Thursday, December 31, 2009

Good Bye 2009 Welcome 2010!

oh mesti ramai dah tak sabar2 arini last day keje for this year kan?
aku? huh tak rasa apa2 pon..sbb?
sbb nye esok aku keje! menciiiii!!
tak suke tak sukee!! i jeles ok!

takpelah...kepada yg bercuti ari esok, selamat bercuti panjang..
kepada yg bekerja macam aku, bersabar..ada hikmahnye kita kene keje ari esok..
[takpe ila, awak dah puas kan coti-coti minggu2 yg sudah]
dan akhir kata SELAMAT TAHUN BARU kepada semuaaaa..

kepada suamiku, jgn sedeh-sedeh ye saye keje esok..awak ada aariz bleh temankan awak coti esok...hihi..

Thursday, December 24, 2009

demam!

2 pg kami bergegas ke hosp
temp aariz 39.5
tak pernah setinggi itu..
makin dilap ngan kain basah makan naik temp..
nasib baiik tak kene thn di hosp
alhamdulillah now dah turun sket..but still 38++
doakan aariz cpt sembuh ye kawan2..

Tuesday, December 22, 2009

Cukup tidokah kamu?

tadik baru terbaca email dari one of my colleague..[baru balik bercuti kan]
info yg sangat berguna dan mengejutkan..
tak cukup tido pon bleh menyebabkan posibility kita tuk dapat heart attack sangat tinggi!
maybe ramai yg dah terbaca email ni..tp saya nak gak taruk kat entri ni tuk dikongsi dengan sesape yg blom dapat email ni..
aaa baca je laa k..i copy paste je..senang! haha

WHAT REALLY KILLED RANJAN DAS ( 42 ), FORMER CEO OF SAP INDIA ?

Sufficient sleep is the key ...

Ranjan Das Passed Away on Wednesday, 21-October-2009
SAP India CEO Ranjan Das Dies After Gym Workout
Ranjan Das, CEO and MD of SAP Indian subcontinent died after a massive cardiac arrest in Mumbai on Wednesday. One of the youngest CEOs, he was 42

A month ago, many of us heard about the sad demise of Ranjan Das from Bandra, Mumbai. Ranjan, just 42 years of age, was the CEO of SAP-Indian Subcontinent, the youngest CEO of an MNC in India. He was very active in sports, was a fitness freak and a marathon runner. It was common to see him run on Bandra's Carter Road. Just after Diwali, on 21st Oct, he returned home from his gym after a workout, collapsed with a massive heart attack and died. He is survived by his wife and two very young kids.
It was certainly a wake-up call for corporate India. However, it was even more disastrous for runners amongst us. Since Ranjan was an avid marathoner ( in Feb 09, he ran Chennai Marathon at the same time some of us were running Pondicherry Marathon 180 km away ), the question came as to why an exceptionally active, athletic person succumb to heart attack at 42 years of age.
Was it the stress?
A couple of you called me asking about the reasons. While Ranjan had mentioned that he faced a lot of stress, that is a common element in most of our lives. We used to think that by being fit, one can conquer the bad effects of stress. So I doubted if the cause was stress.
The Real Reason
However, everyone missed out a small line in the reports that Ranjan used to make do with 4-5 hours of sleep. This is an earlier interview of Ranjan on NDTV in the program 'Boss' Day Out':
Here he himself admits that he would love to get more sleep ( and that he was not proud of his ability to manage without sleep, contrary to what others extolled ).
The Evidence
Last week, I was working with a well-known cardiologist on the subject of ‘Heart Disease caused by Lack of Sleep’. While I cannot share the video nor the slides because of confidentiality reasons, I have distilled the key points below in the hope it will save some of our lives.
Some Excerpts:
  • Short sleep duration ( less 5 or 5-6 hours ) increased risk for high BP by 350% to 500% compared to those who slept longer than 6 hours per night. Paper published in 2009. As you know, high BP kills.
  • Young people ( 25-49 years of age ) are twice as likely to get high BP if they sleep less. Paper published in 2006.
  • Individuals who slept less than 5 hours a night had a 3-fold increased risk of heart attacks. Paper published in 1999.
  • Complete and partial lack of sleep increased the blood concentrations of High sensitivity C-Reactive Protein (hs-cRP), the strongest predictor of heart attacks. Even after getting adequate sleep later, the levels stayed high!!
  • Just one night of sleep loss increases very toxic substances in body such as Interleukin-6 (IL-6), Tumour Necrosis Factor-Alpha (TNF-alpha) and C-reactive protein (cRP). They increase risks of many medical conditions, including cancer, arthritis and heart disease. Paper published in 2004.
  • Sleeping for <=5 hours per night leads to 39% increase in heart disease. Sleeping for <=6 hours per night leads to 18% increase in heart disease. Paper published in 2006.

