Thursday, December 3, 2009

dilemma seorang ibu

aku ni tak habes2 dengan dilemma..haih
mesti korang bosan aku ni asik berdilemma je
aper plak dilemma aku kali ni?
dilemma patutkah aku belikan aariz baby walker atau pon tak?
aariz sekarang semakin laju..
sudah pandai berpaut dan berdiri..
sekarang ni kitorang terpaksa kurung die dalam babycot[babycot tuh kitorg turunkan tilam sampai ke bawah biar jadik cam playpan]
die pantang lepa[oh korang tau keh maksud lepa ni?], skejap je die dah berpaut ngan tah apa2 je yg die sempat! ada bakul, bakul die paut, ada kotak, kotak die paut, ada kerusi, kerusi jadik bahan..
smlm masa daddy ambil die dari umah bbsitter, bbsitter ngadu aariz skang dah memanjat kotak baju die, dah panjat kerusi..n bbsitter die ada kasik2 hint supaya kitorg belikan aariz babywalker!
kalo kat rumah ni bleh laa kitorg tgk2 kan die, dan bleh lah nak berlari sambar aariz kalo die tersalah paut ke ape..
kalo kat rumah bbsitter, serajin kami kah bbsitter tu?bbsitter bukan setakat jage aariz sorang je..adoi
tp kalo belikan aariz walker..lagik laa laju die nanti..
macam2 plak nanti die capai..macam2 plak die langgar nanti!
tp kater daddy, at least die tak bleh nak panjat2 kalo dalam walker..
tp kalo die dok dalam walker, tak ke abnormal die berjalan nanti??tak kengkang kah die nanti?*sigh*
mama pening! tak beli salah..beli salah!
usha2 internet pros n cons walker, tp sama je banyak nye..
dilemmaaaaa dilemmaaaa...
should i or shouldn't i? help!

p/s: oh i'm talking about babywalker yg ada seat tu bukan babywalker yg sorong cam fisher price tuh..smlm usha2 yg walker fisher price tuh, macam tak sesuai..tu tuk latih baby berjalan..aariz mana reti berjalan lagik..tak sesuaii..dan tujuan nak belikan babywalker yg dalam dilemma ni sbb nak elak die panjat2 di rumah bbsitter bukan tuk latih die jalan..die baru 6 bulan..berjalan? oh muda sangat tuk itu..eh ptt ke?
lepa = biarkan/tak tgk/tak pedulik[oh lebeh kurang le maksudnye..saya pon tak reti nak explain]

aariz dipenjara kayu:
sekian

11 comments:

  1. haha aariz yg sungguh chomels! :D anyways. i penah dgr dlm tv, and this specialist tu siap ckp, tanam walker2 yg ade dkt dlm umah. its bad for babies. my paeds pon is all against walker. but i ade suggestion. u can try to use "exersaucer" instead. it will help ur baby entertain himself while staying put in his "playland". i think its the best option lah since tujuan u pon mmg nak aariz tak panjat sana sini kan. hope this helps! ;)

    ReplyDelete
  2. hmm.. tilam cot tu rendah mcm tu je ke? dia dh boleh panjat dah tu.. :)

    pendapat aku, unt rumah bbsitter, belikan je la.. jatuh kat tgn kite, kita tak ralat sgt.. tp kalau masa amik anak tu, benjol sana, lebam sini.. sedih gak rasanyer.. :p

    ReplyDelete
  3. thara: exersaucer? kebanyakannye mahal2 belaka..ada ternampak aritu almost rm500..mahall gilaa..i tak mampu laa..dah ler nak kasik pakai kat umah bbsitter..kalo tuk pakai kat sumah sendrik, berbaloi jugak..ada ke yg murah ye?

    muni: yer tu paling rendah..oh yg die boleh topang dagu die tu sbb kitorg turunkan die nye pagar tuh..nak kene naikkan nanti..
    kalo belikan playpan, pon sama tinggi macam ni aku rasa..kan? ke playpan tinggi lagik?

    ReplyDelete
  4. hehe aku cuma bg pendapat bases on experience yer ila.

    1. afif tak pernah duduk dalam walker tp alhamdulillah development berjalan die on time.

    2.bahaya sebenarnye pakai walker ni...aku rasa ko pon dah search kan pros n cons die.

    3. bbsitter tu cuba untuk senangkan kerja die sebenarnye..kalau ko belikan takut seharian lak anak ko dalam walker..sebab bbsitter aku takde pon encourage kitorg beli walker.

    4. takut aariz bosan..aku pernah la masukkan afif dalam walker sepupu die dulu..tak sampai 30 minit dah meraung nak kluar..so takut ko beli rugi plak.

    ReplyDelete
  5. heheh aku pon nk share exp wpon belum beranak lg.. =p

    1. anak buah aku 2 2 pakai walker ok je.. membesa depan mate.. smp skrg tak kengkang2... =p (na'uzubillah la kan)
    2. aku tau maksud lepa.. terbitan dr perkataan alpa.. gtuu.. hihi =p

    ReplyDelete
  6. farah..tu laa..aku pon tkt satu tu je..beli2 tp die tamo dok dlm tuh..dah bazir..kalo walker harge murah takpe gak..smlm tgk yg sweet cherry tu pon mahal..oh da laa aku dah membazir kat bumbo seat tuh..die tak bleh dok dah dalam umbo seat tuh, die reti kuar sendrik..aiyo..
    oh harap2 encik suamiku baca laa komen2 korang ni! die yg nak beli sangat walker, riso anak panjat kat umah org..aku tamo!

    ReplyDelete
  7. wah mona tere!! bleh jadik ceggu bahase!tahniah tahniah!

    ReplyDelete
  8. eh.. aku bukan maksudkan beli playpen la..

    aku ckp,unt bbsitter, bg je la walker tu. :p rumah bb sitter tu takde tangga ke, lantai tinggi rendah ke kan?
    yg aku tgk anak org lain la, bila pakai walker,senang sikit nak control, n nak bg mkn pon senang sikit. heheh! walker dlm 120 cam tu pon dpt dah kan?

    ReplyDelete
  9. saya beli yg murah je lah ek..?

    ReplyDelete
  10. http://juaimurah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. bbsitter athirah pon duatiga kali jugak mcm soh belikan walker. tp mcm farah cakap la, utk senangkan keja dia kot, senang nak handle baby yg tgh kuat merayap sana sini :p
    end up aku beli jugak (tp tak hanta kat rumah bbsitter). tapi athirah tanak dok dalam tu, kalo dok pon dia dok setempat je (boleh?) hahaha. tp dia enjoy pakai as ride-on. dok tolak benda tu ke hulu ke hilir. tu yg cepat jalan kot? ;p
    umm yg pasal kengkang tu aku rasa takde efek kot. just in case kalo ko nak beli walker gak, make sure ko beli yg base dia stable so kurang aa possibility nak terjatuh etc.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...