Tuesday, March 12, 2013

My 2nd Breastfeeding Journey

syiok kan bila tengok susu penuhhh botol cenggini?
 
my 2nd breastfeesing journey : hanya mampu bertahan sehingga aqeef 1year 3months old. =(

since dah belajar dari pengalaman lalu bersama aariz, seawal aqeef berumur 5 hari saya dah start kumpul EBM.
biasalah awal2 tu tak berape nak meriah..
first 2 weeks dapat laa dalam 3-4oz skali pam..then makin lama bertambah laa sikit2..
sampai laa saya pernah catat rekod dapat 25oz skali pam..oih time ni sangat laa hepi tak terkata..
tapi skali tu je laa dapat..lepas2 tu dapat paling banyak pon 20oz skali pam..
stock EBM sampai melimpah ruah tak muat freezer, terpaksa beli DF konon2 bagi membakar lagi semangat nak mengumpul EBM.

jadi tak syiokk susu campur ngan ayam ikan..saya nak taruk ikan ayam pon takde tempat! mmg kene carik DF to the rescue!

habis je pantang trus pergi carik DF the best offer in town..
dapat lah sebijik DF kat TESCO! itupon sampai 3 TESCO kitorang terjah punya nakkan DF murah..derang ni kasik je promo, tp stock takde! hampeh! last2 terpaksa tunggu gak seminggu tuk derang restock baru kitorang dapat DF!


every month saya catat brape oz saya dapat kumpul dalam sebulan..
sangat hepi ok bila tengok DF makin lama makin penuh..
semangat je nak kumpul EBM lagi banyak..

catatan hasil EBM (packet of 5oz per month) dalam setahun bf aqeef(lepas july saya tak catat dah apsal tah):
paling banyak dapat kumpul: bulan Jan, 85 packets of 5oz! [silap! saya baru prasan graph ni salah.. bukan oz per month, tp packet per month] jadi total oz tuk Jan ialah 425oz!!!
alhamdulillah..baaanyaakk tu bagi saya..orang lain saya tau lagi banyak! tp buat per nak banding2kan ngan org lain..rezeki atas masing2..tul tak?
 
sikit sikit saya kumpul...
 
 
lama2 jadik bukit! penuh dah DF! belah kiri tu susu tuk dipakai..belah kanan tu susu yang baru kumpul nak disimpan..bulan 1 pakai stock susu bulan 11 gitu..
 
sukaa tengok gambo ni..susu bergelimpangan..ni time nak sort susu..yang tarikh akhir bulan, taruk bawah skali dalam plastik..
 
kali ni tak rasa risau sangat berape banyak pon EBM yg kluar, sbb EBM yg masuk pon banyak!
tak macam aariz dulu..catu2 gak laa time aariz dulu..sbb kais pagi makan pagi kais petang makan petang..[kesian aariz - eh catu2 pon si aariz tetap tembom gak masa baby dulu]
tapi aariz dulu lagi lama saya breastfeed dia.. sampai umur dia 1thn 6bulan..pastuh sampailah peristiwa menyayat hati, saya masuk wad bla bla tu n terpaksa stopkan dia bf..hmmpp sedeh n hampa tak dapat breastfeed dia sampai 2thn.
Aqeef ni pon saya tak berjaya juga sampai 2thn.. sedehhhh jugak!
Aqeef masuk umur 1thn 2bulan saya dapat tau saya pregnant!
padan laa susu makin lama makin tak berapa nak ada..puas dok buat macam-macam cara nak banyakkan balik susu, buat power pumping, seminggu tu alhamdulillah susu ok..pastuh surut balik..pastu ulang lah balik buat macam-macam nak lebatkan balik susu..haih
sampai lah bila aqeef dah tensen gamaknye sedut2 slow je yang kuar, dia lagik suka sedut botol laju je, trus dia tamo dah direct..kuciwa mama!
nasib baik stock ebm masih ada lagik dalam DF.. so dok pulun ebm je laa dia..
saya plak sbb dah tak direct bf, lagik laa payahnye nak pam..pam2 pon kuar takat 1-2oz saya jadik malas ngepam! pastu trus stop pam! oih trus lah kering!
so kali ni 1thn 3bulan je laa paling lama pon saya bertahan!
aqeef terpaksa disumbat dengan FM anmum!
dia reject pon FM, saya paksa jugak dia minum! nak wat caner? EBM pon habis, takkan nak biar anak tak minum susu betul tak?

selama saya bf aariz, 3 pam saya ada:
medela mini-E, spectra3 and pureen.
pastuh bf si aqeef, tambah satu gik breastpump saya:
avent manual plak!
 
beli avent manual ni sbb luka truk[anak comel saya itu kuat menggigit, ketap dan tarik! perghh mmg sakitt whoaa]..bila pakai spectra3 makin truk luka, atas nasihat kawan, katenye avent ni soft je suction dia..jadi saya rembat laa satu


susu bandung..ko hado? haaa luka punye pasal[ni pump guna spectra3]..tgh2 pam tak sedor pon dah jadik bandung[saya mmg suka ngepam sambil buat benda lain, tak endahkan pon hasil yg dipam..sbb saya suka sedor2 je dah penuh botol..kalu saya dok perhati je ape hasil pam saya, susu tak berapa nak kluar..pelik!]..mmg saya buang laa..sayangnye..
 
