Saturday, October 30, 2010

kene tahan

rabu pagi mama ada appointment ngan dr. raja..for follow up checkup..
once dia tgk je luka mama, trus dia kater nak refer to surgeon..
hah? masa tu berderau dah darah..nak refer surgeon nak kene operate apa2 ke? huwaa tamo tamo..
skalik rupenye dia nak refer supaya surgeon bleh advice n recommend the best solution to heal my wound..
mak oi malu bukan kepalang bila surgeon tu check my both b..[first time dr lelaki check2 bahagian tersorok ni]
ada 2 options yg surgeon kasik
1. stay in ward dia akan buat dressing and drip antibiotic[drip lagik cepat berkesan]
2. balik rumah, buat dressing sendrik n telan pil antibiotic..[sendrik tanggung sakit]

mama mestilah pilih nak balik rumah..hish tamo laa duduk ward..bukan sakit tak bleh bangun pon..tp bila pandang muka daddy, daddy suh stay in ward..
so masuk laa mama ke ward ari rabu tgh ari tuh..
then mula laa operasi mereka ke atas mama..
1. amik darah
2. pi radiology dept tuk wat ultrasound to confirm takde nanah kat bahagian dalam[alhamdulillah hanye nanah di bahagian luar, takde kat dalam bahagian dalam..kalo tak..jengjengjeng..sure masuk OT laa plak - mintak dijauhkan]
3. pasang drip..rasa nak menanges sakit gile..[both tgn dah pernah kene cucuk drip baru2 ni sbb denggi, so nurse kater mmg salur darah akan jadik lain sket - dah ler comel a.k.a halus katernye salur darah mama]
4. drip antibiotic..woi sakit gile..terkujat semua urat sarapku..

by petang sket, dr datang nak wat dressing..
nampak dia pakai sarung tangan, pastuh kuarkan gunting n semua laa peralatan2 yg macam nak bedah tuh..tskk macam kene bedah plak..
bila dia inject pentadine kat drip mama, satu tgn kebas macam kene electric shock!
dari ujung tgn tu sampai ke bahu..sakit gileeeeee!
tp lepas tuh mata dah pusing2..kebas satu badan..
sempat dengar dr tu pesan, kalo rasa ngantuk, tido je.. sebelum tu lafaz sket bismillah n mengucap..
eh eh..lain macam je dr ni..masa ni tgh mamai2..

ngantuk gila..tp still terasa ape yg dia tgh buat kat my both b..perit2 gitu..tp still dapat tahan..
macam nak terlena, tp tak betul2 tido..
sedar2, 2-2 b dah siap bertampal..

then malam tu mancet n the family datang melawat..
ok gak tuh..ada teman nak borak2..bosan gila dok sorg2..
daddy balik rumah jage aariz..
lama jugak mancet datang malam tuh..siap bawak pancake dia masak..rajin kan dia?
terharu i..
balik je mancet malam tuh, mama bedal 4 5 keping pancakes yg mancet bawak..mmg perut tgh alpo gila..
tgh ari makan bubur je, itupon makan sket je..sbb dr tak kasik makan banyak2..takut muntah lepas procedure..
ptg sampai ke malam, cam takde selera nak makan..sandwich je yg derang kasik? huh lekat celah gigi je sandwich tuh..tp mama tak makan bila tgk tuna..tkt gatal2 plak..
dapat pancakes mancet bawak tuh macam pucuk dicita ulam mendatang laa kan..
tu bedal sekalik banyak tuh..makan plak ngan maple syrup..walllahhh! pakkal je tetibe rase tepu..kalo tak, mmg dah licin dah 7 keping kot mancet bawak malam tuh..

pancakes yg mancet bekalkan..dah tinggal 3 keping je mama bedal..


