Friday, February 27, 2009

Baby Checklist

Apparel:
Long sleeve/short sleeve/sleeveless rompers
Sleepsuits
Socks
Mittens & booties
Infant Caps/Hats
Receiving blankets
Bibs
Baby laundry detergent
Barut

Bathing/Baby Care:
Bath tub
Baby shampoo/baby bath
Baby lotion/oil
Diaper rash cream : Angel Baby Bottom balm
Cotton buds
Cotton balls
Towels
Changing mat mommy Basil kater nak hadiahkan changing mat yg kat mother's care yey!
Baby wipes
Brush & comb <<-- tayah kot..nanti baby nye gigi tumbuh jarang2..tunggu die besar baru beli kot
Baby nail clipper
Baby Nasal Aspirator
Thermometer
Disposable diapers
Bath Toys
Minyak Yuyi/geliga

Feeding:
Breast Pump
Feeding bottle & teats
Breast Milk Storage
Bottle & Food warmer <<-- hmm tayah kot?
Breast Pad
Pacifier <<-- ni tak plan pon nak bagi die..takut gigi jongang..tp beli gak tuk standby.
Bottle brush
Natural Nipper Butter(Earth Mama)
Milkmaid Tea

Nursery:
Baby cot <<-- thanks to my SIL
Crib set(Cot bumpers, fitted sheet)
Newborn pillow & bolster
Mattress (Latex)
Thermal Blanket
Lullaby player

Travel:
Portable baby bed/mattress
Infant Head Support
Diapers Bag
Baby Sling <<-- baby dah besar sket baru pi beli..tak perlu tergesa2
Stroller <<-- buat masa ni tak perlu beli, pakai yg dah ada..nanti beli yg baru..
Car seat

yang strikethorugh dah beli..hmm nampak macam banyak je yg tak beli gik ni? warghh! anyone nak sponsor? hehe
*updated on 6th April 2009

Wednesday, February 25, 2009

Sengal seluruh badan

arini terasa sengal2 seluruh badan..malam tadik tak bleh tido..macam2 yg bermain di kepala..malam tadik perut mengeras dan senak..terasa baby tak gerak seharian..risau yg amat!! tulahh dok leka bershopping sakan di siang ari mula terasa kesal di ati..kol 2 pg, terbangun sbb kaki terasa berdenyut2.. tgn mengusap2 perut n tetibe terasa si dia bergerak! alhamdulillah terasa lega sungguh di hati!..agak lama coba memejamkan mata, tp tak berjaya..kaki berdenyut2, perut berombak, otak pk macam2..kenape perut senak n mengeras malam tadik..something wrong ke? ptg tadik aku dapat jawapan, baru aku tau, rupenye sbb aku terlalu banyak berjalan..sbb tu laa perut mengeras n senak..huu ye laa mana taknye dari kol 10 pg - 8 mlm aku dok bershopping sakan tak hengat punye..tp smlm masa kejadian tak terasa pon?kesian baby mesti die pon kepenatan mama tak henti2 berjalan..sorry baby... i'm so happpyyy n excited shopping for you! mmg puas hati shopping smlm, tak sesia apply cuti semata2 nak bershopping! dah banyak yg bleh mama strikethrough from the baby checklist! so tinggal a few things yg besar2 je laa lepas ni! lepas ni tamo dah jalan banyak2 sangat cam smlm! serik!! ingatkan banyak berjalan bleh exercise, tp terlebeh sangat, badan sendrik yg naye..

ini semuaa ahmad albab yang punyaaaa...

Saturday, February 21, 2009

6th antenatal checkup

tadik pagik pi checkup and alhamdulillah semuanya ok n normal..blood pressure thumbs up! urine? erkk urine arini tak check! sbbnye die tamo kuar!! frust sungguh aku..punya lama gila aku bertapa dalam toilet derang, tp tamo kuar, bleh ke? padahal aku dah minum bergelen2 air masak sebelum kuar rumah tadik..still! tamo kuar jugak..sama case like last month, but at least last checkup dapat gak sket tuk derang test urine aku..but not this time around! langsung ilekk! (ampun kan saya sekiranya entri kali ni kamu2 rasa jijik n tak perlu dicerita die nak kuar ke tak kan)..ahh takpe aku nak gak cite ketidakpuasan aku!..riso jugak tau.. yer laa urine test penting tuk ibu2 mengandung..ahh takpo laa..Dr. Raja kater tak perlu laa..since mgtt aku last time normal!..haha lega sket aku..then lepas check blood pressure, Dr. Raja scan perut aku..wah kali ke-6 aku jumpe si chumell ni..walopon sekadar berjumpa di monitor dr tu kan..hoh arini die menyorok! tunduk tak kasik tgk muka die! aiyo! kenapee kenapeeee baby?? mama nak tgk muka die..dah laa sebulan skalik je dapat tgk die! isk! Dr. Raja try tolak2 die ngan menda alah scanner tuh supaya die gerak sket n kasik tunjuk muka dia, tp korang tau ape baby buat? si chumell ni pusing, n trus kasik montot die kat kitorg! warghhh!! die tuka posisi menonggeng plak!! aiyoo! bleh plak gitu! end up dr print gambar jari2 tgn die je! aihh! takpo laa baby, next month plak laa mama tgk muka baby k! hopefully baby tak senakal arini ok!?..mama alwaiz love you!! tak sabar for next checkup!

haa ni laa jari tgn die..chumell dak? disbbkan tak nampak muka, so dr print 2d je laa..slalunye 3d..nanti laa aku upload gambo2 yg ada nampak muka die..

for record : 6 months(24 weeks), baby's weight: 861g, baby's lenght: 35.6cm, baby's heartbeat: 153BPM, mama's weight: 60kg!! omg! sebulan naik 4 kg?

