Friday, June 22, 2012

aqeef's milestones @10mo

dah lama tak berupdate pasal milestone aqeef..
terakhir mama cerita pasal milestone aqeef, adalah masa aqeef 7bulan..
ok ok..since dah 3 bulan berlalu, so mestilah dah bertambah-tambah kan skills aqeef!

@8mo
-rasanye takde skill yg bertambah..adik just gilap skill yg sedia ada..
-merangkak selaju-lajunye
-meniti/menyusur[berjalan sambil pegang] sofa, almari dan dinding
-duduk lebih stabil
-berdiri lepas tangan tanpa support lebih lama
-mencangkung dgn jayanye - eh ini skill ke?

@9mo - aha ini bulan banyak skills ada dapat!
-start menyebut "abah!" - first ayat dia abah! loud n clear plak tu! betul-betul sebut "abah!"
-tak lama lepas tuh adik start sebut "mamamamamamaaa" dan "dadadadadada"
-sekarang dah macam-macam dah dengar adik sebut.."avaa" laa.."aadii" laa..ikut sedap mulut dia laa..
-tepuk tangan - ewahh ini bukan main lagik adik..sambil berdiri sambil tepuk tepuk tangan! macam tere sangatt!
-joget2 ikut lagu - nak nak kalu lagu hot dog mickey mouse tu..ni real punye joget siap hangguk-hangguk kepala, hentak2 kaki, goyang2 badan! comell!
-babai - mula-mula adik babai genggam-genggam tangan..lama-lama adik dah tuka plak babai lambai2..pandaii!
-selongkar drawer - eh skill ke ni? haaa skill laa jugak..abih semua drawer mama adik bukak tutup bukak tutup then selongkar segale isinye! hadoiii! berdentam dentum laa drawer n almari pintu mama! almari dalam bilik dan cabinet tv tu dapat diselamatkan skit[kalu lupa je nak lock, abezzlaa!], tapiiiii kitchen cabinet mama tu sayang laa nak tampal-tampal lock plak..
[eh ape lagik ek? ini yang mama ingat so far]

@10mo
-menapak! - oh ini yg kita tunggu-tunggu! selepas 2 bulan pandai berdiri, bulan ini baru adik pandai menapak!yey! syabazzz sahab syabazzz! exactly @ 10months7days old - 16th June 2012
[ok so far ini je skill baru tuk bulan ini..nanti kalu ada lagi, mama tambah k adik?]


2 comments:

  1. hebat la aqeef..anneesa dah dekat 9 bln blom merangkak.. cuma mnyusur laju mcm askar wataniah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe atul, setiap org itu unik..jadi milestone setiap anak adalah berbeza2..sabo..sok sok takut ko je tak terlarat nak ngejor anneesa kalu dia dah pandai nak berjalan!..aku sekarang tgh tahap berjage2 sangat tinggi!..semua nak kene berjage2..atas meja/almari semua tak boleh simply letak barang kat tepi2..senang je dia capai/tarik! pernah kejadian air tumpah atas dia, tembikai yg dah siap potong2 terbalik atas dia..ini ok lagi, kalu kene air panas, huishh bahaya!

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...