Thursday, February 25, 2010

Confession of a shopaholic

oh first thing..jgn glakkan saye sbb saye baru je habis menonton citer ini..
baru skang dapat menikmati muvi dengan jayenye..[oh slalunye tgk separuh jalan..either ngantuk tertido, or terbantut sbb kene kaco nak layan aariz]..banyak gak dapat katam muvies antaranye accidentally-husband, dark-knight,2012, avatar and etc..

so lepas tgk citer ni, cam ada rasa kesedaran plak di situ..
kuasa membeli aku terlalu besar..keje asik nak beli beli beli..pantang nampak benda chumel or menda murah eventho its not important dan benda tu bukan-aku-nak-pakai pon, mesti nak beli..lagik2 kalo ada sign SALE, mmg laju je kaki nak masuk kan.. kecing kecing.. pernah tak korang masa beli tuh tak sedar apa2? beli beli beli..bila dah bayar baru tersedar 'eh watper aku beli ni?' pernah?? aku slalu je cam tu..
mmg betul pon dalam citer tu, beli beli beli sampai tak sedar 'eh aku ada benda ni?'.. [oh aku ada je banyak baju yg aku beli, tak pakai, n ada 2 lagik set comforter yg aku tak pakai n ada ati nak beli lagik]
kebiasaanye nak pergi beli barang lain, nampak benda lain, benda lain yg kita beli..bila sampai kaunter, hamik ko..hulur je lah kredit kad..[tu yg bahaye tu ada kredit kad]..balik rumah tengok resit, kira utang2 yg lepas dah nyesal sbb bertambah2 utang..[tp so far alhamdulillah aku tak sedesperado cam si rebecca-bloomwood tu utang berlapuk tak mampu nak bayar sampai debt-collector haunted dia - so far semua utang2ku abis dibayar setiap kali statement sampai]

dulu..aku bleh laa gak mengatasi kuasa membeli aku tu..kurang laa sket..[tahan napsu beb - org kater aku kemut/kedekut/tahi idung masin - eh bukan kedekut laa..penjimatt..ehem ehem] kemut2 aku tu, banyak gak aku kene bayar utang ujung2 bulan tau..
duluuu, ulang suara duluuuuu aku bleh laa sebulan saving around rm500 tolak masuk ASB..kekadang ada lebeh sket, bleh lah nak menabung rm1k gitu..sbb dulu tak pergi bahagian baby yg chumel2 kan so kurang laa sket barang2 chumel yg aku KENE beli..tp itu duluuuu..sekarang? tatahu kenape semenjak ada anak, aku tak bleh lawan kuasa membeli aku tuh..pantang nampak barang tuk baby mesti aku nak beli..haih masalahnye barang2 baby ni semuanye chumel2 belake! aku dah ler pantang nampak barang chumel, mesti nak KENE beli..eh mesti ke? huu itu lah..cey dalam ati 'takpe tuk aariz apa saje'..eh bahaye tau kalo macam tu tiap kali nak beli barang..beli beli beli...pastu sape nak bayar? bayar sendrik laa azilah oii..sape suh beli..tu yg masalah tu sekarang..kekadang benda tu tak penting pon tuk aariz..cth Fisher-Price-Ocean-Wonders-Crawl-Aquarium..kitorg beli benda alah ni time aariz dah 6 bulan n dia dah pandai nak berdiri dah pon..so takde nye die main leklok merangkak masuk tunnel tu..die panjat2 n kemek2kan benda alah tu ada lah.. ni beli sbb gare2 murah..n kesiankan aariz kononnye die tak pernah ada playmat gym..eh ada laa lagik macam2 yg kitorg beli mmg die tak guna pon..die guna skejap2 je then dah tak pedulik dah..bumbo seat,babycot[eh ni org kasik - bukan cotnye, tp die nye accessories - mattress+bumper+moblemusic = ratus2 gak laa abis],walk-n-ride n macam2 gik laa..


tgkk..keganasan melanda..baru je menda alah ni kuar dari kotak..

arini pon tadik ptg aku ada beli benda yg mmg die macam takkan gune je jugak..sbb kesian punye pasal, aku carik gak..alang2 tadik ptg kitorg makan sate kajang di uptown, dekat dah ngan babyjaya..aku pon heretlah En. Daddy ke babyjaya kononnye nak carik cup-straw untuk aariz..yer laa everytime kitorg keluar, aku asik laa lupa nak bawa bekal air masak tuk aariz..kitorg kalo makan, kekadang suap gak laa aariz sket roti ke, nasi ke kan..cam tadik En. Daddy suap aariz nasi impit tu..pastu takkan nak biar die makan tak minum air kan? kita yg besar pon makan, pastu nak air..terpaksa laa beli air mineral botol tuk dia..everytime kuar kene beli air mineral..its better kalo aku bekal air dari rumah, air dijamin purified and dimasak[eh aku tak ler plak kate air mineral tak elok]..tu yg kene beli botol/cup-straw tuk dia tu..sampai kat babyjaya, umang aih banyak btul pilihan ni..macam2 brand n macam2 design n corak ada..harge pon of course lah macam2 jugak kan..pilih punye pilih[lame tau aku pilih ni - ye aku kalo beli barang, mmg telek lame gila sampai En. Daddy menyampah laa nak shopping ngan aku sbb aku cerewet] skalik ati berkenan dkt munchkin cup-straw..rm39.90 harge tuk sebijik botol tu..mahalnyeh! aku dulu masa skulah botol air harge 2 3 hinggit je tau..tp sbb cantik design dia, aku amik jugak lah..so eksaitednye aku balik ni nak ler bagik anakku try minum..skalik dia ngamok2 tamo sedut..aku pelik..aku pon try ler sedut plak, mak aih susah gile nak sedut..aku org besar pon sedut2 tak lepas..must be sbb valve die tu..so kitorg adjust ler then dah adjust valve die tu pon still aariz tanak sedut gak botol tu..aihh dah datu pembaziran di situ..bertambahlah lagik collection botol2 aariz[ni campur ngan botol2 susu die dulu2 yg die dok reject tu]..ni blom masuk baju2 dia..every month tak pernah miss beli baju2 dia ni..adoi..sampai ada tu check balik 'eh dah tak bleh pakai..tak sempat nak pakai sbb tak muat dah

