Friday, July 29, 2011

presediaan menghadapi bulan Ramadhan Al-Mubarak

oh sebenarnye lebeh kepada persediaan menghadapi bulan ramadhan semasa dalam pantang..
saya kemungkinan akan beranak anytime soon je ni..
but hopefully dapat lah saya berpuasa at least 2 3 ari ke kan..
ternanti2 hari puasa pertama tu..lain perasaaannye..
so first yg perlu disediakan ialah mentally..
saya dah lama prepare yang ini..
saya dah tanam n semat dalam2 kepale otak saya, saya akan beranak dalam bulan puasa, maka saya harus tabah dan kuat menangkis segala dugaan di sepanjang bulan puasa..
oh harap2 saya tak terliur itu terliur ini bila tgk orang berbuka puasa..
sebab tu, ape je yg saya teringin sekarang ni, saya seboleh2 usahakan tuk makan!
dengan harapan, dah merasa dah, jgn tekak ni ngade2 terliur lagi..

physically? ada gak praktis puasa masa saya tgh sarat ni..bukan praktis pon..mmg terpaksa..menghabiskan sisa2 ganti puasa yg saya tak ganti2 taun lepasnye puasa..
haa berjaye saya puasa 8 ari! alhamdulillah saya tiada hutang puasa buat masa ini..
taun depan je laa belambak2 kene ganti ni..humang aih!
so harap2 sekiranye tak beranak lagik minggu depan, dapatlah saya sama2 berpuasa dengan orang lain..jadi kurang lah sket puasa yg perlu diganti..oh yeahh!

sekarang ni tgh musim buah kan? sukanye saya dok pulun buah-buahan ari2..
tembikai, manggis, mata kucing..duriann!! oh heaven betul dapat makan buah2an tempatan ni!
oh saya sangat suka buah mata kuceng! mmg slalu beli letak dalam fridge baut stok makan ari2..
saya maaaaakannnnn semua benda sampai saya dah muak! boleh?
arituh masa ganti puasa, tetibe terasa nak makan putu piring tmn tun..oh biasa kalu bulan puasa, kitorang mmg slalu beli putu piring kat param tmn tun tu..
punye gigih en. suami gugel..so jumpe laa ada satu makcik jual putu piring kat tmn tun tu..beli beli, skali kurang sama rasanye..tp ok lah dapat jugak makan putu piring..jgn dok terliur plak nanti kan?
pastuh teringin gila nak makan kuih raya..penangan fesbuk punye pasal..
kat fesbuk tu dah sebok org dok promote kueh raya..sampai teringin2 plak saya tgk kueh2 raye tu..skalik pergi giant aritu, ada laa plak jual kuih raya, maka saya pon belilah..supaya saya dapat makan sebelum saya berpantang nanti dah tak bleh nak makan!
huh biasa laa..dah nama beli kat giant..rasa nye pon cam hampeh je laa kan..tp ok laa tu..
janji dapat mkn kueh raya..jgn saya terliur nak makan kueh raya lg dah lepas ni..aci gitu?
baju raya pon dah siap! eh? dalam pantang pon nak raye?
eh tak raya tak bermakna tak perlu pakai baju baru..tul tak?
en. suami dan aariz juga dah ada baju raya! yey!

oh ok lah..di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan Salam Ramadhan Al-Mubarak dan selamat berpuasa kepada semua muslimin dan muslimat tak kira di mana anda berada..
semoga ini bukanlah ramadhan terakhir buat kita semua..

Thursday, July 28, 2011

percobaan mem'fraud' kredit kad

semalam tgh breakfast, en. suami mendapat panggilan..
"yer saya"
then lama dia diam..
tak lama lepas tu, tetibe je en. suami meninggi suara..
"saya tak pernah ada AEON crd card!"
anjat boboi..sebbayek tak tersembur nasik kerabu yg tgh aku kunyah!
"SAYA TAK ADA CREDIT CARD AEON!!"
"SAYA TAK PERNAH APPLY PON CREDIT CARD AEON!!"
"SEKALI LAGI AWAK CALL, SAYA REPORT POLIS!!"

diam lagi..
"TAKDE TAKDE!!! SAYA AKAN REPORT POLIS!!"
aik apehal pulak ni?trus terberhenti kunyahan aku!
panggilan tamat begitu saja..
aku: " kenape dy?"
"dia kata saya ada apply untuk increase limit credit card AEON"
"memula dia tanye nama, pastuh dia tanye ic, tp saya tak iakan yg bab ic tu"..
"bila saya kata takde credit card AEON, dia kater dalam sistem ada"
en. suami cakap, bila dia ugut nak report polis, caller tu siap kate " yer, encik kene report polis"
eh yakin gila caller tuh eh?tak takut langsung!

