Tuesday, January 5, 2010

mari main masak-masak

oh arini mama terlebeh rajin sket..
slalunye mama kalo masak, paling banyak 3 lauk je tuk skali santap..
tp malam ni, 4 lauk u ols
ni gara2 dok risau camne nak habezkan sayur2 yg tokma belikan kat cameron.. [kene masak ari2]
kalo tak masak, layu, sayang je..
dah laa sayur dari cameron rasa die lain sket compare ngan sayur2 yg kita beli kat pasar(pada aku la)..rasa cam manis dan fresh gila..
banyak gila tokma bagi..dah masak banyak malam ni pon, fridge tu penuh lagik..adoi
[aih kamu ni ila..belajar la bersyukur dengan rezeki itu - oh saya bukan tak bersyukur, cuma saya risau saya tak sempat masak dan akhirnye sayur2 itu layu begitu saje]
ok back to masak2..ape mama masak malam ni?
  1. sambal sotong
  2. sotong goreng tepung
  3. sayur campur dari cameron
  4. telur dadar - alamak..lupa mau amik gambar telor dadar..[ala telor dadar biasa la kan]

huhu mesti korang kater "alaa lauk biasa je"
tp pada aku, itu lauk luar biasa..sbb? sbbnye ari weekdays saya sangat lah pemalas nak masak..kalo masak, satu lauk sahaje..takpon dua lauk laa paling banyak..itupon kalo saya masak..
nak masak2 meriah begitu haruslah kene tunggu weekend..kurang sket kepenatan kan..

mari saya sharekan resepi sotong goreng tepung yg rangup dan enak itu..ni resipi dari mak mertua saya..fevret En. Suami saya..maka haruslah saya belajar dari mak mertua kan..
resepi sotong goreng tepung ala mak mertuaku:
1. sotong seberapa banyak yg kamu suka
2. 5 sudu tepung gandum
3. 3 sudu tepung beras
4. 2 sudu tepung jagung
5. sedikit garam
6. 1 biji telur
7. minyak tuk menggoreng

cara2nya:
sotong dipotong2 bolat.
campurkan 5 sudu tepung gandum, 3 sudu tepung beras, 2 sudu tepung jagung dan garam. gaul rata bahan2 tadik.
pecahkan telor dalam mangkuk yg asing, kaco biar sebati[oh betulkah ayatku ini?tibai je lah kak oi]
celop sotong yg dah dipotong tadik ke dalam telur yg dah dipukul, then benamkan mereka2 ke dalam tepung yg dah digaul awal2 tadik..
kemudian terjunkan mereka ke dalam minyak panas yg sedang menanti dalam kuali..
goreng sehing kekuning2an..[sampai masak]
kemudian bila dah masak, toskan minyaknya dan bolehlah dihidangkan tuk dimakan!
taraaa..sudah siap! senang saje kan?

p/s: saya tadik kurangkan quantity sukatan tepung2 tu..sbb sotong tak banyak..itupon ada lagik terlebeh2 tepung nya..maka pepandai laa kamu2 mendarab dan membahagi ye..


disbbkan sayur terlalu banyak, siap bleh tapau simpan tuk ari esok..esok bangun tgh ari bleh trus panaskan dan makan..tayah masak2..yey..[saya keje nite shift..maka pagi esok kene qada' tido sampai tgh ari]

aha siap asing masuk tipuwear

oh satu gik..korang pernah makan jagong mutiara? katenye hanya di cameron ada jagong mutiara ni..sangat manis ok! aku pernah try makan gitu je, mentah2..masa tu aku bercoti ke cameron, terkejut tgk jagong tu isinye selang2 putih kuning, org tukang jual tu la dia suh aku rasa..tp awas jgn tertipu, dengarnye ada gak jagong ni ditanam di ipoh..kalu yg di ipoh tuh, rasanye tak semanis dan sesedap yg cameron nye..hehe mama tak lupa tuk order jagong ni ngan tokma! sape2 yg ke cameron, try ler carik jagong ni ye..eh tp kat sini pon bleh dapat kot..tak sure plak

jagong mutiara ygs angat manis! mama try campur ngan bubur nasi aariz, fuhh bertambah2 die makan..aariz pon suka!

13 comments:

  1. weh jagung tu mmg manis..ko try mkn tayah rebus pon manisssss sedappp..
    sume sotong je wehh hahaha.cam sedap je sambal sotong ko tuhh..nakkkkkk
    eh jom g cameron!

