Wednesday, November 30, 2011

Gigi bongsu

Gigi geraham bongsu saya 2-2 belah tumbuh sikit2..since saya spm tahun 99 dulu kot.. Fuhh gilaa lamaaaa tak habis2 gik derang tumbuh!..
Tumbuh sikit2 every year! N each time dia nk tumbuh tuh, aduhai.. Mmg sakit gilaaars! Bukan setakat bengkak je! Kadang2 sampai demam ai sakit! [dah mcm baby br nk tumbuh gigi]
now 2-2 gigi tu tumbuh separuh je sbb sempit kat belakang tuh.. Separuh gik terkambus dlm gusi..
Gigi bongsu atas 2-2 dah slmat menonjolkan diri.. Senget la tapi nye! Dah tak muat, nk tumbuh jugak! Habis deretan gigi-gigi ai yg cantik-cantik dikacaunye! Sebbayek atas semua masih tersusun rapi!
Yg bawah ni lah problemnya!!
Gigi tengah2 semua dah start berselisih! Aihh tak cantik la nanti!
Tapi disbbkan takut nk pi cabut gigi, ditahan2 kan jugak tak pi buang! Satunye lagi sbb ongkosnya.. Bukan murah2 nk pi buang sebijik gigi..
Sampai laa ke akhir tahun lepas! Mmg sakit kaw-kaw tak terbendung lagi!
Bengkak sampai ke tekak! Nk telan pon payah! Pergi private, takat dia tengok2, cuci sket then kasik ubat, terbang enam pluh hengget! Lom kene cabut gik tuh! Dentist tak leh wat apa sbb bengkak! Nk cabut gigi tu kene tunggu bengkak surut.. Ada appmnt 4 ari kemudiannye..
Itu pon kalu dia boleh cabut.. Kalu tak bleh, terpaksa wat minor surgery!
Gulpp! Brape plak ongkosnye? Rm350-rm400.. Plepukk! Tepuk dahi! Tu br sebijik! Kalu nak buang 2 bijik camne plak? Haa kalu dah buang bawah kene la buang yg atas! Kalu tak, sakit la gusi bawah yg dah kosong tu kene hempap ngan gigi atas! Then korang kira laa sendrik brape pulak total semuanyaaaa! Bengkrap makk! Comp kasik claim rm200 je setahun tuk dental! [sikit gilee kan?]
dah tu camne tah bleh dpt info dari cik yunne pasal pi-pi-yu-em buat kat sana ok n murah..
Trus serbu sana je..
Lepas dah cek itu ini, x-ray bagai, br dpt wat appmnt ngan pakar..
Lama jugak la proses menunggu turn tu.. Biasa lah.. Ramai org!
Dah set appmnt ni bulan 12 2010.. Skali lg 2 minggu nk pi apmt tu, ai dpt tau plak yg ai pregnnt! Eh takut plak! Camne ni? Ritu pi xray ok kaa i pregnnt? Tp masa xray sungguh saya tatau yg saya pregnnt!risaunye baby dlm perut takut terkene radiasi!
Call nurse yg set appmnt tu tanye kalu prgnnat camne? Ok ka nk proceed ngan surgery tu? Dia kate dia tanye pakar, shld be no problem.. Cuma tkt problem muntah2 laa nnt.. Kalu tak mabuk(morning sckness) ok je..
Tp i tak pueh ati, i gugel laa pasal org pregnant cabut gigi ni.. Hmm 50-50 kate ok.. 50-50 kate tunggu je la lepas dah delivered..
So saya buat keputusan, tunggu delivered lah..
Call nurse tu blk, ckp nk pospon.. Naseb bayek la nurse tu baik nk melayan aku.. Dia kate takpe nnti dah bersalin call je dia ckp nk rearrange new appmnt.. Yey di situ..
Jeng jeng jeng! Dah setahun berlalu!
Saya pon dah selamat melahirkan baby yg sehat comel dan hensem![eceywah]
tiba2 sakit itu datang kembali!
Dah kata dah! Every year mmg dia akan serang saya kaw-kaw nye..
Bengkak pipi sebelah!.. To be exact sebelah kiri! Yg sebelah kanan masih diam di situ.. Good! Tak kacau gik! Yg kacau, blah kiri ni lah!
Trus saya call pi-pi-yu-em mintak sambungkn kepada kak tutttt(terpaksa dirahsiakan) nurse dulu tu laa..
Dia ckp takpe dia nk kene check file dulu nnt dia call blk..
Last week, ai dpt call, appmnt dh set on 29 nov 2011 pukul 9 pagi! Bleh trus ke tgkat satu oral surgery!
Yey tayah melalui proses tunggu-menunggu-tengok-org-lalu-lalang!
Masa masuk bilik nk dibedah ni,[wah bedah gitew] solan pertama pakar tu tanye kenape nk buang gigi tu cantik tumbuh..Cuma dia sempit sikit je kat blkg tu..
Ye cantik.. Tp masalahnye every year saya kene sakit2 bgkak gusi sbb gigi tu..
Lps dia dah bgtau complication n saya dah sign form consent, doc tu pon inject bius!
Tp sebelum tu, dia ckp sbb dekat sgt ngan nerve, boleh mengakibatkan permanently mulut kebas! Whoaaa takutnye!! Tp dia kate hopefully tak blaku lah! Pastu dia citer apa yg dia nk buat.. Yg saya ingat2 smlm dia kate ada pasal nk kene gerudi2 sikit la then ape tah lg! Masa tu tak brape nk concentrate apa dia ckp sbb otak tgh ligat fikir btul ke apa aku nk buat ni??!!
Rasa mcm nk undur diri pon ada! Tamo proceed! Takut giler! Seram semua ada! Ayokk takut takutt! Last cabut gigi masa sekolah rendah kot!! Lama giler dah!

