Tuesday, January 26, 2010

pregnant?

oh tidak..tidak..bukan saye!
aariz kecik gik..sabo sabo..tunggulaa at least die 2 thn insya Allah..[moga2 aku dimurahkan rezeki bila aariz dah 2 thn..amin!]
ni tadik terbace entri farin, die pregnant! bezznye dengar die dah pregnant! suke tau kalo dapat tahu ada org pregnant n dapat baby..rase hepii je nak kongsi2 citer..
tetibe teringat kesah pregnancyku dulu...
yer..nak conceive ni bukan senang..tp sometimes people said accident can happen!
dolu, nak dapatkan si aariz, lama jugak laa kami mencoba..after 10 months we've married baru dapat tau!
kalo nak diingat2kan, mmg klaka..the first few months, i tried so hard to conceive! gila!
tp tu la org kater, tak bleh terlalu mengharap..
so after few months trial, malas nak pk..malas nak mengharap sangat..
so kami berserah..ada rezeki alhamdulillah, takde rezeki kita cuba dan cuba..tapi kali ni dah tak beriye2 laa cube..
so kami menikmati hidup ber2 sebaik mungkin! eh bezz jugak..everyday is honeymoon!jalan2 suka ati, buat keje gila suka2 ati..
then sampai laa satu ari, dapat brite from my bestfren[tetibe ishtihar mancet besfren! aa mmg besfren laa..sekolah sama, uni sama, even pernah satu bilik sama kat uni dulu..tido sama, makan sama, joging sama, main netball sama2, outing/shopping sama2, basuh baju sama2, mandi? oh mandi di toilet yg same je laa..takde laa mandi bersame2..gile nak mandi same2?] told me she's pregnant! oh tidakkk!! die sudah pregnant! i'm so happy for her that time..n ada laa rase cemburu2 sket..tp takde laa cemburu babi bute..
so kami pon berkongsi2 crite pasal her pregnancy..most everything i think![tp tatau laa kalo tak semua, ada yg si mancet ni rahsie2, wallahualam..ye ke cet?]
takpe laa die pregnant, kita tak pregnant, so kita dengar je laa die crite dan kongsi kegembiraan kan? from there some how kita bleh learn something kan?
n then 2 months after that, shocking news came into our lives..i am 5 weeks pregnant!
org pertame tahu, of coz laa En. Daddy kan..then 2nd is mancet! [org sepatutnye mak pak dulu kita bagiktau, ni tak..member plak yg kita bagiktau]
takdelaa..bukan tamo bagiktau mama n papa..tp rasa cam tak confident..betul ke tak aku pregnant..so share ngan mancet, tanye itu tanye ini, so die jadik org ke-2 laa tahu..
then lame2 sket baru bagiktau family..mase tuh kekonon tanak kecoh..so senyap2 je..even rakan terdekat pon i tak bagiktau..rahsie laa kekununnye..bukan pe, tkt beriye2 n hepi2 sangat, nanti Allah tarik balik camne? so hidup cam biasa..buat2 tatau je..walopon ati setiap ari berbunge2 riang..
alhamdulillah my first trimester went well..sampai ler masuk 2nd trimester..gosh! ingatkan takde kene morning sickness ke ape, rupe2nye early 2nd trimester morning sickness baru nak menunjukkan taringnye..the worst is on hari raye aji..gila masa tu org dok melantak habis2 habisan, aku satu hape pon tak masuk perut..even makan roti or minum air putih, kuar semua dari tekak..adus perit nak mampos..kuar segale isi perut , ijau2 semua kuar..