Monday, January 25, 2010

seharian di imigresen

oh takde laa seharian..setengah harian je..
pagi-pagi dah kuar rumah menuju ke imigeresen PBD..eh takde laa pagik sangat pon..kol 9:30am gitu..sampei kat sana around 10am..rameinye manusia sedang menunggu giliran mereka..penuh tingkat 2 tu ngan manusia yg ingin membuat urusan mereka..

1. pi kaunter 1 - amik borang,tanye2 sket then turun balik tuk amik gambar si tecit tu..banyak betul machine amik gambar tu..merata2 ada..pehtuh org2 yg offer amik gambar pon melambak2..macam jual tiket ape je..derang pantang nampak org, sure akan suh pi kedai derang amik gambar..tak kire ler org tuh nak pi buat passport ke tak..

2.settle amik gambar si budak tecit dan gambarku[saje amik lagik gambarku, tkt kene reject gambar lama] dan siap isi borang, kami trus menuju ke kaunter 9 tuk mengambil no giliran..oh sempat borak2 dan gelak2 ngan girl die kaunter 9 ni..same la plak tarikh lahir kami..ahah..mesra sungguh!

3.tunggu giliran kami yang ke 3066 dan 3067..setengah jam menunggu, nombor kami dipanggil.. kali ni kami ke kaunter 11..sebbayek bleh proses 2 borang skalik gus di kaunter tu..dan mungkin aku beruntung sbb aku buat passport tuk budak tecit itu so no giliranku cepat sket..aku ada borak2 ngan budak sebelahku, no giliran die lain..bukan start dari 3***..dan no die jauh lagik tuk turn die lagik 60 org kot kalo tak silap..ish ish kesian..

4.selesai di kaunter 11, kami perlu menunggu lagik no kami dipanggil sekali lagik tuk proses pembayaran pula..semakin lama semakin ramei menusia membanjiri tingkat 2 itu..kali ni agak lame jugak tuk sampai ke turn kami..kulihat ada satu je kaunter di bahagian passport antarabangsa ni..puas jugak laa En. Daddy ke hulu ke hilir menggengdong si tecit tu tuk menenangkannye.. mungkin die bosan..dan mungkin die mengantuk..tp puas disumbat susu dan puas pule daddynye dodoi, tak pulak mahu tido..sampai laa dekat2 kol 12:30 tu aariz terlena..tak lama lepas aariz terlena, no kami naik..sejam menunggu! fuhh! kami perlu ke kaunter 8..selesai segale pembayaran, tersangat legaaaa..bleh lah pi makan2 dan keluar dari tempat sesak tu..nak tunggu passport siap, 2 jam lagik..[oh cepat kan proses sekarang? 2 jam selepas pembayaran, passport siap..terasa bangge pulak system tu kompeni lamaku dulu yg buat..dari ke beberape hari ke sehari dan sekrang ke 2 jam..bangge bangge]..

En. Daddy sedang menghiburkan aariz:
5.perut sangat lapar..kami ke bangsar nandos yg paling dekat ngan PBD..lama sungguh tak makan nandos..tetibe tekak terasa nak makan nandos pulak..oh first time kami di bangsar village siang ari..selalunye aku ke sana waktu malam..oh nandos ada promo menu baru..sempena chinese new year..tp kami tak amik pon menu tu..amik menu yg biasa kami ambil..aariz gumbira btul di situ..sila layan gambar..

aariz tgh tgk menu nak order ape:

tamo kongsi ngan daddy..nak tgk menu sorang2.. kita makan aarizzz dulu!! ini budak tak bleh dok diam okeh: first time main slide..muka sangat hepiii mak die pon hepi je main slide ngan anak: posing tuk daddy:aariz: "whoaaa" [tgh tgk awek cun]

kenapelah aariz tak senyum macam ni masa amik gambar tadik?
haa tgklaa gambar passport aariz, mashaamm gilaa..pakcik amik gambar tuh pon kokye agah2 laa dulu..ni trus snap..terkujat anakku..haih
6.settle makan, puas ronda2 n beli barang2 sket, tros kami cargas ke PBD balik tuk mengutip passport kami yg dah siap..sampai2 di imigresen tingkat 2 tu, kami ke kaunter 9 semula tuk mengambil no giliran lagik..

7. 15 minit menunggu, no kami naik..ok takde laa lame sangat menunggu..alhamdulillah..kami ke kaunter 13..time ni aariz dah betul2 cranky..langsung tamo duduk..kene laa dukung die ke hulu ke hilir..masa mama nak check details pon cepat2 je..sbb aariz dah tak tentu arah dah..sebbayek semua complete dan takde salah..

8.kemudian kami ke kaunter 15 tuk membeli cover..satu cover rm2 saje..oh kali ni naseb bayek tak perlu amik2 giliran..kalo tak, mau aku tak beli, trus balik je..kebetulan masa tuh takde org di kaunter tu, so trus je laa beli 2,satu tuk passportku dan satu lagik tuk passport aariz..

kol 5 kami sampai rumah..so dari kol 10am-4:30pm urusan membuat passport kami arini..almost half day laa kan? tp takde laa seterok yg aku slalu dengar..dan alhamdulillah arini aku mendapat layanan mesra dari ke semua org2 yg menjage kaunter..ada 6 kaunter, kesemuanye melayan aku dengan baik..tp ada gak aku tgk org yg menyumpah seranah mereka 'banyak songeh laa', 'tak freiendly laa'..ada sorg girl ni nak uruskan pass perjalanan berkumpulan tuk kompeni derang kot..pergi segerombolan ramei2..dan ada laa 2 3 org gambar derang yg direject..dan mereka tak puas ati..alaa dah kalo muka ko pon kelat dan cara cakap cam sombong2, mmg laa layanan yg ko dapat cam ko beri kepada mereka..sebenarnye kalo kita senyum dan cakap elok2, derang for sure akan balas dengan layanan yg baik..pada aku laa..tatau laa kalo ada antara kamu yg dah buat bayek pon dapat layanan buruk..tu den tak dapek nak nolong eh..huraayyy settle sudaa urusan passport kami..so lepas ni masa untuk apply visa pulak!..dengarnye apply thru online je senang..gambatte ila!

nota tambahan: oh tetibe teringat zaman kecik dolu2..passport kongsi ngan ayah je..sebelah gambar papa, sebelah lagik gambar aku..itu dolu..sekarang? budak kicik even baru umur 7 bulan, dah kene ada passport sendrik..incik aariz kita tu umur 7 bulan sudah ada passport sendrik..pergh!

3 comments:

  1. sguh musykil dihati hamba..tuan hamba sekalian nk kemana?jepung kah?
    wah2 best gle ko ila asik bjalan jek.gue sgt jeles hokey huhu..ble nk pegi ni

    ReplyDelete
  2. nik: lambat gik..june ni insya Allah..pi dekat2 je..takde laa jauh pon..kitorg main redah je nanti..takde package2 pon..

    ReplyDelete
  3. bestnya aariz nye gamba byk schmile..tak macam basil tsk tsk

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...