Wednesday, February 24, 2010

kerana anak, mak terpaksa rajin

mak mana yg tak sayangkan anak?
aku ni sangatlah pemalas orgnye..tp demi aariz anakku, ku gagahkan jua menjadik rajin sedikit..
so far aku blom pernah miss masakkan bubur aariz tuk dibekalkan ke babysitter ari2..[tuk diri sendrik pon aku tak masak, tp tuk anak aku masak..]
pagik tadik pon bangun2 je trus masuk dapur tuk masakkan aariz bubur..[breakfast tuk diri sendrik n En. Daddy aku siapkan selepas semuanya beres tuk aariz..takpe biar mak pak lapar jgn anak lapar..]
puree labu aariz yg mama buat pagi tadik..huh stok puree habis dah rupenye..terpaksa buat puree then masak plak bubur..ini stock tuk minggu ini..selalunye mama gilir2 masukkan puree jagung ataupon puree labu ni ke dalam bubur aariz..puree yg akan dimasukkan ke dalam bubur aariz
setiap hari ku gagahkan jua mengepam tuk buat stok EBMnya..walopon ku tahu hasil pamku taklah seberapa..takpe, sket2 lama2 jadik bukit..
alhamdulillah, stock EBM aariz kembali normal sekarang semenjak peristiwa hitam aku terlupa tutup pintu freezer aritu..stock aariz terkini dalam freezer ada 18 botol! ada 3 botol lagi kat bawah ready tuk aariz minum arini..bravo azilah! demi anakmu juaaa...

alhamdulillah stock EBM aariz terkini..dulu pernah lah cecah 35-38 botol..tp sekarang, macam susah plak..tatau kenape..[oh jangan bandingkan stockku ini ngan ibu2 yg stocknye melimpah-ruah..aku ttp bersyukur dengan ape yg aku ada ini..
aku juge gigih menggunting sticker tuk ditampal di botol EBM aariz..
[sebenarnye ada je jalan yg lagik mudah, pakai selotep puteh tu kan?]..
tp since maklong aariz dah provide kertas sticker melambak2 tu, baiklah digunakan..jimat seh tak kuar kos pon nak beli selotep/sticker..
ni nak citer punye rajin aku menggunting kertas sticker tu dari sebesar kertas A4 sampai jadik sekecik2 nye..[woh sungguh rajin kamu ni ila]..benda tu sangat cerewet..tp tu lah aku kater tadik, kerana anak, mak terpakse rajin! eh bukan tu je, mak juge kene kretip..

ni aku dah potong2 dari sekeping A4 menjadik sekecik-keciknya..nak senang, lipat2 dan gunting je

sticker ni tahan laa kot tuk stock 2 bulan..abis nanti, gunting lagi..
yer mmg aku tau aku tak cukup rajin lagik macam ibu2 lain yg bangun 3 4 pagik tuk mengepam..ada ibu2 lain yg lebeh rajin dari aku! tp aku tetap bangge at least aku dapat mengatasi kemalasan terlebeh aku itu demi anakku aariz!

fresh!!..ni hasil pam sambil menaip entri ini! hehe

kepada anakku aariz: semoga kamu tidak melupakan jasa ibu dan daddymu bila besar kelak! semoga kamu menjadik anak yg soleh dan beriman..amin!

7 comments:

  1. aku jugak paham perasaan ko ila kerana asalnue aku jugak seorang yg sangt pemalass hahahha..tp anak punye pasal!

    ReplyDelete
  2. tp seyes ila..kagum jap aku...even aku tau..ko jenis yg bkn mudah nk jadik rajin :P hehehe tp demi aariz...nmpk lah....kerajinan ko tu even xberapa terserlah..keh keh keh

    aku pon lom tentu leh sabar utk jadik rajin mcm tu

    ReplyDelete
  3. ahaa aku pkai selotep
    puteh tu jek..tulis ngn pen pastuh koyak.
    kehkehkehh..mmg xberseni ler klu ko
    tgk koyakkan ku itu.

    hemm aku pn malas gak bgn ngepam.
    slalu aku pam subuh2 jek.
    ngntuk la nk bgn mlm2..

    ntah mcm mana la aku plak nnt ye
    bile firas dh start mamam.
    harap2 aku rajin la bgn masak pg2.

    ReplyDelete
  4. babe, i admire ur milk stock! betapa untungnya aariz! sighs. if only i had that much of milk!

    tapi utk cover rasa bersalah i kerana tak dpt menghasilkan susu sebanyak mcm u, i pon kasik homemade solids for aydein! siap blend different types of fruits puree for him and buat porridge for him yang i sendirik pon tak penah buat utk diri i. haha. the best thing is, bubur utk aydein siap pakai salmon fish! haha. parents die pon tak penah nak masak salmon for meal! :P

    anyways, ive tried ur recipe (yang pakai corn tu) and changed it a bit by adding carrot (kasik sweet lagi sket) and broccoli. mmg sedap! :D

    ReplyDelete
  5. farah: kan? bukan senang nak jadik rajin sebenarnyeh

    yun: terima kasih yun..aku terharu..aku rase esok2 bila ko ada anak, sure ko akan mengerti

    zehan: alaa ko mesti akan jadik rajin punye laa..i bet rm10 for that!ok?

    thara: yes thats true! sangat2 betul..i mana pernah nak ikan itu ikan ni, sayur tu sayur ni tuk diri sendrik..tp tuk anak, macam2 beli n macam2 kita try..kan? oh aariz nye bubur mmg wajib ada carrot and broccoli(sometimes i add bayam - bleh jadik poppye keh keh), then bubur yg ada carrot n broccoli tuh i taruk jagung ataupon labu..selang seli laa..(tkt die jemu kalo benda sama je)..mmg sedap! i pon join makan skalik!..hehe..so far mmg sayur je laa bubur dia..dulu pernah try masuk ikan n ayam..skrang since ruam2 truk aariz tu, mmg sayur2 je laa..sian dia..

    lana: chaiyok to u n me! yes!

    ReplyDelete
  6. wohh!! bravo bravo!!!

    aku tak pakai sticker pon. just pakai pen yg tulis kat cd tu. masa basuh botol, sental je hilang.. :)

    and stok puree, aku tak penah buat.. aku masak stok 2hari ja.. nxt time, i'allah nak cuba method ni pulak. heheh!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...