Tuesday, February 23, 2010

aariz 8 months checkup

lately ni tataulah kenape malas sangat nak update blog..haih
nak kater bz? takde laa bz sangat..
sepatutnye entri ni 2 minggu lepas punye entri..
aariz 8 months medical checkup on 8th feb..[dah lama dah kan?]
dah almost tanak buat dah entri ni..tp pk2 balik next checkup aariz june nanti which is aariz 1 year old..lama lagik tu..so better post entri ni kan..

aariz 8 months.. received his 2nd dose pneumococcal..
Dr. Florence explain macam2 baby's milestone at his age..
kitorg just senyum2 and angguk2 je laa sbb aariz dah lepas semua tu..

2 major skills:
1. crawl - ni bukan setakat crawl like a bear dah..laju cam lipas kudung tak terkejar dah ye..kejap2 je dah duk bawah meja mengerjakan charger lappyku..aduyaii pantang lepa..lagik kita kejar, lagik laju die merangkak..tp comell gila tgk die merangkak laju2..die macam suke plak kita kejar dia..haih
2. sit - ni macam2 gaye aariz dah bleh buat..duduk katak, duduk separuh katak, duduk melunjur, duduk atas kerusi, dan macam2 duduk lagik kecuali duduk bersila..ni blom lagik..tak sampai lagik kaki die nak duduk bersila, pampers besar sangat..haha

skills lain yg aariz dah bleh buat 8 bulan ni[ni compare ngan milestone kat babycenter]:
3. Stands while holding onto something - ni pon die dah tere..die dah bleh lepas 2-2 tgn kadang2..kadang2 di berdiri sebelah tgn je..
4. cruises - dah lame stat meniti, since 7months aritu..sekarang sebok menolak kerusi meja makan mama..belikan 'playskool walk n ride' tu pon die main skejap2 je..lagik suke kerusi mama nampaknye..
5. Picks things up with thumb-finger - pantang semua benda die jumpa, akan dikutip then masuk mulut..benda sekecik-kecik2 alam pon die bleh nampak nak kutip..[kenape yer budak suka merasa menggunakan mulut? - huu saje nak suh mak die lebeh rajin mengemas rumah mungkin?]
6. Says "mama" and "dada" to both parents (isn't specific) - die dah bleh sebut abah masa 7 bulan aritu..tp sekarang tamo dah sebut abah..die sebut abu plak..sape tah abu?..kalo nanges je baru die nak sebut "amaaaaaaaaaaa" sambil pandang2 kita..[aa nanges baru nak carik mama ye?] isk
7. Searches for hidden objects - wah yg ni die sangat pakar! sorok laa mana pon, die sure akan jumpe..die akan perhatikan je mana mama die sorok barang..nanti mama lepa je, die trus menuju tmpt penyorokan..paling kelakar..pagik tadik die ketung-ketang hempas mamanye digital weight scale..dah la benda alah tu kace..tkt pecah berderai die yg luka je nanti..so mama pon amik sorok letak bawah almari[kebetulan almari ada ruang sket bleh nak sorok scale tu]..skalik lepas mama lepa je, mama intai kejap tgk die buat apa, korang tahu die tgh watper? die tgh meniarap sambil separuh badan dah kat bawah almari tuh nak amik scale weight tu! aish geram tau..dah ler bawah tuh berabuk dan sempit..huuu budak itu kan!haa banyak lagik laa citer kejadian barang2 lain yg mama sorok die jumpe..adoyai..
kalo bab main peekaboo gelak sakan sampai tersedu2..klaka je..kekadang tak sempat nak cakk dia, dia cakk kita dulu..kah kah

yg ni skill die terlebeh advance:
8. minum melalui straw! semenjak aariz dah bleh makan solid food, mmg mama slalu minumkan di guna cawan..leceh sangat guna sudu, kesian sket je dapat die hirup kalo guna sudu, so mama mmg ajar die minum guna cawan masa die umur 6months++[ohh mama die bukan laa kejam sangat sampai tak mampu nak beli sippy cup kan..yer mmg mama ada belikan die sippy cup..tapi die macam tak minat je sippy cup tu]..then last month daddy die plak ajar guna straw..memula mmg die sedut2 je then mengalir balik kuar air tu..kire die sedut tapi tak masuk tekak die laa..tp sekarang die dah tere! sedut trus masuk tekak! fuhh dah macam org besar plak aariz ni!
9. naik katil sendri - huu kadang2 mama dah ngantuk sangat, mama bia je dia main sorg2 dalam bilik[tp of course semua barang mama dah sorok2 supaya dia tak dapat nak membahayakan diri sendrik]..so keje dia naik turun tilam tu je laa keje dia..agak2 die haus, dia datang lah menempel kat mama sambil sondol2..tanda nak tek..so mama bukak je laa kan..ilang haus dia, dia turun tilam sambung main plak..macam2 tau budak kicik ni..

