Friday, March 26, 2010

aariz vs snacks

ni nak cerita pasal snacks yg aariz makan..
first snack yg kami try bagi aariz : milna..
ni kitorg bagi dia masa umur 6 bulan..saje try beli kotak kecik je..masa tu supermarket kat umah mak mertuaku tu takde kotak kecik biskut farleys tu..sbb nak try je kan, so amik laa milna..
ok laa jugak, tp habes comot satu badan laa die makan..tp then kitorg stop sbb die kene batuk2 yg truk..dr suh stop sbb biskut2 ni bleh buat batuk lagik truk..
komen aku yg merasa biskut ni: tak sedap! tawar n kosong

2nd snack aariz : Heinz farleys
ni kitorg try plak bagi masa aariz 8 bulan..lepas dah stop milna tu[sbb rasa kesian anakku makan biskut tak sedap] nak try laa plak kasi apa2 yg bleh di kunyah tuk anakku itu..sian ari2 makan bubur nasi mama die masak..kene laa sekali sekala makan benda lain kan..tp tu laa aariz ni tak suka benda masam..puree tu die tak suka! ape2 jenis puree buah yg aku buat mmg die tak suka..yg kat supermarket tu lagik laa die tak suke..kebanyakannye masam kan..jadi mama pk cuba lah farleys ni..sbb org besar pon suka biskut ni..mesti sedap n dia suka kalo die makan..
oh yg ni die mmg suka..tp..haih habes bersepah2 satu rumah kalo die makan..comot tayah cakap laa kan..n aku perasan pipi die akan merah2 kalo biskut ni comot2 kat muka dia..hmm alergic kah? jadi terpaksa laa kurangkan makan biskut ni..sian aariz..bubur mamamu jualah hidangan terhebat kan kan?
komen mama dia yang merasa biskut ini : sedap! manis dan rasa penuh

3rd snack aariz : baby yoplait
oh ni bleh ke dikategorikan snack? ahh bleh aje..
ni yogurt tuk baby..makngah aariz yg belikan tuk dia..makngah aariz ni mmg suka kasik aariz macam2..ubat gigi baby laa, baby cot, toys, baby's foods, itu laa ini laa..macam2..dia layan aariz macam layan anak dia..alhamdulillah aariz dapat makngah camtu..[slalu kalo sebut makngah pasti synonimnye garang..ye dak?..tp mak ngah ni baik]..haha
ok back to yogurt ni..aariz kan tak suka masam2? malangnye yogurt2 yg makngah dia berikan ni semuanye masam..peach/pair 2-2 masam..dah nama pon yogurt kan?so 2 3 suap aariz makan sambil berkerut2 muka dan menggeleng2 kepale, then die stop..
komen mama yg merasa yogurt ni : sedap!! mama mmg suke yogurt! hehe


4th snack aariz : baby bites
huiiiii nampaknye ni lah sncak fevret aariz..haa dalam seminggu sekotak dah habes! bukan main laju die makan..mmg mama pon suka aariz makan baby bite ni..tak comot dan bersepah..dan so far tidak menaikkan merah2 dipipi aariz or mendatangkan alergic..yg bagusnye jugak die dalam packet2, so senang nak kasi aariz makan amik satu2..camne nak cite eh? aa tgk laa gambar tu..
first mama jumpe baby bites ni kat kedai runcit kat rumah tokma..takut2 jugak nak amik memula..sbb tkt jadik cam snacks aariz yg lelain..yg akhirnye tersadai begitu saje..tak dimakan..
tp mama tabah, try jer laa..mana tau ok..mmg tak sesia mama amik! aariz dah habeskan satu kotak baby bite ni..plannye sebelum balik dri rumah tokma, nak ler borong banyak2 sket buat stok tuk aariz..skali lupa daaa..dah sampai puchong baru teringat..then on the way balik tu, singgah kejap ioi..En. Daddy tu nak beli game tuk xbox nye..seperti biasa..mama mmg pantang nampak "SALE" maka heret lah jua mereka ke jusco..skalik terjumpe plak ada baby bite ni kat situ..wah tak ku sangka ada jugak snack ni kat situ! ingatkan takde..amik ler sekotak je sbb tinggal sekotak je perisa carrot tu..ada perisa biasa dan perisa ayam+sayur..tp tamo laa amik ayam2 ni...kang gatal plak..aariz kan ada rashes gatal2 tu..kang dok tergaru2 plak..
sedapp weh! macam rasa wang wang sen bei tu..pernah korang rasa?mancet sure tahu biskut ni..fevret die tu..
komen mama yg merasa biskut ni : sedap giloss! rasa cam wang wang sen bei versi tak masin..

