Saturday, February 4, 2012

Aqeef vs solid food

Today marks the day i start introduce aqeef to solid!
Tadik checkup, berat aqeef naik 100g sahaja! Mak risau noks!
Doc advice to start introduce him to solid! Saya musykil dan tamau dengar! Dlm hati, "alaaa aqeef tak masuk 6m lg! Next week br masuk 6m"..
Pastu doc ckp lg aqeef dah semakin lasak.. Dah start nk merangkak semua, he needs energy!his cells pon tgh pesat nk develop! maybe milk sahaja tak ckp!.. Alalala.. Tetibe mak berpk 2 kali..
Boleh lah kot start slow2 introduce the solid to him! Lgpon lg 5ari je pon dia 6 months!
So for the start, saya buatkan mashed potato campur sket ebm!
Alhamdulillah aqeef telan dgn baiknye!
Siap nanges bila dah abis.. Nk lagik..
Bismillahirrahmanirrahim.. Semoga dia dpt digest dgn baik! Dan anakku membesar jayanya!amin!

7 comments:

  1. aqeef makan dgn jayanya tu..
    sedap la tu....hehehhe.

    ReplyDelete
  2. Atul, mashed potato mestilah sedap! Bli potato yg mahal sket, mkn kosong gitu pon sodap! Aku taruk ebm saje nk kasik lagik lembut/cair sket tuk dia senang telan! Dulu aariz aku kasik potato kosong je.. Dah kate nk test kan.. Kene laa cuba satu2.. 4days rule tuk potato sudah berjaya! So far takde sign of allergy or digestive discomforts.. Alhamdulillah! Arini nk try carrot plak! Then kalu ok, br bleh wat combo/partner up! Yey!


    Yer betul tu farin! Sedap laa kot tu kan? Tiada perisa tambahan! Itu penting!

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dulu introduce solid food 5bulan setengah..
      wahh..sukanyaa dia mkn! smangat kia nk prepare klu anak penuh selera ka

      Delete
    2. aha tu laa..baca kat internet pon ada jer org introduce solid food to anak umur 4bulan..
      hihi betul betul betul! mmg syiok! macam2 resepi homemade baby's foods saya nak try ni! tak sabau!

      Delete
  3. Replies
    1. bezzz!! time dia baby camni laa bezz nak main, bezz nak tgk gelagat, bezz nak gomol2..bila dah besar cam abang dia, haih pening pale!

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...