Monday, March 29, 2010

balik kampung ooo balik kampung

ceywahh cam laa jauh sangat kampung aariz tu ek? dokek yoo..
minggu lepas balik sepang, minggu ni turn balik mlk plak..
dah lama tak balik mlk jumpe wan and tokbak aariz..
kali ni balik, pakcu atap pon balik juge dari kerteh..
so meriah lah sket umah wan n tokbak aariz tu..
oh first time aariz makan bubur tak blend minggu ni kat rumah wan..
wan masakkan bubur nasi+labu+ikan tenggiri..haa makan sampai bertambah2 laa..
so lepas ni senang laa mama..tayah blend dah bubur aariz..
mama memula risau nak kasi aariz bubur yg tak blend tu sbb aariz langsung takde gigi..
skali bila suap, ok je plak..laju je die makan..

ari ahad, aariz melawat baby baru,cucu kepada bestfriend wan..baby boy..bapa baby tu(uncle Hasri) adalah seorang pilot askar[oh die laa yg masuk majalah 3 yg berkisar pasal pilot askar di kluang dulu]..mengekek2 aariz ketawa bila main ngan uncle Hasri..aariz nampaknye mmg suka dengan mana2 lelaki..die lebeh suka lelaki berbanding perempuan..melekat je die ngan pakcu atap n uncle Hasri tu..siap bleh landing2 manje gitu..aih
uncle Hasri n daddy dulu pernah satu sekolah..satu batch tp lain kelas je..
daddy bersame baby
aariz bersame uncle Hasri
selepas puas belek2 baby, kami ke asam pedas selera kampung tuk makan tgh ari..
haa aper lagik? ayam kampung laa yg aku tuju..kesian daddy aariz tak dapat lagik merasa telur ikan..tiap2 kali pi, mesti takde je telur ikan tu..takpe dy, kita pi lagik len kali k?fuhh punye laa ramei manusia makan kat kedai tu..siap kene tunggu giliran tuk duduk makan..penuh kedai tu..adoi..
oh mlk tak lama lagik ada gold coast..
pergh tayah susah2 beli tiket flight nak pi gold coast..upe2nye dekat ngan umah wan tak lama lagik akan ada gold coast..perghh dasat dasat..[eh rasenye kat sepang pon ada gold coast kan? aa dedua umah nenek aariz dekat ngan gold coast..hebat tak? - ceh]
sekarang ni kalo lalu sepanjang jalan pantai kelebang tu mmg dah tak nampak laut dah..
kini yg nampak hanye timbunan pasir takpon padang pasir yg luas..
hmm MP pon dah berubah rupe..semakin melebarkan sayapnye..[mungkin rasa tercabar ngan bangunan depannye kot - maka haruslah ada pembaharuan ye dak?]
aariz sekarang semakin bertambah2 keletahnye..
dah bleh berdiri lebeh dari satu minit..[lama dah aariz bleh berdiri sendri..ingat nak buat entri skalik gus aariz bleh berjalan..tp dah sebulan, tak jugak jalan2..haha mamanye plak yg tak saba2 nak tgk anak jalan - 'mama, ingat senang ke nak suh anak jalan?']
menapak 2 3 tapak, then jatuh..lepas tu tamo dah jalan..takut gamaknye..
posing maut aariz dalam shower baru umah wan..abih semua benda die nak rasa guna mulut dia..aih
dah bleh berdiri sendri..lama plak tu..macam2 gaye laa daddy amik gambar die..siap bleh daddy continue capture video plak..die leka dengan kunci kat tgn tu..tak sedar tgh berdiri kot..hehe

video

turun katil tinggi pon dah pakar dah..chumell je tgk die turun katil..bravo bravo aariz!

video

10 comments:

  1. hahaa comel jek dia men kunci tuh.anak ko dh nk start jln yek..besnyerr..huuu anak aku bru nk start mkn.haishh sungguh xsabo!

    ReplyDelete
  2. wehh dh terer turun dri tilam tuh leh aa pasang katil blk ;p

    ReplyDelete
  3. zehan: lom jalan gik laa..die baru nak blaja jalan..aku tatih2 die, 2 3 tapak datang kat aku, then die duduk/jatuh..pastu die tamo dah..dia takut kate wan dia..
    isk ko tau zehan, aku ngan daous dedua rasa gayat tido atas katil tu..sbb dah slalu tido atas tilam rendah je, bila tido atas katil camtu rasa len macam..haha..kitorg yg besar ni plak gayat..aariz slamber je..
    nak pasang? haha tunggu aa pindah umah nanti..buat peant je nanti pasang pehtuh cabut balik..
    aha..slamat menjadik ibu yg kretip laa ek..oh nak berkongsi pasal bubur yg campur ikan..ikan yg sedap tuk dimasukkan dalam bubur anak: ikan tenggiri, ikan merah atau ikan kurau..aku aritu try masuk ikan salmon, gila tak sedap..hanyir gilaa[aku mmg akan rasa semua bubur yg anak aku makan, kalo tekak kita rasa sedap, maka laju laa anak kita makan. kalo tekak kita sendrik dah rase tak sedap, maka slow laa anak kita makan - jadi jgn salahkan anak kita kalo die tamo makan]..aariz slow gila makan bubur ikan salmon..kalo ikan merah ngan ikan tenggiri gila laju..