Thursday, February 19, 2009

Rona Roni Makaroni

ahhaahahahahaaha lawak gile ending die tadik! so tamat lah sudah drama bersiri rona roni makaroni yang selame ini kitorang dok tgk tetiap malam Khamis kol 9 @ astro ria..lain dari yg lain laa ending dia..terbahak2 aku glak!..memula suspen gak aa, n ingatkan panjang lagik laa cite ni kan..skalik upenye abih dah malam ni! ayat lawak yg aku teringat si daddy roni tu cakap tadik 'biasalaa drama melayu, mana nak kira logiknya'..lebeh kurang gitu laa ayat dia! ahaha! tp syok ler gak layan citer ni..walopon sebenarnye aku almost bosan tgk drama ni last week..sbb cite makin melalut n lembap..tp naseb bayek aku tgk gak malam ni..sbb takde cite lain pon aku nak layan kan..dah ler dok sengsorang ni (En. Hubby tetibe di'page' pi wisma celcom..kate nye rack server kat situ tumbang! camner laa bleh tumbang..aiyaa tak dapat ku gambar plak camne rupa die tumbang kan..) aper lagik layan tv je laa kan..

hoh ada sejam gik tuk aku habiskan shift keje aku malam ni! huwaa malasnye nak research pasal deemed loan handling ni kan!! huwaa bosannyeee!! malasnye aku nak check coding!!

Monday, February 16, 2009

Geng - Upin & Ipin

smlm berjaye jugek kitorg nonton cite tu! mmg gelak tak hengat punya dalam cinema tu! mmg tak henti semua orang dok terglak2..aku kagum citer ni mmg dapat menarik semua orang tak kire lingkungan umur tuk nonton! tok nenek pon ada gak yg pi nonton smlm aku tgk! caya laa! berbangga dengan hasil tangan anak2 kelahiran tempatan! hehe..yg bertambah banggenye, ramei dak x-mmu yg menghasilkan cite tuh! bangge bangge! caya laa aku sebagai salah sorg bekas mmu! ahax..blagak plak..ah bia laa..blog aku..aku nak blagak ke ape ke kan..hahaha..

aku rekemen korang sumer pi laa nonton citer ni kat cinema! tak rugiii! bahasa yg bersahaja tak macam typical citer2 melayu lain n jalan citer yg menyeronokkan! ada lawak,ada seram,ada suspen dan ada gak sedeh! nilah masanya kita nak nyumbang ke arah kemajuan filem negara mesia kan! huhu~

Sunday, February 15, 2009

mama yang excited

huu habis je makan2, aku ajak En. Hubby masuk semua kedai2 barang baby..aku rasa habis semua kedai2 barang2 baby kat ou tu kitorang masuk..tapi tak beli sangat pon..kitorang dok usha2 je dulu..yg pasti aku dah set target barang2 yg aku berkenan..tp bersepah laa..ada kat safe n sound, kat mom's care, kat mana tah lagik smlm..pada aku, masih terlalu awal tuk beli barang2 tuh semua..so usha2 je laa dulu kan..mana tau nanti MEGA sale, aku bleh trus tuju kedai2 tuh..haha..dalam2 dok usha tuh, sempat gak laa aku grab sket baju for my lil precious ni..haha..excited sungguh aku nak beli barang baby..comel2 ok! menahan sabar n geram je laa aku..tp yg pasti, aku tutup mata tamo tgk barang2 baby girl! ahah so korang mesti dah dapat teka jantina baby kitorang kan? hehe..its a bird! no its a plane!..ahah

ni antara baju yg aku tak tahan geram nak beli..terpaksa aku beli gak..sebenarnye aku ada beli rompers yg sangat comel kat reject shop tuk my lil precious..tp tak amik plak gambar..nanti laa aku amik sumer gambar barang2 baby yg aku dah beli..ahah betapa excitednye seorang mama!