Ideal Sleep
For lack of space, I cannot explain here the ideal sleep architecture. But in brief, sleep is composed of two stages: REM ( Rapid Eye Movement ) and non-REM. The former helps in mental consolidation while the latter helps in physical repair and rebuilding. During the night, you alternate between REM and non-REM stages 4-5 times.
The earlier part of sleep is mostly non-REM. During that period, your pituitary gland releases growth hormones that repair your body. The latter part of sleep is more and more REM type.
For you to be mentally alert during the day, the latter part of sleep is more important. No wonder when you wake up with an alarm clock after 5-6 hours of sleep, you are mentally irritable throughout the day (lack of REM sleep). And if you have slept for less than 5 hours, your body is in a complete physical mess ( lack of non-REM sleep ), you are tired throughout the day, moving like a zombie and your immunity is way down ( I’ve been there, done that ).
Finally, as long-distance runners, you need an hour of extra sleep to repair the running related damage.
If you want to know if you are getting adequate sleep, take Epworth Sleepiness Test below.
Interpretation: Score of 0-9 is considered normal while 10 and above abnormal. Many a times, I have clocked 21 out the maximum possible 24, the only saving grace being the last situation, since I don’t like to drive ( maybe, I should ask my driver to answer that line ).
In conclusion:
Barring stress control, Ranjan Das did everything right: eating proper food, exercising ( marathoning! ), maintaining proper weight. But he missed getting proper and adequate sleep, minimum 7 hours. In my opinion, that killed him.If you are not getting enough sleep ( 7 hours ), you are playing with fire, even if you have low stress.
I always took pride in my ability to work 50 hours at a stretch whenever the situation warranted. But I was so spooked after seeing the scientific evidence last week that since Saturday night, I ensure I do not even set the alarm clock under 7 hours. Now, that is a nice excuse to get some more sleep.
Unfortunately, Ranjan Das is not alone when it comes to missing sleep. Many of us are doing exactly the same, perhaps out of ignorance.

hmm..kalo diikutkan, ibu yg mempunyai anak kecik macam aku, mmg takkan dapat tido yg cukup..7 jam? aihh susah tu..
aku ingatkan org dewasa tido yg cukup hanya 6 jam.. 7 jam rupenye..
mmg kene tido awal laa camni..
mmg dah setiap pagik aku akan bangun kol 5:30am takpon 6am tuk mengepam..[aku mmg susah tuk bangun kol 3am tuk mengepam..kalo yg bangun menepam kol 3am tu lagik laa tak cukup tido kan]
then tak tido dah..sbb nak prepare breakfast for En. Daddy dan menyuap si kecik tu makan..
itu kalo aku keje ptg n pagi..so malam mmg tido laa kan..
itupon malam takde laa lena sangat..kejap2 terbangun si kecik tu merengek nak susu..
maka takde laa istilah tido lena 7 jam!
hmm..kalo aku keje mlm? slalunye aku habes keje kol 7am..kekadang terlajak sampai 8am..for sure aku akan tido lepas habes keje kan..tp slalunye aku akan kunci jam kol 1pm takpon 1.30pm tuk bangun mengepam..[uih spttnye aku mengepam 3 jam skali..aku mmg pemalas]
lepas tu trus tak tido dah..mmg 6 jam je aku tido..tak cukup pon 7 jam! aiyohh takutnye..
aku dah lama tak dapat tido yg lena malam2..
ape nak buat, dah ada anak kecik kan..tak die merengek nak menyusu, kene pam plak..
so bersaba la ye cik puan azilah!pahale tu! insya Allah
semoga aku sentiasa sehat dan dijauhkan dari penyakit2 yg tak diingini!amin!
aku mau tgk anakku membesar bagai johan!
semoga aku dipanjangkan umur! amin!

