh susah btul nak kasik mereka ni makan tsk)
6. Berat Arissa on day-7: 3.30kg(naik 130g sahaja) dr priya kate takpe mmg baby awal2 akan turun sikit berat(dalam womb dia kembang, kuar dia kuncup sikit ahax) then after 2w baru dia akan start naik banyakk..



Tuesday, May 14, 2013

Our new bundle of joy - a lil princess

Alhamdulillah i've safely delivered our 3rd bundle of joy, a lil princess on May 7th 2013, 13:49 at Columbia Asia Puchong.




Arissa Zahra Binti Muhammad Firdaous
Weight: 3.17kg
Length: 48cm
Delivery: SVD(normal)

Wednesday, March 20, 2013

si becok aariz!

aariz adalah anak yg lambat sket bercakap..
pelatnye sampai sekarang tak habis lagik..
semenjak dia dah skola ni, lagi banyak pulak mulut dia..becok sungguh!
ayat yang kluar dari mulut dia perghh sungguh menyayat, melucukan dan menghiburkan hati kami!
kah kah kah!
becoknya dia sampai tak terlayan kitorang!
haha kesian kalau kitorang dah penat nak jawab 'solan2 bernas' dia, kitorang just angguk or geleng je..then mula lah dia..
aariz:"daddy, cakap lahhh!"..
uhuhuhu kesian..

now soalan feveret dia kepada daddy dia adalah:
"daddy keje?"
dia cukup risau kalau daddy dia bekerja..
sekarang lagik bijak ayat dia:
aariz: "daddy keje?"
daddy:"yer laa daddy keje arini..aariz pergi sekolah,  daddy pergi kerja"
aariz: "alaaa daddy balik lambaaattt je!"
eh dah bapak awak keje 7am-7pm..sampai rumah dah pasti lah lambat!
kesian tgk dia..

antara dialog2 yang melucukan:

situasi 1
 aariz: "mama, dah pukul 12 dah mama"..
 mama: "aa pergi lah tido!"
 aariz: "ok! good night mama, good night daddy!"..
 mama&daddy: "good night aariz"
 mama: "i love you aariz!"
 aariz: "i love u too mama"
 lalu dia berlari masuk bilik nak tido..
 tak lama kemudian kluar balik sambil tanya pada mama..
 aariz: "mama, daddy buat ape tu?"
 mama: "daddy main game"
 aariz: "daddy main game?? daddy, oo daddy taknak tido keeeee?"..
 haha padan muka daddy! anak pon tau waktu tido bila waktu main bila.. cian aariz takde org teman dia tido..

situasi 2
mama:"aariz tido bilik aariz eh malam ni?"
aariz:"taknak lah! aariz nak tido bilik situ" sambil tunjuk ke arah bilik kitorang
mama:"eh mana boleh?..tu bilik mama..aariz tido laa bilik aariz.."
aariz:"alaa..aariz nak tido sikit je kat bilik mama, aariz taknak tido bilik sini"
oihh tido sikit tu cenggane ye aariz? hmmpss musykil mama..

situasi 3
mama:"aariz rasa aariz hensem ke?"
aariz:"hensem!"
mama:"ee perasan! tak hensem lah!..aariz kan itam! mana hensem?"
aariz:"aariz putih! daddy itam!"
tak pasal2 daddy yg kena itam..
mmg slalu dia cakap daddy dia itam..sian daddy..daddy trima je lah dengan redha ye daddy?!

Tuesday, March 12, 2013

My 2nd Breastfeeding Journey

syiok kan bila tengok susu penuhhh botol cenggini?
 
my 2nd breastfeesing journey : hanya mampu bertahan sehingga aqeef 1year 3months old. =(

since dah belajar dari pengalaman lalu bersama aariz, seawal aqeef berumur 5 hari saya dah start kumpul EBM.
biasalah awal2 tu tak berape nak meriah..
first 2 weeks dapat laa dalam 3-4oz skali pam..then makin lama bertambah laa sikit2..
sampai laa saya pernah catat rekod dapat 25oz skali pam..oih time ni sangat laa hepi tak terkata..
tapi skali tu je laa dapat..lepas2 tu dapat paling banyak pon 20oz skali pam..
stock EBM sampai melimpah ruah tak muat freezer, terpaksa beli DF konon2 bagi membakar lagi semangat nak mengumpul EBM.

jadi tak syiokk susu campur ngan ayam ikan..saya nak taruk ikan ayam pon takde tempat! mmg kene carik DF to the rescue!

habis je pantang trus pergi carik DF the best offer in town..
dapat lah sebijik DF kat TESCO! itupon sampai 3 TESCO kitorang terjah punya nakkan DF murah..derang ni kasik je promo, tp stock takde! hampeh! last2 terpaksa tunggu gak seminggu tuk derang restock baru kitorang dapat DF!


every month saya catat brape oz saya dapat kumpul dalam sebulan..
sangat hepi ok bila tengok DF makin lama makin penuh..
semangat je nak kumpul EBM lagi banyak..

catatan hasil EBM (packet of 5oz per month) dalam setahun bf aqeef(lepas july saya tak catat dah apsal tah):
paling banyak dapat kumpul: bulan Jan, 85 packets of 5oz! [silap! saya baru prasan graph ni salah.. bukan oz per month, tp packet per month] jadi total oz tuk Jan ialah 425oz!!!
alhamdulillah..baaanyaakk tu bagi saya..orang lain saya tau lagi banyak! tp buat per nak banding2kan ngan org lain..rezeki atas masing2..tul tak?
 