Hari Kekasih yg tak dirancang

haha..hari kekasih tu..ceywahh tanak sebut valentine's day..nanti cam celeb memperingati St. Valentine tu plak..hoh smlm pagik aku ingatkan takde laa hari kekasih tuk kitorg taun ni n for sure dok lepak umah je laa kan seharian smlm..tp tak disangka2, En. Hubby dah usha tiket citer Geng kat internet n die kater kol 4:45 n kol 7 ada..En. Hubby ajak pi tgk..so habis je keje kol 3 ptg smlm, aku cergas mandi n bersiap tuk kejar pi beli tiket..smlm tak bleh reserve tiket kat online, so terpaksa laa kene pi beratur kan..sampai2 je kat ou, mak aih punye laa ramei manusia beratur..tiket sumer full! yang tinggal kol 11:45 mlm..warghh tak dapek laa kitorg nonton smlm, En. Hubby kene standby kat TM cyber plak malam tadik,keje.. so kene laa balik sebelum kol 10..naseb bayek En. Hubby ada reserved tiket tuk arini..yeah arini je laa kitorg tgk citer geng tu! so smlm kitorang pon jenjalan laa keliling ou tu..perut pon lapa, aper lagik, trus la kitorang menuju Chilis! warghh dah dok terbayang wings over buffalo n fajitas nachos fevretkuuuuuuu!! on the way to Chilis, tetibe nampak ramai gila orang beratur tuk amik aiskem! warghh! aiskem Cornetto free!! sempena Valentine's Day, Wall's Cornetto kasik aiskem free tuk semua orang yg ada kat situ..yey! kitorg aper lagik, sebok gak beratur tuk amik aiskem free..saper tanak kan, aiskem free!
En. Hubby curik2 amik gambar aku tgh main kat game arked. cis! Dah lama tak pi game arked, dulu tu laa tmpt persinggahan kitorang slalu!..smlm aku ngan perutku itu slamber masuk situ..padahal kat situ sumer bebudak remaja..ahax pedulikkan..kah kah

hah aku sorang je habiskan 2 starter tu..wings over buffalo + fajitas nachos..sebbayek aku tak order main dish dia..aku slalunye order 2 starter ni + main dish..tp yg pasti main dish aku lepas tuh tak habis..so tamo tamak ari smlm, aku makan 2 starter tu je! itu pon kenyang gilos! huihh alngkah bahagianya kalo dapat makan ni je ari2..warghh bengkrap la En. Hubby! kakaka..

Saturday, February 14, 2009

Valentine's Day

hmm nampak gayenye taun ni takde laa valentine's day tuk kitorang..ape nak buek, aku keje..tp bagus gak tak celeb ni..slalu je aku dapat email2 pasal tak elok sambut valentine's day..tp bagi aku, kalo nak sambut gak, bleh je..cuma anggap ianya satu hari untuk mengingati kekasih..kalo ikutkan cerita2 yg aku dapat kat email, valentine's day ni adalah ari tuk memperingati paderi St. Valentine..ada gak aku dengar citer pasal ianya adalah ari mengingati kemenangan pihak laknatullah ke atas org islam(org islam ditindas dan ditipu - alahai lupa plak aku citer sebenarnye camner)..oh ni yg aku jumpe kat internet:

Every February, across the country, candy, flowers, and gifts are exchanged between loved ones, all in the name of St. Valentine. But who is this mysterious saint and why do we celebrate this holiday? The history of Valentine's Day — and its patron saint — is shrouded in mystery. But we do know that February has long been a month of romance. St. Valentine's Day, as we know it today, contains vestiges of both Christian and ancient Roman tradition. So, who was Saint Valentine and how did he become associated with this ancient rite? Today, the Catholic Church recognizes at least three different saints named Valentine or Valentinus, all of whom were martyred.
One legend contends that Valentine was a priest who served during the third century in Rome. When Emperor Claudius II decided that single men made better soldiers than those with wives and families, he outlawed marriage for young men — his crop of potential soldiers. Valentine, realizing the injustice of the decree, defied Claudius and continued to perform marriages for young lovers in secret. When Valentine's actions were discovered, Claudius ordered that he be put to death.
Other stories suggest that Valentine may have been killed for attempting to help Christians escape harsh Roman prisons where they were often beaten and tortured.
According to one legend, Valentine actually sent the first 'valentine' greeting himself. While in prison, it is believed that Valentine fell in love with a young girl — who may have been his jailor's daughter — who visited him during his confinement. Before his death, it is alleged that he wrote her a letter, which he signed 'From your Valentine,' an expression that is still in use today. Although the truth behind the Valentine legends is murky, the stories certainly emphasize his appeal as a sympathetic, heroic, and, most importantly, romantic figure. It's no surprise that by the Middle Ages, Valentine was one of the most popular saints in England and France.
While some believe that Valentine's Day is celebrated in the middle of February to commemorate the anniversary of Valentine's death or burial — which probably occurred around 270 A.D — others claim that the Christian church may have decided to celebrate Valentine's feast day in the middle of February in an effort to 'christianize' celebrations of the pagan Lupercalia festival. In ancient Rome, February was the official beginning of spring and was considered a time for purification. Houses were ritually cleansed by sweeping them out and then sprinkling salt and a type of wheat called spelt throughout their interiors. Lupercalia, which began at the ides of February, February 15, was a fertility festival dedicated to Faunus, the Roman god of agriculture, as well as to the Roman founders Romulus and Remus.

So terpulang laa kat korang nak percaya yg mana satu..lu pikir laa sendrii..

warghh aku ngantuk lagik sebenarnye ni..tp dok tahan mata sbb keje..kol 5:30am tadik dah bangun..bukak notebook, gosok gigi, cuci muka then trus ngadap notebook..pepagik bute email aku berderet2 kene check..kang termiss email from user, naye bos kater aku tak wat keje plak kan..hah nak tgk camne keje aku ari2? meh tgk ni..

inilah screen TSO yg aku slalu ngadap ari2..orang kater tgk ijau, mata segar..aku rasa makin kelabu mata aku tiap kali dok telek coding ada laa..

