Thursday, March 22, 2012

aqeef's milestones @7mo

tak pernah pon buat milestone aqeef kan?
masa aariz dulu every month buat! ceh malas sungguh mama awak ni sekarang!
aqeef sekarang sudah 7 bulan tau!
berat aqeef awal2 melonjak terkeluar dari carta[eh dah macam lagu najwa latiff pulak ada carta2 akaka] eh silap, terkeluar dari graf!
masuk je umur aqeef 4 bulan, berat aqeef biasa2 saje..
naik 200-300g saje..
tinggi? hmm rasanye aqeef macam tinggi sket dari abang awak..wallahualam..
kita tunggu lah nanti aqeef dah besor cenggane..
aariz dulu agak laju gak laa meniarap,merangkak dan duduk tanpa support..
aqeef ni mama dah nampak slow sket masa aqeef start nak meniarap dan combat tu..
tapi mama tak kesah pon..sebab lain anak lain tumbesarannya!
janji aqeef sehat dan membesar bagai johan! alhamdulillah mama bersyukur..
bulan ini, semua skill lah aqeef master!
puas mama tunggu bila lah aqeef ni nak merangkak..
sebulan lebeh aqeef dah berposisi seperti nak merangkak..
tapi takat goyang ke depan ke belakang je laa..pastuh jatuh perut, combat lagi..
combat bukan main laju pergi!
bersih rumah mama aqeef 'sapu'! akaka..

ini gambar masa awak baru nak masuk 6 bulan..picture taken on 2/2/2012

kate makngah sapiah awak, "dia ni mesti cam dak awan ni, skip merangkak sbb perut berat, trus jalan!".. [dak awan = paksu awan awak]
huu so mama pon ingat mmg aqeef nak skip merangkak!
2 minggu lepas kita balik kampung melaka..ada wedding kawan daddy..
time tu tengah lepak2 kat dalam rumah pengantin..
time tu laa mama discover "eh aqeef ni nak berdiri dah ke?"..sbb aqeef tgh melutut sambil pegang sliding door macam nak berdiri..tapi belom berdiri lagi laa..
time tu aqeef blom merangkak lagi..
ni laa gambar yg sempat mama snap masa kat wedding kawan daddy tu..picture taken: 11/3/2012, aqeef @ 7months 2days old
minggu lepas, seminggu mama jun[babysitter awak] cuti..
jadi mama ler kena jaga awak dan abang awak..
haih fenin mama ok!
nak ngejor awak, nak melayan abang lagik, nak kerja lagi..
seminggu tu jugak laa awak berlajar berdiri, meniti dan merangkak!
awak berdiri dulu baru merangkak! boleh gitu? lompat2!
mama yg eksaited okeh!
semenjak awak dah pandai berdiri, ewah bukan main lagik feveret port awak cabinet tv tu jugak laa yg awak tuju!
letak laa awak jauh2 dari cabinet tu, sekelip mata je awak dah ada depan tv berdiri!
mama ni tak bleh lepa langsung awak!
ari pertama tu je dah 2 kali berdentum awak terhempas ke lantai!
lepas2 tu asik nak kene ngejor awak je la!
awak tuh bukan bleh kene kurung! letak awak kat bumboseat tu sekejap je laa..lepas tuh meraung nak suruh lepas!!
ini awak baru je pandai berdiri!..picture taken: 12/3/2012, aqeef @ 7months 3days old!

tengok, gigil2 awak nak berdiri, tapi awak gigih ok..lebeh dari 10 kali kot awak dok ulang-alik tuju cabinet ni nak berdiri petang tu..huu sekarang awak dah laju dah..


eh awak tau tak..baju yg awak pakai ni baju abang awak tau! size 18m! dia pakai sampai umur dia nak masuk 2thn kot!? awak baru 7bulan dah boleh pakai baju2 abang!
now cot awak tuh pon daddy dah turunkan..
so bertenggek jer laa awak kat dalam tuh macam kene penjara!
tapi untuk keselamatan awak jugak!
sekarang awak eksen ek? berdiri pon sebelah tangan je pegang! macam laa tere sangat!
haha ur notty abang tengah gelakkan awak yg dikurung..
ni awak baru je start nak meniti! terkojut badak mama..semua skill awak nak master dalam masa 2 3 ari?..huuu


so dalam umur awak 7 bulan ni, awak dah boleh berdiri, merangkak, meniti dan duduk tanpa support! tahniah adik!
janji adik happy kan dik? mama happy bila tengok anak2 mama happy!

4 comments:

  1. aqeef mmg tunggu mama dia cuti then baru nak tunjuk skills..heheh tahniah2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kan..betul jugak tu..mama beruntung dapat jadik saksi org pertama tgk aqeef master all those skills! yey!

      Delete
  2. wahh aqeef n aariz dah seiras dh tgk..sama..hihihi..ila,awk beli alphabet map tu kt mana eh..puas cari yang besar punya tapi tak jumpa2 pn..huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu laa..lama2 tgk muka derang sah semakin seiras! ramai pon cakap camtu!..
      oh beli kat tesco je..
      dulu pernah nampak gak kat toys r us ada gak..tp mahal sket laa compare to beli kat tesco tu..huhu~
      ada yg besar tapi takde alphabet[plain kosong], kat kedai twinsbaby..

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...