Monday, October 26, 2009

Merudum!

huwaaaaaaaaa...aku sangat sedeh!!
susu badanku semakin hari semakin merudum..
tp aariz semakin kuat susu sekarang ni..
sekali minum tak cukup dah 4 oz..
aku terpaksa pump 5 oz sebotol skang ni..
tp aku mampu hasilkan 3oz je skalik pump..[itupon kalo bernaseb baik..kalo tak, kekadang 1 oz pon tak sampai]
nak dapatkan 5oz jenuh!
berhenti kejap, minum air..jalan2 lagik then baru pump balik..
banyak dah ikhtiar ku cuba..[mungkin tak cukup..kene usaha lagik ni]
minum milkmaid tea..
makan longan kering..
ari2 susu anmum tak tinggal..
breakfast ku sumbat tekak ni ngan oat..
air ku minum bergelen2..[tak larat dah nak ulang alik toilet]
aper lagik? mmm seminggu lepas ku ulam nasi ngan jantung pisang..
2 3 ari lepas ku telan sayur sawi [ada org kater sawi pon dapat banyakkan susu]..
tp semuanya tak membantu pon?
ati ni sangat runsing..
adakah sudah sampai masa susu ku hilang?
bermakna aariz terpaksa minum susu formula??
TIDAKKKKKKKKKKKK!!!
aku tak sanggup! aku tak sampai hati!!
ku cuba tenangkan hati n pikiran..tp setiap masa fikiran serabut dan runsing!
runsing tak dapat bekalkan susu kat bbsitter..
serabut tiap kali aariz nanges masa breastfeed..
aariz baru nak masuk 5 bulan..tak sampai pon lagik 6 bulan..
ada sebulan lagik at least target aku tuk breastfeed dia..[sebenarnyeh target kalo boleh nak breastfeed die sampai 2 thn]
tapi macam nak punah je harapan aku tu?
nak nanges pon ada ni..
tp aku tetap bersyukur aku dapat breastfeed aariz sampai ke ari ini..
dan kerana breasfeed juga, alhamdulillah tahun ini dalam sejarah..
aku dapat puasa sebulan penuh!
cuma aku berharap panjangkan lah sket tempoh aku dapat breastfeed aariz
moga2 susu badanku ni tak kering lagi..

ya Allah ya tuhanku..besar sungguh dugaanmu tuk membesarkan seorang anak..
baru ku tahu..
ya Allah ya tuhanku, bantulah hambumu ini..

aariz lately ni asik berak2 je..
setiap kali minum susu, tak sampai brape minit, die pasti akan membuang..
aku riso..berat badan tak brape naik..
normal ke tu? ke aku yg terlalu kalut?

tak pernah dalam sejarah, weekend aariz diberi botol setiap kali minum susu..
semalam! 4 botol(20oz) aariz minum..
selalunye dalam sehari pada weekend, ku beri sebotol je susu
lelain waktu die direct feed je..
yg lecehnye..die kalo nak tido mesti nak breastfeed..
kalo tak breastfeed, tak tido la die..
tp susuku sket, die ngamok! tak lelap le mata die..
sampai kene dodoi2 last2 tertido atas bahu..
ari ni..tadi..ku beri juga botol lepas mandi..
die ngamok2 nanges..tak pernah nanges sekuat itu..
5 oz habis, die senyap skejap..
nguap2, tenyeh mata, ku terai tidokan dia..
tp nanges lagik..tamo baring..
ku try bf, die nanges2 meronta..
ku pujuk sambil jalan2 satu rumah..
last2 tertido atas bahu..
haih lah anak..kenape kamu arini?

yg ku riso sangat2 skang ni..4 bulan laa saat2 ibu kebanyakannye kering sudah susu..
jangan laa aku tergolong dalam golongan itu!!
risoooooooooooooooooooooo nyeh!

8 comments:

  1. Thara..sorry..dont know y ur comment didnt come out here..i dah approved dah..
    neway thanks for the comment..oh normal ek?ok..itu laa..tak lama lagik next checkup aariz..macam2 nak tanye kat paed die ni..