Thursday, December 17, 2009

cuti-cuti malaysia aariz part II

kuantan - kemaman 11/12/2009 - 13/12/2009
aha..ujung taun mestilah banyak cuti-cuti..
kali ni..kami ke pantai timur semenanjung malaysia plak!
tujuan sebenar adalah untuk menghantar aunTie aariz ke kursus PAC di INTAN kemaman..
alang2 nak ke sana, kami sekeluarga[keluarga besar] pulang ke kampung di kuantan..
ini first time aariz pulang ke pahang kampung mama..
kami bersinggah-sana di rumah toklong aariz di peramu, kuantan..[sudah jimat di situ - tak perlu sewa chalet/hotel]
dah setahun mama dan daddy tak pulang ke kampung pahang..
haih rinduuuu betul!.
di kemaman, kami tak melepaskan peluang menikmati sata kemaman yg sangat sedap!
pada aku sata di kemaman adalah sata paling sedap yg pernah aku jumpa..
pernah gak beli sata di bazar ramadhan di kl, kononnye sata terengganu..ceh langsung tak sama!
sata di kuantan pon tak sesedap sata di kemaman..[tp kalo korang ada jumpe sata yg lagik sedap dari di kemaman, sila bagiktau saya ye]


aariz tido je sepanjang perjalanan..

auntie aariz yg baru habis PAC [thn ni sehari je PAC tak macam thn2 sudah yg mengambil masa selama 3 hari]

di kemaman ada banyak gerai sata..tp ini lah gerai yg paling femes dan sedap katenye..

banyak gila kitorg makan sata..bukan setakat makan kat situ je, siap tapau skalik..

sebelum pulang ke kl, kami singgah di Teluk Chempedak..
punya laa lama mama tak pi TC[last pegi masa kecik2 dulu - ha lama gila kan?], macam2 perubahan dah kat TC tu..
punye laa banyak drive thru kat situ..eh takde laa banyak..kfc ngan McD je pon..
ari sangat panas terik[angin laut sepoi-sepoi pon tak dapat menyamankan kami], maka kami lepak2 dalam kereta sahaja..[ada ekon]..
lama gak lepak2..sempat laa mama teman aariz tido sejam kat situ..haha

bekalan susu aariz..perjalanan jauh, maka kene laa bawa bekalan..mama masih sakit tgn, terpaksa laa kurangkan menyusu sambil pangku..

Wednesday, December 16, 2009

coti-coti malaysia aariz part I

sebenarnyeh dah lama nak post entri pasal percutian kami sekeluarge ke sabah..
tp kemalasan tahap gaban telah mengatasi segalanye..
maka tertangguh laa sampai ke arinih..

percutian pertama aariz - kota kinabalu, sabah 16/11/2009 - 18/11/2009
coti ni kami plan awal2 thn aritu..masa tu aariz still dalam perutku ini..
mmg sengaja pilih tarikh keramat ni kerana kekononnye nak celebrate anniversary kami yg ke-2 thn..
kenape pilih sabah? sbb saya sangattttt sukee sabah atau yg sebenarnye sayaa mmg sangat sukee nexus karambunai..
pergilah banyak kali pon sabah, saya tak kesah! macam2 kita bleh buat kat sana..
teringat masa honeymoon dulu, syok amat dok sana..kitorg ke porim, kolam air panas di ranau, kitorg ke kaki gunung kinabalu, kitorg bersnorkling di pulau manukan, kitorang ke muzium sabah[macam2 benda menarik ada dalam muzium derang ni], kitorg bershopping sakan di pasar philipines dan pasar ikan kering dan macam2 lagik..even kalo dok je dalam nexus tu, tayah ke mana2, macam2 aktiviti yg nexus organize dari pagi sampai lah ke malam..ada je persembahan lah, main sumpit2 lah..tunggang kuda, canting batik, dan macam2 seni kretip yg mana kita bleh join je suke2..
tp itu dulu..masa kami masih berdua..dan kami di nexus..
kali ni, ada si tecit itu, terpaksa lah dok bersantai2 saja di hotel/tepi laut..
dan kebetulan 2 bulan sebelum kejadian, hotel sudah fully booked sampai ler ke akhir thn ni..
haih..terpaksa laa mencarik hotel lain..
kami tak kesah dok jejauh dari town kk tu..
janji leh lepak tepi pantai..
kalo nak ikutkan pon, nexus karambunai tu pon jauh gilaa dari town..
maka terjumpa lah kami hotel beringis yg 30minit jauhnye dari town..[masa browse kat website die, kononnye 15min je dari town - ceh tertipu kami]
tp kami tetap puas ati ngan servis dan kondisi resort tu..
food yang sedap, suasana yg nyaman, layanan yg mesra, kemudahan yg bagus, dan harge yg berbaloi membuatkan mama rasa tak serik untuk datang lagik ke sana!
kali ni kami berkeputusan tuk tidak menyewa kereta sewa..
mmg kami plan tuk lepak2 dan santai2 je di hotel..so tak perlulah kereta sewa..
ari ke-2 kami ke town skejap tuk membeli buah tangan..
banyak gak mama borong..yg syoknye kk ni, derang bleh buat kotak yg siap ada tangkai..
so senang ler nak mengangkut masa pulang nanti..
sepanjang percutian, alhamdulillah aariz sangatlah well behave! tak meragam langsung! bagus anak mama!
mama suke bawak aariz jenjalan sbb die tak meragam! harap2 aariz akan well behave sampai le bebila, lagik2 masa percutian kita ke gold coast yg akan datang!
ahh malas nak bebel panjang2..meh ler layan gambar2 plak:

