Friday, October 22, 2010

maafkan mama sayang

amaran! entri ini entri penuh emosi dan ngeri..

mama dalam kondisi murung sekarang..
tensi tak dapat bf aariz, sedeh tgk muka aariz nanges teresak2 tak dapat tek, risau aariz takmo botol, sakit berdenyut2 kat tek..dan macam2 lagik lah perasaan..
aariz sekarang dah pandai teresak2..dalam tido pon boleh teresak2..pedih ati mama..
yg paling menyayat ati bila mama paksa dia berhenti menanges dan diam..dia akan stop menanges(tak bersuare), ketap2 mulut nak tahan esak..sayu dengar esakan dia..rentan ati melihat jebikan tahan esak dia..
masuk malam tadik, dah 3 malam berturut2 aariz tido 2 3 jam je..
baru nak lena, dia dah terkejut2 macam kene 'ganggu'..
yg susahnye, mama tak dapat nak tenteramkan dia ngan menyumbat tek..
mama dah tatau camane nak pujuk dia..
dia dah terbiasa kalo terjage malam, tek la obat pelali tidonye..
tapi..malam tadik dia start tak dapat tek..mama tak boleh beri padanye..
dari ptg sampai ke subuh tadi, dia mmg tak minum susu langsung..
botol tanak, dalam cawan pon tanak, kasik straw pon tanak, kasik dalam sip cup pon tanak..
puas dah pujuk, beritahu tu susu mama tp tetap dia tak mahu..
stock EBM mama makin lama makin susut..banyak kuar, takde langsung gantinye..
dah 2 1/2 botol(12oz) buang begitu saje..maka tepakse laa paksa jugak dia minum melalui picagari..dah macam kene makan obat plak.. mama tak tahan nak tgk, mama mmg lari jauh2..
mama plak yg menanges macam budak kicik, teresak2 tgk aariz..daddy lah yg terseksa kene pujuk 2-2..
mama tau aariz tak sehat..mama tau mulut aariz sakit..
tp mama ngan daddy lagik risaukan aariz yg tamo susu, dah laa tak dapat tek dan tak bleh tido..
at least kalo aariz minum susu, perut berisi, lama sket tidonye..

pagi semalam, mama risau tgk keadaan 2-2 tek mama..paksa daddy bangun dari tido tuk segera pergi ke col.asia jumpe dr raja, gyne mama..(daddy baru 2jam tido lepas abih shift kejenye)
kanan yg infected tu makin merebak..sekeliling areola dah start berair dan macam nak bernanah..dah terkopek2 kulit, nampak daging merah2..
yg kiri pulak cuma melecet je..tp perit gila kalo diberi pada aariz..
risau penyakit lain pulak sebenarnye..[mintak dijauhkan penyakit tak diingini tu]..
tanpa GL, tanpa appointment, mama serang je clinic dr. raja di col asia tu..
nasib baik tak tunggu lama, lepas 4 5 orang masuk, turn mama pulak..
alhamdulillah dr raja masih ingat mama..seperti biasa senyuman dia tak lekang dari bibir..
"don't worry..infection je tu".. "yang kiri tu mmg melecet"..
lepas dia cuci n lap ngan alcohol swap, dia check plak obat antibiotik yg dr clinic beri smlm..[ya Allah pedih amat! kene cuci tu]..
dr raja kasik obat antibiotik yg lebeh kuat, tuk semua bakteria katenye..plus povidone-iodine tuk mama cuci kat rumah..
tp mama tak boleh bf! danggggg! camne ni? camne ngan aariz?
makin truk laa tek mama nanti..nak bf tak bleh, nak pam perit, perah je laa caranye..
ptg kemarin perah2 dapat laa jugak 2oz yg kiri..kanan perah2 kuar laa sket, tp tak dapat buat lama, sbb sakit berdenyut plak part luka tu..
ptg smlm try perah lagik, yg kanan meleleh2 je kuar susunye..bila kene part luka, pedih gila!..jadik mama tak truskan..
yg kiri, perah 1/2oz je dapat..
sekarang 2-2 tek mama berdenyut2 bengkak+luka tu..mama tatau dah nak buat apa tah! perah pon sakit! ya Allah yg tuhanku cepat lah sembuh tekku ini..tak sabar nak susukan aariz semula..
harap2 bila tekku ni pulih, susu masih ada, dan aariz masih mahukan tek mama dia ini..

