Wednesday, April 27, 2011

koleksi kasut si aariz

rasa macam baru je kitorang belikan hadiah kasut tuk si aariz..
tp rupanya dah setahun!
setahun lepas, since dia dah pandai menapak, n kebetulan kitorang akan ke GoldCoast tuk meraikan harijadinya di sana, jadi kitorang belikan sepasang kasut sebagai hadiah harijadinya..
kini kasut yang setahun lepas dia pakai longgar, dah pon ketat!
kesian tgk berbekas2 kaki dia bila pakai kasut tu..
mama plan nak belikan aariz kasut nike or adidas..nampak bergaya gitu..
dulu pon berhajat nak beli nike or adidas..tp tetibe berkenan ngan clarks[nampak lebeh selesa,lembut dan cantik jugak], maka nike/adidas[agak keras dan berat] adalah plan tuk next kasut aariz..
tp ahad lepas kitorang saje2 masuk clarks, ternampak plak si daddy kasut ada lampu!
trus daddynye yg berkenan..kasik aariz try pakai, suka betul dia.. "pu..puu.." sambil lompat2..
dah daddy berkenan, anaknye pon nampak suka, jadik kasut clarks laa skalik lagik kitorang belikan..
oh mungkin ni hadiah harijadi aariz yang ke-2! hehe aci tak?[aci kan aje]
masa lepak2 minum kat starbucks ngan makngah aariz pon dia sebok tunjuk kasut dia "puu..puu" kat makngahnya..[sudah pandai belagak!]..haih

oh cerita pasal kasut ada lampu ni, teringat kesah adik bongsu saya yg dulu masa kecik2 papa belikan dia kasut lampu tuk bergaya di hari raya..
dia punye sayang kat kasut lampu tu, sanggup jalan jengkit2 sbb takut lampu tu habis bateri! padahal dia kecik lagik time tu..tau plak dia nanti dah habis bateri, lampu tak nyala dah..mana bleh tukar bateri.. btul gak tuh..
haha klaka je..
tgk si aariz ni, lagik dia lompat2 n hentak2 kaki dia nak kasik lampu tu nyala..lain plak ceritanye..


kasut baru aariz!ada lampu wa cakap sama lu..



sepanjang kehidupan aariz, aariz ada banyak kasut dan selipar! [saya pon kalah!]
yang kitorang belikan, yang orang kasik hadiah harijadi, yang mokdenye belikan di brisbane semuanya jumlah terkumpul as of april2011, adalah 15 pasang!
tengok saja lah koleksi kasut2 si aariz..

dalam banyak2 selipar hariannya, dia paling suka kasut/selipar garfield tu..dalam gambar kat atas tu, kasut yg berwarna cekelat[yang ni dah tak muat]..dan dalam gambar yang bawah ni, kasut yg berwarna biru tu..kenape dia suka? sbb kasut tuh ada bunyi 'cit cit cit'..kadang2 dia saje jalan hentak2 kaki sbb nak kasik kasut dia bunyi2..ahhaa..comel!

ok saya tau, orang lain anak dia ada lagik banyak kasut..
saya jeles sebenarnye dengan aariz or bebudak zaman kecik zaman sekarang..
macam2 jenis kasut comel kan skang ni? pastuh banyak plak tu derang ada! dah mak pak nye asal nampak comel, beli..comel je beli! mana laa tak banyak!
saya yg dah kerja ni tak banyak pon kasut..lagik2 bila dah ada anak ni, balik2 kasut/selipar crocs tu jugak yg saya sarung..
banyak dah kasut2 lama saya dah dibuang..sbb rosak tak dipakai!
huu sungguh rindu zaman pakai kasut kene match ngan baju..dah lama betul saya tinggalkan zaman itu..

Monday, April 25, 2011

5th checkup @ 25th weeks

25 weeks sudah..ada lagik 105 days..
arini checkup macam biasa..
check urin, check bp, check berat badan n scan baby..
urin result ok.
berat naik 2kg..terkini berat saya adalah 60.6kg..jumlah berat dah bertambah 6kg semenjak pregnant..dr raja kate "ok laa tu berat naik byk tu..don't worry"
mengadu kat dia, rasa perut penuh semacam je..lain sket dari 1st pregnancy dulu..
baru 6 bulan tapi rasa perut besar dan penuh semacam..risau plak besar sangat ke baby?
tau ape doc kate? "angin lah tuh"..aish angin kaa?
bila scan, ternyata jawapan dr tu tepat sama skali..
berat baby baru je cecah 903g..
ok! mama dia ni kekwat..risau terlebeh..
rilex laa..
bak kater mancet, perut dah elastic..mesti laa pregnant kali ni lagik membesar..
baiklah! saya tamo risau2 lagik..sian baby..sorry baby!
so far everything looks good..
kepala baby kat posisi yg betul..
uri pon di tmpt yg betul..
hmm semoga semuanya kekal normal dan baik2 saja sehingga ke saat2 nak bersalin nanti..
amin!

