Saturday, July 17, 2010

Aariz Zafir 13 months

1.sudah ada 2 batang gigi kat bawah![lower teeth, central incisor] baru je tumbuh..adeiii sakitnye bila die menyusu..dah le dia suka ketap pastu tarikk..cam lepas geram gitu..rasa nak merajuk je ngan dia..tp cam laa dia paham kalo mama dia ni merajuk ngan dia..

2.sudah pandai geleng2 bila taknak dan angguk2 bila nak..

3.dah start makan nasik cam org dewasa..suap dia[guna tangan,luas mulut dia nganga] nasik + kuah sup sayur + ikan atau ayam, suka gila dia..tp still lagik mama buat bubur blended..sbb die lagik laju dan banyak makan kalo bagi bubur blended compare nasik

4. pantang nampak mama dia bertudung or lawa2..dia tau dah mama nak pi jalan..mula laa dia tak senang duduk dah..takut kene tinggal..

5.tak boleh tido sorang2..dia bleh rasa/tau kalo die tgh tido sorang2..dia akan bangun carik orang..terhuyung hayang jalan cam lalok tu..tp laju..haha..[pernah skalik, dia jalan mata tutup ni, laju je menonong..sampai langgar almari..nak gelak tak sampai ati]..paling parah kalo mama kene kerja malam..kalo mama bangun nak keje kol 2am tu, dia pon bangun..huu sanggup berjage tersengguk2 semata2 tamo tido tanpa mama..

6.naik turun tangga cam org dewasa[berdiri]..tak main aa merangkak2 ni..

7.pandai letak barang kat tempat asal..[ini ikut mood dia..mood rajin dia buat laa..kalo tak, huu abih semua periuk belanga,tapis mama dia hangkut letak depan tv tsk]

8.boleh sebut "nak" kalo nak sesuatu

9.terror imitate orang..maklong dia "haipp" dia, dia "haippp" maklong balik..siap ketap2 bibir dia dia haipp maklong..comel je..

10.sangat suka naik permainan yg bergerak..alaa permainan yg kene masuk coins dalam machine tu..dan juge battery-operated-motor/car/animals..haa yg seangkatan dengannye..sekarang aariz dah ada motor tokpa beli tu, bleh laa main sepuas2nye..huhu

5 comments:

  1. hehe.....aariz tunggu ehh, baby auntie kuar nanti, dah besar sket leh kawan-kawan =D

    ReplyDelete
  2. kitorg tak sabar nak tunggu baby auntie kuar! farinn! aku plak yg tak saba ok? bezznye nak bau baby..aariz dah bau masam! tak bau baby dah..

    ReplyDelete
  3. awww aariz's a big boy now! aydein ada byk jugak similarities dgn aariz, especially the makan part! pantang tgk adults mkn, misti nk sebok join sama2! :P and its true, kalau bubur blend lagi laju die mkn. tapi u know, babies kalau terbiasa mkn blended food je, derang lambat ckp tau. even my paeds ckp dah kene introduce more textured food to toddlers this age. tapi bile i tried on aydein, punyelaaaaaa lambat nak habes. siap lueh2 and buat "auta" nak muntah mcm gitu. bertuah betol anak bujang i tu. but really. kita kene besekan derang ni dgn textured food. kalau tak, takut lambat bckp, bcoz i ada baca, different textured food tu yang "train" otot2 mulut derang tu for speech development. so more textured food for aydein & aariz ok! :P biar becok sampai kita tak terlayan :P

    ReplyDelete
  4. wah serius? i baru tau! thanks for the info! i bukan apa, tkt die telan, tak hadam betul2 foods yg die makan, takut sakit perut plak nanti..tp mmg dah suap die macam2 sekarang..babysitter die pon mmg suap nasik sbb katenye aariz walopon dah makan bubur, tp still akan join makan nasik bila kawan2 lain makan nasik..haha sungguh laa kuat makan anakku itu..tp takpe..biar die makan..i lagik sukaa!
    ok!lepas ni i akan slow2 introduce him to textured food..kasik becokk..yeahh

    ReplyDelete
  5. wah terer lar aariz pandai naik tangga cam owang beso
    rayna still merangkak2 lagi
    nebes agaknya
    tak pun x cukup practise sbb jarang jumpa tangga
    keh keh keh

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...