memang santai habes..

kami di pasar philipines..

aariz yg sangat hepi main air!

maupulang sudaa..inilah luggage kami..ooppss yg berbaju biru itu bukan ye..itu penggarang jantung kami..mana bleh tinggal di mana2 ye..

nak tgk lagik gambar? banyak dah diupload di facebook!
marilah bercuti-cuti malaysiaaaaa...macam2 adaaaaa

Thursday, December 10, 2009

i have no choice!

arinih follow up checkup ngan my orthopaedic..
result = injection!
setelah 4 minggu berpysiotherapy, the pain is still there..
so tuk mengurangkan masa yg perlu aku ambil tuk sembuh, dr suggest injection..
inject di tendon yg sakit itu!
woh sakit ok! walopon jarum die tadik takde laa sebesar jarum for epi, tp sakitnye ngalah amik epi! tgn tgh sakit, pehtuh kene inject plak..
mmg aku menjerit laa time kene inject tuh..
lantak laa org nak kater ape..mmg sakit gilaaaa..
but before i take the injection, bertubi2 solan aku tanyer..
mmg jenuh ler dr tuh nak menjawab..
yer laa steroid diinject ke tgn..
1. ada aper2 efect ke kat breastfeed [ni mostly aku takut..sian kat aariz] so the answer is no!
2. aper risiko after this -
  1. ruptured - so far die kater die lom pernah jumpe gik
  2. warna kulit agak lebam or cerah kat bahagian injection tu..but this depend on persons
3.how many person came back with pain after injection - so far no..kalo ada pon sorang je.itupon after 9 months[alaa ni yg tak sedap dengar coz after injection, the option to heal is operation! oh no!! i dont wanttttttttt!!]
4.lepas injection kene physio lagi ke - no need! immediately u can feel ur hand is back to normal

dan bermacam2 lagik solan yg aku tanye tadik..
cuma pesan Dr tadik, aku akan rasa sakit sangat on 2 3 days ni..[hopefully aku dapat tahan]
dan aku sangat hepi tak perlu ulang alik ke rehab center tuk physio!
penat tau! 3 kali seminggu..after keje, stret ke rehab..
begitulah rutin ku hari2 selama 4 minggu yg sudah..
oh sepanjang aku di rehab, macam2 jenis sakit dan pesakit yg aku jumpa..
pada mulanyaaku ingatkan rehab tu tuk tmpt org yg sakit2 tua lemah otot/tulang..takpon org yg patah tgn/kaki/pinggang..or takpon org yg sakit tgn cam aku..
rupe2nye lebeh dari tu...
satu kes yg menggerunkan : this one guy putus jari..oh 3 jari die putus masa eksiden..so surgeon sambungkan balik n betul2kan urat supaya die bleh gerakkan jari2 tu..gerun gila tgk tapak tangan die penuh ngan stitches! so die ke rehab tuk exercise jari2 n physio tgn die tu..
satu lagik kes plak, menyayat ati.. : a girl i think almost 2 years maybe, her left hand melecur kene air panas..sian sangat!! meraung2 die masa physiotherapist buat something kat jari dia..jari die semua melekat sbb cair termasuk urat2 cair..kesahnye die merangkak2 masa baby, then camne tah air panas tertumpah atas tgn dia..masa tuh die baby, Dr tak bleh wat ape, so tunggu die besar sket..last 2 weeks die nye operations..meraung yg tak hingat punye dia, aku yg dengar rasa cam nak nanges gak terasa kesakitan dia...'wa puyau wa puyau!!' uii meronta2 dia..siann gilaaaaaa...aku terbayang wajah aariz dah time tu..tak dapat bayangkan camne laa kalo budak itu adalah aariz! oh aku kene berhati2 aariz skang tgh sebok mengasah skill merangkak dia..semuanya die nak explore!..oh pesanan ku kepada semua dan juge diriku..berhati2 anak merangkak ni..jauhkan segala2 benda yg merbahaya!
kes2 yg biasa aku jumpa : patah tngan, patah jari, patah kaki,terkehel tulang belakang,org tua yg sakit otot..
sebenarnye banyak gambar nak taruk ni..nanti2 lah..i penat..tgn pon tak leh nak menaip sangat..
yang pasti..mulai esok sampai laa ke minggu depan, kami cutiiiiiiiii!! bezz bezz..
esok nak ke kuantan-kemaman..mau mencarik sata! yahuuu!
bonus thn ni pon alhamdulillah dah masuk! aku sangat hepiii!! bercuti dengan poket yg penuhh! hurayy!

