Monday, April 25, 2011

5th checkup @ 25th weeks

25 weeks sudah..ada lagik 105 days..
arini checkup macam biasa..
check urin, check bp, check berat badan n scan baby..
urin result ok.
berat naik 2kg..terkini berat saya adalah 60.6kg..jumlah berat dah bertambah 6kg semenjak pregnant..dr raja kate "ok laa tu berat naik byk tu..don't worry"
mengadu kat dia, rasa perut penuh semacam je..lain sket dari 1st pregnancy dulu..
baru 6 bulan tapi rasa perut besar dan penuh semacam..risau plak besar sangat ke baby?
tau ape doc kate? "angin lah tuh"..aish angin kaa?
bila scan, ternyata jawapan dr tu tepat sama skali..
berat baby baru je cecah 903g..
ok! mama dia ni kekwat..risau terlebeh..
rilex laa..
bak kater mancet, perut dah elastic..mesti laa pregnant kali ni lagik membesar..
baiklah! saya tamo risau2 lagik..sian baby..sorry baby!
so far everything looks good..
kepala baby kat posisi yg betul..
uri pon di tmpt yg betul..
hmm semoga semuanya kekal normal dan baik2 saja sehingga ke saat2 nak bersalin nanti..
amin!

oh dah masuk 6 bulan ni, haruslah di check barang2 baru yg perlu di beli untuk cik adik di dalam perut ni..
mmg lah bleh turun je barang2 dari abg nya..
tp haruslah dibeli serba sedikit barang baru buat nya..betul tak?

plannya saya mahu:
1. baju newborn - checked! arituh sudah beli sket2 di jcard day
2. mittens & booties - checked! juga sudah beli sket2 di jcard day
3. towel - checked! dah dibeli di jcard day
4. diapers -checked! juga sudah di beli di jcard day
5. crib set yg baru (bumper, bed sheet)
6. breast pump accessories for spectra3 - ini dah check aritu kat enjoybreastfeed murah!
a. 2 sets of spectra breastshield set
b. 2 pcs of spectra filter
c. 2 pcs of spectra silicone massager
7. baby carrier
8. baby bjorn baby carrier - ini berangan dulu..tatau laa tercapai ke tak hajatnye..
9. sedut ingus (Kuku Baby Snivel absorver)
10. nipple cream
11. ice pack + techni ice sheet
12. maternity pad

teringin gile nak beli freestyle! tapi cam tak mampu je buat masa ni..takpe lah..kita perbaharui je dulu accessories for spectra3..kalu ada rezeki lebeh baby nanti insya Allah mama beli! [semoga ada lah rezeki lebeh buat baby mama ni..amin!]

ok buat masa ni, ini saja yang baru terfikir di otak ni..
nanti kene check balik betul2 ape yg perlu diperbaharui.

2 comments:

  1. slimnyer ko ila.. dh 25w baru 60kg.. aku br 16W tp dh 58kg hehehehe.... jom ar beli fresstyle ila.. keh3..

    ReplyDelete
  2. aminn.. semoga sume berjln lancar.. dan murah rezeki aminn.. =)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...