video

daddy dia kater ni dah serupa macam juon plak dalam glap..glap sket..tak nampak sgt

ok cukup lah tu..[entri ni bukan nak menunjuk2 atau bermegah2..cuma sebagai catatan buat aariz]
ni antara gambar2 masa kami di hosp aritu:
berat aariz : 7.92kg

hah berat jugek teether die ni..trus berat aariz jadi 8kg?

muka anak-banak yg bosan menunggu..

tak lepas tu teether die ni..

haa tgk..sampai dah masuk bilik doc, dah baring nak ukur panjang die pon die tak lepas teether die..sayang betul dia ngan teether die ek?

aariz macho tau aritu, tak nanges pon masuk doc cucuk dia..nanges sket je masa obat tu masuk peha dia, ..skejap je..lepas tuh ok dah..good boy aariz!

7 comments:

  1. comel tul rupa dia duduk dgn bapa dia tu.. ^^ mesti dia tak nakal kan?=)

    ReplyDelete
  2. basil pon same tkleh nak sorok barang lsg
    weh hahah basil pon selalu tersekat bawah cabinet tv aku wakakkaaka..die masuk2 tkleh klua
    kuangkuang...pstu ngamokk
    bagusnye aariz..kalau basil konfem dh buang teether..aku kene kutip ..pegi basuh balik..ponekk

    ReplyDelete
  3. pauline: haa tak nakal? amin! hendak2nye tak nakal laa..tp dalam gambar tu mmg ler nampak baik je..sebenarnye, die lasak tak ter kejar..muka ada je idea nak buat something..

    mancet: haa samala..die mmg pandai nak masuk mana2 je celah, bila dah tersekat, ngamok..
    huu aritu je dia baik..dok diam2, pegang teether tak lepas2..kalo tak, jgn arap..die buang2 je semua toys dia..

    ReplyDelete
  4. aww im so happy for aariz! aydein has still a lot to achieve altho im letting him develop at his own pace hehe. eh, aariz jenis yg manja tak? like, jenis yg tak suka di letak, sket2 nak di angkat? aydein is so manja like that! and i believe thats the reason die lambat sket nak acquire the skills compared to babies his age. tapi i tak sampai hati la nak biarkan die nangis tak mengangkat. sian! :P

    ReplyDelete
  5. thara aariz ponmmg camtu..rasenye mmg at his age, bebudak akan terlebeh manja pantang nampak mama/daddy dia, mintak suh angkat..aariz ni lagik laa slalu je i kurung die dalam babycot sbb tak larat dah nak kejar die panjat sana sini..mmg bingit laa rumah ni dia jerit2 mintak angkat..kitorg mmg biarkan je..sbb tak leh nak layan sangat(karang naik syeh dia nak berdokong/bebas)..kekadang je tak sampai ati angkat laa dia kasik dok kat luar bebas..[org kater biar baby bebas, dia bleh explore sendrik]..kalo nak dokong je everytime tak larat der..
    don worry..every baby ada kelebihan masing2..dia lambat itu, dia cepat ini..cam cth, aariz cepat buat benda2 tu semua..tp gigi die tak tumbuh2 gik..like aydein, die dah cepat tumbuh gigi, tp lambat sket benda lain..ada org kata, lagik lambat die berjalan, lagik banyak die explore things n mastered the skills..biar lambat asal selamat! yeahh

    ReplyDelete
  6. waah dah nak masuk 8kg la aariz! dah banyak skill die dah pandai ni *clap*clap*clap*

    ReplyDelete
  7. sama la berat aariz ngan sarah cuma sarah dah nak masuk 11 months.. uh!

    tp suka la part aariz pandai minum pakai straw tu... clever boy... penat ezan ajar sarah still xberjaya lagi.. nak gigit straw tu ada la... hehehe....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...