Friday, April 16, 2010

lagu klasik untuk kanak-kanak

lagu2 yg org2 tua suka nyanyi kepada budak2 kecik kesemuanya ada pengajarannya..betul tak?
kenape laa saya tak belajar betul2 masa arwah nenek saya ada dulu..
dulu masa kitorg kecik2, macam-macam lagu arwah nenek saya suka nyanyi..
cak cekur laa..tepuk amai2 laa..eh macam2 lagik..
tp yg saya hanye tahu sekarang ni 2 tu je laa..sedeh betul!!
wan aariz ada nyanyi lagu cang cang codak..itupon saya slalu je salah2 nyanyi kat aariz..

Cang-cang codak
cang cang codak semayam labu labu
ke mana perginya budak mencedok air selabu
buat apa air selabu, buat masak ladeh
buat apa ladeh, buat jolok bulan
buat apa bulan, buat mainnn aaarizzzz..
Nota: lagu ni nyanyi masa aariz duduk atas kaki kita..then kita angkat2 kaki kita ngan dia skali.. kalo salah, daddy betulkan eh? saya ingat2 lupa laa lirik ni[slalu je salah nyanyi lagu ni..tapi aariz gelak aje bila nyanyikan tuk dia]

makteh saya ada macam2 lagu..dulu masa anak2 dia kecik, macam2 lagu dia nyanyi tuk bebudak tu..kekadang bukan budak2 kecik je yg terhibur..kita yg dah besar ni pon sama terhibur..[kekadang kitorg yg besar ni plak yg gelak2 terlebeh dari budak kecik bleh?]
saya pernah memasang hajat nak menuntut ilmu lagu2 klasik tuk kanak2 dengan makteh saya..tahu ape die jawab?

"hehehe..awak kalo nak belajar kena kursus seminggu..banyak lagu2 klasik ni..sure aariz suka...
pak abu pergi memancing,
dapat seekor ikan gelama,
hati adik jangan la runsing,
dapat makan bersama2".
nyanyi sambil buat eksyen...baru nampak real..nanti aariz boleh ikut...hihihi..."

itulaa..lagu2 klasik ni perlu nyanyi dengan aksi..barulah budak terhibur..dan lama2 mereka akan ikut buat aksi tu skali..comel okeh!
kerana lagu tepuk amai2, bebudak kecik belajar menepuk tangan..
kerana lagu cak cekur, bebudak kecik belajar menggamit tangannya..
yer kalo nak ajar budak kecik tepuk tangan guna lagu lain pon boleh..cthnya lagu "if you're happy":

If You're Happy And You Know It
If you're happy and you know it clap your hands
If you're happy and you know it clap your hands
If you're happy and you know it and you really want to show it,
If you're happy and you know it clap your hands.
If you're happy and you know it stomp your feet.
If you're happy and you know it stop your feet.
If you're happy and you know it and you really want to show it,
If you're happy and you know it stop your feet.
If you're happy and you know it shout "Horray!"
If you're happy and you know it shout "Horray!"
If you're happy and you know it and you really want to show it,
If you're happy and you know it shout "Horray!"
If you're happy and you know it do all three.
If you're happy and you know it do all three.
If you're happy and you know it and you really want to show it,
If you're happy and you know it do all three!

tp saya lagik suka nak nyanyi lagu2 klasik melayu untuk anak saya..lagu2 moden/english ni kat sekulah nanti for sure die akan belajar..kalo bukan kita yg nyanyi lagu2 klasik melayu ni kat anak2, siapa lagik nak nyanyikan tuk mereka, betul tak? dan kalo lah semua org kat dunia ni macam saya, yg buat tatau dan lupa lagu2 klasik ni, mungkin lama2 lagu klasik ni akan trus ilang di telan zaman..tp kadang2 saya nyanyi jugak lagu if you're happy ni..sbb dia akan tergelak2 bila saya pull his ears, or touching his nose, dia akan terkekek2 gelak..lagu kat atas tu kita bleh tuka liriknya to pull ears and touch nose..so that die akan belajar which one is nose, which one is ear..betul tak?

mari saya sharekan antara lagu2 yg saya terjumpa kat internet..[ni antara lagu2 femes yg masa kecik2 kami slalu nyanyi - ada lirik2 kat bawah ni saya edit sendrik mengikut versi yg kami slalu nyanyi..kalo kat internet, lain sket liriknya]
Cekur Dan Gamit
Cak cak cekur dan gamit
Tanam cekur gali kunyit
Nasi atas dapur habis hangit
Adik cekur abang gamit
Nota: Sambil menyanyi, ibu ajar anak supaya genggam dan buka tangannya.