Thursday, February 12, 2009

ladies nite out

last nite went to bangsar..alone..En. Hubby teda, makanya terpaksa laa drive sendrik..Zed was ere from Abu Dhabi..sonok jumpa die! semakin ayu, rambut panjangg gila..tak pernah gik aku tgk rambut die sepanjang itu! (ala rugi plak tak amik gambar ngan die smlm)..plannye nak hangout ramai2 sbb lama dah tak jumpa..end up aku n dia je malam tadik..luckily zura datang jugak then kitorg ke cheras tuk lawat kak rin(kakak zed)..n kitorg sesat! before that singgah crown plaza skejap amik barang then baru gerak ke cheras..ceywah aku ni bila dengar kakak die dok jalan peel, dengan slambernye tak mintak direction...kekunun tau jalan laa ni..(ye laa aku dulu dok situ n skulah kat SRK Convent Jalan Peel tu)..mesti laa aku assume senang je laa jalan kan..skalik sampai kat bulatan kmpung pandan, aku glabah..warghhh gila dah lain! punya laa lama gilos aku tak ke area sana! aku redah je laa..skalik masuk highway putrajaya tu ok! huwaaa jauh gila exit terdekat adalah bukit jalil! tak ke berpusing balik lepas tu kitorg..takpo laa, bleh bawak zed jenjalan kl..yer laa dah lama kan die takde kat kl ni..haha..padahal dah salah jalan..hua hua hua..malu je org kl, tapi bleh sesat! cis!..tu laa orang tua dah pesan, malu bertanye sesat jalan!..ok tapi kitorg sampai jugak jalan peel tu, sbb aku tere! haha..then zura citer2 pasal satey jalan peel..aku tingat satey pakwan je la..mmg betul satey jalan peel = satey pakwan..satey tu dah lama gila since aku skulah rendah, die dah bertapak kat situ..until now idup gik gerai tu! wah! kagum betul aku!! kitorg makan ngan lahapnye satey tuh kol 11:30 mlm..haih mana laa tak gemok asik makan je..padahal aku baru je makan nandos kat bangsar tadik..cis zura la ni..tp zura n zed cakap aku tak gemok! wahh hepiiiiiiiiii nye aku!! around 12a.m kitorg gerak balik ke crown plaza anta zed n zura..zed ajak stay ngan die kat crown plaza, malas ler aku..aku keje kol 6 pagik ni(hehe aku work from home lagik arini!)..laptop kat umah camner nak keje kalo aku stay sana..so gigih gak aku drive sengsorang membelah kesunyian pagik! tak sunyi pon! kl masih idup! kol 12:30 a.m tu makin banyak kereta ada laa..hope to see them again next time! rindu gila kat member2 lama!

p/s: zed thanks for all the chocs! bertambah stok chocs aku..next time balik mesia, bwak adiah tuk baby aku skalik ek! ahaha

Tuesday, February 10, 2009

i miss my hubby!

huwaaa!! tak sampai pon sehari die pergi, aku dah start rindu kat dia! i miss him so muchhhhh!! camner laa aku nak tempuh seminggu ni tanpa dia kat sisi aku? camner la jugak aku nak tido memalam tanpa En. Hubby kat sisi aku? padahal setiap malam tiap kali aku mau tido, for sure die kene 'dodoikan' aku..malam ni? malam esok? malam lusa? camnerrrrrrrrr?? huwaa..cepat laa masa berlalu! tak sabar nak tunggu ari jumaat ni die balik!! huwaa tak suke kalo die kene pi out station!! aper nak buat, terpaksa laa aku relakan je..keje kan..bukan die pi berpoye2..huwaa sayang cepat ler balik!! i miss u soooo muchhhhh!! love u! =(

Char Kuey Teow Mali's Corner

last sunday nite En. Hubby n aku pi Mali's Corner, jalan malinja, wangsa maju semata2 nak makan char kuey teow yg dikhabar2kan sedap tuh..lepas maghrib zass trus kitorg gerak dari tropicana, kj menuju ke wangsa maju..excited sungguh aku nak makan char kuey teow n dah terbayang2 dah aku makan ngan lahapnya..(oh aku mmg sangat suka makan kuey teow)..tp malangnya sampai je kat bulatan ipoh tuh, kitorang stranded dalam jam! gilo jam tak hingat! kitorang langsung tak teringat yg arituh thaipusam..n pada sangkaan aku kalo yer pon thaipusam, mesti dah habes dah..ye laa dah malam kan..tp salah sangkaan aku tu..aku toleh kiri kanan, sumer kete adalah kete orang india! terpaksa laa En. Hubby melencong trus ke kepong then patah balik ke pj..hai satu hal laa plak..takpe laa ronda2 kl tgh malam kan..bleh tgk lampu..iyo la tu! padahal hati dah terbakar, perut dah berkeroncong..aku still senyum gik..tamo spoil mood En. Hubby, so aku gagahkan jugak mengukir senyum..at last kitorg sampai kat wangsa maju tuh around 10pm..kuar punya laa awal, last2 lambat gak sampai..dah ler sampai2 kene beratur tuk order..aku mmg lapar tahap gila baban, aku siap order char kuey teow special n nasik lemak ayam dia! tamak tak aku? haha..En. Hubby kata masa die kat UIA dulu mmg die slalu je makan nasik lemak situ, sangat sedap katanya! aku pon nak ler try rasa, tp aku nak gak char kuey teow, so aku order dua skalik! ahaha..En. Hubby kater die kagum ngan gerai tu, since die kat UIA dolu2 until now, gerai tuh masih kukuh kat situ..ramai gila org! walopon ramai, org2 sanggup beratur panjang semata2 nak makan kat situ..tmpt tu mmg meriah!! bukan setakat remaja je, pakcik, makcik, dak kecik, nenek n macam2 lingkungan umur ada kat situ..naseb baik takde laa lama sangat kene tunggu beratur sbb dia ada 5 orang tukang goreng kuey teow tu..derang mmg tak henti laa menggoreng! hebatt!! hmm tak sempat plak nak amik gambar juadah kitorg sebelum makan, sbb lapo sangat kan..so yg ada suasana org beratur ngan pinggan yg dah licin!! tinggai kulit2 udang je..haha


