Tuesday, August 31, 2010

balik kampongg ooo balik kampung

macam jauh sangat laa kampung aariz tu? eh jauh ok..
2 jam perjalanan terasa macam 8 jam..[wah cam balik kelan.tan plak]..
mana taknyeh..anak bujangku sorang tuh mmg langsung tak bleh dipegang..
dok dalam carseat tuh sempat laa setengah jam je..tak sampai seremban lagik dah meraung2 mintak nak kuar..lagik dibiarkan lagik kuat dia meraung bagai nak rak..siap merah2 padam muka dia menjerit+meraung..berjurai2 air mata[pelakon air mata sungguh]..macam2 benda dah kasik tuk pujuk, tak jalan gak..henpon,wallet,remote control, kunci..semua lah benda2 yg dia suka gila nak main, pon tak jalan gak tuk pujuk dia..senyap skejap bila bagik barang2 tu, lepas tu...trus campak je semua benda2 tu..haih..
bila mama dah tak tahan dengar, terpaksa laa gak kuarkan dia dari carseat tu..dapat kuar je trus senyum2 suka..hish..
bila dah kuar, haa mula laa aksi pusing2, lanyak2 berlaku..kita plak risau kalo jadik apa2, kene laa pegang dia kan..ohh mmg tak terpegang laa..budak itu mana suka org pegang2 dia..ish
tu baru nak balik mlk tu..blom balik pahang lagik..adoi risau nih nanti raya nak balik pahang macam mana plak pe'elnye..

balik kali ni spesel sket..ari pertama berbuka bubur lambuk MIL+tahu sumbat...mmg marveles..[mesti korang kater laa bubur lambuk je]..hey korang tak rase gik bubur lambuk MILku..sedap weh! lain dari bubur lambuk yg kat mesjid2/surau2 tuh..
aariz makan bertambah2..malam tu je dia makan 2 kali..lepas berbuka tu mokde aariz suapkan dia, habis gak laa sepinggan..lepas tu org balik terawikh, dia sambung lagik join ngan org balik terawikh tu..haa dah nak tido tu, bleh gik dia makan2..wahh mmg berselera sungguh dia..
gembira kitorg tgk dia makan macam tuh..yer laa seminggu ni dia asik muntah2 je kan..tamo makan tamo susu, berat pon turun dah..9kg je sekarang..sian kan?dulu pernah cecah 10.2kg..pastuh turun 9.6kg..pastuh 9.3kg..sekarang?9kg je! makin susut!
haha aku dah siap2 amik resepi from MIL..nak masak bubur lambuk tuk aariz je lepas ni..biar dia makan banyak2..tambah lagik berat badan dia..hehehe..
ari ke-2 berbuka, lauk kari itik! sedap weh! nyum nyum..
sepanjang kat melaka, keje aariz, tawaf satu rumah wan n tokbak tu.. mentang2 laa rumah wan tuh bleh tembus sana sini..mmg tak diam laa dia..kejap2 je ilang..dia dok tawaf satu rumah..kitorg naik hairan dia macam tak penat plak jalan/main tak berhenti..berpeluh2 satu badan..tanak tido siang plak tuh..malam, selagik tak kol 11:30pm taknak tido[waktu tido aariz biasanye kol 10/10:30 paling lambat]..hebat betul tenaga dia

ari ke-3(senin) kitorang balik sepang..singgah sepang nak kasik kuih tat nenas PIL kirim..huuu tat nenas pon spesel tau..homemade by my PIL ok..makan masa panas2 baru lepas bakar tu fuhhh! terangkat!
siaggah sepang adalah jugak tuk kasik duit raye kat paksu aariz yg bakal terbang semula ke negara terchentanye ari khamis ni..sian paksu..tak dapek beraye kat malaysia..kelas dia start semula ari senin depan..sian sian..
tp untungnye kitorg, disbbkan paksu nak balik dah, tokpa masakkan ketupat n tokma plak masakkan rendang daging for berbuka tadi! raye dah kitorg ok! ketupat anyam ni tau..bukan ketupat segera tuh..haa bezz tak bezznye laa paksu..segale ape je dia nak makan, org tunaikan..
ada lauk ikan patin jugak tadik..fuh fuhh leleh..
kalo dah kat sepang plak, keje si aariz dok ulang alik naik turun tangga..yg pengsan bapak/mak/macik/tokpa/tokma dia laa..nak kene iring dia naik turun tangga..mmg tak dapek laa kalo nak kasik dia main tangga sorang2..kang tergolek sape nak tanggung?
dah naik, nak turun plak, dah turun, nak naik plak..haih cuba laa halang, satu taman bergema dia punye jerit..pantang lepa laa dia..kalo kat dapur, terbukak je pintu sliding tu, laju gila aa dia tuju..tokpa kene pasang pagar ni..

oh pe'el aariz sekarang, pantang nampak mama dia pakai tudung..jgn arap laa kalo kita dah siap2 pakai tudung ni tak amik dia, sure melalak sakan..org lain amik dia pon dia tanak..takut kene tinggal kot? hish ada ke ptt kita nak tinggal dia? mustahil laa kan..
mama dukung je dia, trus senyap..senyum2..siap babai2 lagik org lain..
ok kalo dah dukung dia, pastu cubalah aku duduk balik..meraung laa dia..tarik2 kita suh bangun..aku try gak laa tadik dia dah nanges2 tarik2 suh aku bangun, aku tanggallaa tudung..bleh plak lepas tuh dia tunjuk2 tudung, suh aku pakai balik..aih
pada dia, dah siap2 pakai tudung, apsal nak dok balik? gerak laa cepat..ikut prangai sape laa gamak nye tu? macam pernah je salah sorg adik bradik aku prangai camtu..aaaa sila jawab![bukan angah eh.. ofkos!]
haha naseb bayek dah pandai salam sekarang..siap cium2 tgn lagik tu..pandaii!! senang le nak dapat duit raye nanti! kakaka

alah risaunye nak balik raye nanti..balik pahang, sure jam nye.. bersesak2 ngan org yg nak balik t'ganu/kelan.tan skalik! tsk

4 comments:

  1. part mommy pakai tudung pastu anak meraung2 takot kena tinggal tu same ler... mmg takleh tolerate btul.. nanges meraung2 macam kena dera.. jawapnyer, mmg aku tak make-up ler.. or if nak make-up, make sure before pakai tudung..

    ReplyDelete
  2. owh part pakai tudung ni aku rase mmg semua budak akan ingat nak keluar...& kene tinggal...pape pon pandai aariz buli kaum keluarga..hehehe

    ReplyDelete
  3. orang dah tanya mama, dia kata perangai awak la tu..mana de orang lain mcm tu~ehehe

    ReplyDelete
  4. hahaa mmg camtu kot budak2.firas pn klu tgk aku pkai tudung pun cpt2 nk dtg kat aku.iskk cam kite nk tinggal dia je kan.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...