Wednesday, April 7, 2010

aariz 10month's milestone

aariz awak tau ape pencapaian awak tuk 10 bulan ni?

1. awak faham bila mama say "aariz, NO!", "aariz, jangan..", "aariz, meh sini meh", "jom!"..
alhamdulillah, so far aariz bila mama say NO or jangan, aariz akan stop..bagus eh?
kalo mama or daddy cakap jommm..uihh laju je..siap kejar2 kitorg, takut kene tinggal..

2. awak tere dah bangun sendiri..berdiri lepas tgn tu dah lama awak tere..cuma menapak je awak masih takut2 lagik..2 3 tapak, then awak duduk balik..tp masa memula awak belajar berdiri sendri tu kesian mama tgk, bangun jatuh bangun jatuh..tp awak gigih..mama bangga ngan kegigihan awak tu!..lama2 awak dah tere..sekarang ni, awak asik nak bediri je..atas tilam bangun berdiri[yg ni mama salute, mama yg besar ni pon atas tilam tak stabil kalo berdiri, tp aariz tere], atas sofa, atas meja laa almost setiap masa awak nak bangun berdiri..bagus lah..takpe takpe.. tak lama lagik jalan laa ni kan? [haha mama lega awak tak memecah rekod mama berjalan..mama 10 bulan dah bleh jalan..kita tunggu dan lihat pula bila aariz bleh berjalan plak]
ni aariz mula2 nak blaja berdiri sendri:
video
ni aariz dah tere dah:
video

3. awak tere main rock-a-stack.. mama tunjuk sekali je, then awak bleh dah susun benda tu masuk satu2..tp kalo datang 'angin' awak, habezz semua awak campak..tp so far awak reti susun benda alah tu, mama dah suka sangat dah!..memula susah gak awak nak aim gelung2 tu masuk..ye laa..tgn awak cam senang tersasar2 ntah mana..good job aariz!


4. waves goodbye..kekadang je ni jadi..tp comel awak wave..cam main cak-cekur gitu..ini hanye insan terpilih je die nak balas lambai..tp ok lah tu..janji aariz tahulah nak balas lambaian org, itu pon dah jadik kebanggaan mama..

5. bila nak suh orang dukung, cepat je awak hulur tangan eh? kalo org tak amik awak, awak peluk kaki org tuh sekuat ati, sampai laa org tuh susah nak jalan, terpaksa laa amik/dukung awak..bagus bagus..taktik yg bagus..

6.oh awak paling takut kene tinggal..kalo daddy kuar je bilik tutup pintu, awak meraung gila2 sambil ketuk2 pintu suruh bukak pintu..padahal mama ada dalam bilik tu ngan awak..kalo daddy pi keje lagik parah..pantang dengar pintu rumah tertutup ataupon pagar grill tu berbunyi, awak dah tak duduk diam dah, mula laa dok tercarik2 daddy..tsk

7. merangkak sungguh laju..mama pon kalah kalo lumba merangkak ngan awak ni..awak merangkak sampai macam tgn dah tak jejak lantai..punye laa laju awak nak merangkak..camne tu? hmm awak byaangkan lah sendrik..

8. awak sekarang tere menjilat2 lantai..[eh ni pencapaian ke?]..aa ni tatau nak kategorikan ape..tp tu laa tgh2 awak merangkak, tetibe awak meniarap..senyap je..mama ingatkan awak nak rehat sbb penat merangkak, rupe2nye tgh menjilat lantai..haih not good not good..banyak kali laa plak awak buat ni ek? bezz ke lantai?tsk

9. oh yg ni pon satu lagik yg mama rasa pencapaian yg tak bagus..bila marah or tak puas ati, campak semua barang..tak kesah laa apa2 je yg dekat ngan awak, awak capai then trus campak..tsk ikut perangai sape tah ni? AUNTIEqa kot? hahaha [tak pasal2 aunT yg kene]

10. awak masih minum susu mama 20oz siang ari, malam melekap setiap waktu - alhamdulillah bekalan susu mama masih mencukupi tuk awak buat masa ni..harap2 ianya bekekalan sehingga awak 2 tahun..makan bubur 3 mangkuk penuh sehari..minum pagi n minum petang tak miss biskut babybites awak tu

hmm ape lagik? tu je kot..alaa sket je? hmm so far gigi awak satu batang pon tak tumbuh lagik, takde ciri2 pon nak tumbuh - alhamdulillah..mama lega..kang tumbuh awal2, tambah plak satu lagik keje mama nak kene cuci gigi aariz slalu..kalo tak, rosak laa..jgn jadik cam mama masa kecik2 dah laa..gongak gigi kapak depan semua roboh..

8 comments:

  1. happy bufday aariz...mesti dapat byk hadiahkan..tokma n tokpa kasik hadiah apa ek??oo..mak long n cik T lagikk..caya la...aariz dah tere ek...rasanya bab campak2 barang tu ikut baran pakngah harith kot!!hehehe....

    ReplyDelete
  2. oi..oi..apesal aunTie pulak~
    heyp..nanti tak moh kasik hadiah~ahahahaha

    ReplyDelete
  3. wahh byknya pencapaian aariz.clap!clap!clap!cpt la aariz berlari2an,biar mama awk penat kejar plak ;p
    aku ingat aku sorg je gongak dlu.ko pn ke?haaa tp i bet u xleh challenge i la.i gongak smpai drjh 4 u....huhuuuuu

    ReplyDelete
  4. Hi

    Was bloghoping and terhenti di sini.. hiks..

    Comel Aariz.. love the name.. it was a happy moment bila kita discover anak dah pandai mcm2 kan? same goes with me.. hihi

    Salam perkenalan!

    ReplyDelete
  5. makteh..lom gik birthday aariz ni..bulan june nanti..tatau laa tokma n tokpa nak kasik ape..nak mintak maklong ngan aunT adiah kereta yg aariz bleh naik(battery operated) tu siap ada remote kontrol..ahaha berangan lah mama ila oii

    aunT: yer..awak mmg suka campak2 barang pon dulu kalo ngamokkk..awak kan suka ngamok??tak caye? tanye mama! haha

    zehan: hehe..takpe..tukang2 kejar ni kita serahkan kepada bapaknye tuk jadik tukang kejar..haha mama relax sajee..
    oh aku takde laa gongak sampai masuk skulah..huu aku kene scan laa gambar gongak aku tu..funny!

    hi Mrs Amie! salam kenal..thanks! yaa betull..ati berbunge2 riang je bila cerita pasal anak kan?

    ReplyDelete
  6. haih la aariz. kamu mmg sgt lah cekap! apekah rahsia? cuba kongsi sket dgn aydein tu :P

    u know, i pon belikan that stack thing to aydein. tapi last2, bukan dia nak stack bende alah tu. it will always end up in his.. mouth. T___T

    haih la anakku. :P

    ReplyDelete
  7. wow.....pencapaian yg baik tu aku rasa...hehee
    congrats little boy!.... =)

    ReplyDelete
  8. happy 10months bday aariz! pandai ni, keleverr boy ;)
    ehemmm mama dia dah buat preparation bday ke? hihih

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...