pinggan kitorang yg dah licin!

ada panjang gik meja yg derang susun belah kiri ni..mmg meriah!

mmg tak sesia ler kitorg stranded in jam skejap n pi jejauh semata2 nak makan char kuey teow tuh! haa korang pi laa try!! sedap!!

Saturday, February 7, 2009

Baby Bumps

Check out the biggest celeb baby bumps for 2008:
J-Lo
The singer, 39, and her husband, singer Marc Anthony, 40, welcomed twins Max and Emme on February 22, 2008.

Halle Berry
The actress, 40, and her boyfriend, model Gabriel Aubry, 32, welcomed a baby girl named Nahla Ariela on March 16, 2008.

Melissa Joan Hart
The actress, 32, and her husband, Mark Wilkerson, 31, welcomed their second son, Braydon, on March 12, 2008.


oopss..this is me!
hehe gamba ni masa 4 months - Dec 2008

p/s: actually ada gik senarai biggest celebs baby bumps, tapi aku taruk 3 tu je laa..penuh plak blog ni kang ngan gambar2 derang

pregnancy weight loss

petang tadik chat ngan mancet pasal berat kitorg..die dok riso2 die terlebey berat sudah..pada aku bagus per..itu tandanya die dan baby sehat..kitorang borak2 camner laa nak ilangkan berat badan kitorg yang makin bertambah2 ni lepas bersalin nanti..then tetibe aku terbaca pasal Jessica Alba's 'horrible' weight loss kat yahoo featured tadik..The svelte star reveals how losing her pregnancy weight brought her to tears.

meh kita baca more details that they wrote:
Sometimes, I truly, deeply feel sorry for Hollywood actresses. Take, for example, Jessica Alba, who, in the March issue of ELLE magazine, talks about trying to get back into shape unhumanly fast after giving birth to her daughter, Honor. In the story, Alba describes workouts so horrible and strenuous, they made her cry.
Another trial she endured for beauty's sake? “I wore a girdle," she says. "Eight weeks after my girlfriend had her baby, you could see her six-pack. She told me to put an elastic band around my waist—any kind of band or girdle works. She was like, 'I slept in it.' I didn’t recover as fast as she did. I [still] don’t have a six-pack.”
All of this torture wasn't even for a film role—it was so the 27-year-old could star in Campari's new ad campaign (and so, if you remember, the company could airbrush her perfectly gorgeous body anyway).
Further in the ELLE story, Alba talks about what it feels like to give birth ("Contractions aren’t that bad. If you’ve ever had bad cramps? That’s what they’re like. But that moment when they put the baby on your chest—that’s deep. It’s a deep experience.”), her new separation anxiety ("I never cried before. Just being a mother is making me a big, weepy mess.”), and, of course, fashion (“I’ve always loved beautiful clothes, but I’m not very hip to the coolest, newest, most fashionable thing."). She seems considerably vulnerable and, honestly, lovable. Check out the whole story here, become a Jessica Alba fan. It's Okay, you should. The girl's been through enough.
Alba says giving birth wasn't difficult. - oh really? hopefully aku pon sama laa nanti! amin!
"Contractions aren't that bad. If you've ever had bad cramps? That's what they're like," she says. "But that moment when they put the baby on your chest that's deep. It's a deep experience." - waa tak saba nak rasa the 'deep experience'
It wasn't easy for Jessica Alba to lose the baby weight. "[The workouts] were horrible," Alba -- who dropped the weight for her Campari calendar shoot -- tells February Elle. "I cried. And I haven't worked out since." - hadoi mati ler..sama ler..aku dah lama stop fitness first..kene start balik ke lepas pantang? huwaa..

