Tuesday, January 17, 2012

Aqeef's 5th month checkup+jab

ape kita buat untuk checkup kali ni?
seperti biasa check berat, panjang, lilit kepala, dan skills adik..
berat adik: 7.42kg [naik 200g je]
lilit kepala: aiseh saya tak dengar sbb sebok tgk kerenah abang
panjang adik: 64cm
skills: handal pusing 2-2 belah, kiri dan kanan..dan mengundur(combat ke belakang)
tsk adik baru nak amik rotarix bulan ni..pttnye previous checkup amik yg 1st dose..tapi doc tu ingat kitorang taknak! bila masa tah kitorang kata kitorang taknak..
so next 4weeks kene datang lagik(sebelum aqeef cukup 6 bulan) tuk amik 2nd dose..
rotarix kene amik masa baby 2-6months, and kene lengkapkan 2 doses..so lepas 6months doc kater tak bleh amik dah..
ntah laa itu paed aqeef yang bagitau..sbb dia pakar, kita kene percaye!
bulan ni kira adik dah complete hexa vaccine..
yey!
7months nanti dah kene start pneumoccocal plak..[make sure kene ingat ni! takut doc tu lupa lagi] tsk


adik tengah ready nak kene inject!

huu adik sungguh gumbira jumpa paed..gelak n borak sakan dia dengan doc tu..
doc tu agah sikit je, dia punye gelak..macam ape je..
masa kasi adik rotarix tu, dia siap pegang tgn doc tak kasik doc tu stop2..suka benar dia makan rotarix tu ye?siap bleh nanges bila rotarix tu dah abih..nak lagi..

abang on the other side plak dah tak heran orang keliling..
sebok main spot differences chart kat dinding..
dia memang kalu tiap kali checkup adik, tu je laa yg dia tuju..
dia syiok gamaknye bila doc tanye "which one is.. lion??..bear..bird..monkey? and bla bla bla"..[even mama pon tak perasan mana satu duck dalam chart tu sbb duck tersorok..aariz boleh spot the duck ok! caya lah!]
bila dia dapat spot the animal, semua org sorak termasuk nurse..pastu mula lah dia senyum2 malu kene puji..akakaka..janji awak gembira aariz..mama pon gembira jugak sbb tak sangka aariz rupanye kenal semua animal kat chart tu dan faham apa yg doc tu tanya..bravo!!

tengah menunggu soalan dari doc..


nak senyum + gembira + malu..jadik laa muka macam ni..akaka

abih checkup, bergegas nak balik rumah cepat..sbb mama dah ada temujanji dengan kawan2 mama..nanti mama ceghite ye..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...