tak lama lepas tu nampak en. suami gugel something..
then dia call someone..
"hai, tadi saya dapat panggilan..bla bla bla.."
rupenye dia call AEON nak sahkan mana lah tau ada somebody yg guna nama and ic dia tuk reg credit card AEON.. tp alhamdulillah takde!
lepas tuh, tuk lebeh kepastian, en. suami call plak bank EON nak sah kan jugak..sbb takut tersalah dengar..yer laa yg call tadi tu cha-ya-nun-alip..mana tau sebut pon salah kan..

haih macam2 percobaan nak menipu sekarang kan?
cobalah bayangkan kalu kebanyakan solan yg ditanye diiakan oleh en. suami tadik, mesti dia dah berjaye mendapatkan maklumat peribadi en. suami kan?
yer laa mula2 tanye nama, pastuh tanye ic..pastuh kang tanye nama ibu plak..
dapat semua tuh, bleh lah dia fraud guna maklumat peribadi kita!
en. suami cakap officemate dia pernah gak kene sebelum ni..dapat panggilan lebeh kurang sama..siap kater credit card dia dah guna rm4k eh ke rm3k?[lupa lah smlm en. suami crite]..padahal officemate dia mana pernah ada credit card yg disebut..
[kalu aku, mesti dah cuak..eh apehal plak jadik camtu..kita tak guna, tak pasal2 plak nak kene bayor nanti..]
tp bila officemate dia check, mmg takde pon..tu percobaan nak fraud..
ish ish! baru2 ni kan keluar kat brite sorang perempuan ni ilang ratus2 ribu duit dia..
siap derang bleh menyamar jadik org bank negara eh?keji betul!!
so kawan2, saya nasehatkan..berhati2 lah..
kalu dapat panggilan camni, ignore je..jgn iakan solan yg ditanye..
kalu boleh tamatkan saje panggilan tersebut..
kalu ikutkan logic, mana ada bank nak call kita pastuh tanya2 solan peribadi..selalunye kita yg akan call bank tul tak?
jadi AWAS kawan2! jangan terpedaya!

p/s: ni sebagai peringatan tuk diri sendrik jugak..[saya ni mudah terpedaya!]

Wednesday, July 27, 2011

wordless wednesday #3


iphone punye pasal, minum susu guna lutut!

Monday, July 25, 2011

aariz vs iphone4

aariz pantang nampak iphone4 mama dia..
kalu dia dapat, dia sorang je laa konker sampai habez batt!
saket jiwa raga i taww!!
lepas satu, satuu game dia main..
pastuh selang-seli plak ngan youtube/atube tgk atromen plak..
pandai taw dia refresh, replay, back, select n macam2 laa..
plak tuh hafal plak dia mana satu icon yg nak di click! haih!
fav game dia sekarang fruit ninja!
angry bird tuh pon sama! hadoi!
berebut2 dia ngan mama ni nak pegang henpon tu..
iphone tuh dah macam dia punye plak!..
saba je laa..takpe, as long as dia pandai guna, tak campak or hempas2 henpon tuh udah le..
saya kasik je la..
ok jugak..kekadang dia main flash card and games for baby which aku rasa membantu jugak laa dia mengenal abjad, animals and things so biar kan je lah dia main iphone tu..