Wuuuuu cool la pakar tu.. Gaya bersahaja, nmpak muda.. Tp saya yakin dgn dia.. jd saya cekalkan hati nk buang jugak gigi itew!
Sementara nk tunggu kebas, dia dok tanye.. R u ok? Kebas tak?
Mmg kebas la.. Lidah, bibir n pipi semua kebas! nk ckp pon payah!
Skali tiba2 ada someone bukak pintu mintak dia masuk OT.. Emergency katenye..
Then dia klua n ckp2 apa tah kat luar, pastu masuk blk ckp ngan saya, dia terpaksa pergi, tp her colleague will continue.. "she's good.. Dont worry"..
Ok ok takpe.. Saya tadah je lah!!
Ok bermula episode menyayat ati saya..dia cucuk gusi then tanye sakit tak? Tak sakit kan? Cuma rasa tekan2 je btul tak?
A'ah mmg rasa mcm tu pon..
Then dia mintak mcm2 kat nurse.. Antaranye scalple! Lain2 saya tatau.. Saya bukan doc ye.. Kalu saya tau semua term2 yg dia sebut tu, saya dah bleh jd doc lah! Huhu[yg bentuk cam spanar pon ada! N ada mcm2 size] menarikkan?
Oh tak perlu lah cerita apa yg blaku sebenarnye, takut nnt ada yg ngeri nk pi jumpa dentist, kesian plak..
Yg pasti nya, selepas dia dah buang gigi tu, ada proses jahit plak! [dah kene toreh, kene laa jahit]
Wuuuu benang yg sama jahit tutt aku masa bersalin aritu! Benang yg boleh tanggal sendri.. So lps ni tak perlu jumpe dia tuk tanggal benang tu..
Aisehhh!! Nganga je laa sampai sudah!
45 min gak la kot br setel semuanye!
Uhuks arini nyut nyut masih terasa! Alhamdulillah darah sudah benti, kebas pon sudah ilang..walopon 2 kali kene bius, [doc tu tambah bius!] siapa tak seriau whoaa takut permenantly kebas! [smlm darah tak henti2..sampai ke petang still bykkk lg!]

