Wednesday, July 7, 2010

jurnal EBM aariz

tajuk tak bleh blah! org berjurnal pasal EP, aku pon sebok nak berjurnal2 jugak..
ahh tak kire! nak jugak! kalo rasa nak bace, bace laa..rasa malas, bleh je klik X box merah kat atas ujung tu..
pernah satu ketika aku pasrah dengan ketandusan EBM aariz..mmg ada 3 tin FM sentiasa sedia kat rumah ni sebagai standby bila2 masa je susuku kering..[oh jgn marah,bukan suka2 beli.. 1 tin mmg kitorg beli, 2 tin lagik dapat free from hospital]
dalam kes 2 bulan lepas..bukan sebab susuku kering..tp EBM aariz yg habis stocknye, aku plak terlantar di hospital..2 minggu diserang demam denggi membuatkan kitorang terpaksa try sua FM kat aariz..
seminggu pertama demam denggi, mmg langsung tak pam..
sepanjang seminggu pertama demam denggi, aariz siang hari MIL yang jage..jadi siang ari minum botol, malam baru melekap denganku..
stock makin lama making kurang..nak pam? badan mmg gila lemah, sengal sana sengal sini, tak lalu makan, darah dok amik ari2, makan obat macam2..mmg tak mampu nak mengepam..
daripada 23botol[115oz] trus dah tinggai 1botol[5oz] je..tak ke gila aku tgk fridge tu kosong je?
mmg terpaksa perkenalkan FM kat aariz..first try ngan susu enfalac..tetttt die reject! baru je sua kat mulut, die lueh2 je..
2nd try kasik plak anmum dapat dari hospital, tetttttttttttttt jugak die geleng2 kepale..campak trus botol susu..sian weh..dia haus dan lapa, tp tanak FM
jadi terpaksa tidak hantar aariz ke bbsitter..naseb bayek kuar dari hospital aku still dapat 5 hari mc..maka bleh lah aariz melekap ngan aku dan aku kumpul balik stok EBMnye..
seksa weh! SEKSA!!!! seminggu awal yg aku demam tu mmg tak pam langsung kan? so bila start pam balik yang kuar hanye 2oz je! gila kuciwaa! masa tu dah pikir, isk kalo pam dapat 2oz je ni, sah2 aariz sedut pon dapat sket jer..siannye dia! tak cukup kenyang laa dia..
3 minggu lebeh tak anta aariz ke umah bbsitter..
seminggu kitorang bercuti makan angin - mmg tak pam langsung..[kalo pam2 2oz je, buat penat je laa ngangkut pam jauh2, jadik tayah bawak pam, jimat space]
seminggu balik kampung - pam sket2, dah start banyak sket susu ni sbb balik rumah tokma, tokma masakkan kerabu pegaga dan lemak jantung..n pulang ke mlk pula, wan masakkan juga lemak jantung..
seminggu lebeh lagik aku work from home, aariz ku jage sambil keje.. - pam jugak sket2
alhamdulillah dari 1botol sekarang dah ada 23botol balik!! BRAVO ila! [mekaseh kat mancet perkenalkan aku fenugreek - dia yang suh aku beli..oh kat yana jugak, sbb aku penah tgk kat blog die, die makan fenugreek gak]
yana, aku try gak minum air tin kurmamerah+longan..sedap wehh..lagik sedap dari air tin waterchestnut yg aku slalu beli tu!!
terima kasih tak terhingga buat suami terchentaa..gigih ke sana ke mari carikkan kurma dan belikan longan kering setiap kali stok longan keringku habis..terima kasih ye dy, awak sanggup berkongsi kegigihan[surf sana surf sini, beli itu beli ini] nak banyakkan susu tuk anak awak minum..

sekarang tgh gigih makan macam2 tuk banyakkan susu
aper yg aku amik?
1.fenugreek - 6 bijik hari2 tak miss
2.air tin kurma merah+longan [F&N Season]
3.air tin water chestnut [F&N Season]
4.longan kering - ari2 gak minum n makan ni
5.kurma
6.jantung pisang - ni masa balik kampung aritu
7.pegaga - pon sama, ni makan masa balik umah tokma aritu
8.sayur bayam/sawi
9. air wintermelon longan [Hilo] - ni mancet yg tolong belikan

tulah..kesian kat orang yang macam aku ni..makan/minum laa milkbooster banyak mana pon, susu banyak tu jugak..tp alhamdulillah aku tetap bersyukur, ada laa jugak rezeki tuk anak aku minum susu ibu sampai ke arini.. sudah 1thn 1bulan dan 6 hari anak saya, Aariz Zafir minum susu saya!

8 comments:

  1. bravo bravo.. congrates ila... bila aariz nak ada adik pulak?

    ReplyDelete
  2. yerr teruskan ila!aku menyokong ;p
    alaa nak wat jurnal utk firas gak..ngengeheee tp malas nk tulis.huhuuu

    tgh berdebor2 tggu ramadhan.hopefully kita sama2 boleh survive.permudahknla segalanya ya Allah.Aminnn....

    ReplyDelete
  3. ila....kuatnya semangat kamu
    harus eray contohi nie

    thanks ye for da tips
    hopefully aariz dpt minum susu ibu die sampai 2 tahun lengkap

    chaiyok!!!

    ReplyDelete
  4. cik atul, tu laa aku dengar member/org dekat2 ngan aku dah start menambah anak. aku pon teringin seh nak tambah gak...tp congak2 umur aariz baru je 1thn..huu takpe laa thn depan laa akan diusahakan insya Allah..tunggu die 2thn, lepas tuh aku usaha gigih..keh keh

    zehan: amin!! aku pon risau...tp base on experience aku last year, susu aku lagik banyak time bulan posa tau..arap2 tahun ni cam tu jugak laa..susu melimpah ruah..bulan penuh rahmat dan rezeki namanye

    eray, sharing is caring...kene gigih sbb siankan anak..fm die tanak, takkan nak biar je die tak minum susu kan?alhamdulillah jugak laa die tanak fm..kalo tak, agaknye mungkin saya dah malas nak mengepam...
    insya Allah hendal2nye..amin! thanks eray

    farin: ramai pakar2 kat internet ni..aku dikecualian laaa..aku jgn ko jadikkan sumber rujukan..tak sesswaiii...ko mintak je lah link from mancet..die tuh semua link berkaitan bf2 ni die ada..

    ReplyDelete
  5. Jelesnyer!!! Aku, if duk rumah ngan Zarif.. mmg susah sangat nak pump sbb anak teruna aku tu, skit2 nak susu.. every hour.. So, aku cam agak ragu2 nak pump, takot nanti die ngamuk biler isap2 susu takde.. Neway, chaiyo!!!! And yes, air longan + kurma merah tu sangat sedap.. beli ler yg 3 in 1 nyer.. bleh wat air panas n minum kat opis every morning n evening :)

    ReplyDelete
  6. ila fenugreek tu nak beli kat mana? aku punya dah mula merudum ni.. naufal blum pun lg 1 thn.. aku takut!!!

    ReplyDelete
  7. yana: alaa aariz pon sama, die nak melekap je..time die tgh tido tu, curik2 aa pam..dapat sket pon jadik..pada aku takpe pam je..lafik kerap die menyusu ngan kita pastu tambah plak pam, lagik laa kerap susu tu datang..

    wati kat babysnowdrop..aku baru je order smlm, arini dah dapat..aku ada taruk link die kat sidebar aku sebelah ni..ko carik under Baby's thingy..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...