Satu-Satu
Satu satu saya sayang ibu
Dua dua juga sayang bapa
Tiga tiga sayang adik kakak
Satu dua tiga sayang semuanya
Versi Kedua:
Satu satu saya sayang Allah
Dua dua sayang Rasullullah
Tiga tiga sayang ibu bapa
Satu dua tiga sayang semuanya

Timang Tinggi-tinggi
Timang tinggi-tinggi
Sampai cucur atap,
Belum tumbuh gigi
Dah pandai baca kitab
Nota: ni kita nyanyi sambil timang2 dia..sure dia akan tergelak2 suka..

korang ada lagu2 klasik lain yg bole dikongsi? meh lah kongsi ramai2!
jom kita tgk anak saya yg baru pandai menepuk tgn..sekarang ni asyik nak tepuk tangan je..kalo gembira tepuk tangan, kalo dengar lagu2 kat PHDC tu pon die tepuk tangan n kekadang kalo dia berjaye buat sesuatu pon die tepuk2 tangan..saya gembira tgk die gembira!!

video

oh die dah pandai melambai jugak! sukaaaaaaaaanye tgk aariz!

10 comments:

  1. bahahaha.. lawak la awak nih pn semut.. tau tak saya ngan mama maryam selalu nyanyi lagu tuk die.. macam lagu rama2 tuh, lagu ola oli, lagu gajah, lagu enjit2 semut, lagu ram2 pisang.. haha tapi aris kecik lagi nak ajak maen sep2 tom2 kan.. hehe

    ReplyDelete
  2. saya ada burung pipit
    1 hari jatuh sakit

    cik baba jatuh dlm parit
    cik aminah ketawa jerit2

    ReplyDelete
  3. wah maCtah..awak tahu lagik banyak lagu? haa meh laa kongsi!! nanti anak saya besar sket, bleh saya nyanyi/ajar dia plak

    zehan, cik baba jatu dalam parit tu aku tau lagu tu..tp 2 rangkap atas die tu cam lain sket je?

    ReplyDelete
  4. lor lagu2 cmni aku pon tauu...tp kene recall balikla lyrics kannn
    ni mase sekolah tadika bukan ade belajar ke? eh tadika ke? huahuwahuwa....tp lagu cekur gambit tu aku tak penah dgr la

    ReplyDelete
  5. haa entry yg bagos. i pon tak teringat nak ajar lagu melayu classic dkt aydein. yg dok sebok lagu barney dia tu je la. asal dgr je suara barney tu, confirm die tepok tangan mcm nak ape je. :P eh, aariz lambai sebijik mcm cara aydein lambai lah! hehe :P

    btw, i know some of these malay kids song

    1) enjit2 semut
    2) saya ada burung pipit
    3) cak cekur
    4) pok amai2
    5) rasa sayang
    6) jong jong inai
    7) air pasang pagi

    laen2 tu tak ingat (atau lebeh tepat tak tau) lah :P

    ReplyDelete
  6. mancet, ko ni..cekur dan gamit tu femes seh..adeh tu laa banyak lagi yg nak kene recall balik..kat tadika ada ke ajar? erk aku lupa dah zaman tadika aku..hihi

    thara, wah u tau jugak lagu tu cam zehan? kenapa i tatau? haha satu ari nanti kita jumpe, u ajar i eh? kita nyanyi2 kat aydein n aariz..hehe bezznyee!
    haa tu laa smlm tgk gambar aydein waive gudbye kat ur blog, i dapat agak dah mesti die lambai macam aariz..aariz tu baru je pon pandai lambai2 macam tu..sebelum ni die gamit2 je tgn dia..

    ReplyDelete
  7. wehh tu aku letak 2 lagu la..

    i)lagu saya ada burung pipit..lagu ni panjang sket.malas aku nk sambung.ehh xkn ko xpenah dgr?femes oo lagu nih

    ii)lagu air pasang dlm..cik baba tu dh rangkap tgh2

    ehh de lg 1 lagu aku tau..
    tom2 bak..makyong dedek...

    ReplyDelete
  8. Hi semut-terbersin, salam kenal :)

    Adam suka lagu If You're Happy And You Know It.. lagu2 lain tu boley i cuba nnt tp Cang-cang codak nie xpernah dengar pun..huhu

    ReplyDelete
  9. huii boleh keh aku baru terperasan..camne nak share kat sini pon kalo setakat ada lirik, tapi tatau camne nak nyanyikan..ye tak? kene rekod laa kot nyanyian2 korang tu kalo nak share..hmm nanti laa suatu ari aku akan menuntut ilmu ngan korang2 ni semua..nanti kita jumpe2..memasing nyanyi2 tuk bebudak ni ek? so bleh lah kita share2 lagu yg mana tau, then org lain bleh tau jugak..

    hi mmy_adam! salam kenal... =)
    haa lagu cang cang codak ni pon i tka pernah denga..tu nenek aariz le yg ajar..itu pon cam pelik2 sket i nyanyi sbb ingat2 lupa lirik dia..haha

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...