Nasihat doc yg mula2 handle saya:
1. makan benda2 yg lembut dan sejuk sahaja..
2. Kumur sikit je boleh, tak bleh guggle kate nye.. Tkt nnt berdarah lg..
3. Blk rumah terus tuam ngan ais! Kalu tunggu esoknye dah bengkak br nak tuam, takde maknenye..
Jd saya mengikuti semua yg telah dinasihatkn kpd saya.. Dan dah 2 arini saya mkn bubur shj! Waduhh! Moga2 cepatlah berakhir penderitaan saya ini!

Saya curik2 amik gambar smlm:



12 comments:

  1. huuuu....takotnye akak. aku ni dah ler takot dentist tahap fobia ok. ishk...takot dowh.
    aku dulu ada gigi blkg kena cabut...nangis depan dokter ok. malu sial. tp aku mmg takot gile.ni gigi blkg aku tgh tumbuh gak ni. gusi belah kiri aku cam dah luka gigi nak tembus. risau aku.

    ReplyDelete
  2. aku takut dentist! nak g cuci gigi pon ntah brapa tahun sekali baru pegi...
    and gambar yg ko amik tu teramat ler scary nyer...

    ReplyDelete
  3. Yer farin! Aku masa pergi tak pikir ape dah! Janji semuanye setel! Brani habezz! Tp bila dgr doc tu dok ckp complication n apa yg dia nk buat kat aku, trus rasa cam nk nangis pon ada! Takut giler! Tp aku dah teeebaring cantik dah kat kusu tu kan? Redah je laaa



    Yer yana, itu br satu tray.. Ada satu lg tray kat sebelah tu aku tk amik.. Kate curik2 amik gambar kan? So sempat satu gambar je la snap! Huhu.. Yg kat dlm tray saru gik pon ngeri gak tgk keadaannye.. Huhu

    ReplyDelete
  4. ilaa...aku pun bru je cabot gg geraham atas lps raye ari tu.sebenarnya gg tu xtenggelam tp dia senget....90 darjah punye senget!makanya dia mencucuk2 pp aku.kdg2 sakit sgt,kdg2 mcm tadek ape2 jek.tp aku nekad nk cabut gak.sbb masa tu aku pk,klu la aku peknen lps ni..mcm mane????xkan aku nk tahan sakit gg setahun kot??klu sakit sikit2 xpe..tp klu nyutt2???xsanggup....

    hahaa peralatan cabut gg??mmg mengerikan..spanar sumer ade.tp aku salute doc tu,penat2 nurse sediakan spanar2 bagai tu,dia leh selamba badak cabut pkai tgn dia.padahal gg aku bkn goyang pn..mebi sbb 2kali bius..muka aku pn dh kembang..tu yg senang je kot.
    heee tp yg pastinya...cabut gg xsakit pun :D (cehh berlagak..bius 2kali,boleh aa kan!!)

    ReplyDelete
  5. ya Allah ila ko nye prob sebijik sejibon cm aku.gigi nk tmbuh dua2 kt bwah kiri n kanan.sakit die mak aih smp bengkak kot pipi2 aku ni.last 2 mths kot yg teruk smp aku xleh nk telan bnda mkn sakit gila.p jmp doc biasa jek tau dh bkn leh cbut time sakit kn.die bg painkiller jek

    and now dh 2 bln sakit tu xdtg lg huhu.nk p cabut??of coz la mak takut wei hahaha.lg 1 cm nk tggu nx year kot leh claim dentist 500git ngehngeh

    ReplyDelete
  6. cis zehan! belagak ni! aku pon masa dia godek2, tebuk2 n toreh2 mahupon jahit-menajhit tuh mmg aku tak rasa sakit..rilex jer! tp lepas 4jam bius dah hilang, haa amik ko! rasa kan! denyut sampai ke gigi tengah2 pon terasa denyut2 gak! sakit giloss! eh ngeri kan kene cucuk bius kat gusi? aku tak pernah kene cucuk kat gusi..first time ni..macam nak pengsan aku cuak!
    aku nak cabut gak laa gigi geraham aku yg atas ni..rasa macam gigi ko gak..90deg senget..skang ni macam dah start himpit2 pipi n gusi bawah..aku tak boleh nak katup mulut..camne ni? hopefully sbb bengkak gik tu yg tak bleh katup..kalu dah surut arap2nye normal seperti biasa..eh eh ko cabut biasa je brape daa kene?

