Saturday, August 15, 2009

Rumah terbakar panggil bomba

rumah terbakar panggil bomba..
bomba datang berlumba-lumba..
anak kambeng patah kaki..
anak rusa pandai menari..

haa pagik ni kelam kabut kitorg tinggalkan rumah..otak tak pk lain dah..API!!! API!!!

alkesah...aku yg tgh mandikan Aariz tetiba terbau benda terbakar..aku tanyer En. Daddy(wah dah bertuka plak gelaran dia) "eh bau benda terbakar!"..En Daddy trus tutup semua suis dalam rumah..ingatkan dalam rumah kitorg benda tuh datang..bau die sangat kuat!! tetibe aku dengar org kater "APII!!API!!"..aku intai ke luar, asap itam dah mula merebak..aku pon jerit API!!API!! sambil tgn masih mandikan Aariz..masa tu badan Aariz tgh penuh dengan sabun..En. Daddy suh benti, pakaikan diaper then trus turun..tp aku kesiankan Aariz, kang ruam plak kalo tak bersih mandi..so aku bilas2 dia then trus lap2, pakai diaper,balut ngan towel trus kuar dari rumah..time tuh korridor dah penuh dengan asap itam yg teball!!! susah gila nak bernafas...aku berlari ke hujung koridor tuk elakkan Aariz dari terhidu asap busukk..masa tuh En. Daddy still lagik kat rumah tgh amik barang2 penting dan kunci rumah..kitorg bergegas turun tangga..fuhh penat gila ok turun dari tingkat 8! nasib baik turun..bukan naik..sampai di bawah..org sudah ramai..ramai yg tgh mendongak2 tgk asap yg berkepul2..aku tak pk lain, pk nak segera ke kereta tuk pakaikan baju Aariz..sian dia berbalutkan towel je..sementara berjalan nak ke kereta, sempat la aku intai rumah yg terbakar tu..alangkah terkejutnye aku rumah yg terbakar tuh satu floor ngan rumah aku..selang 2 rumah je dari rumah aku..patut laa asap tebal nak matii..tak lama lepas tuh dengar siren polis..diikuti siren bomba..org dah kecoh2 kat bawah..cuak pon ada time tuh..yerlaa aku tak sempat pon nak selamatkan laptop ofis..otak aku hanya pk aariz je masa tuh..aku tinggal semua barang..naseb bayek En. Daddy sempat sambar handbagku..(tp kamera tinggal! wargh kamera kesayangan aku tertinggal)..lama jugak tunggu incik2 bomba tu semua menjalankan kerja2 mereka..selesai pakaikan baju Aariz, aku keluar dari kereta tinggalkan Aariz dengan daddynya tuk sebok2 tgk aper incik2 bomba tu buat..first time ok kejadian seperti ni berlaku..(sebelum ni latihan/testing je..jalan pon lenggang lenggok je)aku yg kepoci ni pon sempat amik sket gambo incik2 bomba tgh buat keje..kihkihkih..
inilah hasil gambar dari camera henponku..naseb bayek clear..

asap itam still nampak walopon dah reda..kalo sebelah depan rumah die, bleh nampak asap itam still berkepol2..tp aku segan nak amik gambar lebeh2..hehe

incik polisi pon ada..


gigih abg bomba ni menggulung host..jauh tuh

sudah settle! mari pulang ke rumah!!

aku amik gmabar ni dari depan rumah aku..tgk..rumah terbakar tuh dekat je dengan rumah kitorg..di hujung tu, incik bomba tgh bercakap2, dengar macam meninggalkan pesan kepada org ramai yg tgh menjengah2 di depan rumah yg terbakar tuh..

5 comments:

  1. Alhamdullilah tak melarat...sib baik gak masa kejadian tu daous ada..bygkan kalo dia x de...lagi gabrakan???

    ReplyDelete
  2. huishh aku ingatkan ko main2 tadi..terbakar btul rupenye..alhamdulillah nasib baik takde apape jadi kat rumah ko..mmg dekat sgt tu..api plak cepat merebak..

    ReplyDelete
  3. hehe itu laa..alhamdulillah api tak merebak n takde org yg cedera..aku rasa rumah tu kosong..tuan rumah takde..tp alkesah punca kebakaran masih tidak ketahuan..aku segan laa plak nak tanye2..hihi

    ReplyDelete
  4. huhu terbakar betul ni.. dah le dekat dgn rumah ko. sebbaik tade apape & semua sempat keluar. kdg2 bende camni, satu org cuai sumer org kene :(

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...