Friday, January 6, 2012

mari main masak-masak bersama mama aariz #6

minggu ni rajin sket nak masak2..walopon saya bekerja shift 2am-6am..bangun tido tgh ari, trus masak..then continue keje lagi 4jam..
dah laa stock tak berapa nak ada kat rumah ni..bulan ni tak shopping groceries gik..aiseh tak sempat aje..nak pi weekend adalah seperti menempah maut..[mmg saya lebeh prefer beli barang time weekdays, tak ramai orang dan anak2 di rumah babysitter]

tadi breakfast omputih sikit..
omelette! nyumm! rasa macam kat nexus karambunai hokeh!
lama dah i mengidam nak makan omelette nexus karambunai!
nak pi dok kat karambunai semata2 nak makan omelette adalah tak munasabah walopon ianya terletak di sabah
pernah try buat sendri lepas balik dari hanimun di karambunai 4 thn lepas..tp tak menjadi! ape masalahnye pon tatau!
skali i try wat tadi pagi..eh menjadikk!! mak hepiiii!! suke! suke!
makan dengan lahapnye sbb dah lama mengidam kan? 4thn ko! pergi hotel2 lain pon tak sama rasa dia! i hampa! huhu
aiseh masih terasa2 dalam tekak ni kesedapannye! [akaka puji masakan sendri..ye laa sape lagi nak puji kalu bukan diri sendri ye tak?]
mak hentam je tadi masak..ikut suka hati dan gune bahan yg ada kat rumah ni je..
tak sangka menjadi pulak! itu lah i penah cakap, kalu masak dengan penuh kasih sayang, mesti menjadi punya lah apa yg kita masak! [mana pernah i rajin seawal subuh syari'e nak buat breakfast? arini tetibe rajin bebenar..eksaited plak tu nak buat breakfast]

bahan2 ini je lah yang ado kat rumah ni..sosej, cheddar chesdale[rajin pi potong jadik kecik2], bawang, dan telur kat tepi tu yg dah dikacau dengan sedikit garam. memula nak masukkan sket susu..susu dalam fridge tu basi plak! sebbayek saya rasa dulu sebelum main tuang je tadi!

tuang telur dalam pan, kasi rata, then tabur cheese, kemudian sosej dan bawang! bior atas api yang kecik..agak2 macam dah nak kering telur tu, gulung!..aiseh kalu ada susu mesti lagi masyukk omelette saya!

tadaaaa...sudah siap! boleh dimakan..hehe nampak tak menarik..tp sodaapppp!
tengok! cheese melimpah ruah! omelette saya yang meriah intinya..sodapp! basah2 gitu dalamnye..suke!! suke!! yang rasa macam ni lah i nak! sama macam kat nexus karambunai[tp opkos lah kat karambunai lagik sodap! dah kate chef yg masak kan..saya ni orang kebiasaan je, masak pon tak reti]..saya pernah pergi hotel lain, inti mereka kemut, pastu kering plak tu!

ni saje nak tepek lauk tengah ari kemarin..first time saya masak bawal-sweet-sour..akakaka..
dah kate saya tak rajin masak kan..kalu masak pon yang simple2 je laa..
bayam merah masak lemak! dulu saya pernah buat bayam merah + keledek masak air kan? kali ni buat bayam merah masak lemak plak! sedapppppp! korang try lah! aariz makan 2 mangkuk nasi malam tu! laju gila dia makan..saya yang menyuap ni hepi je nak suap dia..mulut nganga luas ko! kalu tak, puas lah nak mengejar-satu-rumah paksa-dia-makan! memang gandingan yg mantop ikan bawal-sweet-sour + bayam-merah-lemak!

p/s: jgn terkojut plak kalu korang dah siap masak bayam merah lemak ni nanti resultnye adalah kuahnya macam air sirap bandung eh? rupe je tak menarik, tp rasanya adalah sangat marveles!

7 comments:

  1. arggghh..sedapnye..sedapnye y omellete tu..nk buat gak laa!

    ReplyDelete
  2. ilaaa sedappnnye omelete ko tu!!! ko telah buat aku meleleh air liur.

    ReplyDelete
  3. serius omelete tu nmpk sedap gile.. kalo aku wat omelete,style mcD pun ckuplah. ni kalo dpt rs yg ila msk, fuuh mesti smpai menjilat pinggan. boleh gtu? hihi. ko bley la join masterchef pasni ila..

    ReplyDelete
  4. alamakkkk aku telah membuat 2 ibu mengandung meleleh air liur ni! sori yeh ibu imaan and mama afif! tapi takpe, omelette tu senang je nak buat, aha korang try mesti jadi jugak punye!

    cik atul, aiseh jgn lah sampai gitu..takde laa sampai nak menjilat pinggan sangat..cik atul kalu masak lagi tere!
    tamo lah aku join masterchef..segan aku! bukan reti masak pon..nanti digelakkan org je!

    ReplyDelete
  5. errr nk pegi carik hotdog lah..nk wat gak..mcm nk mengidam jugak.kekekekek...ehh tp klu letak lain boleh ke???aku dh la xgemar sgt hotdog ni.

    bayam merah???!!!!!!mmg x la kan aku nk wat.....memandang merah yg terhasil tu membuatkan aku terbantut nk mkn.huhuu

    ReplyDelete
  6. kalau basil ikan sweet sour ngan labu masak lemak,meletop! hahah tu lauk feveret aku sebenanye,sbb slalu msk dh jd lauk fevret basil dah juge kaher hihihi..pandai tak monopoli rumah? kahkah

    ReplyDelete
  7. zehan, boleh je kalu nak taruk benda lain! fishball ke, mushroom ke, capsicum ke..(aku kan tak cukup bahan..ape yg ada dalam fridge tuh je laa yang aku hentam!)
    masa kat karambunai dulu derang ada banyak choice..pilih saje apa yg ko nak taruk sebagai inti dia..bezz!

    mancet, bijak bijak!! camtu senang ler ko nak masak lauk fevret ko selalu..sbb for sure mereka pon sudah terfevret nak makan lauk tu..mmg bijak!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...