    ReplyDelete
  7. hey cik adik manis nik, baiklah ko pi buang..simpan2, nanti jadi cam aku..aku simpan dari thn 99, sekarang dan 2011..12thn simpan, gigi tu dah jadi bapak besar dah..dan dah semakin payah nak membuangnye..jadi..baik lah ko pi buang cepat2 ye..for sure dia akan serang ko lagi dan lagi sampai laa dia betul2 kuar! slagi tak abih kuar, nescaya dia akan serang ko lagi laa..percaya laa ckp aku..hahaha[konfiden! erk aku bukan dentist! kalu silap, harap betulkan :p]

    ReplyDelete
  8. jap zehan, kene bius muka leh kembang keh? hahahaha yer laa tu ko! fuhh tere eh doc gigi ko tu? mana klinik dia? aku nak try! hihi

    ReplyDelete
  9. hihi tu la org keliling aku pn pueh la suh p cabut gigi ni.takuttt la wei seriau part nk cucuk kt gusi tu ishhhh

    gigi aku ni stat sakit last yr.sabit die lh aku tau aku pregnant zara huhu.knon siap tny doc klu preg xleh g jmp dentist kn.ha kau terus dia paksa aku wat urine test.tau2 jek dh +ve huhu.

    bp total kos wat kt ppum tu eh.lma x nk wat appmnt tu

    ReplyDelete
  10. total cabut gg aku???
    2hengget :D

    aku g gomen je wehh..sbb aku tau klu g private sure mahal punye.tp aku cari klinik yg jauh sikit..sbb klu klinik gomen yg glemer2 ni mesti penuh.silap2 kena wat appoinment.aku g klinik gg sg buloh yg dkt ngn spital tu.

    ehh betul la..muka aku mcm kembang giler!kebas tu satu hal laa..tp serius aku rasa muka aku kembang..tatau la kot tu perasaan aku jek.hihiii

    tu laa kan..ngeri jugak bile teringat blk tang bius tuh.dia bius aku 1 kat gusi,1 lg kat langit2.nyut2 jugak la bile bius dh ilang,tp aku rasa ko lg terasa la kot kan..sbb jahit.eiiiii tatutnyer!!!!

    ReplyDelete
  11. nik, wah yer ke? uhuks pasni kalu nak pi dentist, check urine siap2 kat umah yeh..ekekeke..
    aku pergi selasa lepas..free! yey..aku pon terkejut badak! sbb masa dia call tu dia suh prepare rm100 tuk operate tu..(sbb aku bukan keje gomen)
    skali lepas abih cabut gigi aku tanya kat mana nak bayar,then nurse tu kate free..sbb sikit je..tak operate betul pon..wuhh! selamat poket i! cuma bayar rm5 tuk registration(which aku bayar taun lepas)..

    tak lama..cuma proses nak sampai ke tmpt nak jumpe pakar tu yg lama.. first ko kene amik number then register kat kaunter depan..dah register, kene pi kaunter lagik satu, tunggu lagi kat situ..bila number naik, masuk jumper dentist biasa, dia check gigi ko semua n tanye apa problem then dia akan advice nak wat apa..kalu kene operate, dia akan refer ke xray then jumpe pakar..pastuh kene tunggu lagik turn tuk xray plak..lepas xray tunggu lagik tuk jumpe nurse tuk set appointment ngan pakar..ahah makan setengah ari jugak laa baru dapat jumpe nurse nak set appmnt..tp once dah set appmnt senang dah..dah ada appmnt, trus je ke oral surgery tuh..takde kene amik2 number dah..

    ReplyDelete
  12. fuh zehan...bijakk bijakkk..mmg bijakkk..situ tak ramai org eh? oho boleh lah mencube disitu nanti!

    ahah betul gak ek? aku pon rasa bibir aku kembang semacam..tp muka tak perasan laa kembang ke tak..
    ko cabut belah atas tuh skejap je ke lama nak baik? aku tak sanggup nak menempuh tempoh lama tak boleh nak mengunyah..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...