Friday, February 26, 2010

ma.sak-masak lagi bersama mama aariz

fuh mmg marveles lah lauk tgh ari ni..[haha angkat bakul sendrik]
dah lama gilaaaaa tak makan sup bayam merah+keledek..
tetibe terasa sangat nak makan..rasa2nye last makan masa aku skulah dulu..arwah nenek aku masakkan..sedap gilaa nyum nyum..
skang nak makan, kene lah masak sendrik kan?
2 kali aku makan arini..gila! siap tambah2 gik..kol 12 tadik dah makan dah..pastu kol 3 makan lagik..aihh gemokk la kamu azilah!

sup ni kalo korang tgk, alah sup air je..yer mmg! tp sedapnye aku sukeeeee tau!
sesswaii tuk budak2 kecik gak..makanan berkhasiat uolss..takde minyak takde lemak2..
esok aariz dah setahun, bleh laa mama masakkan slalu tuk aariz![tak bleh laa kasik sekarang, sbb ada garam kan..tunggu aariz dah setahun baru bleh makan makanan ada garam+gula]..

tgk lah..elok2 seperiuk penuh aku masak sayur ni, dah tinggai setengah je dah..setengah periuk je aku balun sorg..En. Daddy makan sket je[die tak suka sayur - oh! lelaki..haih]
resipi sup bayam merah+keledek arwah nenek ku ini[oh rasenye ada gak org lain yg tahu sup ni..tp aku nak cdt to arwah nenekku sbb die yg masakkan tuk aku dulu - aku tau kewujudan sup ni kerana dia] hehe
1. sayur bayam merah
2. keledek manis
3. bawang merah
4. sehelai daun kunyit
5. udang kering..kalo letak udang idup lagik sedap rasenye

ok siang semua benda di atas, then rebus je trus masuk periuk..memula masukkan bawang merah, keledek supaya empuk..oh masukkan juga udang kering tu..kalo nak taruk udang basah silakan..agak2 dah empuk, masukkan daun kunyit dan batang sayur bayam merah tu..dah lembut, masukkan laa daun2 nye plak..rabus sehingga mendidih..masukkan garam secukup rasa..rasanye sup ni dah cukup manis sbb ada keledek manis tu..tp kalo rasa cam kurang rasa je, bleh masukkan gula sket..tp jgn manis sangat..tak sedap..dah mendidih bleh la ditutup api dan disaji tuk dimakan! huu bau daun kunyit tu semerbakkk satu rumah..sedap seh!

sup ni regu die mesti ngan satu lagik lauk pedas..tak kesah lah sambal ikan bilis, sambal ikan atau sambal ayam ke..terbayekkk wokkk!
arini mama regukan sup bayam merah+keledek ni ngan sambal ikan bilis+kentang..wohhh!! tu yg makan 2 kali sampai bertambah2! [lauk catu je arini..ikan bilis..sian bapak org tuh..eh ikan bilis pon haiwan gak!]haha

ni pon dah tinggai sket je..aku suka gak makan ni..ratah2 nyum nyumm..

oh sambal ikan bilis ni lagik lah kacangnye nak buat..
1. ikan bilis dah buang kepale,perut dan tulang
2. kentang
3. cili besar
4. cili kecik (cili padi)
5. bawang putih
6. bawang merah

cara2 nya:
cili besar merah dibuang biji tgh nye, then diblend bersama2 cili kecik+bawang merah+bawang putih..ikan bilis digoreng sampai rangup, kentang dihiris2 nipis2 then goreng smapai rangup..toskan minyak..then goreng bahan2 yg diblend tadik sampai masak..make sure cili ni cukup masak..kalo tak, tak sedap..then masukkkan gula sedikit, dan garam sedikit..lepas tu ape gik, leburkan je laa ikan bilis dan kentang yg dah digoreng tadik..

haa dah siap semua tuh, makan nasik kuah sup banjir ngan sambal ikan bilis ni, mmg meletoppp uolls

9 comments:

  1. sedapnye... rajin ko masak hehe. cuba ko masak lemak sayur pucuk labu + keledek.. lagi marvelloss.... mak aku suka masak tu.. sedap giler..

    ReplyDelete
  2. oh aku tak pernah jumpe pucuk labu lagik laa tul..wah aper kater ko kasik resepi tu kat aku..camne nak masak?
    rajin? hehe datang angin sepoi2 aku nak masak, rajin le kejap..hehe

    ReplyDelete
  3. eh silap.. pucuk meranti kot namanya.. aku pun lupa la.. selalu bapak aku beli, aku masak ler.. hehehe.. ala, masak lemak letak rencah ikan bilis + bawang merah + putih.. mula-mula, keledek merah tu rebus dulu macam ko buat tuh. kalo leh kan, air rebusan keledek tu, buang dulu sbb keledek bergetah.. tu cara mak aku ler.. then, masukkan santan ngn rencah2 tadi tu sekali ngn sayur.. kasih mendidih.. siap... hehehe

    ReplyDelete
  4. sangat simple resepi n looks yummy! my husband suka giler kalau sambal kentang dgn bilis tu tapi i x penah buat sbb x reti! ahhahah! ni dah ada resepi ni boleh la try.. selama ni x penah terpk nak cari resepi dia.. eh, kalau i pakai cili kering yang dah blend instead of cili merah biasa, berapa sudu eh agak2 cili tu? :) sbb rumah i seme dah siap blend senang nak masak campak2 je..

    ReplyDelete
  5. kam, cili kering blend tu pon bleh(ni cili kering kita blend jadik cam cili boh tu kan?)..pon sedap jugak..slalunye kitorg buat 3 genggam ikan bilis, sebiji kentang besar, 2 3 sudu cili tu[ni cukup laa tuk 2 org makan]..cili banyak2 tak sedap, nanti jadik cam kuah plak..kita nak die kering kan..
    aritu pernah terbaca kat blog shilashower,die gantikan kentang goreng tu ngan pringles ori..nampak cam sedap
    http://shilashower.blogspot.com/2009/10/its-krrunch-time-get-playful.html (oppss shila i copy urs kat sini..harap jgn mara)
    kam slamat mencuba!

    ReplyDelete
  6. aku takde gang nk mkn semua benda di atas kekekeke..buang karan masak mkn sensorang gemoks hahahha

    ReplyDelete
  7. ila, aku dh try resepi sayur ko bg tu, sdap r, selera aku n faris mkn, he3...
    ade resepi menarik share r lg ek, menarik n simple, hi3....

    ReplyDelete
  8. oh ada jugak yg kater sedap..mekaseh..aku ingat tekak aku je yg lajuu je..daous kater sup tuh biasa je..
    huu tu laa simple je kan? aku mmg suka masak yg simple2..senang,cepat..nak suh aku masak beriye2 cam masak nasi tomato dan lauk pauknye or takpon nasi beriani dan lauk pauknye sungguhlah aku langsung tak reti..
    aku sebenarnye tak reti masak..aku riso ape laa yg aku nak masak tuk aariz nanti kalo die dah start makan nasi..huu ko pon nanti kalo ada lauk yg sesswaaiii tuk dimakan budak kecik, share ye..marilah bersama2 share resepi lauk anak2 kita..hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...