ni nak masuk baby coming soon, dulu en suami janji nak belikan saya Freestyle bebeh! [haha dia kesian tgk saya dok terkedek2 mengangkut spectra3, pastuh kalu pakai avent manual tuh terkedek2 plak mengepam manual, dia kate "takpe nanti 3rd baby saya belikan laa awak freestyle" - wah masa tu hepi banget saya dengar! tak lama lepas tuh saya pregnant! wakaka terpaksa laa dia kotakan kenh?]
huhu
oih pengumpul breastpump kah saya? wakakaka

p/s:
saya buat entry ni sbb nak kasik semangat nak mulakan balik bf journey saya tak lama lagi..
bukan niat nak menunjuk-nunjuk..sbb kalu nak menunjuk, dah lama saya buat entry pasal susu2 aqeef ni..
dan saya tak suka nak membanding-bandingkan brape banyak yg saya dapat dgn berapa banyak yg orang lain dapat..berapa banyak yang saya dapat tu rezeki daripadaNya dengan izinNya..
kalu rasa tak cukup, saya akan usahakan untuk cukupkan! in syaa Allah..
saya suka tengok susu mak2 orang lain baaaanyaakk sbb boleh jadik pembakar semangat!
pastilah saya ada sorang mentor yang saya slalu jadikkan pemangkin kepada semangat nak kumpulkan susu baanyakk banyakk! [ini penting! betul saya tak tipu! semua benda kena ada mentor..] siapakah dia? jeng jeng jeng..saya tau dia tau sapa dia.. *wink wink
semoga next journey saya dipermudahkan..dan saya dapat menyusukan anak saya sehingga 2 tahun mengikut apa yg telah disyariatkanNya..[azam kuat ni! asik failed je, dah 2 anak! sedeh]
"Ya Allah ya tuhanku..perbanyakkanlah susu untuk anakku nanti..
permudahkan perjalanan penyusuan anakku nanti.."
amin amin ya rabbal alamin!

15 comments:

  1. byk gile skali pam pernah dapat 25oz.. aku paling byk dlm 18oz kot.. tu pun rasa nak meletup dah..

    then, rajin gile buat rekod siap ada chart!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skali tu je atul..mmg keras giler time tu mcm batu! Kena tuam dulu baru pam! Pam2 tu yg dpt 25oz! Aku takde laa buat graph tu awal2.. Aku just catat brape paket aku dot dlm buku, td br aku gatai pi buat graph plak! Haha mcm takde keje! Kihkih

      Delete
  2. anyway.. semoga next baby dapat bf smpai 2 tahun ila.. kali ni dapat baby girl.. dah lengkap dah smua.. bestnya kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks! Ko pon dah bleh start planning for bb boy sekarang! Chaiyokk chaiyokk atul!!

      Delete
  3. ala ila, jgn pk2 sedih sgt tak dpt breastfeed 2 thn. rezeki dah cam lain plak.

    tak ramai org ada susu eventho pregnant. sume kawan2 yg aku kenal, sume takde susu. so Allah dah susun camtu. dont fret it....gitu...hehehe.

    take care.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks farin menyedapkan hati aku.. Aku biasalah emo terlebeh!

      Delete
  4. banyak gile susu ko!! haha aku punye susu dah sikit gile skang..tapi aku continue jela..si debab aku tu kuat sangat minum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde laa banyak mana pon farah.. Cukup2 tuk anak aku..takde laa sampai terbazir kena buang sbb expired.. Huhu..
      Alaa farahh knowing u yg bf afif dulu, sikit2 pon susu ko yg tinggal, ko still managed to bf anak ko sampai 2 thn kan? Chaiyok chaiyokk!!

      Delete
  5. go go ila..hihi..aku kali ni tk tulis lsg bape byk susu pam..hehehe malas sudah..asal cukup stok semua dahla..
    insya allah semua di permudahkan ..amin!

    ReplyDelete
  6. ilaa.... breastpump banyak2 tu ko simpan wat collection ke ko jual erk? Terasa nak beli breastpump baru le plaks.. eheheh

    ReplyDelete
  7. yana, ada je aku simpan buat tukun..ingat nak jual, tp ada ke orang nak beli? skang ni macam2 jenis pump jual..takut org lebeh prefer beli yang baru..huu

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah, bestnya pasti bf lama inshaAllah..

    ReplyDelete
  9. Wowzers! Bestnyaaaa tengok stock susu u ni Ilaaaaa! I doakan yang coming one ni pon rezekinya melimpah ruah mcm abang2nya! :)

    I teruja baca u dapat 25oz SEKALI PUMP! hebat tu nyah! hahaha. masa tu Aqeef dah berapa bulan?

    ps: u're right. bila baca entries org on bf, i tak rasa jealous. i rasa lagi semangat and don't wanna giveup when it comes to bf, so keep sharing! :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...