Wednesday, July 21, 2010

mari main masak2 dengan mama aariz

malam tadik balik dari ofis, singgah kedai runcit bawah rumah kami ni..
skalik BINGGO! ternampak plak ada lobak putih! trus amik sebatang[erk sebatang ke ayat yg sesswaii? alah taram je la]..huu mataa dah bersinar2 ni membayangkan rezeki susu aariz..hehe
bila dah sampai rumah, arghh takkan nak makan lobak putih ngan nasik je? aku ni plak lurus bendul, nampak lobak, lobak je yg aku beli..haiwan2 tak plak aku pi jenguk! waduh!
aper gik...sardin laa penyelamat! nasib baik laa lakiku suka makan sadin sambal..bleh lah labu..sadin pon sadin laa..
okeh meh nak kongsi camane mama aariz masak lobak putih..
saye pernah try buat lobak putih masak sup..hmm kurang sedap..rasa payau..lobak putih kan ada rasa cam payau sket..kater mancet, rasa pahit..tp so far tak plak aku terasa pahit..
ada orang kater masak pedas2 supaya tak terasa payau dia tu..
tp setelah beberapa kali mencuba masak lobak putih, rasanye yg paling sedap ialah tumis bodo2 je lagik sedap!
biar nampak simple, tapi merveles rasenyeh! bertambah2 laju nak makan lobak putih..bertambah mencurah-curah lah susu kita nanti insya Allah! yeah

bahan2:
1. lobak putih
2.bawang merah
3.bawang putih
4.garam secukup rasa
5. 2 cubit stock ikan bilis[ni kalo takde, letak ikan bilis pon ok tp kene tumbuk2 sket ikan bilis tu]
6.oyster sauce satu sudu besar
7.of koslah minyak tuk menumis

cara2:
potong lobak ikut cara kamu..potong bulat2 boleh, potong tiga segi boleh, potong panjang2 boleh..mana2 laa..janji boleh muat masuk mulut, tak terjolok anak tekak..kalo saye, saye suka potong panjang2 tige segi,senang keje..hiris bawang merah dan bawang putih..kemudian tumis bawang2 tesebut sehingga naik bau[kekuning2an]..masukkan stock ikan bilis tu, lepastuh masukkan lobak2 tadik n masukkan juga oyster sauce..oh letak sket air..sket je tau 2 3 sudu gitu..jgn banyak2..tak sedap..letak garam secukup rase..kacau-kacau 5 minit...then trus angkat! taraaa siap sudah..haa simple je kan? [hala ila..ni pon nak kongsi..gila simple..semua org tau laa..ape daa]..ahh takpe biar laa..i nak banyak2kan entri i..hahaha

kekadang i rajin, i taruk broccoli n carrot merah..sayur nampak berwarna warni..lagik menarik..tp smlm kan i lurus bendul, itu je yg i beli..makanye itu je laa yg masuk dalam kuali..haha

weh try laa! bleh tambahkan susu! i tak tipuuu!!

haa nampak cam tak sedap..tp cube lah sendrik..simple weh..masak tak sampai 10 minit..sesswaii tuk org2 cam saye yg balik keje dah malam, masak gitu2 je..dah bleh makan..goreng telur dadar(ada cili), makan lobak putih ni ngan nasik panas2..perghh layannnnn

10 comments:

  1. cakap pasal lobak putih, dulu hubby ada beli untuk buat jus konon. Mana dia belajar elok minum jus lobak putih. Sekali saya pun buat, pergh rasa dia sangat tak sedap. Pastu bila citer kat MIL, dia cakap mana boleh minum jus lobak putih suka2 sebab menda tu tajam, sesuai utk orang ada masalah sakit batu karang or kencing. Tak caya gi la google, mmg jupe petua tu. Terus tak buat dah jus lobak putih. Begitulah ceritanya......

    ReplyDelete
  2. wow resepi lobak putih
    dulu mase pantang ibu eray masak air
    letak bawang merah n putih, ikan bilis, pas2 lada hitam...kire mabelos ar jugaks :D

    ReplyDelete
  3. laam dah xmkn lobak putih. lepas2 pregnanat terus xlalu. nak buat gak la masa pantang nanti. ehehhee... nampak sedap je...

    ReplyDelete
  4. serius ke tul? huhu tatau plak..tp pernah tgk ada org buat jus lobak putih campur carrot merah, rasenye takde plak die complaint ape2..makin banyak susu dia ada laa..
    huhu aku lepas branak ni baru try makan lobak putih..tak pernah seumur idup aku makan lobak putih..sbb nak banyakkan susu, ku gagahkan jua telan..

    eray: oh ek? sebelum ni i try masak sup air mungkin tak sedap sbb tak letak lada itam kot..huhu pernah masak gak taruk lada putih, sedap gak..

    ezan: try ler..

    ReplyDelete
  5. aku pon cari lobak putih kt tesco smlm tarak,mls nk g pasar tskkkkkk

    ReplyDelete
  6. cet, tu lah pasal..aku carik lobak putih kat tesco/jaya grocer/giant semua tarak..mmg payah nak jumpe kat supermarket..so far lobak putih yg aku beli semuanye beli kat bawah rumah aku ni..sebbayek laa kedai runcit tu macam2 ada..[tp kekadang takde gak]

    ReplyDelete
  7. aku tak prnah makan....
    tapi nampaknye kena makan juga nanti...

    ReplyDelete
  8. ngehehe buleh tak aku tak penah makan lobak putih? kihkih sabo je lah. takpe lepas ini akan ku cuba cari & masak! thnks ila sbb share resipi, nampak sedappp, mcm slalu aku mkn terung goreng hehe..

    ReplyDelete
  9. farin: haa farin, nanti ko dah beranak, macam2 yg ko tak pernah makan, ko kene makan! air obat periuk(akar2 kayu) huish tuh paling mencabar..tak pernah seh aku telan, aku redah je telan..aku mana suka sangat makan ulam2 pegaga tu, tp demi nak banyakkan susu, aku telan macam2..pegaga,lobak putih, halba..n macam2

    fatih: ahaaa aper kater try? senang je aku rasa nak masak ni..kalo susah, aku pon malas nak masak..akakaka..
    eh terung goreng kalo buat sambal lagik sodapp!nyumnyum febret aku tuh!

    ReplyDelete
  10. lobak putih mmg utk bykkan susu.. tp aku tgk kakak aku mkn x byk pon susu dia.. ikut ketrunan gak kot..

    lobak putih gak utk lawaskn kencing..or utk batu karang cam atul cakap tu.. :) anyway.. slamat berlobak putih arr korang.. rasanye ok kot tp baunye yg tak tahan.. :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...