malam nak dekat2 tido, nurse datang lagik, nak drip antibiotic..
tp kali ni rasa sakit lagik hebat..sakit kene masuk pentadine tadik masih terasa, ni tambah lagik ngan satu lagik antibiotic..
tahan kan je lah ila..nak cepat baik, mmg laa kene tahan kan?
ntah masa bila mama tak sedar dah tertido..
sedar2 ada nurse kejut, nak drip algik antibiotic..
eh dah pagik..kol 6:30am masa tu..
mama tgh mamai2, dia flush drip mama, then start nak inject antibiotic..
mama jerit kuat gila! sbb flush tuh pon dah sakit, ni plak masuk antibiotic..sakit wehh..
dah laa terkejut sbb kene kejut..passtuh bertambah2 terkejut kene antibiotic tuh..
lepas nurse dah banyak2 kali try tak berjaye gak, dia fedap..
dia kater nanti dia tanye dr camne..
smlm mama senyum2 je dengar org sebelah katil mama nanges2 kene antibiotic..
dia nye tgn lagik truk..siap bengkak n merah2 dah tgn dia..
nurse tukar cucuk tmpt lain plak..
tibe2 pagik ni, mama plak kene..padan muka smlm senyumkan org..sekarang mama kene!
mama tamo laa dia cucuk tmpt lain plak..tp smapai lah mama balik ptg tuh tak tuka pon!
pagik dan tgh ari dr. datang buat dressing lagik dan pesan itu dan ini kepada mama..
mama mintak nak balik aritu jugak..dia kater kalo boleh stay one more day..mama tanak!dia kater ok tunggu ptg sket kasik anitbiotic tu lebih berkesan..
dan ptg itu berjaye jugak mama discharge..LEGAAA!..
tp macam2 pesanan dan bekalan laa yg dr. berikan..
dan salah satu antara solan yg dr. tanye pada mama dan sampai arini mama masih tiada jawapan: amik pil tuk stopkan susu! dia takut kalo ada congested, lain plak masalah timbul nanti..mungkin 4 5 ari jugak luka tu baru boleh ok..tp blom tentu bleh trus bf..
risau plak..tp dia suh pk dan diskas ngan husband..
mama dah diskas ngan daddy, dan dah tanye pendapat tokma..kalo boleh memudaratkan mama, derang suh amik je pil tuk stop susu..
tp, mama rasa sayangggggggg! sayang nak stop sekarang..
tatau laaa! mama dalam dilemma..dr. kasik mama pk sampai next follow up checkup, rabu depan..

huuu korang rasa camne eh? risau ni..tak stop takut memudaratkan..kalo stop, siankan aariz..

12 comments:

  1. Ila. You dah bagi Aariz BF dah a little more than a year kan. I know kalau boleh nak lagi lama. Tapi, kalaulah, it will cause more complications, in the end, tak dapat BF jugak. You know what's best. Like now, sampai Ila kena warded, takleh nak spend time ngan Aariz, yang mana lagi best kalau masa you kat spital tu you duk ngan Aariz. Betul tak?

    Takpa, rest and tengok progress macam mana, kalau rasa masih mampu go on, please do. But kalau tak boleh, jangan paksa diri, dan tak perlu rasa bersalah to Aariz, you have given your best. Ramai mothers yang berhenti terus BF sebaik sahaja anak tumbuh gigi sebab tak tahan sakit. But you just went on. You should be proud of yourself. In fact yang tak rasa sakit pon, decide to stop bf.

    Hope you make the best decision kay!

    ReplyDelete
  2. ila, aariz dah lebih setahun. yg pentingnya 6 bln pertama. lps tu kalau ikutkan, optional. kalau dah terpaksa stop, tak perlu ralat sgt. lg pun bkn stop saja2. sakit kan?

    saya pro bf. kalau boleh, biarlah sampai 2 tahun. tp kita kena ikut keadaan. kalau dah cuba mcm2 tp still sakit dan takut bertambah teruk, mungkin la kena consider apa yg doktor ckpkan tu.

    u should be proud with ur achievement!