sikit sikit saya kumpul...
 
 
lama2 jadik bukit! penuh dah DF! belah kiri tu susu tuk dipakai..belah kanan tu susu yang baru kumpul nak disimpan..bulan 1 pakai stock susu bulan 11 gitu..
 
sukaa tengok gambo ni..susu bergelimpangan..ni time nak sort susu..yang tarikh akhir bulan, taruk bawah skali dalam plastik..
 
kali ni tak rasa risau sangat berape banyak pon EBM yg kluar, sbb EBM yg masuk pon banyak!
tak macam aariz dulu..catu2 gak laa time aariz dulu..sbb kais pagi makan pagi kais petang makan petang..[kesian aariz - eh catu2 pon si aariz tetap tembom gak masa baby dulu]
tapi aariz dulu lagi lama saya breastfeed dia.. sampai umur dia 1thn 6bulan..pastuh sampailah peristiwa menyayat hati, saya masuk wad bla bla tu n terpaksa stopkan dia bf..hmmpp sedeh n hampa tak dapat breastfeed dia sampai 2thn.
Aqeef ni pon saya tak berjaya juga sampai 2thn.. sedehhhh jugak!
Aqeef masuk umur 1thn 2bulan saya dapat tau saya pregnant!
padan laa susu makin lama makin tak berapa nak ada..puas dok buat macam-macam cara nak banyakkan balik susu, buat power pumping, seminggu tu alhamdulillah susu ok..pastuh surut balik..pastu ulang lah balik buat macam-macam nak lebatkan balik susu..haih
sampai lah bila aqeef dah tensen gamaknye sedut2 slow je yang kuar, dia lagik suka sedut botol laju je, trus dia tamo dah direct..kuciwa mama!
nasib baik stock ebm masih ada lagik dalam DF.. so dok pulun ebm je laa dia..
saya plak sbb dah tak direct bf, lagik laa payahnye nak pam..pam2 pon kuar takat 1-2oz saya jadik malas ngepam! pastu trus stop pam! oih trus lah kering!
so kali ni 1thn 3bulan je laa paling lama pon saya bertahan!
aqeef terpaksa disumbat dengan FM anmum!
dia reject pon FM, saya paksa jugak dia minum! nak wat caner? EBM pon habis, takkan nak biar anak tak minum susu betul tak?

selama saya bf aariz, 3 pam saya ada:
medela mini-E, spectra3 and pureen.
pastuh bf si aqeef, tambah satu gik breastpump saya:
avent manual plak!
 
beli avent manual ni sbb luka truk[anak comel saya itu kuat menggigit, ketap dan tarik! perghh mmg sakitt whoaa]..bila pakai spectra3 makin truk luka, atas nasihat kawan, katenye avent ni soft je suction dia..jadi saya rembat laa satu


susu bandung..ko hado? haaa luka punye pasal[ni pump guna spectra3]..tgh2 pam tak sedor pon dah jadik bandung[saya mmg suka ngepam sambil buat benda lain, tak endahkan pon hasil yg dipam..sbb saya suka sedor2 je dah penuh botol..kalu saya dok perhati je ape hasil pam saya, susu tak berapa nak kluar..pelik!]..mmg saya buang laa..sayangnye..
 
ni nak masuk baby coming soon, dulu en suami janji nak belikan saya Freestyle bebeh! [haha dia kesian tgk saya dok terkedek2 mengangkut spectra3, pastuh kalu pakai avent manual tuh terkedek2 plak mengepam manual, dia kate "takpe nanti 3rd baby saya belikan laa awak freestyle" - wah masa tu hepi banget saya dengar! tak lama lepas tuh saya pregnant! wakaka terpaksa laa dia kotakan kenh?]
huhu
oih pengumpul breastpump kah saya? wakakaka

p/s:
saya buat entry ni sbb nak kasik semangat nak mulakan balik bf journey saya tak lama lagi..
bukan niat nak menunjuk-nunjuk..sbb kalu nak menunjuk, dah lama saya buat entry pasal susu2 aqeef ni..
dan saya tak suka nak membanding-bandingkan brape banyak yg saya dapat dgn berapa banyak yg orang lain dapat..berapa banyak yang saya dapat tu rezeki daripadaNya dengan izinNya..
kalu rasa tak cukup, saya akan usahakan untuk cukupkan! in syaa Allah..
saya suka tengok susu mak2 orang lain baaaanyaakk sbb boleh jadik pembakar semangat!
pastilah saya ada sorang mentor yang saya slalu jadikkan pemangkin kepada semangat nak kumpulkan susu baanyakk banyakk! [ini penting! betul saya tak tipu! semua benda kena ada mentor..] siapakah dia? jeng jeng jeng..saya tau dia tau sapa dia.. *wink wink
semoga next journey saya dipermudahkan..dan saya dapat menyusukan anak saya sehingga 2 tahun mengikut apa yg telah disyariatkanNya..[azam kuat ni! asik failed je, dah 2 anak! sedeh]
"Ya Allah ya tuhanku..perbanyakkanlah susu untuk anakku nanti..
permudahkan perjalanan penyusuan anakku nanti.."
amin amin ya rabbal alamin!

Wednesday, February 27, 2013

wordless wednesday #21 ~ Alhamdulillah


 
I am 30 weeks pregnant! 10 weeks to go!
Doakan semuanya berjalan lancar, saya dan baby sehat ye kawan-kawan? Terima kasih! 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...