Thursday, March 17, 2011

uncontrollable aariz

ahad lepas yg family aku datang rumah, lepas puas dok berendam dalam swimming pool, masing2 lapo..
ape gik kuar makan laa kan..
memang plan nak makan luar pon..tokma nak belanja!!
oh yeahh..
tempat dituju, the manhattan fish market, sunway pyramid..
sunway walopon berduyun-duyun orang ke sana, tp parking adalah senang dicarik..
tak macam OU ye..kalo ke OU sakit jiwa je nak mencarik parking..
tp kali ni makan2 mmg langsung tak tenteram..
aariz langsung tak boleh dok diam seminit pon..
tak sempat pon nak panas bontot dia kat baby chair tuh dia dah nak turun bebas..
dia ni plak problemnya, asal lepas je trus menonong lari ikut suka ati dia..
tak pandang belakang dah..
haih kalo hilang kat tetengah orang ramai tuh tak ke haru?
susah betul nak kontrol dia sekarang..
lagik-lagik fish manhattan ni dekat plak ngan tempat main budak2 tuh..[cam funfair tuh]
laju je laa dia menuju situ..
umpan dia ngan belon bentuk cam atromen pon tak jalan..
penat je beli mahal2..dah dapat belon, berlari plak dia ke merry-go-round..adoii..
kitorang cuba laa carik benda lain plak konon nak umpan dia lagik..
pergi plak sewa troli-kereta-tolak[ok aku tatau ape nama benda alah ni]..sebbayek laa ada..kalu kat OU mmg sokmo laa habis..ok mahal jugak ye sewa kat sunway ni..rm4 sejam..
itu pon tak jalan..

aariz mmg gile stereng..konon2 tengah drive kereta sendri laa tuh..
dia dok dalam tuh tak bleh kita berhenti..dia nak kita tolak je dia..
adoi naya plak nak kene tolak je dia tak bleh berhenti..
so kami makan dengan tak tenteram betul..makanan yg sedap pon boleh jadik tak sedap..
dah tuh tengah2 tolak tu, dapat plak idea si budak kecik tu nak kuar masuk kereta dia..
ewahh buat macam konon2 dia tengah bawak kereta laa kan..
masuk kuar masuk kereta..hadoi macam2 laa idea kamu ye aariz..
mmg tak bleh nak lama-lama laa kan kat sana..dah perangai macam tuh..
anak orang lain elok je dok dalam benda alah tuh..
si aariz, melalak sakan sbb kita tak kasik dia kuar masuk..
ye laa bahaya ok..ada ke tengah jalan2 tuh boleh nak kuar masuk suka ati dia?
lepas ni mmg for sure berkurun laa kitorang tak akan ke shopping complex lagik dah..
susah weh bawak budak besar dia tu..
tak terkontrol...
tu belom cerita time kitorang nak pulangkan troli-kereta-tolak tu..
dia punye meraung umang aih, satu doniaaa dengar..
tak boleh nak pegang langsung dia..dia mengeleding2 tu daddy je laa yg gagah nak pegang n dokong dia..
sebab tu aku lagik prefer kalo nak bergather-gather kawan2 kat rumah je..senang..
tak kesah laa rumah sapa2 pon..janji bukan kat tempat org ramai..

aku rasa ini lah menu paling sedap skali kat the manhattan fish market tu...kalu nak meriah sket, amik seafood platter..dalam menu tu pon ada udang sedap bawah ni..
tengok la ni..dia tengah sebok nak kuar masuk kereta tu..
orang sebok amik gambar, dia pedulik apa..dia lagik sebok nak kuar masuk kereta tu
tokma pesan, budak2 tengah baya dia sekarang memang kita kene banyak cakap n pujuk dia..tak boleh pukul or marah2..sbb mmg lagik dipukul or marah2, lagik dia berkeras..
kita kene banyak cakap2 ngan dia..cakap benda elok-elok ngan dia..time ni laa dia akan absorb everything kita buat or cakap ngan dia..
tp betul..aku pernah ilang sabar, aku lepuk sket dia sbb geram..
dia boleh lepuk aku balik..boleh?
aku cubit dia, dia cubit aku balik..hish
oleh itu kene guna kaedah lembut..
cakap elok2 dengan dia..pujuk baik-baik.. harap2 dia boleh terima..
mari kita cuba aplikasiii ye..tengok menjadi ke tak?

7 comments:

  1. ila,aqil saya pon sama dengan aariz..series sama..kengkadang naik tension giler rsnya..saturday hr tu pon weall pg Sunway mkn piza hutt pon tak tenang sbb aqil asik nak turun dr baby chair..terpaksa mkn cecepat..kengkadang saya pon lepuk gak aqil tp daddy dia pesan kena didik anak dgn penuh kasih sayang bukan dengan kekasaran..terus insaf sikit..bersama-sama la kita mendidik ank kita dgn penuh kesabaran ye..

    ReplyDelete
  2. hahaha murni, aku rasa situasi ko ngan adam ni sama mcm ila ngan aariz. ahaks. tapi aariz ni kalo kat rumah, memang alert ngan perkataan jom, terus melompat nk dukung & melekap. tp xpe, aariz amik gambau sambil buat muka..comei kan. ahahahaa to aariz jgn lah buli mama sangat kan..kesian kat adik aariz tu

    ReplyDelete
  3. aku pon heran tgk anak orang sopan santun jerk duduk kat dalam stroller/ baby chair.. huuhuhu.. diorang bagi anak diorang makan apa erk? But, on the good side, at least anak kita active, explorer.. :) takdela pasif jerk kan?

    ReplyDelete
  4. mommyaqil, insya Allah..mari!

    yunne, untung bawak ko skalik aku rasa..senang nak kasik aariz diam..ada org bleh tolong bodek kasik camera canggeh..ahaha..nanti bila aku gile meroyan sangat nak kuar shopping complex, aku ajak ko ye..hahaha

    yana, tu laa kan..amin! alhamdulillah..

    ReplyDelete
  5. basil haritu main2 torch light pstu die teroff,terus baling kat aku,sakit gile ko..berbirat tgn aku pastu,kulit sensitip,terus aku pukul die sket,die diam je muke bodo..tskkkk..aku smpai tahap mls nk marah dh skarang,tp mane bole, haish,,kene belajar counter nih,ade kelas tak tuk mak bapak? kakakkakaka
    basil aku memang pakse duduk dlm stroller,buttt tak bole stop lame2 la stroller tu,,memang kene stroll him around n rounddd

    ReplyDelete
  6. hahaha tu la pasal...dengan camera..terus diam kan...blh plak dok elok2 jek..ish ish..muskil muskil...

    ReplyDelete
  7. cet, kalu laa ada, aku nak masukkk!!!tu laa aariz pon kekadang kalo kita marah dia buat toye je..yg lagik aku tak tahan, aku tgh bebel2, pandai plak dia pujuk..peluk aku laa..kiss aku laa..hish kuat bodek ok dia..
    anak aku langsung tamo dok dalam stroller tuh..adoi buat rugi je beli stroller..

    yunne, dia mmg suka camera..camera kecik aku tu pon dia minat nak tekan2..ni kan plak camera gabak ko tu..lagik banyak benda nak ditekan..haha

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...