Tuesday, October 2, 2012

aqeef's allergies

hah terkojut tak tgk gambar di atas?
kesian anakku aqeef zuhayr..
gambar di atas adalah kejadian di petang raya pertama baru2 ini..
nasib baik dah puas beraya sakan ari raya pertama tu baru kena, kalu tak, sure tak jadi raya laa kitorang aritu..
ceritanye begini..
petang raya tu selepas penat beraya sakan, kami lepak2 je kat rumah..malam tu nak bbq, jadi ada laa beberapa org chef yang tgh sebok buat preparation di dapur..
abam(aariz) sebok amik kuih itu amik kuih ini..tapi tak makan pon..
bila abam tak makan, daddy suap plak kat adik.. 
adik plak biasa lah, pantang orang suap, nganga je mulut dia..
nak dijadikan cerita, kuih yg daddy suap tu, kuih biskut mazola..
rasanya lepas setengah jam start naik merah2 tepi mulut adik..
pastuh dia kan dok berlari sana sini tak diam..pastu tergaru2..
daddy mandikan dia sbb ingat dia tak selesa, melengas berpeluh..
lepas je dia mandi, dia merengek2 gosok satu muka dia..
asik dok tenyeh je muka dia..
dah merengek2 tu, ubat saya senang je, bf dia..
tgh2 bf tu, skali tgk muka dah penuh merah2, kat leher dah start tumbuh macam gegata..
tebal jadi kulit leher dia..
dia dok menggila menggaru..
kesian gila tgk!
saya sambung je bf..sambil halang2 tangan dia dari menggaru..
pastuh tak lama lepas tu, tiba2 kelopak mata aqeef macam terbonjol!
bengkak dua2 mata dia!
aiyohh dah lain macam je ni..
masa ni ingatkan sbb dia allergic telur..[kitorang tau dia mmg ada allergic to telur tapi selalunye the reaction takde laa seteruk itu]
trus saya ajak en suami pergi klinik!
humang aih satu bandar kuantan tu takde pon klinik yg buka!!!
klinik 24jam pon tutup hokeh!
rasa nak hamok je!
masa tu dah satu badan dia naik macam gegata..merah2 n rashes satu badan! penuh! nampak macam gatal gilaaa! dah laa panas satu badan dia..trus separa bogelkan dia..
gambar di atas masa tuh dah stop tepi jalan lps dah pusing satu town tak nampak pon ada klinik yg buka..
kitorang gugel klinik 24jam..tp hampeh bila pergi, tutup!!
last2 no choice, pi terjah emergency kmc(kuantan medical centre) je laa..
2 kali round, itu je yg kitorang nampak tmpt yg boleh nak jumpe doktor..
bila jumpa doktor je, trus doktor tanye "ni makan apa ni?"
haa mmg tau dah bukan sbb kene gigit serangga kaa, ataupon kene gegata..
kat farmasi tu jugak kasik ubat n sapukan calomine lotion kat aqeef..kat muka, doktor kasik cream apa tah lupa dah..
kitorang saspek dia allergic to kacang! kalu allergic to telur takde laa seteruk itu..
ada gak laa kitorang kasik dia makan nasi goreng cina(ada telur), kasik makan roti(ada telur), kasik makan kek(ada telur) allergic reaction dia just naik merah2 tepi mulut dia or rashes kat area muka n leher jer..
tp kali ni bengkak2 mata n satu badan tu yg aih sudah terlebeh ni..
oh mai kesiannye aqeef macam2 plak dia tak boleh makan..
so malam tu berbbq laa kita sambil anak bengkak2 mata n badan..
alhamdulillah raya ke-2 tu tgh ari sket dah kurang merah2 n bengkak2 mata dia..

ok ingatkan tamat kat situ je..
rupa2nya tidakk!
raya ke-3 malam tu kat melaka plak..
malam tu aariz nak makan nasi, telur, kicap..
dia yg request..
daddy dia suap abam, lalu suap jugak adik..
suap sikit je pon..
lepas tuh dia dah start ngamok2 nak tido..
time dia tido tu laa dia non-stop batuk2..
time tu takde laa fikir apa, alaa normal laa batuk..
tp SIL datang jenguk dia kater dia risau..
macam lain macam je adik batuk..
saya bangunkan adik, bagi dia minum air masak nak kasik legakan sikit tekak dia..
n time tu laa baru saya perasan mata sebelah adik dah bengkak..leher dia dah naik merah2..
nafas pon bunyi macam wheezing..
aper gik, SIL ajak pi klinik..
daddy takde time tu..bawak aariz n kazen2nye ke jusco melaka..
time tu dah kol 10pm..nak cari klinik bukak mmg ler susah..lagi2 tgh raya..
sampai ke terkera kami mencarik klinik yg buka..
bila jumpe doktor, dia cakap ada allergies boleh affect 3 systems:
1. respiratory system 
2.circulatory system
3.digestive system

sekarang 2 systems yang first tu dah affected..
doctor refer to hospital immediately tuk treatment..
the nearest hospital is mahkota med centre..so trus ke situ je..
malam tu dapatlah adik nebulizer seround..
pastuh macam2 ubat lagi..

oh adik..kesian kamu..suka makan tapi tak boleh makan sebarangan..
mama suka suap adik..suap je laa aper pon, telan je semua!
tp lepas ni mmg kene hati2 laa.. =(
 
sementara menunggu obat..

mata bengkak sket, tp yg teruknye: pernafasan dia..wheezing

2 comments:

  1. Ila.. kesiannyer tgk gambar aqeef tu.. kesian nyer aqeef.. suke makan tp allergic pulaks..

    ReplyDelete
  2. kesian nya...sue ank yg 1st dulu ade alegic dgn persekitaran....xtau nk kate mcm ane....kena hati2 sokmo...skrg dh jd mcm resdung ;(

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...