video


p/s: cik atul, nak lawan ngan aariz fruit ninja tak? hehe

Friday, July 22, 2011

Appreciation Dinner 2011

awal bulan aritu my company wat annual dinner..
tp tak dipanggil annual dinner, sebaliknye dinamakan Employee Appreciation Dinner..
sekarang ni company nak amik ati staffs, semua benda nak taruk 'appreciation' laa kononnye..
appreciation lunch laa, appreciation dinner laa, appreciation day laa..semua laa appreciation kononnye..
tp saya suke je!!
makan freee!!! kalu lunch2 n town hall meeting mmg syiok! makan free!
kekadang wat kat tropicana-golf-club tu..fuhh mmg syiok tayah wat keje, makan makan makan..[wakakaka suke eh aku tayah keje]..
ok back to the topic..appreciation dinner..
kali ni skalik lagik buat kat one world hotel je..
since dah 2 thn aku tak pi annual dinner[2009 kat one world gak tp sbb aariz kecik bebenar kuek kuek sian nak tinggalkan malam2..2010 plak sbb buat kat timesquare hotel jauh gilos tgh bandar, malas nak bersesak2 dalam jam..] makanye taun ni aku melepaskan gian makan2 sepuas ati sebelum meletop!..
oh foods marveles jugak laa!! sedap!
theme kali ni superhero/movies character..lebeh kurang gitu lah..
aku yang berperut buncit ni mmg lah takde costume sesswaaii yg menepati tema kan?
maka sarung saje lah uniform mengandung ku itew..
janji perut dan tekak ku sedap! wakaka..
hadiah2 cabutan bertuah pon menarik ok! antaranya ipad2 dan xbox360..
ipad2 menjadik sasaran..tp seperti biasa, saya tiada laa mempunyai lucky star gitu..
so pulanglah saye dengan tgn yg kosong, tapi perut bertambah ke depan!! cenggane tu? wahahaha
mmg tergelak2 sakan sepanjang dinner tu dengan lawak2 host[Ally Iskandar TV3] and bebudak atas pentas..sakit perut aku terglak2 sakan..
macam2 ragam dan gaya..macam2 plak mekap dan costumes
fuuhh semangat okeh derang ni mengikut tema!
mm malas nak ngomel2..layan aje lah gambar2 kitorang ni:

antara games yg tgh dijalankan..

jgn memain..stitch pon ada ko..tgk je laa muka si ally tu, tgh membuat lawak mengenekan si stitch..


darth vader je sampai 2..


ada snow white, captain jack sparrow, cleopatra, supergirl, n queen ape tah ni lupa dah


habes je dinner, trus kitorang sambar ally tuk amik gambar! bergambar sebelah ally tu..weeeewitttt!! *cair!


pastuh sesi bergambar ngan hero2 lain plak..kalu boleh semua kitorang nak bergambar dengan..


sila lihat perempuan yg berbaju pink tengah2 antara yg bertudung purple dan grey itu, dia lah yg telah berjaye memenangi ipad2 idaman saya!! cis! saya sungguh jeles!!


with our teammate azri, yg semangat mengikut tema..green hornets nye hero..tp bak kater ally iskandar Mr. Kato yg dah gain weight..wakaka..


last but not least! the cutest of all..chun li..very sporting chun li..huhu

banyak gik gambar..tak terupload kat sini..kat fesbuk ada lagik belambak!

Tuesday, July 19, 2011

9th checkup @ 37weeks

So far masih blom ada tanda2 lagi..
saya masih gagah berjalan2..cumanye agak kepenguinan sket la..
berat adik baby terkini 2.6kg..
Saye pule sudah 67.5kg..
Urin ok,air ketuban ok,bp pon ok.. Heart beat adik baby pon ok..
adik baby semakin padat di dalam..
mmg nak terkencing kalu adik baby mengganas di dlm..
oh smlm doktor tunjuk rambut adik baby..tp saye tak nmpak ye..saye ye kan je..akaka..


Smlm juge saye dan incik suami sempat menonton harry potter 7.2
Uh uh tamat sudah siri hp..
Oh sungguh sedeh lepas ni dah takde hp..
mungkin inilah wayang terakhir sebelum saye meletup..
Lepas tu mesti dah susah nk ke wayang..
Ada laa dekat 1thn kot saye tak tgk wayang masa aariz bby..
Kali ni adik baby camne plak ye


- Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, July 13, 2011

@36weeks

26 days to go..
kaki sudah start menjadik kaki gajah..
kalu tak gerak je, jari tangan pon bleh start menggemok!
aiyohh! terkejut arituh tgh elok2 duduk borak2..skalik rasa jari tgn macam semacam je..tak bleh nak genggam..tgk2 semua jari dah menggemok! kaki plak toksah cakap laa kan..
saya sekarang dalam stage berjage2 dan menanti waktu je ni..
fuhh!! barang saya dan baby tuk ke hospital lom masuk dalam beg gik ni..
tp dah ready dan dah diasing2 dalam kotak..mana yg nak dibawa ke hospital, mana yg nak dibawa ke rumah tokma..
tadik dah satu trip hantar barang2 baby ke rumah tokma..
ada sket lagik nanti nak kemas2 n hantar lagik satu trip..
sekarang tgh dok pulun minum air kelapa..
nyum nyum!!
sebelum ni saya berpantang tidak minum air kelapa ok! ada laa kot dekat2 2thn tak minum air kelapa.. setahun pertama sbb baru abih pantangkan aariz, pastu takde rasa pon nak minum air kelapa, then dah mengandung plak lagik laa tak minum..
skalik dapat minum..fuhhhhhh ari2 mau!
baru2 ni balik mlk, hangkut bawak balik 5 bijik kelapa muda..free!
buah kelapa muda sudah mahal ye skang..naik rege..cis..macam laa tanam kelapa tu perlukan minyak! ape daa


air kelapa ais blended special by en. suami! nyumm!elok2 tgh taip entri ni, tetibe sampai air kelapa special ni..fuhhh mekaseh laa en. suami!