[aa jangan plak korang loye bace entri aku kali ni]..betul! serius..tak tipu ni..lembek..lesu..tak bleh bangun...terlepek kat katil..naseb bayek dalam bilik kaklong tu ada toilet..so senang nak berlari ke toilet everytime nak termuntah[oh mestilah bilik kaklong..balik beraye ke sepang kan mase ni]..mmg tak bleh lupa laa ari bersejarah tu..n then after that bermula laa kesah morning sickness ku setiap pagi dan maghrib...aa pandai plak die nak datang bila aku kat rumah je..sebbayek kat office tak kene..setiap pagi dan malam mesti akan terasa loye2 nak muntah..tak bleh tahan2 dah..meluap2 kat dada..mmg tak bleh bau minyak langsung..mmg tak sentuh dapor laa time tuh..sian En. Daddy kene masak sendrik..n everytime die masak, aku sure akan larik masuk bilik duk diam2..kalo tak, mmg toilet laa habuanku..tak tahan laa tekak perit bila muntah2..baru ku tahu begitu rupenye seksa morning sickness[tetibe teringat ayat papa:"tulah awak tak rase" - ni kalo mama bace, sure terglak besar ni]...
sepanjang pregnant, org yg aku refer:mancet..macam2! nak beli ape, kat mane, bila..dan macam2 lagik la termasuk laa OBGYN!..kami beranak di hospital yg same, dan mempunyai OBGYN yg same! kah kah..bak kater EN. Daddy, "mancet tu mentor saye. saye pule protege mancet"..haha
even sampai sekarang saya masih refer mancet pasal baby..die kan rajin search internet..thanks ye mancet! i luv u laa!
mmg mase pregnant lah kita dapat bermanje2 ngan org lain..sangat hepi tau pregnant!
semua akan beri perhatian lebeh kat kita..even org yg tak kenal kita pon akan layan kita baik..tolong bukakkan pintu la..tolong angkatkan itu angkat ini..kerja rumah? oh mmg laa saye langsung tak wat keje rumah..En. Daddy sangat baik ati tolong..thanks so much sayang! luv u muah muah!..
perutku takde laa memboyot besar pon dulu..even dah 6 months, org tatau pon yg aku pregnant! sampai laa aku dah nak dekat2 bersalin, masa tuh baru laa nampak ketara perut..baru org tegur: "eh u pregnant?" n derang mmg akan terkejut tak percaye bila aku bagiktau aku dah 7/8 bulan..tp rasenye mmg camtu kot kan? awal2 mmg tak nampak sangat..dah nak dekat2 due, baru perut makin besar makin besar..eh mmg laa..dah bb dalam perut membesar...ish aku ni..tp lain pule kes ngan mancet..die dari awal mmg perut dah besar..oopss mahap ye puan mancet..so compare je laa baby die ngan baby aku..jauh beza! 1 kg beza!..geraamm sungguh ngan baby dia masa lahir..comell n chubby gilaaa!..alaa besar ke kecik ke, janji selamat dan sehat kan? itu yg penting! oh betape lah saye sangat menrindui zaman mengandung saye dulu[tolak mase kene morning sickness - yg ni tak rindu pon]..yg lagik menambahkan bezznye pregnant bila kita ada kawan yg pregnant juge yg boleh kita share2..kan org kater sharing is caring..time aku pregnant tu, ramei betul kawan2ku yg pregnant!n almost sumer pregnant baby lelaki termasuklah aku! klaka je mase tu..bleh pakat2 nak buat team bola sepak plak!..so sekarang ni tgh musim pregnant baby perempuan laa kot? dah 2 3 org aku tanye member2 aku yg tgh pregnant, so far semua baby girl..kita tunggu plak baby farin..boy or girl?hmmm..
aihhh banyak betul nak crite pasal pregnancy ni..tp ni je yg teringat so far..haa see..ni baru je kejadian, tp aku dah lupa..esok2 makin lama, makin laa aku lupe..bagus jugak ada blog ni..bleh aku simpan crite2ku dan kenangan2ku supaye aku tak lupe esok2 dah tua..esok2 dah tua, bila cucu tanye, suh je derang bukak blog ni bace[kalo wujud lagik laa..hopefully!]
so plannye bila? mancet? bila kamu mahu pregnant lagik? farah?fatih? oh mereka ber3 ni macam lama lagik je? hmm kita tunggu je laa kan? ada rezeki, alhamdulillah..takde rezeki, jgn kuciwa dan putus asa! kepada kengkawan yg sedang mencuba, jgn putus asa ye..slalu lah berdoa kepadaNya..Allah maha kaya...insya Allah! to all my frens, gambatte! to Farin, enjoy ur pregnancy to the fullest! nanti kita share2 story ye!