oh dah masuk 6 bulan ni, haruslah di check barang2 baru yg perlu di beli untuk cik adik di dalam perut ni..
mmg lah bleh turun je barang2 dari abg nya..
tp haruslah dibeli serba sedikit barang baru buat nya..betul tak?

plannya saya mahu:
1. baju newborn - checked! arituh sudah beli sket2 di jcard day
2. mittens & booties - checked! juga sudah beli sket2 di jcard day
3. towel - checked! dah dibeli di jcard day
4. diapers -checked! juga sudah di beli di jcard day
5. crib set yg baru (bumper, bed sheet)
6. breast pump accessories for spectra3 - ini dah check aritu kat enjoybreastfeed murah!
a. 2 sets of spectra breastshield set
b. 2 pcs of spectra filter
c. 2 pcs of spectra silicone massager
7. baby carrier
8. baby bjorn baby carrier - ini berangan dulu..tatau laa tercapai ke tak hajatnye..
9. sedut ingus (Kuku Baby Snivel absorver)
10. nipple cream
11. ice pack + techni ice sheet
12. maternity pad

teringin gile nak beli freestyle! tapi cam tak mampu je buat masa ni..takpe lah..kita perbaharui je dulu accessories for spectra3..kalu ada rezeki lebeh baby nanti insya Allah mama beli! [semoga ada lah rezeki lebeh buat baby mama ni..amin!]

ok buat masa ni, ini saja yang baru terfikir di otak ni..
nanti kene check balik betul2 ape yg perlu diperbaharui.

Thursday, April 21, 2011

rabakk @ jcard midvalley

fuhh fuhhh..
saya berjaye memborong di jcard midvalley seorang diri![dengan perut terboyot2]
incik suami bekerja, jadi kene laa tinggalkan dia!
pagik2 bangun, semangat gigih nak pergi memukat di jcard day..[sanggup ni tido 2jam je..abis je keje kol 6am, lepas subuh saya tido, kol 9 bangun tuk siap2 hantar aariz ke bbsitter]..
sampai kat midvalley, dah almost kol 10am..
carpark bawah(P1) midvalley tuh dah penuh ye..
saya pusing2 ada laa dekat sejam mencarik parking..
agak tensen kerana saya yang kene drive..kalu incik suami yg drive, saya tinggal je dia cari parking sorang2, saya pergi dulu memukat..tp since sorang2 ni, kene laa carik juge parking ye..takkan mahu tinggal kereta begitu saje..
oh dapat je parking, saya tuju jusco supermarket..nak carik mamipokok..
tatau ler kenape saya pi sana dulu tah..biasanye kalu nak carik mamipokok, saya pergi tmpat baby kat tingkat 1..haihs..
dah saya rugi tak dapat memukat mamipokok L64 dengan harge hanye rm42.90..
saya dapat L56 + percuma 2 mamipoko pants rege rm42.90 je..yg L64 habis..
cis cis dan cis lagik!
oh dynamo 4.7l tu hanye rm18.99 ye..
skali pukat di supermarket tu dah penuh satu troli.. trus hantar ke kereta..
oh selepas itu misi saya masih belom habis..saya ke ladies department pula..
biasa laa...mencarik barang2 keperluan ibu mengandung..kat area sini hanye sedikit je yg dapat dipancing..sbb saya sudah pon menjala di jusco sunway pyramid ahad lepas..[oh oh saya sangat gumbira menjala pada ari ahad lepas sbb saya dapat 3 helai seluar mengandung, sehelai skirt, 3 helai baju mengandung dan 2 set tut tut ibu mengandung - semuanye ada 20% less setiap satunye ye..gumbiraaaa..kat jcard day slalu tinggal saiz bukan tuk saya]..
selepas itu, saya trus ke babies department..skalik dangggg! menggunung mamipokok di situ..ada L64, M72..rege rm42.99!..cis cis cis..yanaaa!! sila serbu jcard day ye M72 rm42.99 sahaja!!..
takpe laa..saya pasrah..
mak oiiii..tak larat gilos pusing2 mencarik yg berkenan tuk cik adik di dalam perut ini..
saya memukat sambil duduk atas lantai ye..
dah rasa tatau nak amik ape lagik, saya cepat2 bayar dan bergegas plak ke tingkat atas nak carik set comforter dan barang2 peralatan dapur..
wah saya semangat ni nak bakar2..[kita bakor kita bakor je]
hati gumbiraaa banyak jugak hasil tangkapan saya ari smlm..
padahal kol 4pm ada meeting nak kene rush balik office..
kol 3pm terkocoh2 carik tmpt makan..lapoooooooo..cik adik dalam perut dah beberapa kali memberi isyarat..kfc je laa paling laju skalik..
makan 15min, tetibe baru terfikir nak hangkut balik L56 saya tuk tukar dnegan L64..
yang sempat saya tukar 3 paket je..lagik 3 paket tak larat dah nak ulang alik..
ok laa tu labuuu..
gedebak gedebuk, kol 4pm saya sempat sampai ke ofis tuk bermeeting..
ahah! misi berjaye!!
ahah mari lah lihat hasil tangkapan saya ari smlm:
arini(21apr) masih ada jcard day di midvalley..boleh lah menyerbunye ye..