    ReplyDelete
  2. ila, i pon ngalami masalah yg sama dgn u. aydein pon dulu masa latching atas i, die dok bising2 mungkin psl susu i sket. atas sebab tu, paeds i pon soh campur dgn formula takut die tak membesar elok. so i dah start aydein dgn formula, eventho masa awal2 nak start tu, sedeh juge. but until harini, i belom stop bfeeding. biar sket, janji ada kan. :)

    but since u still fully bfeed kan, mungkin ur baby asek dok poo-poo tak benti tu bcoz of smthn that u eat kot? cuba u pikir2 balik. kot ade u mkn pedas2 ke?

    ReplyDelete
  3. ila...kena banyak2 relax..maybe rasa risau tu buat susu ko merudum ...think positif sbb aku pon selalu kena mcm ni..high demand tp supply sikit..

    avoid bagi botol mase ko ade ngan aariz..biar die BF direct je so that stok ebm ko pakai time ko pergi kerja..lagipon baby punye hisapan lagi kuat dari pumping n kite selalu confused cakap susu takde sebab kita pam tak kuar2..sebenarnye bila anak kite hisap tu susu ade lagi..walaupon flow die tak meriah sgt..teruskan je BF dan kemudian pam untuk stimulate breast produce more milk...mula2 mmg akan dapat sikit tp lelama nnt ok (ingat konsep demand and supply)..jangan sedey2 k!

    ReplyDelete
  4. ila... baiti tak beranak lagi tapi pernah tau2 gak.. orang kata la ye.. jgn stress2 kalau stress pun leh jadi tak der susu gak then doa banyak2.. kalau sampai kena buat solat hajat pun kita buatlah mohon pd allah. sebab angerah susu ibu ni pun dtg dari-NYA kan :)

    ReplyDelete
  5. first, jgn stress. sbb bila stress, susu lg kurang.

    second, jgn ckp susu dah kurang. buat-buat x reti je. sbb once dah set mind yg susu kurang, mmg la susu kurang.

    third, cuba dan cuba lg utk tambahkan susu dgn cara mengambil makanan yg boleh membanyakkan susu. ada makanan yg serasi dgn badan, ada yg tak. berkesan utk org lain, x semestinya berkesan utk kita.

    forth, nak ty.. brp byk air awak minum? fyi, minum air kosong dlm kuantiti yg berlebihan juga boleh menjadi punca susu kurang. 2 liter sehari sudah cukup memadai.

    fifth, bykkan direct feeding / pumping. kita perlu direct feed / pump sekurang-kurangnya 8 kali sehari utk make sure susu maintain. basically, kalau 7 ke bwh, susu akan kurang. 8 kali, susu akan maintain. 12 kali ke atas, susu insya Allah akan byk.

    sixth,berdoa pada Allah kerana rezeki susu itu dtg dariNya. bertahanlah sbb lagi sebulan, anak akan mula start solid food. insya Allah semuanya akan okay.

    kdg2 production tu mmg akan turun naik. jgn cepat stress. sy pun kdg2 rasa mcm output ketika pump tu kurang dr biasa. tp saya x ambil pusing. bl terus direct feed anak. sbb sy tahu, hisapan dr anak LEBIH POWERFUL dr pam yg ada. terus pk positif.

    good luck!

    ReplyDelete
  6. thanks Liz! saya akan cuba! gigih ni..nak jugak bertahan bf! woh tak sangka plak air kosong berlebehan bleh kurangkan susu gak! huwaa saya minum mmg banyak gila air kosong sbb ingatkan dapat membantu..upenye salah! mekaseh ek..

    thanks semua atas sokongan dan nasehat! saya mmg nak gigih BF! insya Allah!

    ReplyDelete
  7. kdg2, budak nak kena GROWTH SPURT. ada yg kena sblm 6 bln. jgn patah semangat. terus dptkan aura positif dr mereka yg berjaya melakukan.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...