Wednesday, October 20, 2010

koyak maha dasat = infection + engorgement

rasanye everytime aariz nak tumbuh gigi, mama jadik mangsa..
mungkin dia tak sengaje, tp dia tetap lah puncanye..
kejadian berlaku semasa dia almost nak tertido..
dia mmg jenis tido nak bergayut dan melekap..kalo tak dapat, tak bleh tido..
memula mmg kecik je koyaknye pon..
mama terpakse tahan dan kasik jugak dia sedut..[tkt engorge - kalo negorge lagik bahananye]
tp makin lama makin truk..so mama stop kasik aariz sedut, mama kasik pam pulak sedut..
tp rupenye pam pon sama peritnye..last mengepam tgh ari smlm..sampai ke arini, tak pam dan tak kasik pon aariz sedut yg sebelah tuh..asik dok pulun kasik aariz yg lagik satu..
malam tadik maha dasat..
aariz demam + selsema..merengek2 tamo tido..
puas main2, datang kat mama mintak nak melekap..
dah puas melekap, bangun balik..tak tido pon..[demam, tapi tak macam org demam]
yg sebelah dah mmg truk gila..siap bengkak2 dan bernanah kat bahagian luka tu..[ok sila jgn bayangkan ye, mmg geli dan bisa..]..so pulun je laa kasik yg lagik satu..
yg sbelah asik kasik aariz tu pon dah start nak luka..
tatau laa apsal dia sedut gila kuat tah..pedihhhhhh amat!
dok laa sapu medela purelan100 tu..tp makin truk plak, part yg luka tu jadik berair..dulu ok je..mungkin dia tak berkesan kalo sapu kat luka yg dah truk kot?
malam tadik tido 2 jam je..aariz lena kejap je dalam kol 3am camtu..
mama pon skalik terlena..tp tak lame..
dekat2 kol 5am dia jage balik! badan panas, mama sponging kejap..
luckily daddy balik kejap menjenguk..daddy keje nite shift..7am baru abih keje..
so daddy amik alih...mama nap kejap sebelum kene keje kol 6am..
memang sakit seluruh badan..2-2 b berdenyut2..sakit pinggang lagik dok mendukung aariz je malam tadik everytime dia merengek2 semua serba tak kena..baring salah, duduk salah, masuk buai pon salah..jadik obatnye dokong je laa..
kasik botol mmg dia reject lah kan..asik laa nak jugak mamanye b..[siap muntah plak bila kita paksa dia minum botol]..
tak kasik, melalak..kuat dia jerit..so mama ni pon kasik jugak laa perit2 pon..
menanges2 laa mama ni kasik jugak, tahan perit..nanges senyap2 je laa..nanges ngongoi kang dia cabut..dia cam paham plak kalo mama bebel2 sakit ke ape ke..dia akan stop nyonyot tp kemam je..nak kasik dia tido cepat laa konon, so kasik jugak dia nyonyot, mana tau dia leka dan trus lena..tp nampak gayenye tak berjaye lah malam tadik..
tp kesian jugak kat dia..dia tak bersalah..badan tak selesa kan..nampak dalam mulut dia banyak ulser..kat lidah, kat lelangit dan ada satu kat tepi betul2 anak tekak dia..haha mana mama tau? mesti lah mama nampak masa dia melalak nganga luas2 tu..
tepat kol 9am, trus msg colleague yg normal shift cakap nak pi clinic, tak tahan sakit..
bawak skalik aariz jumpe doc..
doc kate mamanye luka kat b tu dah start kene infection..dan b dah nak start engorge..asik laa doc ju tu pesan pam pam pam..nanti engorge lagik truk, lagik parah..
mama dapat lah ubat bengkak, ponstan(yg hanye bleh dimakan kalo tak tahan gila sakit dan penadol yg dia kasik tak berkesan - tp ini tak bleh susukan aariz), penadol(bleh susukan aariz), ubat sapu, antibiotik..
aariz dapat aloclair gel tuk mulut dia tu,obat selsema, demam dan immune booster..
doc kasik tips suh basahkan towel masuk freezer..then kasik aariz geget2 supaye ilang sket gatal2 gusi dia tuh..
i loikkee doc ju..dia sangat bezz kalo bab2 pompuan/parenting ni..
huhu mama dapat 2 mc for today n tomorrow..bleh rest! qada' tido malam tadik..
harap2 malam ni aariz tak steruk malam tadik..biar dia tido nyenyak je malam ni..amin!

6 comments:

  1. sian aariz..sian jugak kat awak! get well soon~

    ReplyDelete
  2. omg ila! memang la maha dasat dugaan u ni! kalau kasik, sakit kene ketap. kalau tak kasik, sakit nanti engorge. omg. i cant imagine! dulu i ada teringat nurse tu penah bitau i, kalau tees dah mula berdarah, kena discontinue baby from latching. takut baby pulak tersedut darah kan. ntah apa2 pulak jadik. sighs. i hope everything gets better for u soon!

    ps : aariz's symptoms sound like HFMD. tak pegi for second opinion?

    ReplyDelete
  3. aduh.. cubaan sungguh jadi ibu ni yer ila... get well soon..

    ReplyDelete
  4. saya pernh alami..sakiiiiiiit..huh!sian..ni laa cabarannya..sabar ye..insyaALLAH, ok laa nnt..

    ReplyDelete
  5. dia sedut kuay sbb breast lg satu tu kurang susu la kot...dah dok kasi yg tu je kan. tak kasik teether kat aariz? dia gigit2 tak bende tu?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...