Thursday, December 3, 2009

dilemma seorang ibu

aku ni tak habes2 dengan dilemma..haih
mesti korang bosan aku ni asik berdilemma je
aper plak dilemma aku kali ni?
dilemma patutkah aku belikan aariz baby walker atau pon tak?
aariz sekarang semakin laju..
sudah pandai berpaut dan berdiri..
sekarang ni kitorang terpaksa kurung die dalam babycot[babycot tuh kitorg turunkan tilam sampai ke bawah biar jadik cam playpan]
die pantang lepa[oh korang tau keh maksud lepa ni?], skejap je die dah berpaut ngan tah apa2 je yg die sempat! ada bakul, bakul die paut, ada kotak, kotak die paut, ada kerusi, kerusi jadik bahan..
smlm masa daddy ambil die dari umah bbsitter, bbsitter ngadu aariz skang dah memanjat kotak baju die, dah panjat kerusi..n bbsitter die ada kasik2 hint supaya kitorg belikan aariz babywalker!
kalo kat rumah ni bleh laa kitorg tgk2 kan die, dan bleh lah nak berlari sambar aariz kalo die tersalah paut ke ape..
kalo kat rumah bbsitter, serajin kami kah bbsitter tu?bbsitter bukan setakat jage aariz sorang je..adoi
tp kalo belikan aariz walker..lagik laa laju die nanti..
macam2 plak nanti die capai..macam2 plak die langgar nanti!
tp kater daddy, at least die tak bleh nak panjat2 kalo dalam walker..
tp kalo die dok dalam walker, tak ke abnormal die berjalan nanti??tak kengkang kah die nanti?*sigh*
mama pening! tak beli salah..beli salah!
usha2 internet pros n cons walker, tp sama je banyak nye..
dilemmaaaaa dilemmaaaa...
should i or shouldn't i? help!

p/s: oh i'm talking about babywalker yg ada seat tu bukan babywalker yg sorong cam fisher price tuh..smlm usha2 yg walker fisher price tuh, macam tak sesuai..tu tuk latih baby berjalan..aariz mana reti berjalan lagik..tak sesuaii..dan tujuan nak belikan babywalker yg dalam dilemma ni sbb nak elak die panjat2 di rumah bbsitter bukan tuk latih die jalan..die baru 6 bulan..berjalan? oh muda sangat tuk itu..eh ptt ke?
lepa = biarkan/tak tgk/tak pedulik[oh lebeh kurang le maksudnye..saya pon tak reti nak explain]