    ReplyDelete
  4. owhh thanks 4 the tips.sgt berguna :D
    aku igt sbgai permulaan ni aku nk letak kurma je dulu kot dlm bubur tu.buat puree byk2,simpan utk seminggu.hahaa malas punye ibu nih ;p
    tu laa..aku dok godek2 resipi dri bloggers laen,depa mmg sungguh perah otak nk jd kretip.huhuu payah jugak ye.
    ehh aariz dulu awal2 mkn berapa kali sehari ek?bpe sudu ko suap kat dia?

    ReplyDelete
  5. wah aku gak tak pegi2 lg kedai asam pedas tu..balik mlk singgah2 jeee..kekeke
    ikan kurau sedap kan..nti nk beli kasi basil la wahaha..aku skang dok bli ikan siakap jekk..sebab kalau basil x mkn nti aku tlg makan kan wakakakakak..eh ikan tenggiri tu mcm mane? kalau kt supermarket die letak nama english ke? wahahhaha matila tak kenal ikan...sebab ikan kurau die letak la kurau..tenggiri aku mcm tak penah jumpe tauuu..

    ReplyDelete
  6. ikan tenggiri tu ikan besar cet..die potong2 cam ikan salmon gak..
    die tulis ikan tenggiri laa..
    smlm pi tesco, ada yg derang dah siap beku nye..ada gak yg tak beku..tp jarang laa nak jumpe yg tak beku kat supermarket..pasar banyak..hehe..

    ReplyDelete
  7. oh zehan..aku lupa nak reply kamu..
    aariz first try bubur, 2 3 sudu je..then kitorg stop sbb die macam tanak..so jgn paksa..baby mmg camtu mak mertua aku kate..first die nak rasa die akan rasa 2 3 sudu je..then esoknye tambah lagik 2 3 sudu plak..sampai laa die bebtul nak makan..ko try je sua sudu depan mulut die, slagik die bukak mulut, ko sudu je laa..stop bila die dah stat kemam/katup mulut die..jgn paksa..
    first time ktiorg introduce makanan, die makan bubur nasi kat rumah mak mertua ku..masa tu aku mmg tatau nak buat bubur nasi cara2 buat puree then beku semua tu..so aku bagi die makan nestum..then bila aku tere dah buat2 bubur n puree ni, aku mmg bagik bubur nasi je..nestum stop trus..ada 2 kotak nestum die ni aku simpan gik tak berusik..
    memula die makan 2 kali sajok..pagi, ptg..
    pagi aku bagi makan sebelum anto kat bbsitter, pazstu bekal satu tupperwear kecik tuk die makan ptg..
    tiap kali aku amik die kat bbsitter aku tanye cukup tak bubur aariz..then bila bbsitter kater tak cukup, die macam nak lagik, so aku tambah laa lagik kuantiti bekalan..sampai laa bbsitter tu sendri bagiktau aariz die dah bagik makan tgh ari n ptg..meaning die bahagi dua bekalan aku tu..so aku kene laa tmabah lagik kuantiti bekalan..sampai sekarang, aariz makan 3 kali sehari..pagi aku suap, tgh ari dan ptg bbsitter yg suap..minggu ni start aku bekalkan plak babybites tuk die kunyah2 minum ptg..wah anakku siap ada minum ptg ok..
    tp kalo ikutkan mak mertua aku, die mmg suh bagik baby makan pagi(kol 7-8),tgh ari(kol 12), ptg(5-6) makan berat..then dalam kol 3 or 4 tu bagi die minum ptg..makan biskut ke, puree ke, buah ke..kalo rajin wat ler puding tuk baby..bagitulah kesahnye..
    uii panjangnye..cam buat entri plak aku ni..
    arap2 menjawab solan ko

    ReplyDelete
  8. Kampong ko kat melaka kat maner? Sekarang mmg dah habis die tambak pantai tu... agak2 kene ubah tak peta melaka?

    ReplyDelete
  9. umah mak mertuaku di sungai udang..tmn perumahan yg nak masuk ke kem terendak
    haa itu laa..aku rasa mlk mmg gila banyak perubahan..area belakang mp tuh pon sama macam2 dah derang buat..dulu masa kita kat mmu mlk takde pon benda2 tu semua..jalan derang pon dah bersimpang siur..bleh sesat gak aa kalo tersalah jalan..

    ReplyDelete
  10. hahaa yelaa ila.mcm wat entry la plak.tu laa..awal2 ari tu tamau wat entry 'Aariz n his 1st Solid Food'.. ;p
    mekaseh la wehh.mmg terjwb soklan aku.tinggal nak buat+jd kretip je nih.nmpknya tmbh lg list tugas seorg ibu.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...