Friday, February 6, 2009

Award

1. Copy badge "2008 Cute's 3logger Award" di bawah untuk diletakkan di blog anda..

2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.
(eh yun, ni award taun lepas daa..agak sudah basi..adakah incik notis benda ni?)
  • Yun ni ex-hosmetku semasa zaman2 bujang dulu
  • dulu die ketua rumah, sbb die garang cam mak tiri, so sumer hal2 berkaitan sewa rumah/ketidakpuasan hati kepada keadaan rumah dan sbgnya yg berkaitan ngan umah sewa kitorang, die laa uruskan..ahaha
  • ye die masih penghuni setia di umah sewa kitorg tuh lagik
  • orangnye garang2 gitew tapi klako kekadang
  • bezz/syok/layan borak2 ngan dia ni..macam2 topik bleh borak ngan dia nih - die umpama CNN kitorg..haha
  • tp awas! die agak laser ok..die sangat berterus-terang orgnya
  • kalo korang tgk ni die ni, sure korang kater 'die ni laki ke pompuan'? - sbb die ni ganazz.. aaa :) (ampun ye yun)
  • walopon begitu, die pandai buat kek n kueh raya! nyum nyum! (bila agaknye aku akan dapat tempias makan kek marble ko lagik? ee sedapnyee!)
  • business minded nye orang..otak asik pk duit!
  • ada kete tapi kedekut tamo bawak pi keje
  • bercite2 tinggi orgnye..
  • aku dah booked die tuk jadik photographer tuk baby aku nanti..ahaha
  • aaa aper gik? banyak gik..tp ni je yg aku teringat buat masa ni..kalo ada lagik nanti, aku tokok tambah gik ek yun..sabo

3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya.

  • hobi? eh solan ni macam nak isi biodata kat autograph masa zaman2 skulah dulu..hobi : shopping n makan kot? ahaha
  • fakta? aku tak saba nak tunggu baby yang bakal keluar dari perutku ini - tinggal lagik 121 hari yey
  • mempunyai seorang somi yg best!romantic!caring!charming!loving! and funny! dia adalah Incik Muhammad Firdaous Bin A. Jalil (ah sukati aku laa nak puji lakiku lebeh2 ke ape kan) haha
  • dah ketinggalan banyak benda dalam dunia IT..padahal aku adalah seorang bekas student IT dan sedang bekerja dalam dunia IT..boleh? ye laa aper taknye, sekarang ni problem je, anto trus pi Helpdesk takpon pass je sumer menda kat En. Hubby..
  • anak ke-2 dari 4 orang adik bradik - anak ke-2 org kater degil..tapi aku rasa kalo tak anak ke-2 pon ada je yg degil lebih dari aku..ahaha
  • aku dalam family adalah bahan experimen takpon permulaan - orang pertama dalam adik-bradik yg dianta dok asrama, form 1 dah setat kene berdikari sorg2, aku jugak org pertama dalam adik-bradik yg kawen, walimatul'urus agak beriya2 walopon takde laa grand sampai buat kat hotel kan tp beriya laa, orang pertama juga yg bakal menyumbangkan cucu dalam family, aku juga orang pertama dalam adik-bradik yg beli kete - mereka2 itew disumbangkan kete oleh parentsku- tak aci! huu :( - ..padahal aku adalah anak yg ke-2..ye disini nampaknye aku seorang yg sangat berdikari..mereka2 itew masih berkepit ngan parentsku..

haih banyaknye nak kene taruk kat sini, apsal susah sangat nak pk ni?...

...............

  • ok sambung balik..lahir 12 april 198*..oh sila catat tarikh ini di calendar anda semua ya..nanti jgn lupa kasik adiah
  • still dalam dilemma tatau nak pilih nama tuk baby kitorang nanti..darwisy? bermaksud yg waraq, wah macam plate kete aku plak WRQ****..ye aku panggil keteku itew waraq..isk masih tiada idea..takpe masih awal lagik aku rasa..tak perlu gopoh2..
  • sangat banyak coklat yg aku telan sekarang ini, sumer jenis coklat menjadik kegemarankuuu!!
  • yey at last! aku dah gemokkk!! bak kater yun, aku tgh mengandungkan baby+lemakk!!

4. I'm tagging :

  • cik masitah a.k.a nak dara rindu yg mmg agak cumel
  • puan Zehan yg sunyi menyepi skang ini..mana ilang daa
  • puan Zam sbb arini aku ternampak namaku didalam blognye! yey mekaseh ye, terharu i
  • En. Hubby somiku terchenta, aci ke kasik laki sendrik? ah bior laa..kita tgk die rajin ke dak layan tag2 ni..ahaha

pergh lama gila aku nak siapkan menda alah ni..penat berpk! aiyoo! maghrib oh maghribb!!

Thursday, February 5, 2009

The Dark Side of Facebook

Article ni aku dapat dari email smlm..tetibe terasa nak berkongsi dengan korang plak..sebbayek aku slalu je tipu2 info aku kat frenster/myspace/facebook n seangkatan dengannye..

sape yang ada facebook, meh baca meh..

Aku baru terbaca mengenai tulisan Khai di blognya mengenai Facebook. Selepas selesai membacanya, aku rasa terpanggil untuk berkongsi cerita mengenai Facebook ini. Walaupun bagi sesetengah orang cerita ini cerita lama, tetapi apa salahnya aku kongsikan sekali lagi sebagai info tambahan.
Ramai yang suka menggunakan laman web sosial seperti MySpace, Frienster, Tagged dan juga Facebook untuk mencari kawan dan juga member lama di ruangan maya. Ada yang menjadikan laman web sosial sebegini sebagai satu tempat untuk mereka berkarya, tidak kurang juga yang menjadikannya sebagai satu tempat dalam memperjuangkan wadah dan pemikiran masing-masing. Yang penting, ianya PERCUMA dan itulah yang aku ingin kongsikan.