Tuesday, April 19, 2011

mari main masak-masak bersama mama aariz #4

ahad lepas, kami tak ke mana-mana pon..
malas betul nak keluar ke mana-mana..
tapiiii..perut lapar ni..
dalam fridge satu ekor haiwan pon takdak.. nak makan ape?
oh sebbayek ada daging hancur..
cek2 laci ada plak elbows..boleh buat macaroni! yey!
tetibe rajin plak nak buat macaroni bakar..
campak2 je, gedebush gedebush..oh maka terhasil lah ahad lepas macaroni bakar di rumah kami!
yey lagik! first time mama aariz mencoba buat masakan ni..
ahahahaha..nasib baik menjadik..
lepas ni boleh buat lagik..saya suke kalu masakan menjadik..
lebeh bersemangat gitu nak masak lagik..
cube lah kalu tak jadik, alamatnye skali tu je lah saye cube..huhu

proses pembakaran sedang berlaku..


tadaaaa sudah siap!



ni trip kali yg ke berapa tah..makan tak hingat punya..

Tuesday, April 12, 2011

Happy Birthday to me!!


Selamat Hari Lahir buat diri sendri! Terima kasih kepada semua yg telah wish dan baru saje wish..

terharu sungguh..masih ada yg mahu wish saya walopon dah tua2 ni ye..

eh tak tua!! silap!..muda lagik ni..

hehe tahun ni tahun terakhir sebelum umur mencecah ke angka 30an..

adeii..sungguh tak sangka..umur semakin meningkat, tp saya still rasa saya muda remaja..

camne tu?


alhamdulillah bersyukur dengan apa yg saya sudah kecapi sekarang..

semoga saya dipanjangkan umur+dmurahkan lagi rezeki+dilanjutkan kebahagiaan,kesejahteraan & nikmat drpd Allah SWT..amin!

Monday, April 11, 2011

Zoo Negara + surprise pre birthday celeb for mama!