kotak pertama dah pon habes..tgk kosong plastik tu kan? kotak sebelah tuh kotak ke-2..tak bukak lagik..dalam kotak ada plastik dalam plastik ada paket kecik2..begitulah packaging nye

sekian itu saje lah snacks aariz buat masa ni..nanti kalo ada lagik snack2 yg sedap mama aariz makan, akan ku ceritakan lagi yaa..

oh ni laa ubat gigi yg makngah aariz belikan tuk aariz..so far mama tak try lagik kat aariz..kate makngahnye, tak perlu bilas..bleh ditelan dan selamat tuk baby

10 comments:

  1. banyak nye snacks aariz try! i penah kasik aydein Heinz (from jar) dgn Farleys Rusks. Heinz tu, aydein sgt tak suka psl masam. ada lagi 2 jar dkt umah, tak buka2. Farleys Rusks tu mmg dia suka. i kasik Rusks tu kalau kitorang pi bercuti je. ye lah takkan nak hangkut frozen porridge pulak kan. hehe. so, so far mmg ini je la commercial baby food yang aydein penah try.

    bagus juge u buat food review ni. dulu i terasa juge nak try Milna, tapi last2 amik Farleys jugak psl mama dia dulu pon mkn Farleys hahaha. naseb baik Milna tak sedap. kalau tak, buang duit i je.

    babe, why dont u try puree fruits yang manis2 je, like mango, honey dew, etc? aydein loves pureed mango! sampai menangis2 kalau habes siap kene tambah satu lagi cup! haha. kalau mcm apple, mmg masam sket. so u mix la apple + banana. sedap!

    that baby toothpaste is good! i penah baca review dia at my friend's page. aariz dah ade gigi?

    ReplyDelete
  2. thara: i pernah bagik puree in jar banana+pear ke banana ngan ape tah..die mmg tak suka puree laa rasanye..penah try kasik mango kat dia..i lenyek2 je laa..die tak suka..bagi makan banana lenyek2 pon die tak suke..hanye buah tembikai n jagung je yg die minat..tp tembikai tak pernah plak dengar ada org buat puree kan..
    haa aydein sama laa ngan aariz..tak suke benda masam..ada budak suka gila masam2..senang mak dia nak kasik makan..
    gigi? non ada..oh tp itu laa..my SIL suh gosok je gum die guna toothpaste ni walopon die takde gigi lagi..tp i tak buat2 gik..hehe..nanti laa..hihi

    ReplyDelete
  3. aariz dah gosok gigi erk..
    before zarif lahir lagik aku dah beli berus gigi utk dier.. ala, yg jenis sarung kat jari kiter pastu kiter gosok tu.. tp, aku sampai skrg tak try gune lagik.. hheehehe..

    ReplyDelete
  4. yana, alaa sama laa..aku pon beli yg tu gak..tak guna2 pon gik..tu kan baby 4bulan dah buleh start gune kan? nanti aku nak try laa..since dah ada toothpaste ni..guna skalik semua..semua benda ada, maknye je yg malas..adoi sian laa kamu aariz

    ReplyDelete
  5. baby bites tu ade cow's milk laa...huhu aku dh check..weh aariz bukan eczema ke? eczema kan one of the cow;s milk protein allergy..ke aariz leh amik sket ?..hurmm yoplait pon ade susu kan?

    ReplyDelete
  6. cet, die ok je makan baby bites tuh..haah dedua ada susu..dah nama pon yogurt cet, mestilah ada susu..yoplait tu die makan 2 sudu pehtu tanak..mmg die tak makan ler..

    ReplyDelete
  7. athirah pun dulu suka gila makan baby bites tu. sekali mkn sampai 2-3 packs. skang tidak lagi hehe.. mau makan makanan org besar je. pastu tanak org suap, nak suap sendiri. pastu siap suapkan mommy & daddy dia pulak, adoyaiii ;p
    ila, toothpaste tu ko beli kat ne eh?

    ReplyDelete
  8. aariz pon..sbb tuh sekotak tu bleh habes dalam masa seminggu..tp masuk kotak ke-2 ni cam slow sket..1 peket je skali die makan..die dah jemu kot..kalo aariz tak abez, mama die yg abezkan..haha
    hmm tak sure laa fatih..tu makngah aariz yg belikan..nanti aku tanye kat ner die beli..

    ReplyDelete
  9. tu bru mkn snack blum mkn heavy yg konon nk mkn sndri, erti b'sepah dia tu lg penuh makna, ha3....

    ReplyDelete
  10. haha..tp kalo laa anakku cam anakmu yg rajin mengemas lepas makan, bagus gak tu..tak perlu kita risau2 dia makan sepah..hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...