aariz dipenjara kayu:
sekian

Tuesday, December 1, 2009

Happy 6 months Birthday Aariz Zafir

Happy Birthday aariz!
alhamdulillah..dah 6 bulan aariz hidup bersama kami..
dah 6 bulan jugak aariz fully breastfeed! [mekaseh bebanyak kepada yg support dan kasik tips kepada saya tuk meneruskan berastfeed aariz sampai ke arinih]
target mama lepas ni arap2 bleh breastfeed aariz lagik sampai at least setahun..
kalo bleh proceed sampai aariz 2 thn lagik syukur alhamdulillah..
macam2 perkembangan terbaru aariz lately ni..
dah pandai merangkak..abih dah satu rumah die jelajah..
dah start nak try2 berdiri sambil berpaut ngan ape2 je yg berdekatan..
dah start nak melasak..adoi
solid food? oh ni masih dalam percobaan!..
mama try suap home made apple puree, aariz macam tak berminat je..
mama try plak suap bubur nasi blend..ada ikan n carrot, pon aariz cam tak minat..dok ketap je bibir tu..
arini mama nak try suap bubur nasi lembik tp tak blend..nak lenyek2 je..
mungkin arituh blend aariz tak minat sbb cam hanyir kot?[ada ikan]
arap2 aariz nak laa..
latest berat aariz, 7.3kg..alhamdulillah..
balik dari sabah aritu, ramai yg komen aariz nampak susut..
baru je nak naik lagi berat dia,aariz demam selsema laa plak..demam beralih bulan kate tokma..
bak kater babysitter aariz, die nak kurangkan berat supaya leh pergi lagi laju[eh macam iklan shell plak]..
nak pi lagik laju? adoi..skang ni pon tak terkejar dah kitorg..
bukti?

yang bawah ni plak, mama masukkan die dalam bumbo seat tuh, tetibe je die dah pandai nak kuar dengan sendri..
yang bawah ni, aariz sedang menjelajah satu rumah..dah terkeluar dari tanah jajahan die[the alphabet mat]
nak jatuh, sempat berpeluk pada kaki kerusi..

dah telentang..
tp aariz jenis yg tak serik..
dah telentang tuh, die still nak pi ke arah meja, dan cuba lagik tuk berdiri..
kitorg biarkan je dulu..kitorg tgkkan je..
biarkan die rasa sakit..mintak2 die serik..
kitorg tgh dalam perancangan nak buat kepongan/pagar..
agak merbahaya kalo die sampai ke dapor! oh tidakkk!
ape2 pon aariz, mama tetap sayangkan kamu!!

Thursday, November 26, 2009

terlebeh rajin! mau cuti kaa tamau?

haha funny!
pepagik bute, 5:30am aku dah bangun tuk ready for work!
minggu ni aku keje shift 6am-3pm..
so macam biasa,pepagik bute lalok2 ni on laptop..
keje dengan gigih ni..sbb ada banyak testing nak kene buat..
kekonon arini half day[cuti ada 26.5days so .5 tu kene habiskan jugak kalo tak rugi woo]
tetibe tgh rajin buat keje tuh, my boss sametime me[kami communicate thru lotus samteime - mcam ym/msn gak la] ..

boss: eh shouldn't you be off today?
me: eh i half day laa today
boss: 12996 Nor Azilah Mohd Noh Annual Leave Approved Approved 2009-11-26 2009-11-261.0
that's the info I capture fr the online leave where you have log it as 1.0 for 11/26.
me: if i'm not mistaken, i applied 0.5 day for 26th Nov
....
...
tak puas ati, aku check calendar email..a'a la aku one day leave..erk aku salah apply kaa?
tp rasa macam aku applied 0.5 arituh..
tak puas ati lagik..check online..pergh..aku salah tarikh! yg 0.5 tuh for 24th Dec..akakaka..malu i!
salah tgk rupenye..tu laa..apply skali banyak cuti..berderet2 cuti aku bulan ni n bulan depan...
still lalok cuti..almaklum la seminggu cuti last week..kire minggu ni aku keje 2 hari je! punye laa banyak sangat cuti..sampai tatau mana cuti, mana keje..hahah
sambung balik sametime ngan boss

me: hehe i mistakenly look at the wrong date..sorry for the confusion
boss: Is ok. Just need to confirm else you will loose 0.5 day leave. Can you please update the TaBs for me first?
me: ok i'll relog and will send u the updated report.
boss: great!!

muahahaha..siap dah nak gado gik ngan bos aku tu..ingatkan die tak caye aku applied 0.5..tp mmg aku yg silap..ahahah..sebbayek tak gado2..hehe
so selepas selesai semua mak nenek pas kat die, aku pon trus meloncat2 gumbira..cutii yahoooo!!
oh saya cuti arini..bleh sambung tido..penat tau smlm pi redah jcard OU..
tp jcard OU sangat laa tak bezz! barang dah habis, stock tak direload pon? tak macam jcard midvalley!
smlm cite2 nak grab mamipokok..sbb mamipokok mmg gila murah time jcard..tp smlm tgk, sama je rege die ngan kat tesco! ahh buek penat je redah lautan org..dah tuh barang2 derang licin, satu pack pon tadak! haih gerammm geramm!!dalam geram2 tuh penuh gak laa troli..benda lain yg ku cari, benda lain yg ku beli!haih dah nama pompuan..pompuan jugak.kan?

oh selamat berhari raya haji kengkawan!!
mohon maaf kire ada kate2ku di belogku ini yg tanpa ku sedari ada menyakiti hati kalian..