berdebar2 je ni..
harap2 baby dapat bertahan hingga ke tarikh EDD..baru ngam cantik tarikhnye 8/8..
sabar ye baby!


baju2 baby first trip basuh malas nak kepit2 mittens n booties yg belambak2 tu..saya tepek2 je kat atas hanger..sbb dah tak cukup hanger nak kepit

second trip basuh baju adik baby


saya suka barut yg comel itu..ada katun2..mekaseh maklong!

Wednesday, July 6, 2011

testing ipong

Testing testing!!!!


Ultraman

oh anakku,

Ultraman in the house yo

Fire.....

Ultraman BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Tuesday, July 5, 2011

ari yang sangat bermutu!!

semalam punya kejadian:
columbia asia hosp--mydear warehouse sales--ioi--fabulousmom--mydear warehouse sales-digi center ss2--durian ss2

fuhh fuhhh keluar pagi, balik ptg..dah dekat nak maghrib..
puas ati kat mydear warehouse sale dapat barang yg dikehendaki..
baby carrier(infant carseat)..beli ini sbb konon tanak beli convertible carseat nanti penuh kereta..
aariz dah ada harfold zeus..pakai dari baby lagi..
so adik dia nak ler try pakai baby carrier, senang..hangkut je adik ngan carseat kuar dari kereta..lagikpon murah sket beli baby carrier, yer tak? hehe..
lama dah usha maxi cosi..tp fikir2, setakat baby carrier beli mahal2, tak berbaloi sbb for sure akan pakai sekejap je..lain laa kalu dia bleh pakai sampai umur 4thn cam convertible carseat tu..baru berbaloi..
n berbaloi jugak kalu maxi cosi itu dibeli satu set ngan strollernye..baru berbaloi..
masalahnye kami tamo stroller dah..sbb dah ada mclaren aariz punye tu..
dan dia tak pakai pon..tamo pon si aariz dok dalam stroller tuh..saba je laa..
pastuh usha2 mothercare nye baby carrier..3 4 kali jugak laa jenguk mothercare kot2 ada less infant carseat yg kitorang nak tu..
baru2 ni pergi, ada less 10%!! tp bila dibelek2, hmmm keras semacam plak..macam tak selesa plak kalu baby duduk dalam tu..harge lepas less dalam rm330++..jugak tak berbaloi..
baik beli yg murah nye je..sama je keras..
maka ke mydear warehouse sales laa kami semalam untuk misi menjejaki baby carrier..
dan misi berjaye!!! kami dapat baby carrier dengan harge hanya rm190!! harge asal dalam rm300++..byk slash di situ! mak sukee mak sukee!!
ada banyak pilihan!! fuhh!! banyak giler barang kat warehouse sales tu smlm!
stroller, babycot, basikal, kereta, baby carrier, carseat..fuhh macam2 design n murah!!
untung siapa yg baru nak dapat first baby..kitorang ni kurang lah untung sket, sbb semua tu dah ada! ciss!

since color yg kitorang nak takde dalam stock, baru nak sampai katenye, kami kene tunggu dalam satu jam..
dari berpanas dan berpeluh ketiak menunggu, baiklah kami ke ioi tgk wayang ke makan2 ke kan..
jadik ke ioi lah kami tgh ari smlm sementara menunggu baby carrier pilihan hati...
hajatnye nak nonton transformer..kol 2:30pm sold out!, kol 3pm pon! even kol 5:30pm pon jugak sold out! ciss! melepas nak tgk!!..
jadik makan2 saje lah di ioi smlm..
on the way nak ke nandos, nampak lah plak Daiso!
mak oiii dah masuk, rasa tanak balik eh? macam2 plak nak dibeli!!
rm5 je for all items babe! sape tak gile?
even casing ip4 saye pon berharge hanye rm5?? whatt?? nyesal beli kat ou arituh harge rm48..ingatkan harge casing ip4 mahal2 semua..amik rm48 tuh paling murah la tu..cis!(saya mmg carik yg paling murah je semua barang..]
tp satu je laa sakit ati ngan Daiso ni..smlm masa sampai kat rumah, baru perasan ada satu barang dia tak masukkan dalam plastik..bayar for extra barang, tapi barangnye takde!! haih geram betul ngan budak cashier tuh!!