pagi ni nampak status membe kat fesbuk :
"Ujian yang Allah beri hanya untuk menjadikan hamba-Nya lebih baik, bukan utk menyeksa mereka"
macam kene plak ngan situasi mama sekarang..mama pasrah dan redha dengan qada' dan qadarNya

15 comments:

  1. sedihnye..nk nanges bc..sian aariz..sian kt ko jugak..smoga korg bdua cepat sembuh eh.be strong tau.
    xpe lah xdpt jmp mlm ni.nnt aariz dh sihat mama pn dh ok kte jmp lg eh.take care beb

    ReplyDelete
  2. ila, jgn bersedih yer. tabah hadapi dugaan dlm bf nie.

    mmg bila aariz nangis mcm tu, mesti kita lagi bertambah sedih. maybe hubby boleh tlg tgk aariz sebab selalunya mental lelaki lebih kuat.

    aariz pun sakit mulut sbb tu dia nak mak dia je. tu yg nangis. dia nak bermanja. dia pun kecil, tak tau apa-apa. tak tau nak show his emotion. dia hanya tau menangis.

    kita cuba usaha yg terbaik. Allah tu Maha Penyayang. Dia takkan biarkan Aariz kelaparan. Insya Allah.

    ReplyDelete
  3. ila, sedey entry nie....be strong my friend
    Allah janji setiap duka pasti ada bahagia
    eray doakan infection & luka tuh akan sembuh dengan cepat
    & insyaallah masih ade susu untuk aariz.....
    take care dear

    ReplyDelete
  4. uwaaaa...
    sangat sedih bc entri ni..
    sbb sy pun mengalami perihal yg sama..
    SAMA=Sebiji...
    Mmg pedih sgt bile dgr anak menangis nk tek tp kita tak mampu nk beri..mmg satu penderitaan bile dgr tangisan anak kita kan Ila..

    Tapi Ila kena tabah dan kuat..say tau Ila kuat kan...sy pun ingatkan saya tak kuat, tp Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar sekarang walaupun tak BF-ing Aqil lg..(sangat sedih-hampir seminggu kemurungan bile saat bertentang mata dengannya tak ada lagi..-Quality moments sudah hilang)...

    Saya tak pernah terfikir pun yg saya akan mengalami masalah ni (bf melecet+luka+merekah+kekeringan+kulit terkoyak sampai kemerah-merahan)..tapi takdir Allah mengatasi segalanya..sy harus melaluinya...

    Yg penting Ila mesti Kuat k..Fighting!!!

    ReplyDelete
  5. awak... sabar ye..sedihnyeeeeeee..rs nk nanges

    ReplyDelete
  6. salam..selamat berkenalan.
    sedih baca entry awak ni. byk2kan bersabar ye..mohon pada Allah supaya awak sembuh cepat..& semoga masih dpt bf aariz lepas ni.
    sy doakan ila..

    ReplyDelete
  7. Allah memberi kita ujian untuk memberikan sesuatu yang lebih baik.

    Kuatkan semangat dan hanya kepada Dia kita meminta.

    ReplyDelete
  8. be strong ek ila..insya Allah dipermudahkan segala urusan..

    ReplyDelete
  9. sabar ye, Tuhan bagi dugaan sbb sayangkan hambanya. saya doakan awak sembuh dan boleh bf anak awak.aminn :)

    ReplyDelete
  10. ya allah sedehnye :( takpe ila, sabar byk2 ok. im sure ada hikmah nya di sebalik semua ni. be strong mentally and physically ok, bcoz by the end of the day, aariz needs you more than anything in this world..

    ReplyDelete
  11. uishh baru sempat baca entry ko ni..siannye kat aariz and ko..banyak2 sabar k ila.

    nanti bila dah sambung BF balik make sure ko betulkan posisi menyusu tu..aku rase aariz menyusu tak betul kot sebab sepatutnye tak melecet sampai teruk macam ni eventho die tgh tumbuh gigi.

    afif pon selalu macam tu especially time die menyusu mase nak tido..so aku betulkan so that aku pon selesa and die pon selesa.

    try la ok..harap2 cepat baik.

    ReplyDelete
  12. ilaa aku baru bace post ni.. br tau ko warded sebab tu.. btul tu.. Allah x kan uji hambaNya lau Dia tau hambaNya tak mampu tggung ujian tu.. aku kene mastitis pon dah ase mcm ape.. semoga cpt sembuh k! InsyaAllah..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...