Sunday, November 7, 2010

officially stop

tammat sudah perjalanan bf mama..
target 2thn nampak gayenyeh tak kesampaian..
17 bulan @ 1thn 5 bulan saje mama berjaye fully breastfeed aariz..mama sedeh!
semua gara2 infection + mastitis yg truk mama alami baru2 ini..
alhamdulillah both b dah pulih seperti sedia kala..
tp malangnye aariz pula tak mahukan lagik b mama..sedeh tau aariz!
try sua kat dia..dia macam nak..tp bila dia start isap, dia batuk2 dan buat2 cam nak muntah..[pe'el biasa dia kalo kita paksa dia minum botol]..then trus tarik baju mama kasik tutup b..sedeh 2juta kali..
huu mama try jugak perah2..dah tak kuar dah pon susu..
both b pon rasa ringan semacam jer..
yer laa 3 minggu aariz tak isap, pam pon tidak..hanye perah dalam minggu pertama..lepas tuh mama perah sket2 bila rasa sakit je..mana laa tak kering kan?[pada sape yg tatau citer sakit saye,bleh ke sini, sini dan sini lagi]
sedehhhhhhhhhhhhhhhhh sedehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhnye!
dalam fridge still ada 5 botol, 25oz ebm mama..breastmilk aariz yg terakhir..
boleh laa buat bekalan tuk aariz kalu2 rase dia tak mahukan isomil dalam masa 2bulan ni..
sekarang ni ada laa jugak nampak ciri2 dia tak mau isomil, bila dia tak sehat..aaa nanti mama kasik ebm eh aariz..kire 5 botol terakhir aariz on breastmilk..habis 5 botol tuh, dah takde tau aariz susu mama..huwaaaaaaaaaaaaa nanges 5 juta kali!
weh sedeh tau bila dia dah tamo bf..siap tutup2 baju kita lagik..cam geli gitu..mesti dia teringat luka2 nanah arituh sampai ke arini..teringat2 sampai tamo dah bf..isk aariz mama sangat sedeh ok..[ok banyak sungguh perkataan sedeh dalam entri ni - tp mmg sedeh gile tak terkater laa..cakap sedeh banyak2 pon sedeh tuh tak abih eh?..ingatkan dah luah2 sedeh tuh, akan abih..tak pon? camne nak buang sedeh & terkilan ni weh?]
susu isomil tuh dah 1tin besar+1tin kecik abih dalam 2 minggu ni..kat rumah bbsitter tak tanye plak aper cite susu dia setin tuh, dah abih ke blom..[kalu abih sure bbsitter dia bagiktau kan?]
takpe laa..biar lah dia minum susu banyak2 kan? biar aariz sehat dan membesar bagai johan!
sekarang kalu nak kuar, kene ingat susu dia plak..duluu nak kuar, tayah risau pasal susu..sbb susu cap gantung sedia menanti kalu aariz lapar/haus..sekarang tidak lagik..
cam tadik pon nak kuar, terkocoh2 buat susu dan sediakan bekal susu dalam tuppwerwear..hadoi..kalu lupa, naye je..
eh camne eh org2 yg kalu kuar shopping or jalan2, anak on fm? mana nak carik air panas?bekal?beli? huuu lecehnyeh!
wahh rugiiinye kan tak dapat truskan bf? tsk terkilannye..
hai lah hati semuga kamu bertabahlah..target for next baby plak! insya Allah..semuga Allah mengizinkan..amin!...

terima kasih kepada semua yg support saye berbf..to mama, mak(mil), dan suami terchenta..i luv u guys so much!! mama saye paling banyak beri tunjuk ajar dan semangat! suami saye banyak belikan sumber2 menambahkan susu..to mancet juge terima kasih banyak2, saye banyak belajar dari dia pasal handling ebm..to farah ziana juge awal2 dulu siap kasik article suh saye bace pasal bf..kepada kengkawan yg kasik kate2 semangat sehingge saye boleh dikatakan berjaye bf sampai aariz 1thn 5 bulan, terima kasih!..[walopon singkat tapi amat bermakne]..mekaseh semua..alhamdulillah!
lepas ni dah tak dapek laa rase aariz korek2 idung mama, tampar2 pipi mama, tepuk2 tek mama, belai2 rambut mama...huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! sedeh lagik jute2 kali!

eh today 7-11...

7 comments:

  1. Alhamdulillah, at least aariz dah dapat yang terbaik untuk 17 bulan pertama kehidupan dia..the bonding yg ila dah create b4 this dah cukup kuat untuk aariz, insya Allah..

    ReplyDelete
  2. Ila.. b strong erk.. Aariz sure paham biler dia dah besar.. =)

    ReplyDelete
  3. takpe ila. sume yg terjadi tu ada hikmahnyer. think positive ok? ape2 pun ila dah buat yg terbaik utk aariz. ;)

    ReplyDelete
  4. takpe ila... dh lebih setahun.. u did a great effort already! nanti anak kedua boleh cuba lagi hehehe.. dont be sad ok..

    ReplyDelete
  5. u have done the best ila!! jangan sedey2 k.janji ko ngan aariz sihat tu yang paling penting.17 months tu kire hebat tau..lagipon ko stop bukan saje2.

    ReplyDelete
  6. aww i dunno why, tapi bila baca entry u ni, i sebak pulak, berbanding dgn entry2 u sblm ni. mungkin sbb sblm2 ni, i rasa ada hope lagi kot u nak continue bf. takpe babe, it's ok. like i said b4, ada hikmah di sebalik semua ni. and like they all have said above, uve done extremely well for being able to bfeed aariz for more than a year! :)

    ooh, and, kalau bole, kalau u dah sehat sepenuhnya, cuba jugak try kasik aariz "melekat". i mean, dont lose the bond ok! aydein has been on fm for quite some time now, tapi i still kasik dia melekat anytime he wants, regardless if theres milk or not. so fret not, u can still establish the bond even if aariz is now on formula!

    ps : yes, air panas i selalu bekal sendirik. mmg leceh sket, but u'll get used to it ;)

    ReplyDelete
  7. thanks semua..

    aha, ada jugak org reply pasal air panas..haa itu laa..smlm dok sebok carik themos tuk bekal air panas..tak terfikir plak mana tah nak carik air panas kalo tak bekal..itu laa kan..lama2 nanti sure dah tak terasa leceh dah..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...