Lamab web sosial sekarang tidak ubah seperti blog. Dengan menggunakan umpan yang paling senang iaitu PERCUMA, berduyun-duyun pengguna Internet akan berusaha untuk mendapat satu account bagi diri masing-masing. Apatah lagi kalau username mereka masih belum diguna pakai oleh orang lain. Betul`kan? Jadi sebagai pembuka kata, hari ini kita akan berkongsi sedikit info mengenai laman web sosial yang sedang meletup iaitu FACEBOOK.

Sebenarnya, ada sebahagian “dark side” yang tidak diketahui oleh berjuta pengguna internet di dunia ini mengenai Facebook. Ini adalah satu konspirasi teori yang telahpun menjadi fakta benar dan apa yang boleh kita lakukan sekarang adalah “lihat” dan “terus melihat”. Jika ada di antara kita yang telah meletakkan butir-butir peribadi sebenar di dalam Facebook, maknanya tiada apa lagi yang kita boleh lakukan.
Sedarkah kita siapa sebenarnya di belakang Facebook? Sedarkah kita bahawa semua data-data yang kita berikan itu telahpun disimpan oleh pihak CIA?

Mereka boleh mengakses semua mengenai kita dan dengan mudah mendapat semua butir-butir diri tanpa perlu bertanya kepada kita, bos kita, kawan-kawan kita, pihak universiti kita, keluarga kita dan banyak lagi sumber at anytime they want!! Dan yang lebih menyedihkan lagi, ramai dari kita terutamanya rakyat Malaysia sudahpun memberikan 100% info dan butir-butir diri mereka dengan TEPAT. Apabila ditanya, mereka dengan mudah menjawab, “nanti kalau member lama atau member sekolah ingin mencari kita… senang sikit!”

Malang sekali bukan itu yang berlaku.
Dalam pada keghairahan yang kita sendiri wujudkan terhadap Facebook, kita sedikitpun tidak membaca dasar ataupun polisi yang Facebook letak di dalam laman web mereka. Yang kita tahu hanyalah PERCUMA dan sikap ramah dan jujur kita itulah yang boleh memakan diri kita sendiri sebenarnya.

Mari kita lihat apakah yang Facebook nyatakan mengenai butir-butir peribadi yang kita sendiri masukkan dalam account Facebook kita:

Cuba bayangkan!!!
Facebook yang telah menjadi kegilaan pengguna internet adalah tempat yang paling mudah untuk CIA mendapatkan data peribadi mereka dengan PERCUMA. Bagi pengguna kebanyakan (mereka yang bukan extreme), mungkin ia tidak akan membawa keuntungan kepada pihak CIA tetapi bagi mereka yang mempunyai “title” sebagai “professional” seperti seorang doktor, peguam, PROFESSOR, scientist dan yang seumpamanya… inilah MANGSA CIA yang sebenarnya.

Mengapa?
Kerana sama ada kita percaya atau tidak, ramai golongan professional yang meletakkan segala butir-butir mengenai diri mereka dengan lengkap bagai nak rak dengan alasan mereka mempunyai kawan di seluruh dunia dan masing-masing tidak mahu “kalah” dalam menceritakan semua kejayaan dan kegiatan yang telah mereka kecapi.

Bukankah itu semua adalah PRIVACY diri sendiri?
Pernahkah kita/mereka fikirkan mengenai RISIKO yang mereka letakkan ke atas diri
mereka sendiri?
- Habis semua data mengenai aktiviti dimasukkan.
- Habis semua data mengenai achievement diri dimasukkan.
- Address, hometown, phone number, clubs, jobs, rekod pendidikan, interests, daily schedule…. habis diberikan begitu sahaja. Itu semua akan disimpan oleh pihak CIA sebagai data yang boleh dijadikan statistik untuk kegunaan mereka pada masa hadapan.
Malah, maklumat mengenai keluarga juga dimasukkan dengan selamba.

Halo…
Kita marah bila orang mengambil tahu hal kita.
Kita marah bila orang mencungkil privacy kita.
Tapi kita tidak sedar yang kita telah “berikan” semuanya di dalam Facebook kita!
Ikut percakapan kasar orang di warung kopi, bunyinya memang menarik. Ini dialognya:

Esok kalau katakan mereka hendak menyerang Malaysia, mereka sudahpun tahu
dimanakah golongan bijak pandai di Malaysia ini berada/tinggal. Sebelum dia serang,
mereka akan bunuh dahulu golongan bijak pandai ini…. tiada apa yang tinggal.
Bukankah semua info yang mereka perlukan sudahpun ada dalam tangan mereka?


Facebook best!
Face book nombor 1 sekarang !!!

Memang betul.
Itu memang satu fakta. Tiada siapapun boleh menafikannya.
Dan ini juga adalah satu fakta:
Facebook telah di tampung sebanyak USD500,000 oleh bekas CEO Paypal, Peter Thiel.
Jadi tiada masalah untuk mempromosikannya. Tidak cukup dengan itu, sebanyak USD12.7 juta telah dilaburkan ke dalam Facebook oleh James Breyer dari Accel Partners. Mereka semuanya ada agenda yang mereka sendiri faham. Jika kamu hendak tahu siapakah mereka semua ini dan siapakah DALANG di sebalik laman web sosial ini, kamu harus memberikan fokus yang sepenuhnya pada slide flash video yang akan kamu lihat sebentar lagi. Mainkannya berulang-ulang dan cuba fahamkan.

