Monday, February 13, 2012

Passport for lil aqeef

Adik je blom ada passport..
Kitorang plan nak pergi mkn angin awal bulan depan!
Bersempena paksu aqeef pulang mesia sekejap, mari kita pergi jalan-jalan makan angin ramai-ramai!
Waaa tak sabarnye! Jarang nk dapat cukup korum pergi bercoti-coti..
Jadi, inilah masanya!!
Ok sebenarnye nak cerita arini tadi kitorang pergi wat passport untuk aqeef!
Last time masa wat passport tuk saya dan aariz, kitorg pergi pbd(pusat bandar damansara)..
Plannye pon nk pi situ jugak lah arini!
Sebelum pergi, saya bukak website imigresen nk check apa document yg perlu ada..(2thn berlalu kan,lupa dah apa yg perlu ada!)
Then ternampak notis imigresen pbd dah berpindah ke jln duta!
Hoh naseb bayek ternampak notis tu! Kalu tak, mmg ternganga laa dah masuk siap parking sume skali imigresen takde kat situ!
Then aper gik! teringat org kate imigresen setapak sekejap je bleh siap! Takyah kene tunggu lama!
Tp en. Daddy tamahu ke sana..jauh!
Check punya check rupenye ada imigresen sekangkang kera jer ngan rumah kami!(takde laa sekangkang kera sgt.. Tp dekat laa) kat kelana jaya .. Plaza glomac!
Wakaka mmg dokek eh sebenarnye! Punye laa kami tatau!
Ok gak laa situ.. Tunggu tak lama tadi!
Kitorg sampai kat situ kol 12:40pm..Ingat nk amik nombor then pergi lunch.. Sbb for sure kol 1-2pm derang tutup tuk rehat!(mcm kat pbd)..
Eh skali kol 1:30pm tu still kaunter2 masih bukak dan masih beroperasi seperti biasa..baguihhhh! Sonang ati den! Takde laa nk kene tunggu lama!
By pukul 1:40pm kitorang dah settle bayar semua.. Cuma yg tak bezznye passport siap esok!
Kene dtg blk esok or sabtu or ahad!
Aiseh dah ler kene bawak aqeef kalu nk dtg collect! Tak bleh la mama or daddy dtg berlenggang sorang je! Bila dah bawak aqeef, huu kene laa usung mamanya skali kan..Sumber makanan aqeef ni! Maka ahad ler nmpak gayanye kita pergi amik ye adik!
Sebbayek dia bukak ari ahad gak! dan dekat je ngan umah! Kitorg ok je nk dtg lagi.. keke
Satu yg bezz kat sini, saya tak nampak pon any foreigner kat situ! Bezz! Hanya rakyat malaysia dlm tu tadi! Takde laa kita bersesak2 ngan warga2 asing!
Org pon tak ramai sgt tadik! Ok laa! Boleh dtg lagi sini untuk renew passports plak!





-Posted using Blogger from my iPhone

7 comments:

  1. alolo..tomeyy nya gambar passport adik!

    btw, abang kena tinggal eh?

    ReplyDelete
  2. hihi ada tukang agah kat belakang, mesti lah lebor je senyum! kalu tak, for sure gambo passport adik macam abangnye! masamm!
    abang tinggal? bertuah lah kalu dapat tinggal abangnye! abang mestilah ikut skalik! tu angah repost, letak gambar abang jugak!

    ReplyDelete
  3. Ila, tak amik special number ker? Sbb if with baby bleh dapat special number (cut all the q.. hehehe) if kat putrajaya, in 1 hour dah siap passport nyer

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh..nak ke mana tu aqeef!klu buat pasport baby, wajib kena bawak derang kan utk mohon n ambil nnt?

      Delete
    2. yana, mmg tu special number laa..masa buat aku nye ngan aariz arituh kat pbd siap aritu jugak..tp tu laa aku tatau apsal tah smlm tak bleh siap ari smlm jugak! mostly aku tgk ramai yg datang untuk collect passport je..mungkin kat situ derang tak buat on that day jugak passportnye..ntah laa yana..aku pon tak tanye apsal tak bleh siap on the same day..dah dia kater siap esok(which is arini)..kitorang pon tak byk tanye..


      ibu ruhil, haah mmg wajib pemohon hadir masa mohon dan ambil..so kalu pemohon itu budak kecik/baby, mmg kene hangkut skalik for both procedure..

      Delete
  4. aku pun nak renew passport dan buat passport untuk Anneesa... tapi camne nak amik gambar baby ye.. mcm susah ajer

    ReplyDelete
  5. hehe ibu kene pegang laa baby..ada satu lagik chair kat sebelah which ibu kene duduk untuk pegang baby..tgn ibu yg tgh pegang baby for surely akan nampak gak la..aku nye tangan tu nampak sket..tu pon dia dah crop banyak dah tuh..tp org kedai gambar tu akter alaa baby mmg normal akan nampak laa tgn parents..tp nak wat camner dah derang tak bleh duduk sendrik..so slalu nye imi ok je..yg penting nampak muka dia

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...