dah kenyang makan2 dan merehatkan kaki yg lenguh di nandos, kami gerak lagik menuju ke fabulousmom plak!
tujuannye tuk mencarik lucas papaw cream..buat pengganti earth mama bottom balm aariz..
murah sket hargenye compare ngan earth mama bottom balm..
kami selama ni dok pakai earth mama bottom balm tu sebotol besar sebulan..rasa nak pengsan plak mahalnye..
papaw ni byk sket kuantiti dia, harap2nye bleh laa tahan lama..
fungsinye lebeh kurang sama je..
tp bila dah masuk fabulousmom tu, bukan cream je aku beli, macam2 plak dibeli!
sales laa katekan! tp mmg bezz fabulousmomnye sales!
teat MAM ada 15%!! tmpt lain jarang nak ada less for MAM's teat!
avent nye barang2 pon ada less 15%!
bumble bee nye barang2 ada 20% less..
haiyoh!! macam2 plak nak diamik! semua barang yg saya amik smlm ada less ye!
saya sukeee!!! sbb kat tmpt lain, ada yg ada less, ada yg takde..tp di fabulousmom semua less..wowwieee!!

semua di bawah ada less!!

ok dah habis borong di fabulousmom, masa untuk patah balik ke mydear warehouse tuk collect the baby carrier..
saye tak kuar pon kereta sbb dok bergayut dgn sorang member ni..eksaited dengar dia dah pregnant! congrats kepada member saya itu!
tak tgk pon camne rupenye baby carrier itu kalau berwarna yg saya nak tu..
takpe laa..janji warna yg saya suka..for sure cantik punye laa!! yakin je ceh!

demo by en. aariz..tgn lagik sebelah tak lepas henpon mama sbb tgh tgk atromen!haih

dah tu balik tu tgk jam sempat gik nak ke digi center ni..
menuju lah plak kami ke ss2..
selesai di digi center, alang2 dah sampai ss2, kami singgah kejap kat ss2durian!!
eat all you can!! rm9 saje!!
mak oii makan sampai nak termuntah laa..
memang puas ati makan!! lepas ni arap2 nampak durian takde lah terliur lagik!!
pergilah korang try!! rm9 je..paling murah kat ss2 tu..gerai2 lain smeua rm10..situ satu je rm9..betul2 kat corner belakang bhp!



dah kenyang, baru lah cargas pulang..mahu mengambil si cenonet di rumah babysitter..
ahaa sungguh bermutu ari saya smlm!! saye sukeee!!!!
kesian daddy tidor 2jam je smlm balik dari keje malam..
terima kasih en. daddy!!

Friday, July 1, 2011

Baby checklist for adik baby..

minggu lepas dok kalut2 barang2 baby banyak yg tak ready lagik..
mana yg boleh diturun milik dari abg aariz, tak perlu risau sgt..
yang risau barang2 yg nak diperbaharui..
baju2 baby dah sebakul dibasuh..ada setengah bakul lagik tak berbasuh..tu 2nd trip..
weekend ni baru nak buat..haa amik! sampai ada 2 trips tuk baju2 adik baby..

antara barang2 yg nak diperbaharui:

1. baju newborn - checked!
2. mittens & booties - checked!
3. towel - checked!
4. diapers - checked!
5. crib set yg baru (bumper, bed sheet) - checked! dah borong di moms care bulan lepas..
6. breast pump accessories for spectra3 - oh sungguh berpuas ati shopping ngan enjoybreastfeed..rabu malam order, pagik ni tadik dah sampai! oh yeah!! murah pon murah!
a. 2 sets of spectra breastshield set - checked!
b. 2 pcs of spectra filter - checked! beli sampai 4! senang citer
c. 2 pcs of spectra silicone massager - checked! ni beli satu je laa..try satu dulu..harge mahal sangat tuk satu je..

antara barang2 yg dibeli di enjoybreastfeed..oopss botol susu aariz termasuk jugak kat situ..

7. baby carrier(infant carseat)
8. baby bjorn baby carrier - ini berangan dulu..tatau laa tercapai ke tak hajatnye..
9. sedut ingus (Kuku Baby Snivel absorver) - checked! suke!!! terima kasih mancet! dia yg recommend.
10. nipple cream
11. ice pack -checked!
12. techni ice sheet - oh ini belom! banyak yg dah out of stock! haih kene berusaha mencarik lg!
13. maternity pad - checked! thanks to leila! dapat free je from her! suke suke!

hajatnye nak ke mydear warehouse sales kat puchong..harap2 semapt lah singgah kejap senin depan ni lepas checkup ngan dr. raja..
harap2 daddy dapat bertahan matanya! hihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...