Satu lagi, pihak CIA sendiri menggunakan Facebook group to untuk merekrut staffnya bagi program kesayangan mereka iaitu National Clandestine Service. Malah, Dr Anita Jones juga telah menjadi sebahagian dari Dark Side ini. Dr Anita Jones adalah Defence Research and Engineering Director untuk US Department of Defence.


Bagi aku, bersosial di laman web seperti Facebook ini tidaklah salah. Malah bagus kerana silap haribulan, boleh buat duit lagi. Tapi berhati-hatilah dengan semua privasi diri sendiri. Jangan sesekali memberikan maklumat penting. Palsukan semua maklumat yang dirasakan tinggi privasinya. Maklumlah.. rakyat Malaysia inikan cepat terpengaruh. Apalagi dengan mende PERCUMA sebegini.

Bukan hendak mengata diri sendiri, tetapi ini telahpun terbukti. Kalau tidak percaya, pergilah di Fotopages dan lihat siapakah pengguna terbesar Fotopages kelolaan rakyat Israel tu…! Jawapannya adalah rakyat Malaysia. Tidak syak lagi…

Jadi, apa yang perlu kita lakukan sekarang?
Jawapannya mudah. Bagi mereka yang pernah memasukkan data privasi mereka, senyum sahajalah. Bagi mereka yang belum dan baru nak mendaftar, berhati-hati. Itu sahaja.

Wednesday, February 4, 2009

aku dalam dilemma

arini selepas aku terbaca satu blog kisah sedeh seorang ibu yg kehilangan babynye kerana kelalaian pengasuhnya (baby dia meninggal dunia tanpa sebab - masih dalam kes polis), aku trus jadik takut n dilemma mana laa aku nak anta baby aku nanti..tktnye kalo benda tu terjadik kepada babyku nanti! huwaa..sedeh n menyayat ati sungguh crite derang..dah laa ditimpa musibah kehilangan baby, lepas tu pengasuh n keluarga pengasuh tuh skalik buat taik plak kat derang..aku jadik risau mana laa nak carik pengasuh baby aku nanti..patutkah aku anta ke rumah org, atau anta ke nursery? tp dedua tuh banyak citer yg menakutkan n tak sedap didengar..takkan nak anta baby ke rumah parents aku kat sepang plak..jauh gila tuh..atas pesanan mancet, aku dah kene start mencarik babysitter mulai sekarang..kene pandai carik, dapat yg truk, naye..depan kita berbuat baik, belakang kita, ntah aper yg die buat dkt baby wallahu'alam..mintak dijauhkan benda2 camtu terjadik..

kepada yg terasa nak berkongsi sedeh ngan aku baca kisah sedeh pasal baby tu, sila lah ke blog :
http://memorizulaikha.blogspot.com/

Tuesday, February 3, 2009

Macademia Nut

korang pernah dengar/makan macademia nuts? kacang ni slalu je ada dalam coklat! sebelum ni kacang ni aku makan selepas dikopek kulitnye oleh bos aku..(huhu baik kan bos kitorg? siap kopekkan kulit tuk kitorg)..tp arinih, aku diberi kacang ni dengan kulit2nya! nak makan, terpaksa la kopek sendrik! huwaa..mencabar sungguh nak kopek kulut dia! keras ya rabbi! nasib baik laa kacang ni sedap! n bos kasik pinjamkan alat tuk kopek kulit kacang ni..huish special..siap ada alat khas tuk kopek kulit dia! kalo kopek gitu je? jgn arap bleh dapat makan isi dia!

mari kita lihat aper dia tu macademia nuts:

Macadamia nuts (Macadamia integrifolia) are dry drupes containing a very hard seed-bearing endocarp. According to most botanical references, the outer husk represents part of the ovary wall or pericarp. However, according to the The Macadamia Nut in California (1978), published by the California Macadamia Society, the fruit is a follicle consisting of a single seed (sometimes 2) in a husk which usually splits open at maturity. Technically, a follicle is composed of a single carpel that splits open along one seam. If the outer husk represents one carpel, then the macadamia nut is indeed a follicle. I have fluctuated on the classification of the macadamia fruit for years, but at this time I am leaning toward a follicle rather than a drupe. The following two images may shed some light on this contoversy.


An immature macadamia nut (Macadamia integrifolia) released from its outer dehiscent husk (pericarp). The seed shows a distinct attachment scar (hilum) where it was joined to the placental region on the inner ovary wall (pericarp). In a mature seed, the attachment scar is covered over by the thick, woody seed coat. If the outer pericarp represents a single carpel, then this fruit is indeed a follicle rather than a drupe.


A mature macadamia nut (Macadamia intregrifolia) showing the thick, woody seed coat and white seed. The white, micropyle region of the seed extends through the woody wall and is visible as a white dot on the exterior. In a true drupe, there would be no extension of the seed or micropyle through the woody endocarp wall.


A Hawaiian macadamia nut necklace made from the woody seeds of Macadamia integrifolia. Polished macadamia nuts are typically blond or light brown, compared with glossy, dark brown or black kukui nut necklaces.

info taken from: http://waynesword.palomar.edu/ecoph8.htm

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...