Monday, April 11, 2011

Zoo Negara + surprise pre birthday celeb for mama!

semalam kami ke zoo!
pagi2 bute dah bangun bersiap2 nak ke zoo..
punya laa awal target nak masuk zoo takut kalo lambat, petang slalunye hujan sekarang ni..
tapi biasalah kalu saya bersiap, tup tap tup tap, kol 8:30am baru kuar rumah..
dekat2 kol 9:30am baru sampai zoo..
oh lapar pulak, kitorang singgah McD breakfast dulu..
beratur panjang plak dah kat McD tu..
ramai betul orang kat McD dekat ngan zoo tu..
nak beli makanan je dah amik masa..
kene laa makan cepat2..ari dah start memanas..
punya laa kitorang ni dah lama gilos tak pergi zoo..last pergi zoo sekulah rendah dulu kot?
mana laa nak ingat jalan semua, nak park kat mana, berpusing2 gak laa..klaka je
dalam kol 10am masuk zoo.. time tu tak ramai lagik manusia..
so berjalan2 laa kami dengan gumbiranya dalam zoo tu..
punya laa tanak naik tram, sanggup jalan sorong stroller masing2..sbb kononnye nak stop kat each binatang tuh..
kalo tgk pon tram kat zoo tu skang dah tak sama macam tram dolu-dolu masa kita kecik..
seingat aku dulu tram dia lagik bezz, panjanggg dan luas (rasanye laa..ingat2 lupaaa).. sekarang tram dia canggih! pendek sket, cantik, senyapp je - takde bunyi bila dia gerak (almost nak terlanggar ler aku dari belakang punye laa aku tak sedar ada tram datang dari belakang!..
org yg drive tram tu pon satu tak hon pon aku..sebbayek jeritan mancet menyelamatkan aku!
oh aariz ok plak nak dok elok2 dalam stroller dia..
sejam dalam stroller dia tak merengek nak kuar pon! sungguh ajaib!
bahagia je mama tolak stroller dia..
tp lepas tengok animal show, mmg tak masuk laa dia dalm stroller..
kita pulak ikut dia jalan..haih menonong je dia jalan..sukati dia je..
lari sana lari sini..gembira sungguh dapat lepas!
dah puass kitorang berjalan2 dalam zoo dan tengok animal show kat dalam tu, by the time kol 12:30pm ari dah start mendung..gelap semacam!
angin menderu laju! ari cam nak ujan!
tp manusia makin ramei plak yg baru start datang!
kitorang mmg tamo laa terperangkap kat situ, ape lagik cepat2 keluar dari zoo..
masuk je kereta, mmg terbungkang laa aariz tido!
5 minit lepas kitorang gerak, ari pon hujan! fuhh selamat!
selamat dari dilanda kehujanan!
si basil pon terbungkang tido dalam kereta mommy n daddy dia!
haa tau kepenatan bebudak 2 orang tu ye..
kitorang singgah lunch pon dedua budak kecik tak bangun pon!

baik je dalam stroller..kagum! daddy tengah mengaum bersama2 aariz..singe tak mengaum pon..pemalas betul singe tu!

aariz yang suke tengok animal show..tepuk tangan beriye2..

siap angkat tgn..kenape tah..offer diri nak kiss singe laut kot? ahaha
habis animal show, membeli belah di souvenir shop! sempat menapau daddy bubbles n giraffe..
lepass!..sukati dia je nak jalan dan berlari ikut sukati dia..

mama amik gambar dia, dia amik gambar mama! dia ingat bubble tu camera kot?lucu lah aariz!focus bukan main lagik, siap pejam2 mata dia..akakadia tengok kambeng, kambeng tengok dia..


tengah tengok kura2 yang sangattttt besarrr!

bermain bubbles dengan basil di tepi kandang tapir..

mari balik!! sempat singgah cuci2 mata kat souvenir shop..ni aariz tengah konon2 memilih barang yg dia nak..tp mmg tak dilayan laa kan..