    ReplyDelete
  2. ila..ok aa tu nak gak ko masak time weekend hahaha..harap aku ni lagi pemalas ok!kalau ade mood je aku masak hahaha

    haa aku nak cuba resepi sotong goreng tepung ko tu..sebab selalu aku goreng tepung2nye berderai2 taknak melekat kat sotong..apesal ek?

    ReplyDelete
  3. cet: aku mmg tak rebus pon..aku masuk dalam oven yg ko kasik tu..huhu..mmg ler sotong je..sbb aku teringin nak makan sotong..asik2 aku masak ayam, ikan, sardin..haha..dah lama tak makan sotong..cameron? jommmmm!! pi time bukan cuti skolah laa baru bezz..tak sesak..

    farah: haa try2..tanak melekat kat sotong? sbb tak celop ngan telor dulu ke? erk tak sure plak..tp slalunye kalo dah celop ngan telor, then benamkan ke dalam tepong, sure die akan melekat punye la..aku pernah try guna tepung tempura takpon tepong kfc, tepong kfc, skejap je dah lemau..tepung tempura plak, keras gila sotong tuh jadinye..yg resipi mak mertua ku ini rangup2 sedap laa..

    ReplyDelete
  4. ha tuhla bukan cuti skolah la kann..tp tgu la aku pindah rumah dulu wakakkakaka

    ReplyDelete
  5. aah la sedap betol nampak sambal sotong ko tu :D aku kalo weekdays dapat 2 menu pon dah cukup bagus. lately ni mlm makan roti je sbb laki aku asek la balik lambat huhu. (semoga aku kurus la sedikit)

    ReplyDelete
  6. mcm best je sotong goreng tepung ko tuh.. tk guna air kan? aku selalu goreng udang guna tepung tempura, tp dgn syarat kena guna ais/air sejuk utk bancuh tepung..

    ReplyDelete
  7. cet: mmg ler ..takde laa dalam masa terdekat nih..encik suamiku baru je tukar keje..manade cuti..

    fatih:wah roti? yer kurus lah ko lepas nih..aku kalo makan roti?mau 4 keping pon tak kenyang2 gik..mau carik nasik jugak..haih sungguh laa aku sekarang nih kuat makan..

    atul: tak..tak guna air pon..sila laa cuba..bleh masak tuk en suami baru kamu..wah syok tak hanimun?ihihi

    yun: hehe sila ler ke cameron! keh keh

    ReplyDelete
  8. ila gaye ko ckp suami baru kat atul tu mcm die kawen lagi dengan org lain pulak hahahha

    ReplyDelete
  9. mancet dan ila: ahahhaa.. a'ah laa... macam la aku ada suami lain before ni haha. well... macam menarik je idea ke cameron tuh.. jom weii... pasal hanimun nanti aku citer kat blog ler. hihihi

    ReplyDelete
  10. huhu..uh aku sungguh tak perasan ayatku itu mengundang maksud yg lain..maap ye cik puan atul..hihi..
    haa bleh je..pi ramai2 baru syiokk

    ReplyDelete
  11. rajin nye enche illa...n psl jagung ko tuh, mmg betul2 sedap la. ms aku g cameron hrtuh pun aku mkn kat sana panas2 nye. wapun aku rs cam agak mahal la utk setongkol jagung..

    ReplyDelete
  12. cik reen: oh ek? aku tak try plak yg dah siap masak..aku beli yg mentah je..huu beli yg mentah je pon rm10 dapat 6 tongkol, kalo yg dah siap masak brape?..tp aku rasa kalo kat pasar malam, jagung biasa tu pon kalo yg kukus, rm1.20 setongkol..mutiara tu mahal 40sen je gitu..huu mesti lagik bezz kan makan panas2 di kala suhu sejuk..oh aku pernah try hirup air teh yg berasap2 kat sana..aku ingat melecur dah lidah aku, skalik tak panas rupenyeh..cuba ko minum air berasap2 tu kat sini, huish mahu melecur lidah..barulah ku tahu kenape omputeh suka hirup air berasap2 kat obersi..kita kat sini tak kuasa laa kan nak hirup air panas2 ni..baikler minum air sjuk..keh keh
    (uihh panjang berjela plak aku comment..nak citer pasal jagung panas, ni tercite pasal air teh apsal plak ni ila?)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...