ni lah menda alah yg ku beli tadik


so sekarang macam mane aku nak tahan napsu beli barang2 yg tak sepatutnye aku beli tuk aariz??tolongg!!! tp kalo tak beli, kesian..tak beli aku geramm meleleh je liur tgk barang2 baby cumel2..
aku kene kurangkan kuar shopping? aahhhh mati kutu laa aku dok umah tak kuar shopping..adoi..atau patut kah aku potong je kad kredit aku yg satu itu??[dah 3 kad potong ni, tinggai satu ja]..takkan satu tu pon nak potong? kalo emergency camne? aa satu tu kene spare for emergency..
camne nak elak dari beli beli barang yg tak sepatutnye?camne cara nak berbelanje dengan ebrhemah? tanak dah beli beli beli tp tak pakai pon..adoiyaii aku kene displin laa..tamo hangat2 taik ayam je..

7 comments:

  1. fresh food feeder basil tah mane aku cmpak wakakakka..bazir kan dhla 26 hengget wakakak...aku br teringat aku ade mende tu wakakkaka..kene cari balik
    tapi ila..mmg aariz hebat la..ila yg kedekut telah menjadi seorang yg boros wakakakkakak
    lol

    ReplyDelete
  2. aku paham masalah problem ko ni ila. aku pon penah jadi camni gak haha. bab anak takleh nak bajet kan, pantang nampak cute2 je sambarr ;p dah tu pulak barang depa ni bukannye murah2 haih!
    tapi dah lama2 ni aku dah pandai ctrl sket aa, sbb everytime nak beli aku category kan dulu benda tu as a)betul2 kena beli/ada, b)ada boleh tak ada pon tak pe, c)saje mengada2 nak beli ;p so far success la.. lagipun bila pk2 balik elok je mak bapak aku bagi cap xyz, elok je aku besor masuk U. haha.. (aku mmg tak penah ada credit card lagi)
    good luck! ;)

    ReplyDelete
  3. haha i SO KNOW what u mean. kalau lalu dkt baby section, MISTI mata nak kene jeling2 tengok2 kot2 ade bende yg chomel yg dibeli kan! ngee :D

    alhamdulillah for me, kalau nafsu membeli i tu dah nak mula, my husband usually yang selalu ingatkan i. "eh tapayah lah yang. tak perlu pon. membazir je. lain kali je ok?" pastu dgn hati yg lemah, kuatkan semangat, tutup kata2 hati, dan berjalan lah i dgn harapan satu hari nak jadik kaya mcm Bill Gates or Paris Hilton, beli satu kedai tu nanti. :D

    ReplyDelete
  4. ezan rasa kalo mommy ni dah memang camtu la kot.. kalo pasal anak semua lupa janji2 sebelum kelaur rumah td.. tiba2 je ada benda yang nak beli. hahahaha... ezan kadang2 kena bising ngan husband pun sebab ni la.. tp nak buat camna.. comel sgt... lg2 anak perempuan nya baju2.. hahahha....

    ReplyDelete
  5. mancet: haaa tu laa..hebat sungguh penangan si aariz..

    fatih: bagusnye kamu..nanti aku try laa cara ko..agak2 jadi ke tak ek..huu

    thara:haa kan? bezznye kalo jadik org kaye..beli beli tanpa pedulik bazir ke tak..bezznye!

    ezan: woh kalo ila jadik ezan lagik dasat agaknye..barang2 for baby girl lagik laa geram2 je nak beli! tu laa sekarang ni macam nak semai smangat berjimat ni..nak start menabung balik..demi masa depan! insya Allah

    ReplyDelete
  6. aku dah bising pun dia tak dengar.. so biarkan je lah..

    ReplyDelete
  7. hahaha kelakar la ko ni ila..beli sebab chomel!

    aku dulu mase mengandung dulu ade pangai gitu gak..nasib baik bile afif dah kuar dah kurg sikit..beli bile perlu..baju wajib beli tiap bulan..plg habis pon 2 helai..tp yela budak cepat membesar..kejap je pon pakainye..so brg2 die mostly kitorg pakai..cara2 nak elak..ialah kad kredit tu ko sorok dalam2 sikit..buat2 tak nampak..use cash..jgn guna kad bile shopping..emergency kalau macam kereta rosak ke baru guna..tu la yg kitorg buat..even groceries kat tesco pon guna cash..alaa org cakap nak kumpul2 point kan..kitorg kumpul2 bukannye rajin nakcpi redeem pon.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...