Sunday, November 22, 2009

First Crawl!

ahah! aariz sudah pandai merangkak!!! yey!! mama sangat hepi!!
21 November 2009 @5months 3 weeks! congrats aariz!!
daipada mengundur2 trus merangkak! bagus bagus..
nanti mama upah solid food ya! hihi

video


sekejap je bertahan

Friday, November 20, 2009

my superheroes

i've superman and superboy in my house!
i love them so muchhhhhh!!

my superman learning to be superdad!

my superboy!

looking @ each other..love u both so muchhhhhhh!! muuuah!

Friday, November 13, 2009

Weekends @ tokbak & wan's house

ini entri dah basi..
kejadian 2 minggu lepas..
tapi nak jugak crite..
sbb macam2 kejadian berlaku..
ari sabtu tu mama cuti [dikerah habiskan cuti..kalo tak mama mmg keje tetiap sabtu]
maka mama ajak En. Daddy pulang ke mlk umah tokbak n wan..
yer laa dah lama tak balik..last balik mlk masa raya puasa aritu..
sian wan mesti rindukan cucunya aariz..
so pulanglah kami ke mlk cuti ujung minggu itu..
aper aktiviti kami di sana?

1. makan aiskem tak hengat dunia! mokde aariz beli half gallon of Baskin Robbins icecream! wowwee..makan tak hingat punye okeh! nyum nyumm!!

2. En. Daddy tolong tokbak menuai di kebun[oh ini bukan di farmville fesbuk okeh] ni real punye.. hasil nya: pisang satu tandan[ada 10 sikat kalo tak silap..banyak woh], jantung pisang, n pucuk ubi!


muka daddy baru bangun tido trus pi kebun..

3. makan2 di Asam pedas selera kampung sebelah MP..sedap sehingga menjilat jari! rugi sape tak cuba..pi laa try..pi pi..


ni lauk mama..ada ayam kampung, paru sambal, udang galahhhhh!! n sayur bendi amik dari asam pedas daddy

asam pedas..sedap woh!!

korang pernah makan ini? sedap gak ek buah berangan ni..

bila laa agaknye mama dapat naik menara taming sari ni? balik mlk dah slalu gak, tp tak jugak pergi2..haih

4. Aariz jatuh katil..oh tidak! runtun hati mama tgk aariz meraungtetengah malam tu..nasib baik tak lama sangat die nanges..mama dah takut dah..benjol kepala die...mama tuam2 lepas tu die dah gelak2..so kitorg tunggu sehari tuk monitor whether die ada muntah2 or demam..so far alhamdulillah die aktif macam biasa..alhamdulillah..

5.on the way balik to KL, singgah umah tokma n tokpa tuk sampaikan kiriman tokbak tuk tokma n tokpa..tokma baru balik dari terengganu..macam2 kitorg dapat..keropok lekor, keropok kering, gula kerek[oh mama berhajat nak wat buah melaka ni..bila laa agaknye ek]..then mama plak kene minyak panas masa goreng keropok lekor..keropok lekor tu meletup!adoi..bertompok2 muka mama! minyak panas kene kat mukaaaaaaaaa!! [nasib baik tak berparut sangat] pehtuh dah macam kene dera plak mama, tangan ber'splint', muka bertompok2 parut..serupa macam kene dera laa..

begitulah kesah kami di hujung minggu 2 minggu lepas..

oh next week kitorg ke sabahh..yahuuuuuuuuu!! coti coti malaysiaaaaaaa..[kes mahu menghabiskan cuti dan duit] oh..isnin depan 2nd anniversary mama n daddy..sambut di KK..yeah

p/s: oh gambar tak menarik sangat sbb amik thru my henpon kapok..camera rosakk..terpaksa pakai henpon..huwaa

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...