12 comments:

  1. panjang lebar cerita ko hehe.. pasni kalau turn aku plak pregnant aku leh tanya ko, mancet dan farin hehehe... tiga-tiga aku tanya.. hahahaha

    ReplyDelete
  2. ceh ceh atul... dah ada planning nampak.. kiki..

    aku pon nak lantek ko jadik mentor aku lak nanti, ila..

    ReplyDelete
  3. wahahahaha jgn tanya ok, aku tgh ala2 menggelabah ni sebab period aku dah brape hari lambat ni ;p tu la konpiden je natural planning kan hahaha ;p
    anyway congrats farin! being pregnant sgt besttt ok. good luck ;)

    ReplyDelete
  4. aku akan memalukan misi pada hujung tahun ni hahahahah.mahu join ka?

    ReplyDelete
  5. hahahha....terus aku ter-enterprem di blog ila.

    second trimester baru ko ada morning sickness ehh? huish....wowee. tu aku ingat, ngape pregnancy aku cam agak mudah je ni. ntah2 second trimester baru aku muntah tergolek....haha.

    anyway, sifu sifu....terima kasih. =)

    ReplyDelete
  6. bestnye baca experience ko ni illa. bila la turn aku agaknya..ngko tggu 10 bulan jek. aku dah lebeh dah nih huhuhuhu..kekadang saje saiko diri sendiri nak beli baju pregnant padahal perut isi lemak jek..hehehe...

    aku igt lagii ms ko awal2 preg dulu, daous letak status frenster/FB (x igt la) kalo x silap camni la bunyinye "perot yg berisi nasi sudah berisi org" so dapat tngkap dr situ
    la..hehehhe

    ReplyDelete
  7. atul: haa tanye tanye..kitorg sure sedia je mambantu!

    linda: haa org yg dah kawen mestilah ada planning..kamu bila lagik nak kawen? bleh plan sama2 ngan atul..haha..eh ke ko dah kawen aku je tatau? huu

    fatih:haha..jeng jeng jeng..kita tunggguuu...adekah athirah bakal mendapat adik?? haha..haa aku pon natural planning gak ni..arituh obgyn aku tanye tamo amik ape2 planning kaa? aku kater buat masa ni tamo..nak try natural dulu..n mak aku tak kasik ler amik benda2 tu sumer..mak aku dulu natural gak..bleh je kitorg semua gap 3 thn..kecuali yg last tu gap 5 thn..insya Allah harap2 takde laa "eksiden" berlaku

    farah: wah! bezz tuh..huu ujung thn ni afif masuk 2 thn..aku ujung thn ni, anak aku still 1 thn..aku kalo nak mula pon, mungkin lepas tgh thn depan..time tuh aariz dah 2 thn..hehe..gambatte farah! cahiiyyyoo!

    farin: haha..saje nak glemerkan ko..hihihi..my pleasure..

    cik reen:takpe cik reen, kan aku kater enjoy ler idup ber2 sementara takde anak gik ni..sok2 dah ada anak, nak jalan2 susah dah..macam2 nak kene pk..oh dah try ambil folic acid? tu pon membantu nak conceive gak..haha aku pon dulu ada gatai2 nak pi beli baju pregnant walopon aku tak pregnant..haha same laa kita saiko..haha..
    haa tu aa..sbb status die tu laa ramei yg tau n start tanye2 aku..mmg tak bleh nak rahsie2 dah time tu..huu ingat lagik ye ko ngan status hampeh daous tu..huu

    ReplyDelete
  8. pergh punyalah panjang taip blog.. nih keje ke main2 nih...

    ReplyDelete
  9. ah bile ko update ni..aku busy nehh kekeke
    ye ila kite kan bespren..ape salahnye kahkahkahh
    no 2 ko start la dulu ila,sebab aku c-sect..lgpon aku ade protection-hehe mintak2la protection ni baguss..sbb ade gak org pakai iucd pregnantt--ramaiiiii huwaaa takutt tiba2

    ReplyDelete
  10. eh ila yg
    mancet si mentor said... <--- ni bukan aku..mesti laki ko si daouss..aku busy arini ngn smlm kekeke

    ReplyDelete
  11. hahahaha..hampehnyeeeeeee laki aku nih! aku ingatkan ko cet!!..haa die jeles laa tu aku keje main2..hoh..aper lagik, buat ler double protection...aku nak tunggu aariz 2 thn laa..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...