Wednesday, June 13, 2012

breastpump

currently saya ada 3 breastpump!

tamak kah saya? tidakk tidakkk..
breastpump pertama pernah saya miliki adalah medela mini-E!
sebelum aariz lahir lagi saya dah tergedik2 usha medela mini-E ni kat kedai mahupon online shop yg mana offer paling murah hargenya! 
last2 beli kat first few years, the curve[kalu tak silap! ahah dah 3thn lebeh, saya hampir2 lupa dah]
once aariz lahir je, semangat saya menggunakannye..tp tak lama!
sbb mini-E saya tu problem! masuk susu dalam motor..terpaksa hantar service..
service plak amik masa 2minggu baru boleh dapat balik! adoi 2 minggu nak tunggu, lama!..b dalam pantang biasa lah for sure bengkak punye..
sementara nak tunggu mini-E elok, terpaksa cari backup breastpump.
beli plak pureen manual kat jusco..main sambar je..malas nak pk2..sbb dalam pantang kan..nak shopping mendanye..jadik ini adalah pump ke-2 saya..
yang ini pon tak lama..pakai 2minggu, skali patah plak! ganas giler saya ini..
pump sampai patah! ahaha
tapi nasib bayek laa mini-E tu dah dapat balik..
tp dah jadik tak bezz! still rasa suction dia tak berapa kuat walopon dah adjust to max!
adoii! sensara dibuatnye..dah laa asik laa susu suka nak masuk ke motor tu..
tengah2 pump, skali tibe2 bunyi motor tu len macam..haa tau dah laa kalu gitu bunyinye, susu dah start masuk motor laa! cis!
tensen mak!
jadik dengan pantas bukak laptop, usha online shop, trus sambar spectra3!
order arini, esok sampai! hah puas ati mak!
mengepam dengan tenangnye!
si mini-E tu still laa pakai, tp tak bleh nak lasak2 sangat...kalu travel, terpaksa ler bawak mini-E sbb ringan kan..tp pam dengan tak tenangnye laa kalu guna mini-E tu..tapi terpaksa! mak tak larat nak hangkut spectra3 bawak pi jalan2[balik kampung/makan angin/pergi bercuti]..sekadar larat nak hangkut dan usung ke office boleh lah! gigih saya usung beg lapop seblah bahu, sbelah bahu lagik beg pump! humang aih 1kg tau spectra3 tuh!
spectra3 saya pakai sampai sekarang! walopon di bulky begitu, banyak berjasa tu..tahan lasak beb!
memang spectra3 banyak berjasa kepada saya sepanjang saya menyusu aariz dulu dan kini aqeef pula..
tapi baru2 ni saya baru perasan yang spectra3 telah mengganas kepada saya..
nip terluka sket sbb aqeef macam gatal gusi dok ketap2 sambil menyusu! walopon takde gigi, adoii makkk!! sakitnye bila dia ketap dan rentap! mana laa tak luka..
so yang belah luka tu saya tak bagi dah aqeef bf, saya pump je..
tp makin saya pump makin truk pulak lukanye..kalu tak pump, meletop laa b saya![ok saya exaggerate..sakit laa kalu tak pump, dah laa tak disedut oleh aqeef]
makin teruk luka, merebak plak lukanye kat tempat lain..mmg seminggu tak baik2..pakai purelan pon tak nampak kesan dah..lagik maha dasat adalah..
saya dah risau peristiwa ketika aariz dulu berulang! yang saya sampai kene tahan ward tu..adoiiii takkknakkk! aqeef baru 10 bulan..woo wooo wooo
saya ngadu2 kat kawan baik saya..
kawan baik saya itu recommend suh try pakai avent..
adehh takpe laa..beli yang manual murah sikit..
jadik aritu jugak usha2 online shop carik avent manual yg termurah!
jumpa kat kcdream! tgh ada promotion sempena birthday ownernya..rm150 je!
wow! sms kak mai tu tanye itu ini, then trus order!
ptg tuh jugak trus pi collect kat puchong!
alhamdulillah, dengan avent manual tu saya dapat kontrol kesakitan saya!
huuu terima kasih kawan baik saya itu kerana telah mengrecommend avent kepada saya!
jangan ditanye kenapa tak amik FS trus?
ahaa FS kene prepare duit yang banyak..
nak cepat, mmg kene rembat je yg murah dan membantu disaat2 kecemasan..mcm avent manual or medela harmony..
tapi since avent ada offer harge murah, lebeh baik saya amik avent..betul?
lagipon aqeef dah 10bulan..susu pon takde laa semeriah macam awal2 dulu..
pump pon 2 kali je sehari now..kalu beli FS skang macam takut tersadai begitu sahaja nanti..beli mahal2 tapi tak berapa nak fully utilize it..camano?
saya berjanji, for next baby, saya mesti dapatkan FS! tak kire! [janji tu..hah harus ko tepati janji ini tau ila!]
baru lah semangat nak pump..pump 5 kali sehari pon takpe! hahaha

ini pump baru saya!sukeee!tp lenguh beb! salutelah kepada yang tegar mengepam pakai manual!
susu dah tak berapa nak meriah..uwaaa risau!

10 comments:

  1. ila..medela pure lan tu xberkesan klu dah luka..try bepanthen..cari kt farmasi..lebih cepat kesannya..saya pun ada 2 pump, ni tgh usha nak jadikan 3.. sb nak belikan handle swin tu jadikannya harmony..haha.seriously, saya lebih puas dgn MANUAL..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaaa mau carik! nanti nak cari bepanthen tu..thanks lea..jap, bephanten ni kalu sapu, sebelum pump/bf kene basuh tak? ke dia slamat?

      Delete
    2. bephantin tapayah jugak..safe for breastfeeding-mancett

      Delete
  2. syabas ila.. teruskan usaha mengepam.. aku punya susu pun dah merundum sgt.. bkn mslh pam tapi aku yg mulanya kurangkan sesi mngepam sebab nak kurangkan stok.. jadinya terus kurang.. skang tgh cuba nak tambahkan balik huhu..

    avent manual tu mmg bagus kan.. ada je orang yang tegar guna manual 100%.. aku takley ar, lenguh.. hihihi..

    ReplyDelete
  3. hihihi..gud info..tgh meng usha breast pump jugak ni..thanks Ila for the info...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe takde laa info sangat..just share apa yg saya experience..
      nasihat saya, better carik dual pump instead single..
      dan lebeh baik carik yg electric..
      yes spectra dual pump n electric..tp dia bulky..susah nak usung ke sana sini..
      so the best is medela freestyle(FS) lah! dual, electric n sangat convenient tuk dibawa ke mana2..tp mahal!
      tp kalu tgk kat market skang, dah macam2 jenis brestpump skang ni ada..pilih je mana yg kita mampu! huhu

      Delete
  4. aku bukan ape....tp avent mmg best aa.
    aku ada manual satu, double electric satu.
    dia punya corong tu ada silikon dan lembut.
    pape pun mmg byk berjasa. agak berat....tp ok laaa tu.

    skang ia tersimpan rapi....menunggu masa untuk digunakan beberapa bulan lagi...ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezzaaaa..mesti tak sabau nak mengumpul stock balik kan?
      bezznye nak dapat baby! lagik2 nak dapat boy plak nanti! fuuh mesti eksaited!

      Delete
  5. yg medela mini electric die xkn trsumbat kalo yg putih sekeping tu hadap tepi..kene hadapkn ke tepi motor xley dpn or blkg.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...