tidor penuh gayaa..kepenatan!

balik from lunch, mancet n da family singgah rumah kitorang sbb dah berjanji ngan zed nak gather2 di rumah kitorang..

plannye nak bawak bebudak pi swimming..

zed ngan anak sedaranya myra, mancet ngan basil dan aku ngan aariz.. kononnye laa..

tp hujan sampai ke petang..mmg tak dapat bebudak tu swimming..kesian..

surprisingly, rupa2 nye kedatangan zed dan penantian mancet di rumah aku ada maknaaa...

derang plan nak surprisekan aku!

zed datang membawa kek dan duriann!! pre celebration tuk aku katanye!

sbb birthday aku kan on weekday, susah ler nak gather2 kan..

dah alang2 gather ni, celeb je skalik!

perghhhh sungguh tak ku sangkaa!!

thankkksss sangat2 eh zed n mancet?

aku terharu!! ahaha tp yg klakanye, tiup lilin cepat2, potong kek n amik gambar, laju2 derang tuju durian.. bukan tuju kek!!

brownies! lilin yg paling banyak aku kene tiup!

aariz yg beriye2 menunggu daddy kopek durian..tp tak makan pon durian..kitorang sebok makan durian, dia sebok makan kek..laju je makan brownies..cokelat! mmg suka laa dia!

malam sambung lagik main bubbles! kali ni main bersame2 myra..mulut dia asik "babuls babuls"..sebut pon tak betul lagik..
ada banyak lagik gambar2..tak muat laa nak tepek semua kat sini kan..kalu rajin, tengok kat fesbuk!..dalam banyak2 haiwan akt zoo tu, ada satu binatang yg paling aku suka..tuntung kot nama dia..fuhh comel giloss! ekor panjangggg dan gebuu sehhh!!binatang yg hanye ada kat indonesia n malaysia sahaja![eh ke aku salah dengar tah smlm masa animal show tu] geram tgk! kalu dapat bela sekor, syiok tuh!!

sekian laporan buat hari ini..

4 comments:

  1. wahhhh bestnye g zoo. aku dr awal ngandung hrtu teringin nak pegi. tapi takut la plak nak tgk binatang2. org tua2 takut terkenan katanya. owhhh sungguh konservatif tak aku??? hehehhe. tapi pegi zoo sekali sekala mmg best kan. aku last pegi 3 thn dulu bwk adik aku coti skola. pasni tggu bwk baby la kot. la ni dah nak masuk 8 bulan mcm x larat je den nak jalan. hehehehe.

    babe, start minum air kelapa bile eh??

    ReplyDelete
  2. hohohoooo aku pun mmg ada plan nk g zoo..lama dh plan,tp asyik tangguh jek.ntah bile nk terlaksana pn tatau..tgk korg g zoo mcm dh exited blk nk laksanakn plan yg tertangguh tu..

    cik reen..8bln dh leh minum dh air kelapa tu...syedappppppp ;p

    ReplyDelete
  3. Happy birthday awak...larat lagi awak g zoo,saya dah pancit ni.hehehe

    ReplyDelete
  4. alamak cik reen, bleh ke aku langsung tak terfikir pasal kenan2 tu..takpe laa..dah terpergi pon..wakakaka..ko padamkan je lah niat nak pi zoo tgh sarat2 tu..aku yg tak berapa sarat ni pon tak larat! dengan bau yg kurang enak semua..tunggu ler baby korang besar sket, dia dah kenal harimau,lembu,kambeng dan binatang2 lain, bleh kot nak pi zoo..
    aku masuk 9 bulan baru minum air kelapa tu..8 bulan awal sangat..kang terberanak awal plak..huhu

    zehan haa sila pergi!! sure eksaited firas dapat tgk binatang!

    thanks mama yam!..hehe tak larat sebenarnye..masa kat zoo tu tak terasa..gigih gilos jalan! dah malam nak tido baru rasa sengal2 satu badan!takpe..eksais bagus tuk ibu mengandung..huhu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...