Saturday, April 17, 2010

mari berkongsi ilmu - hipnosis

ptg smlm aku sempat skejap menonton al-kuliyyah di tv3..
topik smlm adalah pukau..
tp yg menarik minat dan ingin aku kongsi cerita di sini ialah tentang hipnosis..
ada sorg motivator yg juge merupakan speaker jemputan topik smlm memberi petua tentang menghipnosis pasangan dan anak kita..
hipnosis ini tentulah ke arah yg positif..bukan negatif..
ini yg aku sempat dengar semalam:
hipnosis ada 2 cara:
1. hipnosis formal - kita mintak izin dia tuk kita hipnosis..kire orang yg nak kita hipnosis tu tahu kita nak hipnosis dia
2. hipnosis informal - orang yg nak kit ahipnosis tu tak sedar dia nak dihipnosiskan

manusia akan berhipnosis informal 2 kali dalam sehari iaitu sebelum tidur dan selepas bangun tidur..(kire time die tgh mamai2 tu)
otak kita tidak merekod perkataaan "JANGAN" atau "TIDAK" semasa berhipnosis..
jadi sekiranya kita nak hipnosis pasangan kita supaya dia tidak kawen lain, jgn guna ayat
"abang, tolong jangan tinggalkan saya dan jangan kawen lain"..kalo tak, for sure otak dia akan merekod "abang, tolong tinggalkan saya dan kawen lain"..aiyooo habes lah kamu..kamu dah kasik izin dia kawen lain..oh TIDAK!!..jadi nak pesan/saranan yang sepatutnya:
"abang, biarlah sampai bila2 hanya saya lah seorang isteri abang"..haa lebeh kurang gitu laa..sukati korang lah nak pesan apa2..janji jgn ada perkataan JANGAN atau TIDAK ok?
begitu juga pesanan tuk anak kita..time2 dia dah nak tido tu, kita bisik kat telinga dia pesanan2 yg positif yg kita mahu dia ingat sampai bila2..dan pastikan ianya tiada perkataan TIDAK atau JANGAN..
pesanan seperti "aariz anak yang baik,budak yang pandai, biar selalu sihat dan menjadi anak yg soleh"..jgn sesekali pesan "aariz jangan sakit"..aaa kang otak die rekod " aariz sakit"..

ada satu lagik yang menarik: jangan biarkan anak kita tidur depan tv
kerana time sebelum tidur otak akan merekod macam2 perkara..sekire nye sebelum die tidur, die tgh tgk cerita2 yg tak ptut contoh cerita wrestling takpon cerita2 yg tgh tayang perempuan seksi, kan dah rosak gitu?

memang hipnosis berkesan tuk pembelajaran..
teringat aku masa skulah dulu..mama suka hantar aku ke kem motivasi..
ada satu kem motivasi ni mengajar cara hipnosis tuk menguatkan semangat dan menjadikan kita seorang yang berani.. mmg menakjubkan laa..bagaimana seorang budak yg lembek, bleh jadik gagah..bagaimana seorang yg takut boleh jadi berani..macam2..

jadi ingat kawan2..nak pesan kat anak2 atau pasangan, jgn guna ayat JANGAN atau TIDAK..selamat mencuba!
oh setiap kali keluar rumah, bacalah : bismillahitawakkaltualallah
dan bace ayatul kursi setiap kali habis solat 5 waktu..
insya Allah kita akan dijauhkan dari gangguan pukau..(pesanan dari ustaz jemputan tu)

8 comments:

  1. aah ila..pernah baca dalam buku SECRET jugak..perkataan jangan dan tidak ni memang tak elok die sebut selalu..kalau kite nak mintak apape dalam doa pon sebut yang positif je tanpa perkataan jangan dan tidak.

    anyway thanks for sharing!

    ReplyDelete
  2. info yang bagus ni ila.. boleh dipraktikkan...

    ReplyDelete
  3. thanks ila, very good info. mlm ni nak cuba hipnosis my hubs, "yang, berlians dkt habib jewels tu dah lama i mimpi2 kan. apa kata belikan utk i yang berlian-less ni?" :D

    ReplyDelete
  4. ila sgt baguss..thankss
    farah-thanksss..bagus ko igtkan juga..sbb aritu aku dh sstop ckp NO No kt basil..skang kene stop balik kekeke(yg tu aku bace kt blog rinie)..aku rase dh tua2 ni kene buat sticky note plak rasenye..tskkkk

    ReplyDelete
  5. patutlah aku rasa semacam je last few month nih.. kena pukau rupanya.. huhu..

    ReplyDelete
  6. thanks to u too farah..

    atul, try ler..aku tak pernah try kat daous gik, kat aariz slalu je

    ahahaha thara..berjaya tak u hipnosis ur hubby? borthday present dapat berlian? hihih

    mancet, aku slalu cakap jangan kat aariz..sbb kekadang terkeluar laju je..puas dah control..kene cube lagik ni

    wahai inche suami, saya blum pernah try hipnosis awak ye! cis

    mummy_adam =)..sharing is caring

    ReplyDelete
  7. Gantikan perkataan "Jangan" kepada "Elakkan" apabila berkomunikasi.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...