Wednesday, May 25, 2011

amukan si aariz

ni bukan sekadar mengamuk kecil2an..tp mengamuk sakan sampai tahap pukul2 aku,cubit2 aku,tolak2 aku, lepas geram!
Tatau lah apa salah aku tetibe dia nak marah2 n geram ngan aku..tibe tibe je!
memula tu elok je aku ngan dia main tampal2 sticker kat buku thomas dia..
Lepas tu dia start main tampal sendrik2 sbb dia dok tampal,pastu kopek,pastu tampal,naik lunyai sticker tu..malas den nak layan..kita nak tolong dia tak kasik..
So aku layan nora elena ler..dah org tak kasik kacau dia kan..
Sampai lah tibe2 dia ngamok2 ngan sticker tu sbb melekat2 kat tgn dia..aku try laa tolong,tetibe aku pon jadi bahan amukan..eh kita nak tolong,kita plak kene marah..then aku buat tak layan dia.eh tetibe dia nanges..
Try pujuk2..lagik dia meraung..
so aku biar je dia..tgk je dia..lagik kuat dia jerit2!
siap tak kasik aku dok dekat2 ngan dia or tengok dia..tengok dari jauh pon tak boleh ni!
aku lari masuk bilik..eh pon salah..dia jerit2 jugak..
pastuh aku try pujuk dia balik..lagik dia ngamok!
sampai tatau dah aku nak wat ape..
tanye dia "kenape aariz marah? aariz nak apa?" eh dia jerit2 plak..[cakap elok2 ni..aku tak marah langsung]
kasik dia air, dia jerit jugak..
tukar channel to babytv(astro618) pon dia jerit jugak..
tukar plak unifitv channel babyfirst..pon dia jerit jugak..
padahal 2-2 channel tu channel fevret dia skang ni..
last2 dah buntu, aku call daddy dia..ngadu2..[daddy keje malam]
daddy dia suh kasik air sejuk yg dia suka, try kasik dia main tin2 susu yg dia suka atur tu, try tukar channel2 katun yg dia suka..semua aku buat, semua lagik si aariz jerit..
dia tgk aku cam nampak hantu..
aku try nak peluk dia, pujuk dia..dia pukul2, dia cubit2 sampai ketap2 n gigil badan cubit aku..
punye geram..tp tatau apasal tah dia geram sangat!
pastuh dia start guling2..
haih macam naik hantu plak dia ngamok..
aku geram hilang sabar dah, sbb dah 15 minit dia menjerit2 menangis padahal time tu tgh maghrib..tak elok azan tgh berkumandang..dia sakan lagik menjerit..
aku geram, aku hangkut dia masuk bilik, meronta2 tendang2 aku, tak kasik aku angkat dia..
kat dalam bilik, sambung lagik pukul2, tolak2, tarik2, cubit2, semua2 lah dia lepas geram kat aku...aku biar je apa dia nak buat, tp dia tak stop pon nanges, lagik sakan dia nanges ada laa..
sampai aku tanggal laa baju aku, sbb dia dok tarik2 baju aku..[yer laa mana laa tau dia tak suka aku pakai baju tu ke kan]..
tp dia tetap nanges..
tanye dia nak apa, kenapa nanges..dia jerit2 "nanak nanak!"..
apa yg dia taknak pon tatau laa..aku bukan kasik dia apa2 pon..
last2 aku tinggalkan dia sorang2 dalam bilik..
aku sambung tgk nora elena..
dia yg dalam bilik tu cam histeria dah aku rasa..jerit2 tak puas ati lagik..
aku intai, nampak dia tgh hentak2 kaki, pukul2 katil, guling2 marah lagik..
aku amik air semayang, solat maghrib, doa mintak Allah lembutkan hati anakku, pastuh aku bace2 sket tiup kat dalam bilik tu..
lagik kuat dia jerit!
aku pergi serah diri kat dia..kasik dia pukul2 lagik sepuas ati..
mana laa tau bleh ilang geram dia..
aku baca ayat kursi, 3 kul + al-kafirun pastuh tiup kat ubun2 dia..
aku peluk dia, dia tolak2..tak kasik peluk..
dah serius macam org kene histeria betul kali ni..
aku dah naik seriau ok..[ok mungkin bukan histeria..terlebeh sudah aku]
aku gosok2/usap2 belakang dia, pujuk2 cakap leklok ngan dia..pastu ajak dia minum air sejuk..
kebetulan aku ada beli air fresh star fruit kat murni-discovery tadik..pastuh dia cam reda..[padahal memula tadik aku dah offer dia dah tp dia lagik jerit2 kat aku ada laa]
mungkin kepenatan dekat satu jam menjerit2 nanges kot..tu dia reda sket..
lepas dapat air, dia diam je peluk aku..tak lepas..
5 minit lepas tuh dia dah bleh senyum2 ngan aku..
aku pelik betui..apasal tah tetibe dia camtu..
nanges tau aku tgk dia cam tuh.. sayu atiku..
cam benci sangat kat aku sampai tak bleh tgk muka aku..
1 jam menjerit2 nanges..aku risau biru je dia..alhamdulillah tak jadik apa2 smlm..
lepas tu kasik dia susu, pok2 dia sambil tengok mickey mouse dalam bilik, dia tertido..
dengan leganye lepas tu aku dapat conference meeting ngan bos2 di onshore..[kalu tak, plannye nak anto sms dah kat bos-kl cakap tak dapat join meeting - sebbayek keadaan dah tenteram]