    ReplyDelete
  3. la ila, smpai kena warded ko.. siannye.. betul apa dorang ckp tu ila, yang penting aariz dh menyusu lebih setahun.. tak perlu rasa bersalah.. fikirkanlah yang terbaik untuk diri awak juga yer.. take care..

    ReplyDelete
  4. ila.. napa tak ckp warded.. boleh dtg tgk ila.. bkn jauh sgt pun dgn rumah balik kerja pun lalu situ.. cepat sembuh ye ila.. doa la byk2 mintak petunjuk yg terbaik for both you & aariz.

    ReplyDelete
  5. ila, if ko tak telan pil tu akan make thing worse.. better ko amik ler... but, if ada alternative lain, takperla.. Aku pon takot le jadik cam ko sbb skrg ni Zarif giat menggigit nipple aku.. sehari ada le dalam 10 kali kene gigit..

    ReplyDelete
  6. kesiannye ko ila, sampai warded gitu skali huhu.. hmm aku stuju jugak dgn drg2 yg komen ni, aariz pun dah BF setahun lebih kan (ko harus vervangga ok!) kalau dtgkan mudarat pada both sides, better stop kot? (just my 2cents)

    ReplyDelete
  7. cik semut, betul cakap kawan2...awak dah jalankan tanggungjawab terhadap aariz, more than a year adalah satu pencapaian hebat, tak semua org boleh buat, dan lagi hebat awak bf sampai masuk2 spital, aariz mesti menangis besar nanti kalau tahu, u stop for a reason, bukan saja, ini memudaratkan...takpe walau berat itu yg terbaik, InsyaAllah kalau dah baik nanti boleh cuba lagi tuk fb...sedih mmg sedih....

    ReplyDelete
  8. larr... kronik nya ko kena geget ila...
    sian ko.. ngeri aku dengar..

    takpelah ila, aariz pon dah makan mcm2 dah...dah big boy pon... btol doc kata, kalau tak stop milk production tu, tp susu tak keluar, ada effect juga.. ada penah dgr kes, siap kena operate bagai.

    get well beb!!

    ReplyDelete
  9. ila, kalo dah sampai memudaratkan diri sndr, baik ko pikir utk kesihatan ko, mungkin bukan aariz sorang jek anak ko kan..mungkin bakal adik2 aariz nak jugak merasa susu ibu kan? pikir2 kan lah

    ReplyDelete
  10. ila,
    aku rase kes ko hampir sama ngan jiran sebelah umah aku..die punye siap operate sebab nanah tu bahagian dalam..2 kali plak tu sebab dr ingat mula2 dah habis..then lepas 2 kali operate,solution die dr suruh amik pil stop susu sebab taknak bende tu happen lagi kali ke-3.

    ko pkla masak2 k..apape pon aku doa ko sentiasa sihat..memang takbes masuk kuar spital ni.

    ReplyDelete
  11. beb btol ckp kwn2 ko tu
    klu dh smp warded ni kire kes kronik
    better pk psal ko..lgpun kne pk anak2 lain lg (wah rmainye anak hihi)
    selamatkan dlu b ko..lgpn aariz dh besa..dh mkn pun..
    kte sme2 doa aariz xde problem ngn isomil tu

    cepat sembuh ye

    ReplyDelete
  12. hi babe. it saddens me to hear abt this. i can understand that ure going thru a hardtime now, but what i can say is now, bwk bersabar byk2. i wont say much, sebab i dah tgk ramai dah suggestions and opinions here. tapi pada i, motherhood isnt just abt bfeeding. its more, much more than that. jadik kalau ditakdirkan u tak bole nak bfeed aariz lagi (utk kebaikan bersama jugak), then it's ok. ade lah hikmah nya tu. rmbr, kita manusia hanya bole merancang, Tuhan jugak yg menentukan segalanya. aariz has been fully breastfed for the past 1 year plus. u should be proud of urself for pulling it this far! :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...