Friday, March 9, 2012

Family trip to Singapore - part 2

ok ok sekarang saya sambung lagi cerita trip kami ke singapura ni!
JPO-->Setia Tropica, JB-->immigration->Geylang-->Merlion Park-->Orchard Road-->Arab Street-->Geylang
So after 2jam kat JPO, tiba lah masa untuk bertemu dengan family besar saya dan abang zul singapore seperti yg dijanjikan di Setia Tropica..
rupa2nye derang semua blom makan lagik!
jadi borak2 dan makan2 dulu baru cergas gerak ke kastam..
sebelum sampai ke kastam, abang zul memandu arah kami ke City Square..
kitorang ni ikut jer la kan..awat plak pi situ..
rupe2nye singgah sat upah uncle bawah payung besor untuk isi card masuk singapore..
sorang dia charge rm2!
lama gak laa nak tunggu pakcik tu menulis..ada 9 cards dia kene isi..huu lenguh tangan pakcik tu! sian! tapi lajuu laa dia tulis..sbb dah biasa kot..
bruk brak bruk brak..kol 4 baru kitorang sampai kat tambak johor tu!
jalan clear nak masuk singapore..tapi jalan ke arah jb jem giler nak mati! berderet2 kete! fuhh!
haa ini first time kitorang masuk singapore bawak kereta!
so terpinga2 sket ape nak kene buat..
nasib bayek ada kak jah[wife abang zul]..dia banyak membantu!
kat mana nak kene beli autopass..kat mana nak kene tunggu, kat mana nak lalu..
oh penting ye autopass ni..sbb nak kuar masuk singapore wajib ada autopass ni!
autopass ni bleh valid sampai 5thn..so dalam 5 thn ni tayah laa beli lagi kalu nak masuk lagi singapore..
kad ni boleh ditopup kat 7E kat sana..senang! 7E derang merata ada!
masuk singapore je, trus tuju geylang nak check in hotel..
kitorang booked hotel kat geylang thru agoda.com
tengok murah, dan review pon ok..skali rupa2nye kak jah kate situ red/hot area! cis!
banyak 'chicken'! ..terutamanya yang lorong2 tu..lorong 1 sampai lorong 54 tu mmg banyak 'chicken'..
mana laa kitorang nak tau situ red area kan..hanye org yg pernah pergi situ/singaporean je laa tau!
memang kalu korang sampai area geylang, hotel yg kat lorong2 ni mmg bersepah 'chicken' kat tepi2 jalan bertenggek seksi2..
akakaka..sape yang nak 'chicken' boleh laa pi situ..wkakaka
huu walopon chicken bersepah, saya agak berpuas hati jugak laa dgn hotel yg kami duduk..
RM119 je per night! murah kan?tp hotel 2 star je la.. alaa just nak tido je situ bukan nak bersantai2 pon..[mmg pon kitorang skejap je kat dalam hotel, check in, pastu dah kuar nak pi jalan2, malam balik tido, esok pagi dah checkout pagi2 b4 ke USS..kang dah kat USS takkan nak balik hotel semata2 nak checkout plak kan?]
lepas dah cuci2kan diri dan solat, agenda seterusnya ialah ke orchard road dan carik dinner!

eh nak ke orchard road ni, bleh plak singgah kat merlion park!
pusing2 tengok singapore, then baru betul2 sampai kat orchard road..
tujuan utama nak pi orchard road tu adalah untuk ke lucky plaza!
korang tau tak kat lucky plaza ada jual perfume murah?
huuu murahhhhhh! murah giler! kakak saya seperti biasa kalu masuk singapore, tak borong perfume tak sah!
saya dapat burberry the beat murah! syiokk! berbunge2 riang ok!
tak boleh nak lama2 kat orchard road..sbb masing2 dah kelaparan! beli perfumes berbotol2, beli sourvenirs then cargas gerak ke arab street plak!
nak carik ape kat arab street? hehe carik murtabak singapore laa semestinye! [incik suami saya mengidam murtabak singapore! asyik la dia dok kater tak sama ngan yg kat muo! dulu dia dtg singapore mmg tuju arab street je nak makan murtabak singapore..tiap2 malam makan kat situ..boleh?]
sedaaaaaaaaaappppppppp! slurpp! marveles! murtabak singapore kat muo tu pon tak sesedap kat sini ok!totally different! tak sama langsung!yang kat singapore ni besau! garing dan lazat lah! ada murtabak kambeng n ayam! 2-2 pon sodap!
aariz nye nasik beriyani pon sodapp! [sebok aariz "nak nasii, nak nasii"]..kesian sepanjang perjalanan dari orchard road ke arab street asik ulang nak nasik! lapo benar anak aku! dah ler nasik plak tu yg dia mintak! haih mmg laa tekak melayu sungguh anak saya itu!
korang kalu ke singapore, carik laa kedai one zam zam or two zam zam kat arab street tu..mmg marveles lah murtabak singapore dia! one zam zam sebelah je two zam zam..kitorang makan kat one zam zam..
saya tak hingat lah hargenye..tp not bad lah harge dia..lagik berbaloi makan ni dari korang makan kfc/mcd kat sana..
lepas makan, ape lagik, balik lah! masing2 dah kepenatan dan mengantuk!
sampai hotel betul2 kol 12am! perghh! saya mmg letak kepala trus lelap lah!
nasib baik aqeef tak merengek2 or meragam..yer laa dia kan baru baik demam..since demam dia mmg meragam sikit bila nak tido..tp tak pulak malam tu..seharian tak bagi obat demam tp dia nye temp ok! alhamdulillah!
oh oh mari lah kita layan gambo pulak ye..