semalam kami ke zoo!
pagi2 bute dah bangun bersiap2 nak ke zoo..
punya laa awal target nak masuk zoo takut kalo lambat, petang slalunye hujan sekarang ni..
tapi biasalah kalu saya bersiap, tup tap tup tap, kol 8:30am baru kuar rumah..
dekat2 kol 9:30am baru sampai zoo..
oh lapar pulak, kitorang singgah McD breakfast dulu..
beratur panjang plak dah kat McD tu..
ramai betul orang kat McD dekat ngan zoo tu..
nak beli makanan je dah amik masa..
kene laa makan cepat2..ari dah start memanas..
punya laa kitorang ni dah lama gilos tak pergi zoo..last pergi zoo sekulah rendah dulu kot?
mana laa nak ingat jalan semua, nak park kat mana, berpusing2 gak laa..klaka je
dalam kol 10am masuk zoo.. time tu tak ramai lagik manusia..
so berjalan2 laa kami dengan gumbiranya dalam zoo tu..
punya laa tanak naik tram, sanggup jalan sorong stroller masing2..sbb kononnye nak stop kat each binatang tuh..
kalo tgk pon tram kat zoo tu skang dah tak sama macam tram dolu-dolu masa kita kecik..
seingat aku dulu tram dia lagik bezz, panjanggg dan luas (rasanye laa..ingat2 lupaaa).. sekarang tram dia canggih! pendek sket, cantik, senyapp je - takde bunyi bila dia gerak (almost nak terlanggar ler aku dari belakang punye laa aku tak sedar ada tram datang dari belakang!..
org yg drive tram tu pon satu tak hon pon aku..sebbayek jeritan mancet menyelamatkan aku!
oh aariz ok plak nak dok elok2 dalam stroller dia..
sejam dalam stroller dia tak merengek nak kuar pon! sungguh ajaib!
bahagia je mama tolak stroller dia..
tp lepas tengok animal show, mmg tak masuk laa dia dalm stroller..
kita pulak ikut dia jalan..haih menonong je dia jalan..sukati dia je..
lari sana lari sini..gembira sungguh dapat lepas!
dah puass kitorang berjalan2 dalam zoo dan tengok animal show kat dalam tu, by the time kol 12:30pm ari dah start mendung..gelap semacam!
angin menderu laju! ari cam nak ujan!
tp manusia makin ramei plak yg baru start datang!
kitorang mmg tamo laa terperangkap kat situ, ape lagik cepat2 keluar dari zoo..
masuk je kereta, mmg terbungkang laa aariz tido!
5 minit lepas kitorang gerak, ari pon hujan! fuhh selamat!
selamat dari dilanda kehujanan!
si basil pon terbungkang tido dalam kereta mommy n daddy dia!
haa tau kepenatan bebudak 2 orang tu ye..
kitorang singgah lunch pon dedua budak kecik tak bangun pon!

baik je dalam stroller..kagum! daddy tengah mengaum bersama2 aariz..singe tak mengaum pon..pemalas betul singe tu!

aariz yang suke tengok animal show..tepuk tangan beriye2..

siap angkat tgn..kenape tah..offer diri nak kiss singe laut kot? ahaha
habis animal show, membeli belah di souvenir shop! sempat menapau daddy bubbles n giraffe..
lepass!..sukati dia je nak jalan dan berlari ikut sukati dia..

mama amik gambar dia, dia amik gambar mama! dia ingat bubble tu camera kot?lucu lah aariz!focus bukan main lagik, siap pejam2 mata dia..akakadia tengok kambeng, kambeng tengok dia..


tengah tengok kura2 yang sangattttt besarrr!

bermain bubbles dengan basil di tepi kandang tapir..

mari balik!! sempat singgah cuci2 mata kat souvenir shop..ni aariz tengah konon2 memilih barang yg dia nak..tp mmg tak dilayan laa kan..


tidor penuh gayaa..kepenatan!

balik from lunch, mancet n da family singgah rumah kitorang sbb dah berjanji ngan zed nak gather2 di rumah kitorang..

plannye nak bawak bebudak pi swimming..

zed ngan anak sedaranya myra, mancet ngan basil dan aku ngan aariz.. kononnye laa..

tp hujan sampai ke petang..mmg tak dapat bebudak tu swimming..kesian..

surprisingly, rupa2 nye kedatangan zed dan penantian mancet di rumah aku ada maknaaa...

derang plan nak surprisekan aku!

zed datang membawa kek dan duriann!! pre celebration tuk aku katanye!

sbb birthday aku kan on weekday, susah ler nak gather2 kan..

dah alang2 gather ni, celeb je skalik!

perghhhh sungguh tak ku sangkaa!!

thankkksss sangat2 eh zed n mancet?

aku terharu!! ahaha tp yg klakanye, tiup lilin cepat2, potong kek n amik gambar, laju2 derang tuju durian.. bukan tuju kek!!

brownies! lilin yg paling banyak aku kene tiup!

aariz yg beriye2 menunggu daddy kopek durian..tp tak makan pon durian..kitorang sebok makan durian, dia sebok makan kek..laju je makan brownies..cokelat! mmg suka laa dia!

malam sambung lagik main bubbles! kali ni main bersame2 myra..mulut dia asik "babuls babuls"..sebut pon tak betul lagik..
ada banyak lagik gambar2..tak muat laa nak tepek semua kat sini kan..kalu rajin, tengok kat fesbuk!..dalam banyak2 haiwan akt zoo tu, ada satu binatang yg paling aku suka..tuntung kot nama dia..fuhh comel giloss! ekor panjangggg dan gebuu sehhh!!binatang yg hanye ada kat indonesia n malaysia sahaja![eh ke aku salah dengar tah smlm masa animal show tu] geram tgk! kalu dapat bela sekor, syiok tuh!!

sekian laporan buat hari ini..

Wednesday, April 6, 2011

anak sape lah ni?

anak bapak...



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...