kenape eh dia jadik camtu?
pernah tak jadik kat anak korang?
-adakah sbb aku tak layan dia, dia geram? [tp bila aku layan, dia marah]
-adakah dia nampak 'sesuatu' kat aku?
-adakah dia dah mmg benci ngan aku[huuuuwaaaaaaaa sampainye ati benci mama dia sendrik!?]
-ataupon adakah dia tau aku tak lama lagik akan dapat baby baru, dia rasa dia akan tersisih?[eh eh aku tak rasa dia faham lagik benda2 camtu..n ofkos aku takkan sisih dia..dia anak aku..mesti lah aku sayanggggg dia! sayang kene sama rata]
-dia kene sampuk?[heh tolong yg ni aku kalo boleh tanak fikir langsung!!]

haih, mintak lah dijauhkan kejadian sebegini terjadik lagik..
bila kita sorang2, kita akan buntu tatau nak buat apa..serius! aku dah almost fikir nak angkut dia bawak pi rumah bbsitter mintak tolong bbsitter dia tgkkan..
tapi dalam keadaan meronta2 tu, aku plak ngan terboyot2 ni.. aku takut benda lain plak jadik..lagik2 tgh maghrib time tu..tamo laa kejadian lain plak menyusul kan..

doaku hari-hari:
"Ya Allah, jadikan lah anak-anakku anak-anak yang soleh, lembut hatinya, cerdas otaknya, cergas tubuh badannya, beriman dan berilmu" amin!


doa pelembut hati :
للَّّهُمَّ لَيِّنْ لِيْ قَلْبَهُ لَيِّنْتَ لِدَاْوُدَ الْحَدِيدْ
"Ya Allah, lembutkanlah hatinya sebagaimana Kamu melembutkan Daud (akan) besi"

5 comments:

  1. kalau aku mesti dah gelabah tak tahu nak buat ape kot..

    ReplyDelete
  2. aku rasa tindakan yg ko wat tu betul.SABAR.xmarah2.mungkin dia penat main agaknya tu kott.mana ade aariz benci kat mama dia la..

    firas pn pernah mcm tu.luckily time tu abah dia ada kat umah.abah firas siap azan lg masa dia meraung2.xsilap aku ade wat entry pasal tu kot.
    ntahla..kdg2 kite xpaham ape yg dorg nak.ape yg dorg nmpk..juat baca je ape2 yg patut.insyaAllah kejap atau lmbat dorg akan senyap jugak.

    hemm takot nk bayangkan klu jd time enche suami keje mlm..uhhhh!!xmo pk!!

    ReplyDelete
  3. atul, mmg aku dah tatau nak buat apa..tu aku pasrah je dia pukul aku..sakit pon sakit laa..tadah je laa..sakit ok dia cubit..macam org besar dia cubit aku..

    zehan, eh yg firas dulu tuh dia mengamok pukul2 cam aariz jugak ke? aku ingat dia just merajuk, dok kat satu sudut tu je..oh aku dah lupa kejadian korang ngan firas tu..itu laa kan..derang tak reti cakap betul lagik..tah apa sebenarnye dalam fikiran/pandangan derang..huuu..sakitt badan aku smlm kene terajang/pukul dan cubit..ye mintak dijauhkan kejdian macam ni bila kita sorang2..kalu ada incik somi, at least dia gagah menepis segala rontaan + lebeh sabar dari kita ni..

    ReplyDelete
  4. terrible two i guess,basil pon mcm tu gak kdg2, mlm2 pon ade gak,bile aku dh penat kasi daddy die,lg die mengamuk mcm hape,bile aku amik balik die tendang2 plak haishh,tahle sabar jela,ni blom kasi adik lg mccm aariz
    ..aariz marah tu ko kasi adik cepat sgt hahhahaha

    ReplyDelete
  5. hampehnye mancet! takde laa cepat sangat pon..hihi..tp aku tak rasa dia faham dah dia akan dapat adik tak lama lagik..(sbb dia tak nampak baby lagik..mungkin kalu dia dah nampak baby, br dia daham/terima)..tp kalu dia dah start faham sekarang, aku kagum gak lah!
    oh ye ke cet? alahai..blom masuk pon 2thn..lagik smeinggu br nak masuk, dah start dah terrible 2? aiyoo!

    eleh cet, kasik je! by the time baby tu pop out, dia dah abih dah terrible 2..kasik baby gegurl tau cet! heheh :p

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...