ini lah pakcik yg isikan cards kitorang tu..

@immigration singapore
hotel penginapan kami.. ini lah kak jah!! anak-anak saya..comel kan mereka? sharing is caring gitew ceywahh bukan main lagi org depan kita ni..hahaha kat depan durian..ape nama ni ek? kitorang dok panggil durian..wakakaka nampak belakang tu? marina bay sands..perghh saya kagum! jauh tau kitorang jalan semata2 nak pi betul2 dekat ngan merlion tu! kitorang park kete kat durian tu, then menapak laa atas bridge tu ke seberang! pergh salute aariz yg berjalan kaki happy tak nampak dia penat pon! ini budak mau bawak balik that cub! boleh ke dia tunjuk2 cub ni "nak!! nak!!"..hish!..kelaka si aariz..dari jauh dia kata "lion! aummm!"[siap ada gaya2 tangan dia mencakar harimau gitu]..pastu dah dekat tu dia kate "lion fish!"..pandai! jalan-jalan kat orchard road.. @ Arab Street murtabak ayam singapore
murtabak kambeng singapore(ni medium size murtabak) ada small, medium n large!harge for sure lain2 laa kan! tp kata kak jah, dia lagi suka order yg small/medium coz yg large tu roti/kulit dia je tebal/besar tp inti dia sama je macam small..bijak derang ni..jadi baik amik small! betul tak?

ok sekian untuk hari pertama kami di singapore..nanti saya sambung lagik cerita trip kami ni ye? tungguuuuuu...

6 comments:

  1. Durian= esplanade.. Hihihi.. Best kan murtabak tu.. Pekena ngan air kathira.. Mmg terbaek..

    ReplyDelete
  2. haah baru teringat esplanade! tq tq yana!! bezzzzzz!! sodappp!
    erk singapore pon ada air kathira? aku ingatkan jb je glemer air kathira! tak pekena plak air kathira singapore!..aiseh!rugi ni!

    ReplyDelete
  3. huh!!best nampak..lenkali leh la bwk ktrg g singapore...korang jadi guide plak ek!!teruja la ngah tgk murtabak dia...murtabak pekan pon dah x sedap!!eh,adik balik cuti ke???ke dah abis blaja!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa makteh, jom jom!!eh tapi tak janji laa kitorang boleh jadik guide..sbb kitorang pi aritu pon bukannye hapal jalan2 kat sana..hihi.. bukan setakat murtabak dia je sedap, roti telur bawang dia pon sodap gak! mama order roti telur bawang dia..gebus! dan besor! mmg harus diterjah lagik restaurant ni! huhu
      adik balik cuti kejap..lagik 2minggu nak balik sana balik.. dia abih ujung thn ni ko..terk lupaaa..tp nanti kene sambung lg kat manipal mlk plak..

      Delete
  4. hujung taun lepas family MIL g spore pinjam keta avanza saya..so, keta tu dah ada autopass laa, tp tuannya xtau bila nak jejak spore..hoohoo..
    p/s-kenapa bila ila komen kt blog saya pakai anoynamous? ada masalah ke blog saya ek??

    ReplyDelete
    Replies
    1. huu tuannye tunggu habes pantang, pastuh nak masuk singapore pon buleh laa kalu camtu..senang dah ada autopass..huhu
      haa itu laa pasal..tatau pasal tah lately ni kalu komen kat blog awak, jadik anon plak! sbb perasan aritu laa..eh terjadi anon bila komen kat blog awak..tu lepas tu tiap kali nak komen, buat nota kecik dari mama aariz..kekeke

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...